Булевард

20 ВЪПРОСА КЪМ... ЛИЛИ ИГНАТОВА

05 юли 2011 | 11:03
20 ВЪПРОСА КЪМ... ЛИЛИ ИГНАТОВА

Специална гостенка в днешното издание на рубриката „20 ВЪПРОСА КЪМ…” е едно от „златните” момичета на България. Години по-късно, отдавна прекратила състезателната си дейност и временно загърбила треньорската си професия, отново я намираме в залата. Причината – 12-годишният й син Павел и 16-годишната й дъщеря Йоана. Той играе баскетбол в “Буба баскет”, а тя тренира художествена гимнастика в клуб “Левски”. Дали на баскетболен мач или на състезание по гимнастика, нашата събеседничка винаги е сред публиката и бурно подкрепя своите деца. „Ври и кипи” със същия пламък в очите, с който на времето печелеше медал след медал, а с тях - и обичта на българския народ. Започнахме разговора от децата, „оправихме” българския спорт и в частност художествената гимнастика, отдадохме дължимото на треньорката й Нешка Робева, разнищихме последния безумен слух, свързващ името й с това на Митьo Пищова и неговия син, и се „потопихме” в личния й свят... Представяме ви Лили Игнатова – пряма, емоционална и неподправена - в едно интервю за Sportal.bg…

ЖИВОТЪТ МИ НЕ Е САМО УСМИВКИ!

1. Лили, и двете ти деца са тръгнали по твоите стъпки. Дъщеря ти Йоана е гимнастичка, а синът ти Павел тренира баскетбол. Ти ли ги насърчи или просто максимата “кръвта вода не става” важи с пълна сила?

- Аз ги насърчавам много, но смятам, че и те си имат нещо генетично предразположено. Нормално е дъщеря ми да се увлече по гимнастиката, след като като малка непрекъснато беше с мен в залата. Синът ми пък се лута много, докато си намери спорта. Мина през спортна гимнастика, плуване, скокове във вода, футбол, тенис и накрая, попадайки в баскетбола, толкова му хареса, че си остана там. От малки винаги са знаели, че ще тренират, това не е подлежало на коментар. Просто ги оставих да си изберат спорта. И сега ги поощрявам много, без да имам амбиции непременно да станат големи спортисти. Смятам, че спортът е изключително важен за тяхното израстване.

2. Има много родители, които смятат, че спортът само разваля дисциплината и искат децата им да се посветят изцяло на учението. Какво би им казала?

- Нека да изходим от древната истина „здрав дух в здраво тяло”. Не може детето да се развива само умствено. Най-естественото нещо при децата е играта и колкото е по-малко едно дете, толкова съотношението между умствена и физическа дейност трябва да бъде в полза на физическата и постепенно да отива в другата посока. Не може едно дете в първи клас по цял ден да учи и да не се движи, това е пагубно за него. А освен това самият спорт възпитава в много качества – трудолюбие, организираност, дисциплина, отговорност, чувство за колективизъм. Децата се научават да губят и да побеждават, разбират, че нещата се случват само с труд, че ако искат да станат добри, трябва да тренират много, а ако искат да побеждават - още повече и т. н.

ДЪЩЕРЯ МИ Е НАСЛЕДИЛА МОЯТА АРТИСТИЧНОСТ, А СИНЪТ МИ – АМБИЦИЯТА МИ.

3. Не пропускаш мач на сина си и винаги подкрепяш отбора му много бурно. Покрай него изживяваш ли наново емоциите, които ти самата си изпитвала като състезател?

- Честно казано, не правя аналогии. На баскетболен мач емоцията е много силна, защото двубоят е директен и ние, майките, винаги ги подкрепяме. Аз не съм от родителите, които държат на всяка цена да има победа, смятам че е полезно и да губят. Възприемам заниманията на децата ми със спорта откъм възпитателния ефект, който има той. Победи, загуби – няма значение. Може би съм толкова емоционална по време на мач и защото в момента децата са директната ми връзка със спорта. Аз самата не работя като треньор, защото ситуацията не ми позволява. Последната година направих опит да се върна, но не се получи и сега работя в Спортния тотализатор.


4. Какво от себе си виждаш в своите деца?

- Йоана е наследила моята артистичност. Аз рисувах хубаво, пеех, бях творческа личност. Не е наследила обаче моята амбициозност. Много е талантлива, но не е толкова амбициозна, колкото бях аз. Павел пък е точно обратното - много е амбициозен и много се тръшка, като не успее да направи нещо.

5. Амбицията ли води след себе си големите успехи?

- Разбира се. Когато имаш амбиция и минимум от необходими дадености, а и когато попаднеш на точните треньори, успехите идват. Талант в спорта всъщност не означава просто да имаш физическите данни, а да имаш способността да бъдеш целеустремен, последователен и да издържаш на натоварване. Ако си амбициозен само в изискванията си, е много лошо. Талантът да работиш не се среща често при децата. Те лесно се отегчават. Има много талантливи деца, които просто не издържат на физическо натоварване и при първата преумора се отказват. За мен, точно това е показателят дали имаш таланта да станеш шампион.

 

ТРЯБВА ДА СЕ СЪЖИВИ МАСОВИЯТ СПОРТ, ДА СЕ ВЪРНАТ РАЗРЯДИТЕ В СПОРТА!

6. А какво от себе си не би искала да видиш в децата си?

- Освен че бях много амбициозна, аз имах и голяма доза инат. Противопоставях се на нещата, не винаги смислено, но имах възможността с тази енергия, с която преследвам целите си, да не се подчинявам сляпо на треньорските решения и винаги да разчоплям защо нещо трябва да бъде така, а не иначе. Малко бях опърничава, не бях много сговорчива и това не бих искала децата ми да го наследят. От друга страна пък не искам те да бъдат безкрайно послушни. Не искам да бъдат просто едни изпълнители, а искам да бъдат активни, да имат мнение. Ако децата не са бунтари, значи не са мислещи. След като едно дете се противопоставя на нещо, дори в началото да е просто от инат, то впоследствие започва да си задава въпроси, да търси отговори и да разсъждава. И двете ми деца са с много силни съпротивителни сили и все по-трудно успявам да ги надмогна.

7. Освен че и двете ти деца са свързани със спорта, ти самата си работила с деца. Има ли бъдеще българският спорт и светло ли е то?

- Абсолютно. Има много талантливи деца, проблемът е, че управлението на спорта не е добро. Изобщо не се обръща внимание на масовия спорт, не са организирани правилно нещата във федерациите, треньорите ни заминават в чужбина заради лошото заплащане и т. н. Много са нещата, които куцат, но таланти има. Българската нация е много талантлива във всички сфери на живота.

ХУДОЖЕСТВЕНАТА НИ ГИМНАСТИКА МОЖЕ ДА ИМА СВОЕТО НОВО ПОКОЛЕНИЕ “ЗЛАТНИ” МОМИЧЕТА. АКО ИЗВАДИМ ЕДИН ОТБОР, КОЙТО Е НАЙ-ДОБЪР, ГАРАНТИРАМ, ЧЕ ЗА 5 ГОДИНИ ЩЕ СТАНЕМ СВЕТОВНИ И ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ!

8. Кое е първото нещо, което би направила, ако си министър на спорта?

- Ще се опитам да съживя масовия спорт, защото за мен тази идея, че можем да имаме само високо спортно майсторство, е безумна. Как можеш да имаш връх, когато ти нямаш основа?! Трябва да се върнат разрядите в спорта, както беше едно време, и по този начин много деца да останат в спорта до късна възраст.

9. Възможно ли е българската художествена гимнастика да има своето ново поколение “златни момичета”?

- Възможно е. Въпросът е да се намерят точните хора, които да бъдат на точното място в точното време. Просто трябва да се даде път на талантливите треньори, талантливите деца и федерацията да управлява по правилен начин. Не трябва да играят лични интереси, трябва да се създаде регламент и да има една реална конкуренция в националния отбор. Сега добрите ни специалисти заминават навън, за да готвят чуждите отбори, които след това ни бият! Ако се променят тези неща, е напълно възможно да се появят новите златни момичета. Факт е, че ситуацията тогава беше в наша полза, защото съветските гимнастички бяха доминиращи дълго време и всички се нуждаеха от нов фаворит, но аз смятам, че и в момента има подобна ситуация. Русия доминира прекалено дълго и съм сигурна, че световната гимнастическа общественост очаква следващите по-силни от Русия, които да подкрепят с удоволствие. Ако ние извадим един отбор, който е най-добър, аз гарантирам, че за 5 години максимум ще станем световни и олимпийски шампиони. Трябват няколко години, за да се наложим, защото първо трябва реално да станеш най-добрият, всички да видят, че си най-добрият, без да те оценяват и до 2-3 години признанието ще дойде.

НЕШКА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СПЕЦИАЛИСТ В СВЕТА! НИКОГА НЕ СЪМ ОТРИЧАЛА ОГРОМНАТА Й ЗНАЧИМОСТ ЗА СВЕТОВНАТА ГИМНАСТИКА И ЛИЧНО ЗА МОЕТО ФОРМИРАНЕ! ПРОСТО НЕ ПРИЕМАМ БЕЗРЕЗЕРВНО ВСИЧКО ОТ НЕЙНАТА РАБОТА.

10. Поддържаш ли връзка с останалите „златни” момичета и с Нешка Робева?

- За съжаление, не. От това поколение само Илиана и аз сме тук, но с нея сме на доста различни позиции. С Нешка също. Без да отричам нищо от нейните успехи и от заслугите й за нашите успехи, аз си имам своя позиция и не мога да се съглася с много от нещата, които стават.

11. Има ли нещо ценно, което смяташ, че Нешка притежава като треньор и което ти самата си прилагала в работата си като треньор?

- Разбира се, че има. Аз много пъти съм го казвала, но винаги е било разбирано превратно. Нешка е един от най-големите специалисти в света, даже мога да кажа - най-големият в света! Тя е невероятен хореограф, с поглед върху това на коя състезателка какво й липсва и какво трябва да се развие. Аз съм се учила много от нея, от нейното можене и от нейните грешки. Никога не съм отричала постиженията и огромната й значимост за световната гимнастика и лично за моето формиране. Но това не означава, че приемам безрезервно всичко. Например, смятам че нейните опити да осъществява стопроцентов контрол върху състезателките беше грешка. По този начин тя ни правеше пасивни изпълнители в един двустранен процес. Смятам, че ако ни беше гласувала малко повече доверие, нещата щяха да вървят по друг начин. Липсата на право на избор ме караше да се чувствам като в зазидана стая, без изход. Може би заради голямата си амбиция и чувство за отговорност, тя изпадна в крайност. Всеки човек, особено децата, се нуждае от свобода на избора. Пресата, насилието пораждат мощна съпротивителна реакция и се използва много по-малка част от възможностите на човека. Още тогава аз реших, че един ден, като стана треньор, няма да допусна това. Треньорът трябва да провокира състезателя да вземе сам правилното решение, а не да го насилва. Само когато изборът е осъзнат и доброволен, човек работи с пълния си капацитет.

ЖИВОТЪТ ВЪВ ВСИЧКИТЕ МУ АСПЕКТИ Е ПРОСТО ЕДНО УЧИЛИЩЕ ЗА ТЕБ САМИЯ И ЗА ТОВА КАК СЕ ПРОМЕНЯШ КАТО ЧОВЕК, ПРЕМИНАВАЙКИ ПРЕЗ ВСИЧКО.

12. Блясъкът в професионалния ти живот отне ли малко от този в личния?

- Всъщност славата е нещо много неприятно. Хората се стремят към известност, без да си дават сметка колко много тя ги ощетява. За съжаление това го разбираш чак когато я постигнеш. Едно от нещата е, че славата променя личния ти живот. Контактите ти с хората стават различни. Първият начин, по който те възприемат е, че си човекът от еди къде си и това, залягайки в основата на едни отношения, ги прави много фалшиви.

13. Ако имаш възможност да замениш всички успехи в гимнастиката за повече щастие в личния живот, би ли го направила?

- Не знам. Аз приемам живота и съдбата си такива каквито са, без много да анализирам какво е можело да бъде ако…Безсмислено е! По-добре е да мисля сега, ако отново попадна в такава ситуация, как да реагирам, изхождайки от опита си. Давам си сметка, че съм платила някаква цена в личния си живот заради това, че съм била много амбициозна в професионалния, но пък не знам, ако бях много щастлива в личния си живот, дали нямаше да съм нещастна заради това, че не съм постигнала много в професията. И личният живот, и професионалната изява са част от моя път. Не може да се каже кое е по-важно. За мен животът във всичките му аспекти е просто едно училище за теб самия и за това как се променяш като човек, преминавайки през всичко. Аз май съм се превърнала в един философ... (смее се).

ИМАМ СИЛИ ОТНОВО ДА ОБИЧАМ И ДА БЪДА ОБИЧАНА!

14. Първият ти съпруг е починал, а с втория си разведена. Обезвериха ли те тези събития в личен план?

- Не. Аз не определям нещата като хубави или лоши. Всяко нещо е изпитание, през което минаваш, за да се промениш по някакъв начин.

15. Имаш ли сили отново да обичаш?

- Винаги! Не мога да кажа, че взимам крайни решения в това отношение. Повече няма да обичам и край! Никой не може да каже дали ще се влюби отново или не. Разбира се, че ако се появи човекът, съм готова да обичам и да бъда обичана.

ВЕНЕТА РАЙКОВА “РОДИ” СЛУХА ЗА ТОВА, ЧЕ АЗ СЪМ МАЙКА НА СИНА НА МИТЬО ПИЩОВА. НЕ Й ПРАВИ ЧЕСТ ДА ПРАВИ ПОДОБНИ ВНУШЕНИЯ, ЗА ДА СИ ВДИГА РЕЙТИНГА!

16. Последната новина за теб в жълтата преса беше свързана с това, че си майка на сина на Митьо Пищова. Какъв е коментарът ти по този въпрос?

- Това го “роди” Венета Райкова. Тя произведе този слух, без да получи никакво потвърждение от въпросния Пищов, който аз дори и не познавам. Не й прави чест на Венета, че прави подобни внушения и по този начин си вдига рейтинга, защото самата тя е майка и жена. Човек трябва да бъде отговорен за това, което говори. Тя претендира, че е много вярваща и духовна и когато прави нещо, трябва да бъде отговорна за последствията върху засегнатите, иначе може да й се наложи и тя да преживее същото. Иначе всеки нормален човек може да си направи простата сметка, че е абсолютно невъзможно на 15 години да съм била бременна до седмия месец, при натоварванията на Нешка Робева, и да съм родила някакво дете, след което да съм се върнала и да съм играла на световно!

17. Легенди се носят за голямата ви любов с актьора и режисьор Ивайло Христов. Каква е истината?

- Истината е, че бяхме гаджета близо 4 години. Пътищата ни се разделиха по простата причина, че, както той самият казваше, там, за където аз бях тръгнала, той оттам се връщаше и просто имаше един анахронизъм във връзката ни. Той беше човекът, който се беше наживял, искаше семейно гнездо, а аз точно бях прекратила активната си спортна дейност и си изживявах „тийнейджърските” години. Оттогава нямаме никакви контакти, но аз мога да кажа, че нямам никакви лоши чувства към него. Мога само да му кажа, че е късметлия, че не се е оженил за мен.

18. Имаш ли някакви страхове?

- Разбира се, че имам. Имам страхове относно това как ще се справя оттук нататък с децата си, дали ще станат свестни хора. Като родители ние сме длъжни да ги качим на „влака”, за да не седят на гарата, а за къде ще си вземат билет, те сами трябва да решат. Ти си длъжен да провокираш детето. Първо да учи. Може и да не е отличник, но да учи на максимума на възможностите си. Не трябва родителите да програмират децата си – ти ще станеш лекар или адвокат, и край. Детето може да иска да стане най-добрият сладкар. Ти трябва да го научиш да учи, да се труди, да знае, че всичко, което поиска, трябва да си го извоюва, да не мисли, че някой му е длъжен, и да не бъде консуматор в обществото. В една книга прочетох нещо, което много ми хареса. Децата идват на този свят като чужденци и това, което си длъжен да направиш, докато научат езика и си стъпят на краката, е да им дадеш подслон и подкрепа. И когато започнат да се оправят сами, да ги пуснеш да си тръгнат. Не трябва да им виснеш на врата и да им стоварваш собствените си амбиции, след което да ги караш да се чувстват длъжни, че си направил нещо за тях. Трябва просто да ги насочиш да правят нещо смислено, да ги подкрепяш в това, което правят, и най-важното - да ги оставиш сами да направят своя избор. Когато се набъркат прекалено, родителите така могат да объркат децата си, че да стане страшно.

19. Какво те кара да се усмихваш?

- Смятам, че съм човек с чувство за хумор и всяко нещо може да ме накара да се усмихна, но истината е, че животът ми не е само усмивки. Казват, че знанието е болка. Когато започнеш да виждаш нещата около себе си и да ги разбираш, осъзнаваш, че този живот е много несправедлив. Няма как всичко около теб да се руши, а ти да бъдеш щастлив. Не мога да си викам благодаря на Бога, че съм добре, а пък това, че другите са зле, да не ме интересува. Приемам идеята, че колкото повече човек разширява съзнанието си, толкова повече осъзнава, че всичко на земята, във вселената, космоса е неразривно свързано. Светът е един организъм. Скоро му обяснявах на сина ми, че не може тялото ти да умре, а ръката ти да продължи да живее. Не може да те боли пръстчето и ти да не страдаш целия, а само то. Всичко е свързано. Ако някъде някой човек има проблем, то стига и до теб. Хората, които живеят еснафски и си мислят, че след като те са добре, значи  всичко е окей, независимо какво се случва край тях, са много заблудени.

20. Какво ще спаси света?

- Просто хората трябва да израстнат като съзнание, трябва да се променят. Всеки да си върши работата както трябва. Като се хванеш с нещо, прави възможно най-добре, според собствените си възможности, не осъждай другите за техните недостатъци, а се заеми със собствените си такива. Колкото по-високо място заемаш, толкова по-отговорен трябва да бъдеш, а не да мислиш само за себе си и т.н. Все стандартни неща, но всички са истина. Когато това се случи, светът ще стане прекрасно място за живеене! Имаше един виц за футбола. Имало два варианта за оправяне на българския футбол. Единият реалистичен, другият - фантастичен. Фантастичният бил сами да се оправим, а реалистичният бил извънземните да ни оправят. Този виц мога да го отнеса към въпроса за спасението на света. Сигурно извънземните ще ни спасят. Но аз все пак вярвам, че всичко зависи от нас!

снимки: Личен архив и фотограф (снимка 10)  - Стоян Гребенаров

НЕЛИ ГЛАВЧЕВА
редактор - отдел "Спорт"
Прочетена 29715

Добави коментар ›› Коментари (18)

съсед по маса
(Гост)
18
отговор
03 юни 2012 | 21:31

Лили видях те днес. Великолепна си! Трудно ти е в живота, но желая ти успех. Бьди жива и здрава. Рейтинг: 2 0

rm
(Гост)
17
отговор
21 май 2015 | 00:14

Хубава и умна! Рейтинг: 3 0

fqwffwq
(Гост)
16
отговор
06 юли 2011 | 09:52

Знаеш ли своето IQ - разбери го на: t e s t . z a l a t a . n e t Рейтинг: 2 0

СТОИЛОВ
(Гост)
15
отговор
21 май 2015 | 00:14

Истинско удоволствие беше за мен да чета това интервю. Благодаря ти Лили, ти си оставаш и неподражаема в изказа. Бъди благословена. Рейтинг: 4 0

OnlinePari
(Гост)
14
отговор
06 юли 2011 | 07:34

Печелете по 1$ на секунда. Единственото което трябва да направите е да се регистрирате. Без да влагаш собствени средства. За повече инфо тук. -------------------- p a r i n e o b u x - f r e e - b g Рейтинг: 1 0

b b
(Гост)
13
отговор
06 юли 2011 | 03:53

браво Рейтинг: 1 0

rezi
(Гост)
12
отговор
21 май 2015 | 00:14

браво ,лили-здраве и късмет,супер си. Рейтинг: 4 0

Иванов
(Гост)
11
отговор
21 май 2015 | 00:15

БРаво Рейтинг: 1 0

OnlinePari
(Гост)
10
отговор
05 юли 2011 | 22:30

Печелете по 1$ на секунда. Единственото което трябва да направите е да се регистрирате. Без да влагаш собствени средства. За повече инфо тук. -------------------- p a r i n e o b u x - f r e e - b g Рейтинг: 0 0

Гер
(Гост)
9
отговор
21 май 2015 | 00:15

Лили е много последователна и откровена във всички интервюта, които съм я гледала (чела), поздравления за което. На мен лично ми е страшно симпатична. Трябва да се отдава заслуженото на такива хора. Рейтинг: 2 0

fffff
(Гост)
8
отговор
21 май 2015 | 00:15

Ето за такива хора пишете! А не за разни..... Лили е страхотна! България я обича! Рейтинг: 3 0

Христо
(Гост)
7
отговор
21 май 2015 | 00:15

Само уважение и респект към такива хора! Истинско удоволствие е да видиш такъв интелект и разум в човек отдал живота си изцяло на спорт. Рейтинг: 3 0

unikalnaaaaaaaa
(Гост)
6
отговор
21 май 2015 | 00:15

unikalnaaaaaaaaааааааа Рейтинг: 2 0

4
(Гост)
5
отговор
05 юли 2011 | 14:37

WW W. ORIG INALNI . BE - - -Вземете си новите екиппи за сезон 11/12 !!! Рейтинг: 1 0

eibol
(Гост)
4
отговор
21 май 2015 | 00:16

Много хубава статия за един много хубава човек истинско златно момиче Рейтинг: 3 0


							
						
Sportal.bg разкрива: 40 неща, които не знаете за ... 20 март 2020
Футболистът Илиан Илиев-младши стриктно спазва правилата и прекарва времето с вкъщи, затова и разведрихме деня му с 40 въпроса. Халфът на Черно море веднага прие предизвикателството на Sportal.bg и бързо разкри ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.