››   Анкета

Кой ще победи в мача Антъни Джошуа - Кубрат Пулев?

MySportal

В отговор на г-н Васил Иванов - Лучано

29 май 2012 | 22:15
В отговор на г-н Васил Иванов - Лучано
В отговор на публикацията на г-н Васил Иванов – Лучано за „Радо Стойчев, Абрамович и Олимпиадата”:
http://www.focus-news.net/?id=f21341

Уважаеми господин Лучано (не зная така ли трябва да Ви нарека, простете)!
Вашето лично мнение, което Ви беше позволено публично да изразите, провокира у мен желание да проверя дали родните медии биха публикували, без редакторска намеса, и мнението на един прост фен на волейбола. Въпреки че не мога да претендирам за Вашите познания в различни сфери, като започнем от готварството, и стигнем до волейбола, смятам, че също имам право на мнение.
Та, какво искам да кажа, във връзка с Вашата публикация?
Да започнем с фактологичните грешки в изразеното Ви мнение (простете, че си позволявам да Ви опонирам):
1. Бих искала да знам кога и в кой момент, в кое изказване, и с какви думи „треньорският щаб и дванайсетте волейболни апостола” (както иронично си позволявате да наричате мъжкия Национален отбор на България по волейбол), са заявили, че БФВ и в частност – многоуважаваният най-добър инженер сред волейболистите и най-добър волейболист сред инженерите, са виновни за загубата на отбора от Германия?
Това твърдение, г-н Лучано, не почива на нищо и всеки, който поне малко се интересува от случващото се във волейбола, е наясно. Аз лично не си спомням някой някога да се оправдавал за загубата, но може би Вие имате друга информация.
Причината, поради която беше поискана от г-н Стойчев оставката на Данчо Лазаров, беше съвсем ясно изразена лично от самия г-н Стойчев - некоректното поведение и нарушаването на основни правила на спортната етика, от страна на Президента на БФВ. Личното ми становище е, че изказването на г-н Данчо Лазаров осъществява и състав на престъпление по Наказателния кодекс, но не съм аз човекът, който да търси сметка за това.
Може би, за да не бъда голословна като Вас, ще се наложи да Ви цитирам няколко текста от Закона за физическото възпитание и спорта (подозирам, че не сте особено запознат, въпреки че може би някога Ви се е налагало да го прилагате), както и от Кодекса за поведение на федерацията. Цитираните текстове касаят основни принципи на спортната етика, които бяха публично потъпкани, чрез изказването на г-н Данчо Лазаров, в прословутото интервю пред в. „Преса”:
• Член 41, ал. 1, т. 2 от Закона за физическото възпитание и спорта: Държавата, специализираните държавни органи и спортните организации защитават спорта и спортистите от вредни и унизителни действия.
Искам да Ви попитам, след като клеветата (каквото представлява деянието, което извърши г-н Лазаров, чрез обвиненията си в публичното пространство, неподкрепени от необходимите доказателства), е провъзгласена за престъпление, представлява ли тя „вредно и унизително действие”? Въпросът е риторичен, естествено.
• Извадка от ПРАВИЛО 1: ЕТИКА от Кодекса за поведение на БФВ:
1. 2. 1 Членовете на БФВ трябва да се държат в съответствие с принципите на достойнство, честност, лоялност и отговорност във всяко едно отношение от състезателен, икономически, социален или морален характер.
1. 2. 2 С цел да се гарантира съблюдаването на гореупоменатите принципи, от членовете на БФВ се очаква да базират отношението и поведението си върху следните критерии:
1. 2. 2. 1 ДОСТОЙНСТВО:
Трябва да се пази достойнството на индивида.
В тази връзка, естествено идва и следващият риторичен въпрос: Смятате ли, че е уронващо престижа и достойнството на един международно признат треньор, да бъде обвинен публично, че умишлено е загубил мач?
Важно е да отбележим, че за съжаление г-н Стойчев не разполага с особени възможности да защити името си, поради начина, по който са приети правилата и начина, по който работи БФВ. Ако си направите труда да прочетете документите им, както го направих аз, лесно ще забележите, че наказания за членовете на УС при нарушения на Кодекса за поведение на БФВ, на практика няма. За сметка на това, има доволно възможности за наказания на клубовете и спортистите. УС на БФВ би имала правомощие да накаже състезател или клуб, за същите изказвания, но що се касае до Президента на УС - няма орган, който да наказва. Г-н Лазаров е направил всичко възможно да наложи приемането на правила, които да обслужват неговата особа, в дългосрочен план.
Поради всичко описано по-горе, смятам, че съвсем логично е за човек, който е бил оклеветен по този грозен начин, да заяви позицията си ясно и гласно. Естествено е, също така, господин Стойчев да отказва да работи с инженерчето (простете фамилиарния ми тон, но го чувствам прекалено близък вече). Естествено и логично е, също така, да си отиде този, който е нарушил правилата, а не този, чието достойноство е потъпкано. Поне такива са моралните правила, въпреки че не са записани в официален документ на федерацията.
Та толкоз по първата „грешка”, която допускате в мнението си.
2. Може би поради разпиляната и несинтезирана мисъл, не разбирам аналогията Ви между г-н Данчо Лазаров и Роман Абрамович?
Доколкото на мен ми е известно, г-н Лазаров не е собственик на БФВ, нито пък на Националния отбор на България. Поправете ме, ако греша, но не мисля, че г-н Данчо Лазаров налива каквито и да е собствени пари в българския волейбол. Мога и да подозирам, че не само че не налива, ами и прибира от нашите, но няма как да го докажа на този етап, така че това е само лично подозрение. Може би е плод на емоцията ми, моля да ме извини г-н Лазаров, не искам да го обвинявам в нищо. Просто си се чудя на глас, къде са парите и защо клубовете мизерстват? Чудя си се, нищо повече. Чудя се и защо отчетите на федерацията не са публично достъпни. Чудя се и защо като данъкоплатец не мога да се добера до точна и официална информация, колко от моите пари е дало МФВС на федерацията? И си се чудя защо никой не смята за необходимо да ми даде отчет за моите лични пари? Защото, ако разбера, че са отишли при момчетата и момичетата от клубовете, или за развитието на школите, или за развитие на волейбола въобще, и ако г-н Лазаров успее да ме убеди в това със съответните цифри, ще млъкна и ще кажа: „Браво!”. Но пак ще остане едно въпросче: „Ами защо тогава момичетата от отбора по плажен волейбол ползват носени анцузи?” Странно, някак не успявам да навържа нещата.
Та, питането ми е, кое е общото между собственика на един частен спортен клуб и Президента на БФВ, която е юридическо лице с нестопанска цел и се финансира в огромната си част от моите пари?
3. Възниква и въпросът дали имате проблем с дългосрочната памет или просто нямате никаква представа от волейбол, та ни говорите за играта на г-н Любо Ганев в зона четири?
Съгласна съм, че сегашното поведение на г-н Ганев не помага особено да си спомним лесно златните му години, но все пак има източници на информация, откъдето бихте могли да се осведомите за поста на г-н Ганев на игрището.
Толкова по фактологичните грешки. Самото им посочване е достатъчен аргумент за това доколко е аргументирано мнението Ви и доколко би могло да има тежест то. Естествено, че не очаквам реален отговор от Вас.
Сега бих искала да изразя лично мнение, ако позволите:
Уважаеми господин Лучано, нямате право да ползвате множествено число и да се опитвате да вкарате „целокупния български народ” в рамките на Вашите представи. Естествено, това няма как да стане, но искам да стане ясно друго. Достойнството на „целокупния български народ” или поне на по-голямата част от него, не е „вкарвано” никъде. Достойнството ни, както и това на момчетата, които събраха смелост да заявят ясно позицията си, си е точно там където трябва – в сърцата ни.
Ако се поинтересувате малко, ще видите какво е мнението на „целокупния народ”. Ще видите зад кого стоят феновете. Ще видите любовта и уважението на хората към тези момчета. Ще видите, че народът ги обича и се гордее с това, което правят за него. Ще видите, че феновете разбират, че спортът е победи и загуби. Ще видите, че вярват в момчетата. Ако изгледате записа от мача, ще видите, че същият този народ, когото визирате в изказването си, изпращаше отбора и треньора с аплодисменти след загубата. Така ли правят унизените хора, чието достойнство е било стъпкано?
Не мога да Ви позволя да говорите от името на „целокупния български народ”, защото той стои твърдо зад момчетата и зад треньора си! Така че, много Ви моля, ползвайте единствено число, когато изказвате лично мнение.
Иронията, която използвате, характеризирайки хора, с които се гордеем, които обичаме, и които разнасят името на България навсякъде, е недопустима и ме обижда лично. „Треньорският щаб и дванайсетте волейболни апостола” са познати навсякъде, за разлика от Вас или инженерчето. „Клубната звезда на Радостин Стойчев”, както си позволявате да наричате една от съвременните емблеми на волейбола, е този, на когото се радват хора от всички националности, не само „целокупният български народ”. Има едно Ваше твърдение, с което ще се съглася веднага – Радостин Стойчев и Матей Казийски са волейболни величия. Все пак няма човек, който да говори само глупости, радвам се, че в цялата словесна диария, която изляхте, успяхте да кажете и нещо вярно. И именно защото са волейболни величия, затова могат да бъдат критикувани от други величия, поне малко доближаващи се до класата им!
На последно място, искам да кажа ясно следното:
Няма разумно оправдание (или поне не сме чули такова от г-н Лазаров и сие) относно предприетите действия по смяна на треньора в този решаващ момент. Аргументът със загубения мач не издържа, особено когато говорим за далновидна политика, каквато очакваме логично от федерацията. Далновидността се губи още повече, когато обявяваш смяна на треньора, без да имаш ясна визия с кого точно го сменяш. Това поведение на федерацията, заедно с публичните обвинения и обиди на г-н Лазаров, както към отбора, така и към феновете, преля чашата на търпението на „целокупния български народ”. Разклатената психика и нарушеното спокойствие на отбора ни в този толкова тежък момент, е най-грубото показване на пълна незаинтересованост към волейбола от страна на любимата ни федерация. Слава Богу, имате насреща си мъжки момчета, които не могат толкова лесно да бъдат съборени и ще оцелеят, въпреки усилията на г-н Данчо Лазаров и компания.
Феновете и хората, които наистина обичат този спорт и които се надяват тези златни момчета да успеят да съхранят радостта ни, въпреки федерацията, НЯМА ДА СЕ ПРИМИРЯТ, докато това тотално компрометирано ръководство не си тръгне. И докато не дойде ново, с нова визия, нови идеи и мисъл за волейбола. Което ние ще държим изкъсо и този път няма да позволим да се стигне до капката, която да прелее чашата. Няма да допуснем чашата да се напълни отново!

С уважение,

Антония Спасова
Част от целокупния български народ и прост фен на волейбола
Антония Спасова
MYSPORTAL

Добави коментар ›› Коментари (5)

хехеее
(Гост)
5
отговор
06 юни 2012 | 20:35

Супер,невероятно..браво..!!! Рейтинг: 0 0

Strahotno
(Гост)
4
отговор
30 май 2012 | 17:54

Браво на Антония!!! Рейтинг: 0 0

АзБре
(Гост)
3
отговор
30 май 2012 | 15:12

Това е! Данчо, слагаш шапка на тояга и дим да те няма, дърт комунист долен! Рейтинг: 0 0

fen
(Гост)
2
отговор
30 май 2012 | 04:48

бравооооооо ;) Рейтинг: 0 0

..
(Гост)
1
отговор
30 май 2012 | 00:31

Евала,моми4е! Рейтинг: 0 0

›› новини

Унижение за 40 милиона евро (видео)
17 август 2017 | 16:32
Загорец гостува на Гигант, вижте програмата за втория кръг на Югоизток
17 август 2017 | 16:18
Рони безпроблемно преодоля първи кръг на China Championship 2017
ЦСКА 1948 на поправка в Пещера, програмата за втория кръг на Югозапад
17 август 2017 | 16:10
Елица Костова на 1/4-финал в Монтрьо
17 август 2017 | 16:00
Мария Йовкова отпадна на 1/16-финалите на сингъл на силния турнир по тенис на маса в Панагюрище
17 август 2017 | 15:56
Спонсорът на Спартак (Плевен) пита: Колко отбора от Втора лига играят за премии от 400 лева
17 август 2017 | 15:55
Джошуа изобщо не мисли за Кубрат Пулев (снимки)
Ханс-Йоахим Вацке: Преговорите с Барселона не са напреднали и с милиметър
17 август 2017 | 15:55
Спартак (Пл) и Кариана в дерби сблъсъка на Северозапад, вижте цялата програма
17 август 2017 | 15:54

›› Булевард

И новият секссимвол в атлетиката е...
17 август 2017
Украинската красавицата Юлия Левченко е тотален хит в интернет след второто място в скока на височина, което спечели на ...
Джошуа изобщо не мисли за Кубрат Пулев (снимки) 17 август 2017 | 13:13
Руски голфър обезглави майка си 16 август 2017 | 12:10
Божинов стана Шогун! 16 август 2017 | 17:24

›› Волейбол

Контролите България - Локомотив отворени за медии
17 август 2017
Приятелските мачове между мъжкия национален отбор по волейбол на България и руския Локомотив (Новосибирск), ...
Националите с открита тренировка в София 17 август 2017 | 15:30
Миньор (Перник) ще продължи да играе в Суперлигата 17 август 2017 | 12:09
Шампионите взеха център от Добруджа 07 17 август 2017 | 11:55

›› Баскетбол

Другата България
17 август 2017
Национален отбор. Или както казват испанците - абсолютна селекция. Когато в България се говори за това, най-често се ...
Минчев похвали националите: Щастлив съм, играхме добре 17 август 2017 | 11:13
Чавдар Костов: Победихма със силна защита 17 август 2017 | 11:22
Росен Барчовски: Имаме потенциал да прескочим още една фаза 17 август 2017 | 12:44
							
						
Ciao Пеп* 29 април 2012
Kогато се преместих в ново училище бях между четвърти и пети клас. За класен ръководител назначиха учителя по физическо възпитание. Зная, че повечето родители гледат с пренебрежение към този предмет, но за едно момче на ...
Бербатов: Тъжно ми е за България 20 октомври 2010
Българският нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов даде интервю за клубната телевизия на отбора MUTV. В него той говори за кариерата си досега, как вижда нещата и как се чувства. Интервюто е публикувано и на ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал