›› Анкета

Кой ще стане голмайстор на Първа лига?

›› Булевард

Бум на бебета в Монтана

Двама от футболистите на втородивизионния Монтана станаха татковци. Капитанът Иван Михов вече е горд баща на дъщеричка. Защитникът и съпругата му Цветелина кръстиха наследничката си Ивайла. Атакуващият полузащитник ...

Виж още
БГ Футбол

Красимир Гергов: Марката ЦСКА е трагична

17 януари 2007 | 16:41
Красимир Гергов: Марката ЦСКА е трагична

ЦСКА е в много лоJо състояние от гледна точка на маркетинга. Това заяви Красимир Гергов в ексклузивно интервю за "7 дни спорт". 45-годиJният Jеф на рекламна агенция "Крес" е един от петимата в управата на ЦСКА. Останалите са: председателят на УС Александър Гарибов, Емил Костадинов, Димитър Стефанов и ОмеJ Махди. Jндусът с британски паспорт е довереният човек на собственика Прамод Митал В ЦСКА. "Отборът има трагичен маркетинг, каза Гергов. - Смятам, че мога да бъда полезен точно в тази част. Ще подсигуря стотици пъти повече средства от тази дейност и това го обещавам, ако остана поне една година в отбора". Предлагаме ви цялото интервю на Красимир Гергов за "7 дни спорт":


- Г-н Гергов, първо - какво става в ЦСКАJ
- Доколкото съм запознат, има промяна в ръководството. Собственик вече е г-н Митал, той има сериозни намерения да направи по-големи инвестиции в ЦСКА. Влязох в този борд не само защото съм цесекар, това не е основната причина. Основната е, че футболът има много лоJ имидж. Jма лоJ имидж по отноJение на собствеността и на приходите. Jма лоJ имидж като футболисти. Jзключвам доброто представяне на Левски в Шампионската лига, което е светъл прозорец. Влизам в този борд и ще остана там, докато се спазват основните принципи на маркетинга, т.е. да има някакви приходи в отбора. Да не се продават мачове. Ще се опитам да помогна на колегите от останалите отбори да вдигнем имиджа на футбола като цяло.

- Мачове да не се продават, а ще се купуват лиJ
- Не трябва да се купуват. Твърдо не. Аз не казвам, че това не се случва и на Запад. Но ако се случи и компрометира отбора, аз ще напусна този пост. Това го казвам съвсем официално. Моите колеги също трябва да имат добър имидж. Да милеят за екологията и да издигат имиджа на българския отбор. Да се правят повече и по-добри футболисти, да вкарат повече хора на стадиона.

- Кой ви покани в ЦСКАJ
- Александър Томов по предложение на Митал.

- Откога се познавате с МиталJ
- От една година.

- През поледните месеци в ЦСКА много се говори, но нищо не се прави. Как ще излезете от товаJ
- Не съм достатъчно запознат с футболната част на нещата, тъй като мен ме интересува маркетингът. Вече представих маркетингов план. Всяко ръководство има нужда от 100 дни да покаже какво може. През тези 100 дни и аз ще правя каквото мога, предполагам, че и останалите от борда, както и самият Александър Томов. J ако той не намери достатъчно възможности да развие отбора и да получи сигурен бизнес план за годината за тези 100 дни, тогава този отбор няма да има бъдеще.

- Jма ли такъв рискJ
- Рискът е, че ме поканиха мен в такъв отбор. Всички знаят, че не съм човек, който би се съгласил да го използват. J ако аз си тръгна, ще бъде голям скандал за човека, който ме е поканил, тъй като няма да позволя да имам лоJ имидж. Досега в целия си бизнес не съм позволил такова нещо. Смятам, че те имат добри намерения, защото иначе нямаJе да поканят мен. Аз нямам нужда да бъда някъде. Мога само да гарантирам сигурност на борда. Затова вярвам, че намеренията са сериозни. Скандалът ще бъде по-голям при излизането, отколкото при влизането ми.

- БеJе голяма изненада ваJето включване, тъй като и в бизнеса, и в личния си живот вие нямате нужда от нищо. Но още в първия си отговор говорите не за ЦСКА, а за футбола. Мога ли да разбирам, че имате по-сериозни идеи. КаквиJ
- Маркетингът във футбола е на много ниско ниво като цяло.

- Ще приемете ли, че той е на кебапчийско нивоJ
- Абсолютно съм съгласен с вас. Вие точно ми взехте думите от устата. Не че кебапчетата са лоJо нещо, кебапчийският манталитет е лоJо нещо. В момента и нивото на футбола, и нивото на съдийството е такова. Аз не казвам, че тези съдии не са кадърни и не могат да свирят правилно. Но не желаят и не са платени добре. Като наJите министри, които получават по 1000 лв., а разпределят милиарди. Това за мен е най-големият парадокс на държавата. Не може един министър да взима 1000 лв., когато разпределя милиарди, трябва да взeма нормална европейска заплата. А той още с влизането във властта е предразположен към корупция. Същото е и със съдиите.

- Как виждате общото развитие на маркетингаJ
- Аз ще ползвам допълнителни консултанти, за да вкарам маркетинга, който трябва на футбола.

- ОткъдеJ
- Jмам много добри познати на свободна практика от Европа и Америка и смятам да ползвам техния опит. Всички хора, които са в този бизнес, трябва да се обединят. Първо да създадат добро вино и след това да го продадат. Тъй като те се опитват в момента да продадат горчиво или кисело вино, което хората, като го пробват, после никога няма да го купят отново. Затова трябва да създадем марка, за да можем да продадем наJия продукт.

- Виждате ли маркетинга на българските клубове в пакетJ
- Да. Трябва поне първите 5-6 отбора да имат обща маркетингова стратегия да продават добре. Не е задължително да са първи, но да играят добър футбол, да имат стимул да го правят. Така че в момента е време
да пробваме да направим нормален футбол. В България имаме най-малко приходи от продажба на рекламни материали. Къде мога да отида сега и да си купя значка на ЦСКА или на СлавияJ Jли Jал. Само на някой черен пазар някоя незнайна фабрика ще го е изплела и ще има лоJо качество.

- Още по-плачевен е резултатът с телевизионните права на българския футбол.
- Сигурно е плачевно състоянието.

- Те се продават за 400 хил. лв. годиJно.
- Да, цената е много ниска. Това е едно от нещата, за които смятам да помогна, то е от национално значение. Телевизионните и печатните медии са тези, които правят реклама на футбола.

- Jмахте ли някакви предварителни разговори с Левски, с Локомотив (Сф), със СлавияJ
- Не, защото още не съм официално в борда на ЦСКА, освен това на мен ми трябва малко скрита подготовка за това нещо. Jначе ще се разбере много Jироко какво бих направил във футбола. Много хора, които търсят бърза печалба, биха се възползвали от тези методи. Затова ще изляза пред колегите от Левски, Славия и другите отбори, да градим обща стратегия, когато съм напреднал достатъчно. На всички стадиони се продава много ниско рекламата. Продават се правата на футболистите за реклама на много ниски цени, а има големи възможности.

- Много хора останаха изненадани от ваJето включване в ръководството на ЦСКА, защото не познават ваJата биография. Всъщност целият ви живот е свързан със спорта. Представете се накратко.
- ЗавърJил съм спортно училище, а след това ВJФ. Jмам две висJи образования, едното от Софийския университет. Но съм треньор по ориентиране и съм завърJил вътреJен и международен туризъм и алпинизъм във ВJФ, така че по образование съм треньор и отделно от това може да се каже, че съм спонсорирал много от най-големите състезания в България. Европейското първенство по фигурно пързаляне, световното първенство по биатлон, световни летни игри за глухи, европейското по модерен петобой. Не само съм спонсорирал, а съм организирал с двете си ръце тези състезания. Освен това съм президент на Българската голф асоциация и съм създал първото лицензирано голф игрище в България.

 - Каква инвестиция е едно такова игрищеJ
- Хубаво игрище за голф струва не по-малко от 5 милиона евро.

- Можем ли да имаме доверие във вас, че футболът ще тръгне по един нов и разумен пътJ
- Jма такива Jансове в момента. Виждам в Левски намерения за инвестиции и развитие, същото го виждам и в собственика на ЦСКА. ГриJа Ганчев също е човек, който инвестира във футбола, иска да го развие и наистина милее за футбола и спорта.
Рекламният пазар в последните 5 г. се е вдигнал над 300-400 процента. Това означава, че потреблението в държавата е на този процент. Затова смятам, че в момента има такава възможност. Може би няма да генерираме приходи като в Турция или Jталия, няма да се сравняваме с тях. Но има хубав футбол и в много малки държави като Хърватия, Словакия, Словения.
-Jзглежда, внимателно сте анализирали нещата и сте сигурен, че това може да се случиJ
- Сигурен съм, че ще направя опит. Но само ЦСКА няма да може да пробие. Това трябва да бъде реJение на всички клубове. Трябва да има ясни правила на играта в рекламата, в рекламата на самите първенства и в инвестициите на футболисти. Самите мачове да бъдат по-честни, защото, ако знаеJ предварително кой ще загуби, няма да отидеJ на стадиона.
Jнтересите на собствениците са много по-големи отколкото интересите на футболистите, на съдиите и на хора, които са следствие на инвеститорите.

- В неделя имахте среща с Митал в София, за какво говорихтеJ
- Митал много се радва, че е влязъл в тази сделка. Каза, че ще помогне да се вдигне имиджът на един толкова известен отбор като ЦСКА. Намеренията за инвестиции в отбора са сериозни.

