›› Анкета

Къде обикновено четете Sportal.bg?

›› Булевард

Юсейн Болт отпразнува края на кариерата с приятелката си и огромно шампанско (видео)

Краят на една велика кариера заслужава страхотен купон! А Юсейн Болт със своите 8 олимпийски титли има право да празнува поне месец. Щом светлините на стадиона в Лондон бяха загасена, а трогателната почетна обиколка ...

Виж още

Медии

Минус 321 градуса по Фаренхайт (втора част)

30 май 2012 | 18:41
 Минус 321 градуса по Фаренхайт (втора част)
Kакто вече споменахме причината главата на великия Тед Уилямс да бъде отрязана бе собственият му син Джон Хенри Уилямс. Хенри започна да експлоатира баща си особено активно след смъртта на последната му жена. Здравословното състояние на Тед се влоши драстично, а кръвоносната система и паметта му започнаха да му изневеряват. Усетил подходящия момент, младежът нахлу в живота на възрастния си болен баща като опустошителна стихия. Хенри усети, че може да продава името и подписа на баща си и превърна Тед в машина за автографи на стари години.

Подписаните спортни трофеи са голяма индустрия в Щатите и синът карал изтощения си 80-годишен баща да се подписва върху какво ли не в продължение на часове всеки божи ден, след което продавал всичко в магазини за колекционери. Ръката на Тед била хронично възпaлена от усилието и той се оплаквал на приятелите си, че вече не издържа на режимa, наложен от лакомия му син. През 1994 Джон се пренесе в дома на баща си, смени телефонния му номер и ограничи връзките му с останалия свят. През 1996 си издейства нотаризирано пълномощно да взема всички важни решения в живота му. Синът побеснявал, когато Уилямс подпишел нещо безплатно за приятели и един ден дори инсталирал камери в дома, за да е сигурен, че нищо няма да бъде дадено гратис в негово отсъствие.След като Тед получил инсулт през 1994, синът наредил на сестрата в болницата да разтвори пръстите на ръката му и да ги залепи с лепенка, за да може да продължава да се подписва. През 2000 година Тед влиза в болница за сърдечна операция. Дават му 50% шанс за оцеляване. Джон дава писмени инструкции да не се слага игла за системи в дясната ръка на баща му, защото това щяло да ограничи възможността му да дава автографи.

Постепенно синът прахосва цялото състояние на баща си, както и последните отломки от неговото зраве. В завещанието си Тед Уилямс изрично посочва, че иска да бъде “кремиран и прахът му да бъде разпpъcнaт в океана в близост до Флорида, където водата е много дълбока”. В деня на смъртта му Джон пристига мълниеносно в болницата и нарушава поне 10 закона, изтегляйки тялото от моргата, за да го изпрати в скандалната, зловеща компания за крионно съхранение на хора Алкор, в пустинята на Аризона. Официално Джон твърди, че искал да замрази баща си, за да бъде съживен в бъдещето, но според дъщерята на Тед – Барбара, алчният син просто възнамерявал да съхрани тялото, за да може в даден момент да започне да продава ДНК-то му на търг в Интернет.Алкор е най-голямата компания за криопрезервация в света. През последните години методите, целите и съмнителните личности, работещи в тази организация станаха повод за поредица от скандали и неизменно обречени на провал криминални разследвания.

Никой не знае точно колко могъщо е влиянието нa Алкор, но по всичко личи, че то се простира в най-високите държавни, юридически и финансови институции на Америка. 80% от имената на хората, замразени от компанията през последните 30 години, се пазят в абсолютна тайна. Същото се отнася за многобройните членове на организацията, които очакват да бъдат замразени след смъртта си и които наричат себе си aлкорянци. До скоро, ако влезехте в мрачната сграда на Алкор, щяхте първо да минете през коридор, по чиито стени висят снимките на около 20 възрастни човека. Това са хората, които са дали разрешение срещу отстъпка от цената, лицата им да бъдат използвани за маркетинг на компанията. Под снимките е написан входящият им номер и думите (конкретен пример) - "Пръв житейски цикъл: 1925- 2002". Цифрите би трябвало да означават датата на раждане и смърт, но...думата смърт е забранена в Алкор. Те я наричат или деанимация или край на първия житейски цикъл. Според логиката на Алкор замразените глави в стоманените термоси на компанията са живи и ще бъдат възкресени в бъдещото благодарение на наномедицината.Идеята е, че един ден наноботи ще бъдат в състояние да регенерират тъкани на клетъчно ниво на базата на информация изтеглена от човешко ДНК. Друга възможност е главата да бъде киборгизирана, т.е. прикачена към роботизирано тяло. Трети вариaнт е информацията, съдържаща се в мозъка да бъда вкарана в компютърен хард драйв. Според идеолозите на организацията, подобно развитие на нещата е неизбежно. Алкорянците не са особено привързани към човешкото тяло. За тях по-важна е централната нервна система, където се съхраняват спомените, връзките между невроните в кортекса и всичко останало, което е отговорно за човешкия характер. Според криониката, “азът”, съзнанието се съдържат изцяло в мозъка и само той има стойност. Тялото е подробност, защото бъдещата медицина ще намери начин да прикачи към главата някаква негова версия - било тя органична или синтетична. Алкорянците се страхуват единствено от така наречената информационно-теоретична смърт, която настъпва при абсолютното физическо разрушение на мозъка.

Въпреки това, в контейнерите на компанията се съхраняват и цели тела на хора, които имат достатъчно пари да плащат за скъпата поддръжка. Във всеки контейнер, наречен “дюър”, се съхраняват по четири трупа висящи надолу с главата. Повечето от тях обаче са пълни предимно с човешки глави, а в някои от тях хората “съжителстват” с глави на котки, кучета и дори мозък на маймуна. Това са бивши домашни любимци съхранени от собствениците им за бъдещо съживяване. Повечето процедури са работа на Майк Дарвин – човек без медицинско образование, самоук хирург и мегаломан, чиито псевдонаучни словоизлияния наводняват ежедневно Интернет форумите. Всъщност истината е, че почти никой работещ в Алкор няма медицинска квалификация. А самият Майк Дарвин по всяка вероятност е "помогнал" на поне двама човека да напуснат първия си житейски цикъл.

Но защо точно сега научаваме всички тези неща при условие, че Алкор функционира от 30 години и отдавна се опитва да вербува клиенти по целия свят, включително и в България? Причината е един конкретен човек:

През 2002 Алкор направи кардинална грешка, наемайки на работа бивш служител на “Бърза Помощ” в Лас Вегас на име Лари Джонсън. Само за седем месеца изключително интелигентният Лари се издигна в директор по организационната дейност на компанията, но истинската му мисия бързо стана събирането на улики срещу Алкор и нейните безотговорни, дори престъпни методи. Шокиран от нещата, на които става свидетел, Джонсън решава да инфилтрира компанията и влиятелните й задкулисни механизми. В продължение на месеци Джонсън записва със скрит микрофон разговори, фотокопира документи и прави тайно снимки. Центърът на Алкор е в Скотcдейл, Аризона. Отвън сградата изглежда като стандартен офисен кошер, но лабиринтената й вътрешност е пълна с мрачни изненади, включително останките на около сто човека, потопени в течен азот при температура -321 градуса по Фаренхайт.Причината Алкор да замразява клиентите си естествено е същата, поради която имаме хладилници в домовете си: ниската температура забавя разлагането на тъканите. Основният проблем пред криониката е, че човешкото същество е съставено предимно от вода. Когато водата замръзва, тя се кристализира, нанасяйки необратими поражения върху човешките клетки. За да намалят тези повреди, Алкор използват т.нар витрификация. След като трупът пристигне в сградата, те го слагат на пластмасова маса, отварят феморалната артерия на единия крак и феморалната вена на другия и закачат за тях две медицински помпи. Едната източва цялата кръв от тялото, а другата го напомпва със специален коктейл от криопротектори. Става дума за химикали, които предотвратяват кристализацията в клетките. Процесът напомня на промиване на радиатор на автомобил. След като тялото е напълнено с антифриз, главата се премахва по споменатия в началото метод и се подготвя за съхранение.

Дълбоко в утробата на Алкор, в малка, тъмна стая без прозорци живеят като стари призраци двама много интелигентни и ексцентрични служители на компанията: Майк Пери (компютърен специалист) и Хю Хиксън – инженер и изобретател. Според Джонсън и двамата са крайно антисоциални, физически нечистоплътни и лоялни до смърт на Алкор. Повечето протоколи, съоръжения и дори криоконсерваторните коктейли на Алкор са измислени от Хю Хиксън. Той е и изобретателят на т.нар. крекфон, за който стана дума в началото. Хиксън слага микрофоните в мозъка, защото главите винаги и без изключение се разцепват на няколко места поради ниската температура. По мозъците, като ледени пропасти, се образуват дълбоки разкъсвания. Хю нарича тези поражения аудио събития и ги измерва с въпросните микрофони по звука от разцепванията.

