Лека атлетика

Светла Златева на 60 години

25 февруари 2012 | 10:16
Светла Златева на 60 години
Днес втората ни по ред световна рекордьорка (след Йорданка Благоева) в леката атлетика Светла Златева навършва 60 години! Нека си припомним заедно впечатляващата й спортна кариера.

ПЪРВИ СТЪПКИ

Светла Златева е родена на 25 февруари 1952 г. в Горна Оряховица. Още в началото на 1967 г. Златева става шампионка на крос на държавното първенство в Нова Загора – първата й шампионска титла. На друг крос – в Сливен – Светла отново е убедително първа. След финала към нея се приближава легендарната Кипра Данаилова и я потупва окуражително по рамото: "Браво, момиче. Невроятен талант си, ще станеш голяма атлетка!” Пророческата похвала на рекордьорката се сбъдва доста по-късно, но за Златева думите на Кипра са повече от признание...

През пролетта на 1967 г. пистата на стадион „Васил Левски” току-що е застлана с битум (вид асфалт). Коридорите са разчертани с талк и обилният дъжд преди състезанието е размил безобразно линиите. Всичко е подгизнало, но Светла устремно се втурва към финала и финишира на 400 м с нов рекорд за девойки – 58.7 секунди. Въобще невъзможно е да се преброят с точност всички държавни титли и рекорди на Златева – толкова много са. Първият й рекорд за жени е поставен на европейското първенство в зала във Виена през зимата на 1970 година. След като в съботния ден тя записва в сериите на 400 м 55.5 секунди, в неделя трябва на два пъти (!) да стартира на 800 м. На финала застава в неудобния 4-ти коридор, най-отгоре, редом с титулуваните Мария Сикора (Австрия), бъдещите олимпийски шампионки Хилдегард Янце-Фалк (ФРГ) на 800 м и Людмила Брагина (СССР) на 1500 м, холандката Кайзер, полякината Колаковска. Златева стартира уверено, но още на втория вираж кракът й е раздран от шпайка на Сикора. Все пак Златева финишира шеста, но с 2:08.6 мин., отново рекорд за жени.

През лятото на 1970 г. Светла заминава за европейското за девойки в Париж (Коломб) и заема 4-тото място на 400 м, само на 39 стотни от "бронзовата” Роде (ГДР). Сезонът завършва с 53.5 сек, рекорд който Златева регистрира на срещата ГДР-България в Лайпциг.

Зала Фестивална пък е домакин на второто ЕП в зала през март 1971 г. Светла печели серията си на 400 м (54.1) и полуфинала (54.5), но на финала рускинята Попкова "влиза” първа вляво от виража, а Бьодинг (ФРГ) и Сикора препречват пътя на Златева и тя завършва четвърта "с горещи едри сълзи в очите”, за разочарование на хилядите българи по трибуната...

ПЪРВИ ОЛИМПИЙСКИ РЕКОРД ЗА БЪЛГАРИЯ В ЛЕКАТА АТЛЕТИКА
Олимпийската 1972-ра започва обещаващо за Светла. На зимното европейско първенство в Гренобъл Светла печели първия си медал от голямо първенство – бронзов на 800 м. Там за първи път тя разбира какво значи борбата с лакти, рамене и хълбоци по време на бягането. На два пъти Светла е блъсната от водещата румънка Илеана Силай и не успява да реагира на атаката на вездесъщата Хофмайстер (ГДР).

Предстои Олимпиадата в Мюнхен. Поредица от рекорди през юни бележат възходяща форма и трупане на самочувствие. 2:03.1 в Потсдам, 2:02.6 в Берлин, 2:02.0 във Варшава, и то в разстояние на само 5 (!) дни. Подготовката е интензивна както никога преди. Тренировъчните показатели дни преди заминаването показват, че Светла е способна на...световен рекорд. В Мюнхен Светла се чувства в прекрасна форма. Серията й на 800 м е още в първия ден от атлетическата програма – 31 август. Полякинята Сковронска налага убийствено (най-вече за себе си) темпо (400 м за 56.6). Николич и Светла се откъсват напред и на последната права нашето момиче изпреварва сръбкинята. Електронната уредба отчита 1:58.93 мин. (второ постижение в света изобщо). За Николич 1:59.62. Трети септември – неделя. Финалът на 800 м за жени е оставен за край на дневната програма. На Светла се пада втори коридор. Пред нея Силай е в трети, а Николич – в шести. Зад нея е само световната рекордьорка Хилдегард Фалк. Изстрел и осемте бегачки се понасят по завоя. Златева се опитва да поведе и излиза начело за съвсем кратко. Румънката Силай я настига отдясно и с рязко блъскане на лакътя си я изпреварва грубо, влизайки в първи коридор. Малко преди 200-те метра (28.0 секунди) Николич също се "спуска” отдясно и също препречва Златева. Силай и Николич са плътно пред Златева. Нашето момиче атакува между двете, но неуспешно. Светла се принуждава да мине по трети коридор на завоя, пробягвайки няколко метра повече отвън. 400 м за 58.31 - невиждано темпо! Вляво е Силай, до нея Николич, а Светла предпочита да бяга вдясно встрани, за да избегне нов сблъсък. На третия завой Светла атакува. 600 м за 1:27.5. Последен вираж. В началото на финалната права Златева все още е начело, но Фалк остро атакува, а Сабайте (СССР) я последва мигновено. Светла все още държи бронзовата позиция. Несравнимо по-опитната и обиграна Хофмайстер (ГДР) атакува от трети коридор и 50-ина метра преди финала изпреварва Златева. Четвърто място за Светла. С резултат отново под 2-те минути – 1:59.72!

През следолимпийската 1973-а Светла Златева жадува за реванш. На 18 февруари в зала "Фестивална” Светла за първи път поставя световен рекорд в зала – 2:03.2 мин. Седмица по-късно заедно с Йорданка Благоева и треньора Иван Сеизов заминават за Лион. Стартът на Светла е на самия й рожден ден – 25 февруари. Пистата е дървена и неудобна, но Светла бяга прекрасно – 2:02.9 – отново рекорд под покрив! Предстои европейско в Ротердам. Големите очаквания и надежди са прекален товар за Златева и тя остава четвърта, но е достойно заместена от друга българка – Стефка Йорданова, която побеждава със световен рекорд – 2:02.65.

Лятото на 1973-та е "горещо” – предстоят стартове кой от кой по-важни. В началото на август във Варшава Светла "дава тон” с победата си на 800 м (1:59.3) на полуфинала за Купата на Европа (първа за екипа ни в този ден), а нашите бият полякините и се класираме за финала в Единбург! В последната дисциплина – щафетата 4х400 м - Светла на своя пост постига летящо 51.8! Седмица по-късно, на 12 август, на стадион "Васил Левски”, нашата великолепна четворка Светла Златева (1:58.8 – рекорд),  Лиляна Томова (2:01.7), Тонка Петрова (2:03.5) и Стефка Йорданова (2:04.6) поставя два световни рекорда едновременно – в щафетите на 3х800 м (6:04.0 мин,) и 4х800 м (8:08.6)! На Универсиадата в Москва Светла постига в полуфинала на 800 м 1:58.85 мин., но на финала, след като води на първите 400 м (55.6!), получава остра белодробна криза и се отказва на 600-ия метър.

Проблемът с дробовете на Златева бързо приключва и националките ни заминават на Балканиадата в Атина. 24 август, петък. Поради горещото време стартът на 800  е насрочен за 22.15 часа. Стадион "Караискакис” е озарен от електрическите прожектори. Светла усеща, че ще се случи нещо голямо. Този път Велиславов е до нея. Старт! Златева бяга сама напред! 400 м за 56.5 сек, 600 м за 1:27.0! Последен вираж, последна права! Още малко, още малко! Най-сетне финал. Часовникът е спрял и заковал 1:57.48 мин. Публиката изригва във френетични овации. На другата вечер Златева официално е чествана и получава много подаръци.

Но няма почивка, няма отпускане. Предстои финалът за Купата на Европа в Единбург. Седми септември, петък. По традиция програмата започва с бягането на 800 м. Светла отново се втурва напред – 54.8 секунди на първите 400 м! Невероятно! Обаче на предпоследната права мразовитият вятър духва рязко в гърдите на Златева. 1:58.94 за познатата Хофмайстер (ГДР), 1:59.05 за Светла. България е трета. След ГДР и само на 2 точки от СССР! И то при първото си класиране за финал на Купа на Европа...

Есента на 1973 г. е повратна в живота на Светла Златева и по друга причина. Тя се венчава за световния шампион по борба Иван Колев, става спортистка на Балканите и успешно взема оставащите си изпити във Факултета по химия в СУ. А 1974 година започва с поканата за участие в турнири в САЩ (заминават Лиляна Томова и Тонка Петрова) и с… очакването за предстоящото майчинство – Светла напуска временно пистата заради бременност!

През 1975 г. Златева се връща отново на пистата и пак е член на състава, сътворил още един световен рекорд в щафетата 4х800 м. На 30 август, пак на стадион "Васил Левски” Николина Щерева (1:59.5), Лиляна Томова (2:02.1), Росица Пехливанова (2:01.6) и Светла (2:02.0) подобряват българското световно върхово постижение с 8:05.24. В олимпийската 1976 г. Златева има известни здравословни проблеми, но на тренировъчния лагер в Квебек, показва чудесни тренировъчни резултати! На самата Олимпиадата още на полуфинала Светла бяга 800-те за 1:57.93 (второ време в кариерата й въобще дотогава), а на финала минава на първите 400 м за 55.3 – трета позиция. След това даже за кратко излиза начело, но след средата на последния завой не издържа на адското темпо и финишира шеста, но с личен рекорд (1:57.21). Зимата на 1977-ма е относително успешна – в София на турнира ФИСУ 2:01.12, но по-късно едва пето място на ЕП в зала в Сан Себастиан. През лятото бронзов медал на Универсиадата в София (1:58.89) и победа на Финал Б за Купата на Европа в Тринец. След края на сезона започват приоблемите с ахилесовото сухожилие на десния крак. 1978 и 1979 са години на лутане и лечение. Светла лекува крака първо при д-р Шойлев, след което се налага да замине в ГДР. Там лекарите са изключително грижовни и внимателни и проявяват завидна упоритост, като прилагат най-модерните методи на лечение. Възстановяванеето протича бавно и мъчително. Златева пропуска Олимпиадата в Москва, за която са селектирани Николина Щерева, Тотка Петрова и Весела Яцинска....

През есента на 1980 г. Златева работи вече с треньора Стефан Петков и тренира с Николина Щерева. През февруари 1981 на европейското в зала в Гренобъл (именно във френския град Светла печели 9 години по-рано първия си медал) Златева отново е в стихията си и води до последните стотина метра, където е победена от Хилдегард Улрих (ГДР) – 2:01.37 срещу 2:00.94 за германката. През лятото здравословните проблеми отново се появяват. Светла твърдо е решила – това е последният сезон. Решението е трудно, но няма алтернатива за силните болки в глезените, за появилите се чести бъбречни кризи. Последен старт – София, държавен шампионат, 30 август 1981 г. Щафетата 4х400 м на любимото дружество Левски Спартак е в състав Лилия Божилова, Даниела Цанова, Нели Марковска и Светла Златева. Последна победа за олимпийската рекордьорка – 3:45.75 минути! Това е краят! Златева е решила да се посвети на семейството и дъщеря си.

Няколко години по-късно Светла решава да опита да се върне отново на писта, но на състезания за ветерани. На световното в италианския Верона тя печели сребро на 400 м (57.2) и бронз на 200 м (27.3), а през 1989 г. заедно с Йорданка Благоева заминава за Юджийн (САЩ), където стартира на 400 м, но шпайкът й се изхлузва и завършва... боса.

Светла е признателна на всеки един от треньорите, с които е работила. Димитър Велиславов (Мики) поставя основата. Петър Бонов съумява да я възстанови след майчинството, Александър Паунов и Христо Гергов също дават приноса си. Безкрайно търпеливият и тактичен Стефан Петков е последният, който води тренировките й.

Златева си спомня с добри чувства за съперничките си. "Не съм изпитвала злоба и завист към никоя. С Гуни (Гунхилд Хофмайстер (ГДР)) постоянно се засичахме на лагерите на Белмекен. С рускините пък съжителствахме на базата в Петрич. Най-близка съм обаче с Николина Щерева. Още през есента на 1975 година се сприятелихме. Оттогава досега ни свързва една искрена и дълбока дружба. Николина бе до мен в някои от най-тежките ми моменти. И сега не минава ден, без поне да се чуем по телефона. Имаме си и традиция. Всеки уикенд сме на планината – Витоша или Рила – няма значение. Очертали сме и си и маршрути по дърветата! На нашата възраст ходенето, оказа се, е много по-полезно от бягането. Преходите ни винаги са поне по 10-15 километра. Мога да се похваля, че заедно изкачихме и връх Олимп в Гърция.”

Днес Светла Златева навършва 60 години. Като я погледне човек, няма да й даде повече от 40! След като приключи кариерата си в атлетиката Светла започна работа като началник-смяна на КПП на Аерогара София. След 12 години на летището Златева поработи и в българското представителство на една от гръцките фирми на магната Вардиноянис. Сега отново е на летището – работи в търговския отдел.

Миналата година Златева се раболя от тежка болест. След лечение в Турция днес тя изглежда много по-добре и гледа по-ведро напред. Да й пожелаем всичко да приключи успешно и да й кажем едно голямо "Благодаря” за всичко, което стори на пистата!

Лични постижения на Светла Златева: 100 м - 12.0; 200 м - 24.7; 400 м - 52.93; 800 м - 1:57.21; 1500 м - 4:11.3; в зала 400 м - 54.1; 800 м - 2:01.12. Общо 47 национални рекорди за жени и девойки в бяганията на 400 и 800 м и в щафетата 4х400 м.

НАЙ-ДОБРИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА ЗЛАТЕВА НА 800 М
1:57,21 Монреал 26 07 1976
1:57,48 Атина 24 08 1973
1:57,93 Монреал 24 07 1976
1:58,8 София 12 08 1973
1:58,85 Москва 19 08 1973
1:58,89 София 21 08 1977
1:58,93 Мюнхен 31 08 1972
1:59,0 София 28 07 1973
1:59,05 Единбург 07 09 1973
1:59,24 Монреал 23 07 1976
1:59,3 Варшава 04 08 1973
1:59,72 Мюнхен 03 09 1972
1:59,8 Лайпциг 01 07 1973
2:00,0 Дрезден 19 05 1976

Държавна шампионка на 400 м 1971 и 1976, на 800 м 1973, на 1500 м 1973 и с щафетата 4х400 м на Левски Спартак 1975 и 1981 г.; и в зала на 400 1971, 1972 и 1973 година; на 800 м 1981 год.

Сребърен (Гренобъл 1981) и бронзов (Гренобъл 1972) медали на 800 на ЕП в зала; четвърто (Мюнхен 1972) и шесто (Монреал 1976) места на олимпийски игри (с олимпийски рекорд в серията 1:58.93); световен рекорд на 800 (1:57.48 от 1973 г.); световни рекорди в зала 2:03.2 и 2:02.9 от 1973 г.; световни рекорди с щафетата 3х800 и 4х800 м от 1973 г. и отново с щафетата 4х800 м (1975 г.).

Александър Вангелов, специално за sportal.bg

Снимка: Дарик
 
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 3941

Добави коментар ›› Коментари (5)

IVAN KOLEV BIVSH SAPRUG N
(Гост)
5
отговор
22 март 2015 | 22:45

сас светла златева сам разведен от 40 години и не искам моето име да баде сварзано с нея . Рейтинг: 0 0

yanka.1958@abv.bg
(Гост)
4
отговор
22 март 2015 | 00:41

трябва да се уточни че не е о;ъжена от 40 години за ИВАН КОЛЕВ -св известен спортист Рейтинг: 0 0

dranobg
(Гост)
3
отговор
25 февруари 2012 | 17:56

Легендарна спортистка от най-силното поколение на българската лека атлетика Рейтинг: 0 1

ЕДНА
(Гост)
2
отговор
25 февруари 2012 | 15:27

Честито, да сте жива и здрава! Благодарим Ви за това, което сте направили за България и за българския спорт! Рейтинг: 0 0

...атлет
(Гост)
1
отговор
25 февруари 2012 | 12:45

Прекрасна статия.Честито Светла.Да си жива и здрава. Рейтинг: 0 1


							
						
Лека атлетика в София - мисията невъзможна 12 октомври 2016
Идва краят на 2016-а. Годината, в която българските атлети извоюваха отличия на европейския шампионат в Амстердам в лицето на Ивет Лалова-Колио и Мирела Демирева, годината, в която Демирева спечели отново олимпийски ...
Александра Начева: Следващата ми цел е злато от ... 11 ноември 2018
Александра Начева гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Тя е една от новите звезди в „царицата на спортовете“. С нейното име са свързани част от надеждите ни за медал от ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?