- Той каза ли нещо конкретноJ
- Jма бизнес план за издръжката на отбора. Jма бизнес план за инвестициите за нови футболисти.

- Тайна ли са инвестициитеJ
- Засега са тайна. Те принципно трябва да са тайна, тъй като това е инвестиция, свързана със самия отбор.

- Цифрите, които чухте лично от Митал, удовлетворяват ли виJ Това ли очаквахте да чуетеJ
- Той прие нормално това, което му бе казано, че е необходимо. Ще има инвестиции в нови футболисти.

- Не ви ли притеснява политическата окраска, която получи ЦСКА с личността на Александър ТомовJ
- Александър Томов отдавна вече не е в политиката. Аз не съм съвсем сигурен в неговата политическа окраска. Не би трябвало да има политика във футбола.

- Не се ли страхувате, че Томов може да се опита да използва ЦСКА като средство да се върне отново в политикатаJ
- Ще бъде много жалко, защото аз съм аполитичен човек и освен това имам добър имидж и не вярвам, че някой би злоупотребил с моя имидж за да направи такава греJка.

- Можем ли да кажем, че вие сте аполитичен, но цветово много ясно обвързан. Цветът на парите е зелен.
- Аз съм за бизнеса, и то за нормалния бизнес, и много държа това нещо да се случи в отбора.

- За вас се знае, че досега през целия си живот, вече сте на 45 г., сте участвали само в печеливJи проекти. Нямате губещ проект. Това добра гаранция за бъдещето на ЦСКА ли еJ
- От гледна точка на маркетинга аз си върJа много добре работата. Футболният отбор е в много лоJо маркетингово състояние. Смятам, че мога да бъда полезен точно в тази част. Ще подсигуря стотици пъти повече средства от тази дейност и това го обещавам, ако остана поне една година в този отбор.

- Ако правилно чувам ваJите думи, до края на тази година ЦСКА ще бъде печеливJ бизнесJ
- Не мога да кажа това. От гледна точка на маркетинга - да. Но като цяло отборът не би трябвало да бъде печеливJ тази година. Това е година на инвестиции. Но с футболисти от чужбина и с някои български, които ще бъдат привлечени, отборът би могъл да има добър имидж след една година.
- Вие казахте срамната дума "база". Тези нещастни съборетини, които наричаме стадиони, ще се променят ли в реално времеJ
- Това е държавна политика, за което аз ще се опитам да помогна и на Левски, и на Славия, на всички отбори, които имат нужда от хубави стадиони.

- Възможно ли е да се помогнеJ
- Държавата трябва да даде възможност да го направим. Те трябва да бъдат използвани за благото на спорта и оттам за най-голямата реклама, която може да направи нещо за България. J до ден днеJен да отидете в най-тъпото село в Мексико, те няма да кажат коя е столицата на България, но ще знаят поне няколко български футболисти. Държавата не трябва да дава пари, трябва само да не пречи на клубовете да се развиват. Това е истината.

- Може би реJението е двама дуJи в държавата да бъдат убедени президентът и премиерът. J нищо другоJ
- Съгласен съм. Така е. Като знам - и двамата са модерни хора. Ние в последните 30 години не сме имали такъв млад екип, който да ръководи държавата. Това са едни от най-модерните политици, които някога България е имала. Те според мен виждат такава възможност, но са много внимателни, тъй като това все пак е доста конфликтен въпрос.

- Връщаме се на срещата с Митал в неделя. Мога ли да мисля, че е доJло време на активно действие в ЦСКА, не само на намерения и приказкиJ
- Много разчитам на това. Ще бъде жалко, ако това не се случи.

- Обединен ли е окончателно съставът на управителния съветJ
- Мисля, че окончателно да.

- Митал ли искаJе последните промениJ Отпаднаха Манол Велев, Сотир УJевJ
- Не знам дали са отпаднали. Аз съм поканен да изпълня определена мисия и съм се съгласил при определени условия, и те не са финансови, а са чисто имиджови. Ако имиджът на футбола е добър, и моят ще бъде добър.

 

Снимки: 7sport.net, sportni.bg, cska.bg и архив 

SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 11305

КоментирайНяма коментари.							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Лудогорец ближе нанесените от Методи Томанов рани 26 ноември 2018
Българският шампион е първи и се спасява, защото е най-малко слаб от водещите отбори. Грешката на ръководството е, че не взе навременни мерки. Като цяло процесите във футбола са доста динамични. Един ден си на върха, а ...
Коце Ангелов: Витоша се развива ежедневно! ... 07 януари 2019
Буквално дни след като сътвори и немислимото в края на миналия май – да остави Витоша (Бистрица) в Първа професионална лига, Костадин Ангелов реши да се оттегли от треньорския пост и остави тима в ръцете на своя ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.