Сериозната наука е против дейностите на компании като Алкор и гледа на тях като на комерсиално мошеничество. Известният криобиолог Артър Роу дори твърди, че да вярваш, че можеш да съживиш дълбоко замрaзен мъртвец е като да вярваш, че каймата може да бъде прeвърната обратно в точно същата крава, от която е дошла каймата. Независимо от химикалите и източването на течности от тялото, ниските температури нанасят жестоки поражания върху човешките тъкани. При разширяването си ледените кристали буквално разскъсват клетъчната мембрана. Естествено, както зa всичко останало, алкориянците твърдят, че това е проблем, който ще бъде разрешен от медицината на бъдещето.

През 2003 година, в присъствието на Лари Джонсън, главата на Тед Уилямс бе извадена от цилиндрично устройство, пълно с течен азот, наречено ЛР-40. Главата бе поставена вътре наобратно върху празна консервена кутия от риба тон като върху ламаринен пиедестал. Хю Хиксън хвана главата за дръжката и я изтегли от контейнера. Консервата бе замръзнала върху темето. Лари твърди, че консервите са били идея на Хиксън и са използвани, за да се избегне залепване на главите върху дъното на контейнера.

Из сградата се мотаела дебела котка на име Аидо. Тя се хранела със съдържанието на консервите, а кутиите ставали на пиедестали. “Виждал съм какво ли не за 25 години служба в Бърза Помощ” – казва Джонсън – “Но кошмарната замръзнала завинаги гримаса, изписана върху лицето на един от най-обичаните хора на Америка, е нещо, което няма да забравя до края на дните си.”

Хиксън искал да прехвърли главата в един от дюърите за постоянно съхранение. Взел голям гаечен ключ и ударил силно консервата, за да я откачи от темето. Ламарината излетяла, но заедно с нея из лабораторията се разхвърчали и парчета от черепа, смесени със замръзнали мозъчни тъкани.

В продължение на 5 години дъщерята на Тед Уилямс – Барбара, води неравна юридическа битка срещу вездесъщия Алкор да изпълни завещанието на баща си и да разсипе праха му в океана. Единственият документ, с който разполагаше Джон Хенри е крайно съмнително късче омазнена хартия, подписано от баща му, в което се твърди, че Тед желаел да бъде замразен. Почти не съществува съмнение, че писмото е подправено, но въпреки това всички усилия на Барбара да си върне останките на баща си се увенчаха с неуспех.

За да се внедри в Алкор, Лари Джонсън е подписал контракт, че е съгласен да бъде замразен и това като чели му спечелва доверието на компанията. Постепенно успява да събере на запис достатъчно улики, че Майк Дарвин и Алкор са предизвикали смъртта на двама човека с помоща на нервно-парализиращи препарати. Единият е бил болен от СПИН мъж на име Джон Детингър, а другият жена на име Дора Кент. Причината да ги умъртвят е била, че са били записани за замразяване, но са се бавели да умрат по естествен начин! Смъртта на Дора Кент била толкова подозрителна, че полицията арестувала цялото ръководство на Алкор, начело с Дарвин. Но както винаги, малко по-късно алкорянците били мистериозно пуснати на свобода, независимо от планината от доказателства. Разледващият детектив бил дори смъмрен за неспазване на някаква процедура. Същият детектив Алан Кунзман бе анонимно заплашен със смърт, след което благоразумно изостави разследването си.

Друг фамозен скандал също бе погасен, когато се разбра, че Алкор изхвърля течностите изпомпани от труповете в канализацията на града, а понякога дори директно в храстите зад сградата. Става дума за огромно количество опасни биоматериали, включително заразена със СПИН и други болести кръв. Освен това Лари научава, че Алкор експериментират с кучета и котки по особено жесток начин: приспиват ги, след това заместват кръвта им с криоконсерваторни химикали и ги събуждат. Резултатът, естетвено, е ужасяваща агония. Носят се и други кръвосмразяващи (в буквалния и преносния смисъл) слухове, за които не искам дори да говоря и които звучат като извадени от най-мрачните килери на въображението на Стивън Кинг.

Що се отнася до Джон Хенри, той никога няма да продаде ДНК-то на баща си. Оказа се, че cъдбата има други намерения. Само месеци след смъртта на Тед, Джон се разболя тежко и склопи очи две години по-късно едва 35-годишен. Сигурно вече се досещате къде е тялото му… В един от контейнерите на Алкор, потопено в течен азот при температура –321 по Фаренхайт. Чудя се дали касапинът Майк Дарвин е бил изненадан, когато тялото на неблагодарния син Джон е пристигнало в пъклената му лаборатория и той е установил, че не е необходимо да замразява сърцето му – нали в края на краищата то винаги е било една голяма, вкоченена буца неразтопяем лед…

Какво точно търсех в непрогледен мрак, в центъра на Съединените Щати, на 200 метра под повърхността на земята? Коя е Дженифър Чапман и защо кара колата си с каска? От кого се крият Лари Джонcън и съпругата му и защо не излизат от дома си без оръжие? Майкъл Джексън, Елизабет Тейлър и Мохамед Али: само легендите за тях ли ще живеят през вековете или...нещо повече? И естествено: какво точно иска да ни каже мравката и защо то е може би най-важното нещо в тази история? За всичко това и много, много повече четете в заключителната трета част на "Минус 321 градуса по Фаренхайт".


 


 

Още по темата
Иво Иванов
Прочетена 5669

Добави коментар ›› Коментари (3)

sad
(Гост)
3
отговор
04 юни 2012 | 19:48

на такива хора трябва да им се даде гласност Рейтинг: 0 0

Симеон94
фен на: ---
2
отговор
31 май 2012 | 00:10

Тази статия(прочетох и първата част) я прочетох точно след като прегледах няколко материала(в други сайтове) за тежкото минало, настояще и може би и бъдеще на българския народ. Материали за това как българите се "самоизяждаме" и за лошата перспектива, която ни очаква, ако продължим да живеем по този начин. От прочетеното до тук си правя изводи, че за нашите исторически провали сме "подпомотнати" и от много "братски и добронамерени" нации, открили слабостите на българския характер. А за ситуацията, от матирала по-горе, са си виновни американците с тяхната мания за превъзходство. За съжаление, заради това погубват и малкото си стойностни личности. Това е една уникална статия, която ми помогна да осъзная, че българите може да сме всакакви, но през вековете сме запазили поне едно важно нещо - обичта към най-близките си. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

321F
(Гост)
1
отговор
30 май 2012 | 21:08

Страхотно! За съжаление не очаквайте коментари! Поне не и в този сайт! Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Синът на Симеоне подписа с Фиорентина и разчисти пътя на Калинич към Милан
16 август 2017 | 22:09
Талант на Рома подсили Торино
16 август 2017 | 21:29
Сагата свърши: Ювентус вече има мечтания халф
Зенит усложни евроучастието си след загуба в Холандия (видео)
16 август 2017 | 20:55
Борусия (Д) уреди национал от Хофе
16 август 2017 | 20:48
VOLKSWAGEN се класира на Евро 2020
16 август 2017 | 20:36
Лазов не даде сет на швейцарец
16 август 2017 | 20:24
Славия громи с 8:0, Кръстев с 4 гола (видео+галерия)
Защитник на Волфсбург ще липсва три месеца
16 август 2017 | 19:58
Увеличиха многократно таксата за ползване на стадиона в Русе, от Дунав разясниха казуса
16 август 2017 | 19:50

›› Булевард

Божинов стана Шогун!
16 август 2017
Българският футболист и нападател на швейцарския Валери Божинов отново изуми! A post shared by Valeri ...
Треньорът на Левски влиза във "Фермата" 16 август 2017 | 10:49
Анхел ди Мария показа чувство за хумор 16 август 2017 | 03:39
Един от най-желаните ергени - волейболистът Николай Николов за любовта и спорта (видео) 16 август 2017 | 15:20

›› Волейбол

Теодор Салпаров на 35 за националния тим, ЦСКА и Лукойл
16 август 2017
Волейболният ни национал Теодор Салпаров днес празнува своя 35-и рожден ден. В момента либерото няма много ...
Треньорът на Левски влиза във "Фермата" 16 август 2017 | 10:49
Волейнационалите почиват само един ден преди Евро 2017 16 август 2017 | 15:13
Един от най-желаните ергени - волейболистът Николай Николов за любовта и спорта (видео) 16 август 2017 | 15:20

›› Баскетбол

Блестяща България спечели групата си
16 август 2017
България спечели група D на предварителните квалификации за Мондиал 2019 в Китай. Баскетболистите на Любомир Минчев ...
Костов избра Работнички (Скопие) 15 август 2017 | 14:58
Белгия обяви състава за ЕвроБаскет 2017 16 август 2017 | 18:04
Очаквано: САЩ без НБА играчи за АмериКъп 16 август 2017 | 16:29
							
						
200 пъти "От скрина" 29 юли 2017
Вчерашният разказ за преживяванията на Славия срещу Осасуна през 1991 година бе под №200 в "От скрина". Рубриката, която вече има близо 2000 последователи във "Фейсбук", стартира през есента на 2011-а и има цел да ви ...
"Запомнете това име": Атанас Хорозов 19 юли 2017
Кануистът Атанас Хорозов е най-новото име в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. В нея Sportal.bg представя на читателите си млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. 17-годишният ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал