›› Анкета

Кой е фаворит да спечели шампионската титла на България за 2018 година?

›› Булевард

"Изкуството" на Валери Божинов влезе в театъра

Футболният терен се оказа тесен за култовия спортист и талантът му достигна до сцената на столичния театър "Сълза и смях". Божинов още не е станал актьор, макар че вероятно има такива заложби. По-скоро може да се ...

Виж още
БГ Футбол

Томас Лафчис: Футболът ни е на смъртно легло

20 август 2011 | 10:19
Томас Лафчис: Футболът ни е на смъртно легло
Бившият президент на Левсни Томас Лафчис следи внимателно събитията на Герена. Той твърди, че оттук нататък сините трябва внимателно да преразгледат и обмислят политиката си. Лафчис препоръчва като един от възможните варианти въвеждане на нулева година и изграждане на изцяло нов отбор от млади футболисти. Според него в Левски сега се харчат прекалено много пари, които не отговарят на резултатите.

 

- Г-н Лафчис, Левски изпадна в дупка. Загуби в Търнава, след това и от Черно море във Варна. Как приемате тези резултати?

- Вижте, отпадането от Лига Европа със сигурност удря по авторитета и финансите в клуба. По-важното в момента е да бъде осигурено спокойствие на отбора. Съвсем друг е въпросът дали това беше най-правилният избор за треньор и селекция. С играчи от Черноморец и от Втора лига на Холандия не може да се очакват кой знае какви резултати. И преди съм казвал, че на Левски му трябват силни играчи, национали на страни от средното ниво в Европа. Имам предвид Словакия, Чехия, Австрия, Полша... Около 4-5 такива футболисти вече може да се гради сериозен отбор. Такъв, който да се разходи в „А" група, да се сработи добре и на следващата година да влезе в групите на Шампионската лига.


- В момента доста се обсъжда дали Гонзо е способен да води Левски или не. Вие какво мислите?

- Аз не смятам, че Гонзо в момента е готов за старши треньор на Левски. Според мен и в Левски, и в ЦСКА погрешно се опитаха да въведат модела с ръководство по английски тип с един мениджър, който движи всичко. В България досега се е работило по съвсем друг начин. Имаш един старши треньор, който работи с отбора, и един спортно-технически директор. На втория задълженията му се състоят в това да осигури възможно най-добрите условия за работа на треньора. Затова, ако питате мен, е най-добре до Гонзо в Левски да има силен треньор, специалист.


- Доста треньори от по-старото поколение казват, че на Гонзо и Радуканов им липсва опит, за да водит отбори като Левски и ЦСКА? Направо от игрището са седнали на пейката.

- Не е точно така. Милен изкара известно време като помощник, Гонзо вече трети сезон работи. Разликата е, че Радуканов успя да направи добър колектив в ЦСКА, обедини отбора. При Гонзо в момента е тежко - удари отвсякъде, няма поводи за радост.
 

- Говори се, че Тодор Батков вече получава съвети оттук-оттам да махне Гонзо?

- Като какъв да го махне? Гонзо все пак е фактор в Левски. Според мен за Гонзо е важно да реши какъв точно ще бъде. Дали е готов за всичко това, или е по-добре да вземе един силен треньор до себе си, да намери още един много добър специалист по кондиционната подготовка и да работят в екип. Не е толкова лесно обаче. Миналата година взе Ясен Петров и веднага му се нахвърлиха -какъв бил този?! Емнаха го веднага.

 
- Споменахте за селекцията в Левски. Как оценявате качествата на привлечените футболисти?

- Тони Калво е играч от висока класа, играл е в Барселона, беше и в Гърция. Бих казал, че е с класи над останалите в „А" група. Имаше някакви проблеми от лично естество, които не мога да коментирам. Въпросът е дали в Левски ще успеят да го мотивират да играе както трябва. Сигурното е, че младите играчи ще научат доста неща от него. Харесва ми и това, че тази година се взеха доста добри млади футболисти като вратаря Пламен Илиев и Симеон Райков. Имат бъдеще, стига да се работи както трябва с тях. И да не ги хокат! Видях една реплика на Владо Гаджев срещу Райков в един от мачовете, не бива така... Загубата в Търнава сигурно е била шокираща дори за по-опитните играчи, а какво остава за тези младите с по-неукрепнала психика? Но като стана въпрос за селекция, трябва да се отбележи, че един отбор се прави поне за 2-3 години. Така беше и през 1993-1995 г., и през 1999 г., когато дойдоха новите собственици на Левски. Тогава аз им оставих отбор с изградено ядро от играчи.


- А сега побързаха да продадат Гара Дембеле още след първия му сезон в Левски. Взеха парите, ама няма кой да вкарва...

- Е, аз пък не смятам, че Дембеле е незаменим. Вижте, в Гърция той играеше в Катерини, във Втора лига. Защо да е незаменим? В Левски и сега има силни футболисти. На Иван Цветков му личи, че е грамотен играч и е бил дълго време в Холандия. Шюрд Арш също има някакво ниво. И Дарко Тасевски е много добър футболист, но очевидно в Левски има някакъв проблем с него.


- Научихме, че в сряда Гонзо го е отстранил от тренировка.

- Не знам, не съм в кухнята на Герена. Но от това, което се случва с него, губи Дарко, губи Гонзо, губи и Левски. Ако наистина смятат, че Тасевски не е нужен на отбора, нека поне да го продадат.
 

- Така де, ама никой не го искал...

- Тогава да намерят начин да се разделят с него по взаимно съгласие. В крайна сметка Тасевски е футболист, който направи много за Левски в последните години. Не заслужава такава съдба. Да не говорим, че всеки такъв конфликт влияе и на останалите в отбора.

 
- Съгласен ли сте с това, че на Левски му липсва лидер в момента?

- Така е, липсва. Калво още не е готов. Аз още преди пет години му казах на Мъри - ако искаш да имаш силен отбор, купете качествени футболисти. Поискал 1 млн. евро, не му ги дали. После имаше възможност в Левски да дойде Светослав Тодоров, ставаше въпрос за 200-300 000 евро. И това не стана. Въобще, ние сме евтини на брашното и скъпи на триците. Казваме така: „Ако влезем в Шампионската лига, ще извадим пари за играчи". Е, как ще влезеш, като нямаш играчи? Първо правиш отбор и след това влизаш с него в Лигата, а не обратното.
 

- Те в Левски и пари нямат, поне така се говори. В началото на сезона Тодор Батков каза, че разходите се съкращават до около 11 млн. лв.

- Това, според мен, изобщо не е нямане на пари. Мисля, че в момента реалният бюджет на Левски би трябвало да бъде около 4-5 млн. лв. Ако наистина се харчат 11 милиона, това значи, че наливат в каца без дъно.


- Дават ги за заплати. Ето, например Шюрд Арш получава 15 000 евро на месец, Калво взима 20 000. Според вас това нормални цифри ли са?

- Арш идва от Втора дивизия на Холандия. Там годишно футболистите получават между 70 и 80 000 евро, хайде, до 100 000 да речем. Но данъците им са 30-40%. Тук, ако са му дали 200 000 евро за една година, вероятно не са си направили добре сметката.


- А каква според вас е добрата сметка?

- Истината е, че един качествен футболист, а не такъв от Втора лига на Холандия, излиза около 300 000 евро годишно. Петима такива ако наемеш, струват общо 1.5 млн. евро. И на още петима от най-добрите си българи да даваш общо около 500 000 евро годишно - ето ви един силен отбор за 2 млн. евро на година! На останалите в състава им се полагат по 20-30 000 лв. годишно и толкова. Извинявайте, но един млад футболист не може да има претенции за повече. На какво отгоре да ги иска?


- Сигурен съм, че някой сега ще каже: „Лесно му е на Лафчис, изтегнал се е някъде на топло в Гърция и трака сметки с калкулатора"...

- Е, не е така... Нали толкова години съм ръководил Левски? Тогава годишният ни бюджет беше най-много 1.2 млн. германски марки. А има около 35 мача за шест месеца! Нашите футболисти не са свикнали да играят толкова много.
 

- Само това ли е причината Левски да отпадне от Търнава?

- Това е една от причините. Словаците не бяха лош отбор, но в първия мач Левски показа характер и победи с 2:1. Вместо обаче да отчетат, че това е един съвсем крехък резултат, те тръгнаха за Словакия с прекалено високо самочувствие. Отиваме, мачкаме...Но се оказа, че това самочувствие няма достатъчно покритие.

Има и друго. Един голям треньор може да спечели мача сам, като подреди отбора в правилната схема. Спартак Търнава в никакъв случай не е по-силен от Левски! Само че така се получава, че през годините ние отпадахме или от Олимпия Любляна, или от БАТЕ Борисов, Жилина и Спартак Търнава.


Това ли ни е нивото вече?

- Това показват поне резултатите. Вижте, тези съперници не са случайни. БАТЕ Борисов вече четвърта година играе в групите на Шампионската лига и Лига Европа. Влез в Шампионската лига, вземи 10-15 млн. евро и си гарантирай спокойствието за 2-3 години напред.


- Да де, ама точно Левски ги изтърва тези пари да отидат в БАТЕ Борисов, а след това и в Дебрецен. Затова сега нямат.

- Ако наистина е така, според мен е по-добре да си преразгледат приоритетите- и ако трябва, дори да обявят нулева година
 

- Какво означава това?

- Означава да поставиш като свой приоритет обиграването на отбор за след 2-3 години. Свиваш бюджета до 2.5-3 млн. лв и залагаш по-сериозно на кадрите от школата си. Защо не? В последните 20 години от школата на Герена излязоха доста качествени футболисти. Продаваш или освобождаваш чужденците, които са дошли в Левски с цел да играят в Лига Европа. Това е единият вариант. Другият е да продължават както досега и да си поставят за цел спечелването на титлата. Това обаче води до риска да харчат без възвращаемост.


- Така, както ги описвате, нещата хич не са розови. Едно време въпросът беше дали Левски ще бие Вердер Бремен, а сега се чудим дали ще паднем от Търнава. Излиза, че футболът ни е на дъното на Източна Европа, така ли е според вас?


- На какво дъно? На смъртно легло си е направо. А за националния отбор по-добре да не отваряме дума. Чух Боби Михайлов да казва, че жребият ни за световните квалификации бил много тежък. Какво ни е виновен жребият? Сами да сме в групата, пак няма да се класираме! Но това е тема на друг разговор.

"7 дни спорт"
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 4039

Добави коментар ›› Коментари (8)

llll
(Гост)
8
отговор
20 август 2011 | 22:03

хахааа това последното за национала беше култово отвсякъде ... сами да сме в група пак няма да се класираме ... ихихиии доста е жалко,но е факт! :) Рейтинг: 0 0

20 август 2011 | 20:43

От цялата работа ,какво излиза ??? BatkoFF,Kurvoooo-вън от левски ,м а й к а т и да е б аааааа....... Рейтинг: 0 0

Ботев Пловдив е моят отбо
(Гост)
6
отговор
20 август 2011 | 14:13

И аз не го харесвам,но има доста истина в думите му.Не съм левскар,но не искам този Левски. Рейтинг: 0 0

эяаэя
(Гост)
5
отговор
20 август 2011 | 11:13

Прав в за Нац Отбор наи-слабият ни за всички времена. Рейтинг: 0 0

m a 4 o v e . c o m - зал
(Гост)
4
отговор
20 август 2011 | 11:13

m a 4 o v e . c o m - заложете на сигурното (ново***) ОБОСНОВАНИ ПРО ГНОЗИ (ново***) Рейтинг: 0 0

Ф.К.
(Гост)
3
отговор
20 август 2011 | 11:09

Това са глупости г-н Лафчис. На всички български отбори им трябва база и работа с децата и юношите. И никакви чужденци, с чиято покупка се перат финикийски знаци, няма да свършат работа. Докато футболът се управлява от мутри ше е мутренски. Рейтинг: 0 0

m a 4 o v e . c o m - зал
(Гост)
2
отговор
20 август 2011 | 11:07

m a 4 o v e . c o m - заложете на сигурното (ново***) ОБОСНОВАНИ ПРО ГНОЗИ (ново***) Рейтинг: 0 0

кз Лафчис
(Гост)
1
отговор
20 август 2011 | 10:36

да мълчиш грък смачкан,поминм те и теб как вадеше отбора като не ти изнася резултата.Типично говедо. Рейтинг: 0 0


							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Каранга скандализира: ЦСКА-София го чака, а той ... 14 януари 2018
Нападателят на ЦСКА-София Фернандо Каранга, по всичко изглежда, си прекарва повече от добре в родината си Бразилия. Докато "червените" чакат голмайстора да се присъедини към отбора, той се е отдал на нощни забавления ...
Стоилов очаква положителна развръзка в КАС, ... 10 януари 2018
Главният мениджър на ЦСКА-София Стойчо Стоилов очаква битката с Лудогорец за титлата в Първа професионална лига да не бъде честна. Един от ръководните фактори на “Армията” обяви, че ако ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал