›› Анкета

Кой е фаворит да спечели шампионската титла на България за 2018 година?

›› Булевард

Николета се връща на екран през пролетта

Николета Лозанова ще изгрее отново на екран в Нова телевизия през пролетта, твърди вестник „Уикенд”. Според изданието от медията все още не са обяви официално старта на предаването на Ни Ло, защото чакат да ...

Виж още
БГ Футбол

Искренов: Бях най-омразният за ЦСКА, а написаха с крака в снега "Добре дошъл, Гиби"

04 май 2012 | 11:30
Искренов: Бях най-омразният за ЦСКА, а написаха с крака в снега "Добре дошъл, Гиби"

Божидар Искренов е роден на 1 август 1962 г. в София. Юноша е на „Левски”. В отбора е от 1979-а до края на 1989 г. Преминава в „Сарагоса”, после в швейцарския „Лозана”. Връща се в „Ботев” (Пд), а след това прави сензационен трансфер в кръвния враг на любимия си отбор – ЦСКА. С „Шумен” пък стига до бронз и УЕФА. Рита още за столичния „Септември”, а завършва с футбола във Вашингтон. Три пъти е шампион и 4 пъти носител на купата с „Левски”. Има и една купа с ЦСКА. В 56 мача е вкарал 5 гола за националния отбор. Участва на световното първенство в Мексико, където България пада от домакините в 1/8-финал. В рубриката „Шампиони на масите” „24 часа” ви среща с Радостта на народа. Или просто нетрадиционния и неудържим на терена и на думи Гиби Искренов.

- Господин Искренов, за 10 години и участие в 11 сезона за "Левски" имате 3 титли, 4 купи и куп хубави спомени, кои обаче са най-ценните ви мигове?

- Ама само три пъти ли съм бил шампион? (Смее се.) Аз мислех, че са ми повече титлите, но сигурно не мога да ги броя, защото са ми доста отличията заедно с купите. Спомените топлят, но не са достатъчни. Това са най-хубавите ми години. И то години по време на комунизма, когато нямаше пари, но ние играехме заради самата игра. Всичко беше с желанието и амбицията да постигнеш нещо. Когато сега синът ми се прибра от Америка, за да играе за националния отбор по хокей на лед, си говорихме с него много. Разглеждахме събрани вестници и списания от годините ми като футболист. Става приятно да си припомниш. Има много хубави, но, естествено, има и трудни моменти. Лошите мигове обаче оставям винаги на заден план. Не, че те не са били фактор в моя живот. Неприятностите учат, но се забравят. Та помня хубавите неща, а те са много.

- Тоест преди дни сте показали на 22-годишния Георги какво е правил баща му преди повече от 22 години?

- Да. Бяхме си двамата и гледахме доста неща. Част от нещата ми са при майка ми и баща ми, лека му пръст. Другите са в апартамента, където живеехме с него. Беше интересно и приятно. Най-интересното е, че синът ми никога не ме е гледал как играя футбол. Не се беше родил. Знаеше, че баща му е някакъв футболист. Години по-късно, след като порасна, е гледал касетки. Тогава на тях се правеха записи, далече от сегашните DVD-та. Той така и се запали по футбола, заради баща си, естествено. Аз си вършех работата, той играеше при мен. Но после започна да му харесва хокеят и мисля, че не е сбъркал.

- Вярно ли е, че вие сте станали футболист случайно?

- Да. Случи се на около 150 метра от тук (б.а. – общежитието към настоящата школа на "Левски"). Имаше едно кортово игрище. Там имаше трева и аз отидох с приятели. Те са ми приятели до ден днешен, това са мои съученици. Играеше се мач. Единият отбор беше с човек по-малко и ми казаха да вляза да го попълня. Бях с едни гуменки. Това стана в понеделник или вторник, а се оказа, че в събота трябва да играя първия си мач. Бях в четвърти клас. Треньорът ми каза: "Вече си в отбора". Накара ме да донеса две снимки и акт за раждане, за да ме картотекират. Така започна всичко. Стана много натурално.

- Помните ли и до днес името на треньора, който хареса момчето с гуменките?

- Разбира се. Казваше се Андрей Димитров.

- И той е видял за три дни потенциала в момчето с гуменките?

- Не знам какво е видял, защото ние бяхме деца на по 10-12 години. Но пък може и да е видял, както другите след него са видели. Но така започна голямата футболна сага около господин Искренов.

- Вероятно сте доволен от развитието на сагата?

- Да, доволен съм. Хората ми дадоха голям шанс. Повярваха в качествата ми. Но аз съм се стремял да играя футбол и най-вече да се забавлявам. Това го казах и на сина ми: "Забавлявай се, резултатите не са важни. Важното е да изпитваш удоволствие от играта." Само тогава се получават хубавите неща. Ако има напрежение или затормозеност, нищо не се получава.

- От забава на забава, от представление на представление се превърнахте в Радостта на народа... Кога за първи път чухте това определение за себе си?

- Вече съм почти на 50 години. Това беше много отдавна. Един твой колега – Пламен Николов, дойде при мен и вика: "Знаеш ли, че така и така се говори. Ти си Радостта на народа..." Така започна и тази история. Но Радостта на народа, ако не играе футбол, тя не е никаква радост. Трябва да забавляваш хората.

- Радостта на народа са казвали на Гаринча, не е никак малко да те сравнят с този гений...

- Факт. Това е голямо признание от хората. Защото и Пламен още тогава ми каза, че това просто са го решили хората. Така да ме наричат. Това не е и прякор, това си е точно признание по тяхна преценка. Хората да те признаят е много приятно.

- А прякорът Гибона идва от ученическите ви години?

- Да. Защото бях дребен на ръст.

- През 1985 г. катастрофирате на Орлов мост точно преди мач за "Левски" срещу ЦСКА. Блъскате се в трабант, защото шофьорката не спира на знак стоп. Какво точно стана?

- Това е неприятна история от моя живот. Направих тежка катастрофа, без да имам пряка вина. Но пък аз си имах друга вина, която си знам и която ме е поучила. Всъщност шофьорката наистина не спря на стоп. За щастие се отървахме с малко счупвания и последвали проблеми, но нямаше фатален изход. Най-много пострада Лъчо (б.а. – Танев), който ми е много добър приятел. Спасиха ги, оправиха се, всички са живи и здрави. Най-важното е, че всичко приключи добре, нямаше трайни травми. Да, на мен ми беше тежко, защото усещах, че съм направил нещо лошо, без да съм искал да го направя.

- Тогава пропускате мача, и вие ли имахте контузии от катастрофата?

- Не, не. Инцидентът стана точно преди мача ни с ЦСКА на "Герена". И двата отбора се бяха разбрали, че ние, които сме били в колата, няма да играем в този мач. "Левски" беше по-колегиалният отбор, по-коректният клуб. Всъщност ние сме били винаги коректни. Мен ме извадиха от мача, но не така постъпиха от ЦСКА. В колата тогава бяхме с Лъчо Танев и Гошо Славков. Лъчо беше със счупена ръка, беше в "Пирогов" и не можа да играе. Но на другия ден Славков го пуснаха и ни биха 3:1 на "Герена". Това са от тези, неприятните ситуации и игри. Но както и да е. Всичко е отминало. Добре че всички бяха живи и здрави.

- Защо преминахте в ЦСКА?

- Защото нямаше къде да играя. Беше последният ден от трансферния период, 31 декември, никога няма да го забравя. Или трябваше 6 месеца да не играя никъде, или да отида в ЦСКА, след като прекратих договора си с "Ботев" (Пловдив). И тогавашните ръководители на ЦСКА бяха единствените хора, които ми подадоха ръка. Вальо Михов ми каза: "Ела, ще играеш."

- Преди това Томас Лафчис и Андрей Желязков са ви обещали връщане на "Герена", какво стана?

- Не ги обвинявам и двамата, нито Томас, нито Жужо. Да, имахме уговорка, но нещата се промениха, това е "Левски". Аз пък трябваше да играя някъде. Аз не съжалявам, че съм играл в ЦСКА. За един футболист е важно да играе някъде. Всички знаят, че аз съм си от "Левски" и винаги ще бъда. Но аз съм играл и в "Шумен", и в "Септември". В онзи случай трябваше да се счупи бариерата и стереотипът, че от "Левски" в никакъв случай не може да се отиде в ЦСКА. Или пък от "Левски" в "Ботев" и така нататък. За мен е глупост, че едва ли не е забранено да преминеш от "Левски" в ЦСКА и обратно. Ами всичко се случва. А и в световния футбол има големи фигури, които са играли примерно в "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Атлетико" (Мадрид). Или в други клубове, които се ненавиждат от спортна гледна точка. Смея да твърдя, че след моето преминаване в ЦСКА и грешното разбиране у нас се пречупи. И вече взеха да ходят футболисти от "Левски" в ЦСКА или от ЦСКА в "Левски", или пък от ЦСКА в "Ботев" и "Славия". Тоест моето преминаване свали донякъде напрежението и по тази ос. Защото футболистите в крайна сметка са професионалисти. А и най-вече това е игра. И хората отиват, за да имат тръпка и приятни изживявания.

- Наистина ли Борис Гаганелов не ви пускаше нарочно в игра през втория ви период в ЦСКА?

- Тогава те вече бяха разбрали за какво става въпрос и много говореха. После ме изгониха, защото не можело левскар да бъде в ЦСКА. Не искам да обиждам никого. Но смея да твърдя, че докато бях с Вальо Михов и Пешо Калпакчиев, съм се радвал на прекрасно отношение в ЦСКА. Да, идваха на мач на ЦСКА и мои фенове, които сядаха в сектор “Б”. Те не са викали за ЦСКА, но са подкрепяли мен. Това са хора от "Левски", които са ме поддържали. Отначало беше много стресиращо, че Гибона е отишъл в ЦСКА. Но после разбраха какво е. Даже твоят колега Краси Минев направи много хубава статия в "168 часа" и хората разбраха за какво става въпрос. Аз много мразех да давам интервюта, защото съм директен човек, а не ми пишеха думите, които аз казвам. Но след като разбраха истината, всичко си беше окей. Гибона да отиде в ЦСКА и на стадиона да пише "Добре дошъл, Гиби”, такаво нещо не съм очаквал. Имам я някъде тази снимка, гледката на стадиона от козирката. Имаше към 30-40 сантиметра сняг и на целия терен беше написано с крака "Добре дошъл, Гиби". И това на стадиона на ЦСКА за човека, който доскоро е бил сред най-омразните за ЦСКА. Тогава в отбора беше Цецо Йончев. И му прави чест, че прие предизвикателството, че идвам от "Левски", независимо че се познаваме от дълги години от националния отбор. Мисля, че направихме хубави неща в ЦСКА, взехме купата на България. Аз съм се постарал да дам всичко от себе си за ЦСКА, независимо че съм левскар. Аз съм се стремял професионално да ми върви отборът. Така бях и в "Септември", така бях и в "Шумен". В "Шумен", с който постигнахме нечакан и немислим успех – трето място и участие в турнира за купата на УЕФА.

- Нека минем към националния отбор. Наистина ли сте бягали през прозореца от хола на Иван Вуцов, когато той ви е държал в своя дом? Или това са доукрасени легенди?

- Не, такива неща не е имало. И с него се бъзикаме. Той е човекът, заради когото аз съм стигнал в големия футбол. Той ми подаде най-голямата ръка. И неслучайно му викам "тате". А на мен за него ми викаха: "Баща ти, баща ти." Видял е нещо в мен. Винаги ми е помагал. Винаги ще го уважавам. Да, живял съм в неговата вила. Но не съм бягал. Защото няма смисъл да бягам. Тогава бях много тежко контузен. Много малко хора го знаят това нещо. Само той го знае в пълната светлина. Бях скъсал адуктори в мача срещу "Черноморец". И аз живеех у тях. От гледна точка на желанието му всяка сутрин да идва да ме взема и да ходим да тренираме заедно. Имаше още два мача от квалификациите за световното в Мексико, където се класирахме. Но той ме беше прибрал, само и само да се възстановя по най-добрия начин и да нямам други проблеми. Но за историите с бягането – той първо никога не ме е спирал, защото много добре знаеше моя характер. Да, карал ми се е, но винаги го е правил само за да разбера къде греша. И да имам по-големи амбиции за нещо по-важно. Ако не беше той, аз нямаше да съм успял. И той рискува. Първоначално му беше трудно. Но той е много амбициозен. Търся даже по-точната дума. Той е вироглав. Може да звучи грозно - катил, но не го казвам в този смисъл на думата. Защото науми ли си нещо, той го прави. Не го интересува какво мислят хората. Затова е и големият Иван Вуцов.

- Тоест не за да ви държи на режим, а заради травма Вуцов ви е отглеждал в своя дом?

- Контузията ми беше много тежка - да скъсаш адуктор тогава. Като ги гледам днешните футболисти как се контузват, ако скъсат адуктор, да не казвам тежка дума, но могат дори да свършат с футбола. Докато бях на вилата му, аз не съм излизал никъде. Защото си имах всичко. И не ми трябваше. Той беше уникален треньор, на когото футболът му е болестно състояние. На вилата имаше големи телевизори. Имаше толкова много касетки с мачове, толкова филми. А да не говоря за храната. И аз се чувствах прекрасно. Идваха ми приятели на гости. Той ми беше казал, че няма проблеми. В 10,11, 12 часа вечерта се прибират. Той идваше сутринта да ме вземе. Не помня колко време изкарах така, но може би около месец. Много важен период за моето възстановяване. Той не вярваше на никого и искаше сам да се убеди кое как е. Да, ходехме на прегледи, но беше ми направил плана, по който да се възстановя.

- След въпросната контузия играете на световното в Мексико, яд ли ви е за гола красавец на Негрете в 1/8-финала срещу домакините и, че не успяхте да направите нещо по-голямо?

- Ние го правехме и щеше да се получи. Лошото е, че тогава имаше други фактори, които с нищо не ни помагаха. Напротив.

- Политически ли?

- Да. И Иван Вуцов много добре знае, защото мен тогава ме изгониха от отбора. Той направи нещо, което само човек като него може да стори. В последния мач срещу Мексико хората, за които говоря, си бяха тръгнали. Не ми се задълбава за хора, които вече са покойници, лека им пръст. Тогава Иван Шпатов беше първи секретар на ЦК на партията. И аз бях изгонен от отбора след мача с Южна Корея. И Иван Вуцов направи нещо, което малцина могат да направят. Вика ми: "В групата си". А аз: "Ама как така?" Той: "Така, в групата си." Мачът вече беше свършил, загубихме 2:0. Никога няма да забравя думите му тогава. Бяхме аз, той и Гошо Димитров-Джеки. Каза: "Съжалявам, че не те пуснах да играеш от началото." При 0:1 той ме вкара в игра. И имаше едно от типичните си мои ситуации. Дадох топката на Наско Пашев, момчето се опита, не можа да я вкара. Ако резултатът беше станал 1:1, не знам какво щеше да стане. А пък и Негрете вкара уникален гол, който сигурно и на тренировка не е вкарвал. Биха ни. Все пак бяха и домакини, атмосферата беше такава. А и влиянието на другите фактори си каза думата. Но вуйчо беше такъв, уникален. Аз така му викам – вуйчо, тате. Той си знаеше, че каквото и да стане, като се приберем, ще му търсят отговорност и си тръгваше. Та съжаляваше само че не ни е пуснал отбора, който си бяхме. Но ви казах за външната намеса. Той не я харесваше. На него точно да му се налагат. Но тогава времената бяха такива.

- Още през 1995 г. усетихте каква е емоцията от футбола в Америка, какво е различното от сегашната истерия по образи тип "Бекъм”?

- Тогава още не бяха отворили Мейджър лийг сокър. Играехме малки вратички. Имаше А-лига, която беше на полупрофесионални начала. И след това направиха Мейджър лийг сокър. Но аз си играех футбол в зала – няма такова удоволствие. И се забавлявах много. Това вече го правят усилено и в Европа. Гледаме и световно първенство по футзал. Но там се играе 5 плюс един, а тук е 4 плюс един. И там е на хокейно игрище, пак е с мантинелите. Но удоволствието е голямо. В една зала да дойдат 15 – 17 хиляди зрители – прекрасно. Изживяването е уникално. Но там и манталитетът е друг. За хората в Америка най-важно е шоуто. И забавлението. Това ми харесваше.


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 20290

Добави коментар ›› Коментари (20)

Гибонееее Гибонеее
(Гост)
20
отговор
24 юни 2013 | 23:01

". И то години по време на комунизма, когато нямаше пари, но ние играехме заради самата игра." БУЛШИТ/ГЛУПОСТИ!!! че комунизамЪт е шит/лайна спор няма, но специално футболерите и специално тези на Левские и ЦСКА-ту от София и специално той Гибона да каже, че е нямало кинти и не е вземал яки пари и всякакви облаги е пълна ЛЪЖА. прави си ТАШАК с нас Гибон-тъ глуповат... аре да не сме толкова прости, нищо, че правописът и начинът на изразяване ми е такъв, но дори и аз разбирам когато се опитват да ме правят на глупак толкова елементарну... Гибоне, Гибонеее..." Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

името ми
(Гост)
19
отговор
24 юни 2013 | 22:59

Гибона голям талант, но също така прст като колегата си Стойчков. Има си съотношение. Не беше толкова добър колкото Ицо и не е толкова и прост колкото него, но си е глуповат. Малко са добрите футболисти които имат нещо в главата пример - Наско Сираков, Ники Илиев, Майкъла, до някъде Стойчо Торпедото, но при него е на кантар... Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

армеец
(Гост)
18
отговор
16 май 2012 | 11:26

безспорен талант,но като човек пияница без грам достойнство.затова и подписа с нас едно време,което поне си признава.затова и си буташ гъза при турчолята сега.а това с "добре дошъл" на Армията явно го е видял на бутилка гроздова Рейтинг: 0 0

llllll
(Гост)
17
отговор
14 май 2012 | 01:19

тоз предател не бе6е ли от движението за пража и свободи Рейтинг: 0 0

BatZare
(Гост)
16
отговор
13 май 2012 | 20:42

Гиби, да си жив и здрав дълги години! "Радостта на народа" - това определение казва всичко! Рейтинг: 0 0

гв
(Гост)
15
отговор
11 май 2012 | 10:42

абе какьв чак толкова голям футболист беше той игра той игра на някакво ниво само един полу сезон като филма" Тя танцува само едно лято" всичко останало са пълни глупости Рейтинг: 0 0

lubo chabla
(Гост)
14
отговор
11 май 2012 | 07:26

гиби е номер 1 само левски Рейтинг: 0 0

12
(Гост)
13
отговор
07 май 2012 | 19:05

ВЕЧЕ НЯМА ФУТБОЛИСТИ КАТО ГИБИ...:( Рейтинг: 0 0

mihail
(Гост)
12
отговор
07 май 2012 | 10:08

Пътувах от В.Търново до Стара Загора да те гледам.ЦСКА победи 1-0 ти вкара гола.Само ЦСКА Рейтинг: 0 0

арк
(Гост)
11
отговор
06 май 2012 | 16:37

батков от къде разбра че цска няма да са шампиони,а откъде знаеш кой те осведоми плешивкото с присъдената коса ли и двамата сте за затвора май но ББ много ви гали нещо то ще се види накрая Рейтинг: 0 0

арк
(Гост)
10
отговор
06 май 2012 | 16:35

дали не е ред и на батков след алексей да влезне на топло през зимата и на хладно през лятото никой ли не вижда че е една пералня на пари на руските мафиоти Рейтинг: 0 0

арк
(Гост)
9
отговор
06 май 2012 | 16:32

що ли не се чудя ,мустакатият мошенник се е превърнал в баба ванга за да вкара левски в европа ама как ли Рейтинг: 0 0

ЛС-ДС-МВР
(Гост)
8
отговор
05 май 2012 | 16:23

И "великият" играч защо не направи кариера в Европа? Впрочем някой да се сеща ПОДУЯНЕЦ да е направил кариера в Европа? Рейтинг: 0 0

Фен на ЦСКА
(Гост)
7
отговор
04 май 2012 | 16:44

Гиби,найстина бе ГОЛЯМ играч.Аз те помня!Какво от това че си от школата на .ЛЕВСКИ..Няма лошо да признаеш таланта на някого. Рейтинг: 0 0

fen na levski ot 60-te
(Гост)
6
отговор
04 май 2012 | 16:32

1.Жоро Соколов 2.Гибона 3.Гунди Рейтинг: 0 0


							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Каранга скандализира: ЦСКА-София го чака, а той ... 14 януари 2018
Нападателят на ЦСКА-София Фернандо Каранга, по всичко изглежда, си прекарва повече от добре в родината си Бразилия. Докато "червените" чакат голмайстора да се присъедини към отбора, той се е отдал на нощни забавления ...
Стоилов очаква положителна развръзка в КАС, ... 10 януари 2018
Главният мениджър на ЦСКА-София Стойчо Стоилов очаква битката с Лудогорец за титлата в Първа професионална лига да не бъде честна. Един от ръководните фактори на “Армията” обяви, че ако ...

Кой беше най-добрият футболист на Левски през миналия сезон

Кой играч на "сините" се представи най-добре, въпреки разочароващия сезон?

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал