›› Анкета

Кой е най-добрият български волейболист за 2016 година?

›› Булевард

Щракнаха Буфон, докато момиче му прави... (снимка)

Легендарният вратар на Ювентус Джанлуиджи Буфон трябваше да преживее болезненото 1:4 от Реал Мадрид във финала на Шампионска лига, но сега очевидно се справя много по-добре със стреса, докато си почива преди началото на ...

Виж още

Волейбол

Николай Найденов: Живея за момента

03 май 2012 | 17:47
Николай Найденов: Живея за момента

Ще ми се да поиграя още, но не ми е фикс идея, твърди 38-годишният разпределител

Николай Найденов бе голямата изненада в разширения състав на националния отбор за предстоящата олимпийска квалификация в София. На 22 април разпределителят навърши 38 години и мнозина го бяха отписали за волейбола. През изминалия сезон обаче той помогна за доброто представяне на Нефтохимик 2010 (Бургас). За последно Найденов беше в националния през 2006 г., като изигра последния си мач срещу тима на
Германия във Варна.

- Ники, как се чувстваш обратно в националния отбор?
- Чувствам се добре, обстановката е страхотна и тренираме нормално. Честно казано не очаквах, че ще ме повикат, но съм радостен, че получих това признание. Ако мога да помогна, ще бъда на разположение.

- След 6-годишно прекъсване, виждаш ли промяна в организацията на работа в националния отбор?
- Да, минаха доста години и наистина се усеща лека промяна към добро. Иначе що се отнася до тренировъчния процес – всеки треньор си има изисквания и те трябва да се спазват.

- Смяташ ли, че ще успееш да се пребориш за място в състава за предстоящата олимпийска квалификация в София?
- Не мога да отговоря на този въпрос. Това ще е решение на треньорското ръководство. Каквото се изисква от мене от професионална гледна точка съм го научил през годините и го прилагам, пък останалото не зависи от мен.

- Как се отнасят с теб по-младите в състава?
- В отбора няма някакво разделение на млади и стари. Всички се уважаваме взаимно. Младите гледат от нас и се учат. Ако имат нужда от някаква помощ от страна на по-опитните, винаги сме готови да им я дадем. Обстановката в състава е много спокойна и доста работна.

- Как се разви кариерата ти, след като приключи през 2006 г. с националния отбор?
- Предпоследната година, преди да се върна в България и да заиграя в Нефтохимик бях в Иран. Преди това играх в Кипър, а 2006-2007 г. бях в Катар.

- Интересни дестинации за волейбол. Как ти се отрази престоят в Катар?
- Това е много красива, уредена и богата държава. Организацията на волейбола не бе на кой знае какво ниво. Те нямат нашите разбирания за волейбол, но пък имат парите, което е достатъчен стимул за развитието на този спорт. Имат и страхотни спортни бази. Всичко обаче е съсредоточено в столицата Доха. По мое време 8 отбора се състезаваха в местното първенство, като по двама чужденци имаха право да играят във всеки тим. Шампионатът беше на добро ниво, но освен него има и още три турнира, сред които Купата на Катар и най-важната – Купата на емира. Именно в последната надпревара на заелите първите 4 места се отпускат сериозни финансови средства. Този турнир е заложен в календара за края на май и се вземат много добри състезатели от Италия, Русия и други големи волейболни сили.

- В тази връзка правени ли са опити за привличането на други български волейболисти?
- Да, имам един познат мениджър, който постоянно ми звъни да ми иска телефона на Матей Казийски и Владо Николов. С тяхно разрешение съм му ги давал, но както се вижда не се е стигнало до разбирателство, тъй като по това време те имат ангажименти с националния отбор. Иначе за Купата на емира е играл дори сърбинът Иван Милкович.

- А като начин на живот как ти се отрази престоят в Катар? С кое ти бе най-трудно да свикнеш?
- Не мога да кажа, че е нещо много по-различно. Имах опита с арабския свят и с исляма, тъй като съм играл преди това и в Турция, и в Иран. Свикнал съм и с различните видове кухни, така че не срещнат някакво притеснение от техните гозби. Това обаче, което ми направи силно впечатление още при подписването на договора бе, че имаше предвидена глоба от 2000 долара, ако не се явя на мач и $500 за пропусната тренировка! Тогава им казах – няма проблем, ще подпиша договора, но не мога да си представя дори, че може някой играч да не отиде на мач. И като отидох в Катар, наистина се оказа, че е имало защо да се презастраховат. Понеже няма много играчи, тренирахме между 5 и 8 човека, като катарците почти не се вясваха. И още на първия ни мач единственият ни разпределител в състава не се яви! Оказа се, че този, който му обещал да го вземе с кола, не го взел и той решил да не тръгва. Но при катарците е така – те са адски богати и волейболът им е като хоби.

- Имаше ли някакви затруднения по време на престоя си там?
- Трудното беше, че изискваха катарска книжка за шофиране, та ходих на изпити 20 години, след като бях изкарал разрешително у нас. Така и не успях да я взема и карах колата без документ. Първият път въобще не ме допуснаха до изпита – беше им свършило работното време. Вторият път пък въобще не разбрах защо не стана, тъй като дори изпита по кормуване си го взех.

- А какво бе по-особеното в Иран?
- Иран е особена страна, с доста странни за нас порядки. Там бях в едно малко за техните разбирания волейболно градче – Гонбад, от типа на Разлог или Дупница, но с около 200 000 души население. Там всеки играеше волейбол. Залата беше огромна и на всеки наш мач се събираха между 5 и 7 хиляди души, по-точно мъже. В градчето обаче нямаше никакви развлечения, само няколко ресторанта, които предлагаха единствено иранска кухня, разбира се, без каквото и да е свинско. На мен обаче ми допадаше.

- Научи ли се да приготвяш някои техни специалитети?
- Не, понеже в договора ми влизаше и храна. Живеехме в една къща чужденците и момчетата, които идваха от Техеран, та си поръчахме всички заедно от един близък ресторант. За наш късмет техеранците бяха единствените момчета в отбора, които говореха английски, та успявахме да се разбираме. Те поръчваха храната, а клубът я плащаше. Така не ми се е налагало да готвя, а аз и не съм голям кулинар. Другото, което направо си беше удар в десетката, бе интернетът. Там по принцип е голям проблем да ти прекарат интернет, има цензура на сайтовете, Фейсбук не се отваряше въобще. Иранците обаче се бяха изтарикатили, бяха измислили начин да заобикалят забраните чрез американски сървъри и веднага ми прекараха интернет и сателитна телевизия.

- Имаше ли подкрепата на семейството си, докато играеше в тези страни?
- Съпругата ми беше с мен само в Катар. Там е нещо като в Дубай – катарците се опитват да ги настигнат и всичко е застроено с молове, с модерни сгради. Дори единият от моловете го бяха направили като Венеция, с канали, с водни лилии и петунии. Навсякъде по пътищата имаше палми, въобще много красива държава. А за Иран не сме и правили планове да идва, тъй като пътят беше много тежък, около 20 и няколко часа. От София се пътуваше до Истанбул, оттам до Техеран, през вътрешното летища, за да стигна до Гурган, който е големият град до Гонбад и оттам с кола трябваше да пътуваме. Преходът беше много голям и затова реших, че не добре да натоварвам по този начин семейството си. А и жена ми си има работа в София, синът ми ходи на детска градина и щеше да се разкъса нишката.

- Синът ти проявява ли интерес към волейбол?
- Йоан сега ще направи 5 годинки, но отсега се очертава като спортна натура, тича бързо, катери се, скача. Ще видим, ако има качества като стане поне на 10, може да го запишем на волейбол.

- А жена ти с какво се занимава и как ви се отразяват тези дълги раздели?
- Жена ми Ани работи като нотариус. И напоследък, докато играех в Бургас, тя си бе в София, тъй като не можеше да изостави работата, а и със сина ни се занимава. Свикнали сме с разделите, ние сме от 20 години заедно, а от 18 сме женени. Няма някаква формула, по която да кажеш, че може да оцелее един брак толкова години. Ние от тези 20 години 10 сме били заедно, а останалата половина – разделени. Така че може би това е формулата (смее се) – като не се виждаме и се обичаме повече.

- Какво предстои за теб след изявите ти с националния отбор? Имаш ли договор с Нефтохимик?
- Нямам договор с бургаския клуб, но говорим с тях – те ми предложиха нещо, което все още не сме го доуточнили. Но сега дойдоха и други оферти от български клубове – аз им казвам на шега: вие разбрахте, че съм жив, като ме извикаха в националния. Сега обаче мисля само за изявите ми в първия тим. След май месец ще съм по-свободен и ще мога да обмислям по-нататъшни планове. Не съм решил и за себе си какво ще правя – дали ще се отказвам, ще продължа да играя или нещо друго, още не знам. Вече съм се научил, че много малко неща зависят от теб самия и не трябва да се мисли за 2-3 години напред, защото докато мислиш и правиш планове, животът минава покрай теб и ти се случва нещо съвсем неочаквано. Затова по-добре е да живееш за момента, да правиш това, което мислиш, че е правилно, пък да става каквото ще!

- Но пък си в такава форма, че би могъл да поиграеш още.
- В България нивото на игра и на заплащане са много ниски. Ако имам оферти от чужбина, може би ще поиграя още година. Може да ми се иска да кажа 2-3 години, но на тази възраст никога не се знае – нали видяхте какво си случи с Петър Узунов?! Във волейбола вече се чува все по-често фразата: Душата иска, но тялото – не дава, така че да съм жив и здрав, пък каквото стане! Не ми е обаче фикс идея, че трябва да играя на всяка цена.

- Как поддържаше форма през първия полусезон, когато бе без клуб?
- Тренирах с Георги Петров и Левски Волей.

- Ти си играл заедно с Георги Петров в „синия” клуб. Изглежда обаче му е присърце треньорската професия. Как го намираш?
- Да, оказа се, че доста добре се справя като треньор, след като изведе този състав на Левски до купата на България. Той обаче е голям работяга, по цял ден прекарва в залата - в работа и в организация на нещата. Жоро наистина показа, че много работа и стабилни тренировки е формулата за успех във волейбола.

- Какви са в момента взаимоотношенията ви – той като помощник на Радо Стойчев, а ти – негов подчинен?
- При мен това, че сме били приятели и сме спали в една стая при пътуванията си, е едно на ръка. Сега като влезем в залата и двамата сме професионалисти – той си е треньорът, а аз трябва да слушам напътствията му. Вече като излезем на кафе може да си говорим като приятели.

- А като сте на кафе, приема ли съвети от теб?
- Аз не си позволявам да давам на никой съвети. Ако някой търси мнението ми – да, но иначе не си позволявам. Още повече на хора, които са доказали, че са по-добри от мен като треньори.

Снежана Иванова, в. Монитор


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 4383

Добави коментар ›› Коментари (4)

...
(Гост)
4
отговор
03 май 2012 | 23:54

Другата година Гьорги Гьоргиев/Марек/ .. мисля, че ще Ви изяде хляба ?!.. Рейтинг: 0 0

///
(Гост)
3
отговор
03 май 2012 | 21:38

Пи4 е! Рейтинг: 0 0

Jekow
(Гост)
2
отговор
03 май 2012 | 20:39

Мхмх здраво. Така съм се разтреперил.....от 8 години вече ...та до сега. Рейтинг: 0 0

с.йовков
(Гост)
1
отговор
03 май 2012 | 20:17

Жеков,трепереш ли си за мястото? Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Трима задържани преди Левски - Хайдук
20 юли 2017 | 23:17
Балтанов: Спокойно можехме да вкараме 8 гола
20 юли 2017 | 23:13
Иван Вуцов: Митов не става за треньор на Левски
Димов: Бяхме много по-добри (видео)
20 юли 2017 | 22:59
Феновете на Бейтар си внесли тави с дини на "Лазур"
20 юли 2017 | 22:56
Галатасарай изхвърча от Европа
20 юли 2017 | 22:38
Краев гледа отблизо победа на Мидтиланд
20 юли 2017 | 22:32
Избраха Григор - Федерер за втория най-добър мач на "Уимбълдън"
Иван Влъчков ще дебютира на планинско изкачване този уикенд
20 юли 2017 | 21:58
Хайдук срещу Брьондби в третия кръг
20 юли 2017 | 21:49

›› Волейбол

Алексиев и Чернокожев започнаха с националния (галерия+видео)
18 юли 2017
Националният селекционер Пламен Константинов направи промени в състава на България за Европейското първенство по ...
България без шанс за четворката на Световното за девойки до 20 години 20 юли 2017 | 09:20
Преборил левкемията се завръща в Пирин 20 юли 2017 | 08:58
Екатерина Гамова пристигна в България за Евро 2017 по волейбол за девойки 20 юли 2017 | 17:07

›› Баскетбол

Полиграф и разследване за залози в Черно море
20 юли 2017
Съмнения за залози на мачове, черно тото и дори организирана група, която подтиква към нередовни и аморални действия в ...
Кадетите отмъстиха на Македония с разгром 20 юли 2017 | 17:59
Сериозен тест за Везенков и Барса на старта в Европа 20 юли 2017 | 14:27
Историческа победа за българския баскетбол 20 юли 2017 | 11:07
							
						

Италия - А 1

Найден Найденов: Не можем да си правим ... 24 юни 2017
Изминаха няколко дни от края на груповата фаза от Световната волейболна лига, но емоциите около националния отбор не стихват. Момчетата на Пламен Константинов се представиха срванително добре в турнира. Записаха победи ...
Бруно Резенде искрено и лично за Казийски, ... 02 юли 2017
Най-голямата звезда на настоящия национален отбор по волейбол на Бразилия Бруно Резенде даде ексклузивно интервю за предаването "Код спорт" по ТВ+. Със “селесао” има 22 медала от големи първенства. Участник ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал