›› Анкета

Кой ще стане голмайстор на Първа лига?

›› Булевард

Бум на бебета в Монтана

Двама от футболистите на втородивизионния Монтана станаха татковци. Капитанът Иван Михов вече е горд баща на дъщеричка. Защитникът и съпругата му Цветелина кръстиха наследничката си Ивайла. Атакуващият полузащитник ...

Виж още
БГ Футбол

Радуканов: Възхищавам се на Жозе Моуриньо

11 юни 2011 | 12:56
Радуканов: Възхищавам се на Жозе Моуриньо
Преди дa каже, че е привърженик на немския футбол отпреди 20 години, разбираме, че дисциплината е част от характера на Милен Радуканов, когато го виждаме, че е дошъл по-рано от нас на мястото на срещата. Като за треньор на ЦСКА не е типично да стои сам на масата и да не разговаря нито с някого наоколо, нито пък по телефона. „Преди ми се е случвало цял ден да не ми звънне мобилният, нито пък аз да посегна да набирам. Сега под 40 позвънявания на ден не ги броя изобщо", казва Радуканов в началото на разговора. Външно той не се е променил кой знае колко от времето, в което практикуваше футбол професионално като играч. Интересно е вътрешното съдържание на човека, чийто живот изненадващо и за самия него бе променен из основи в последните месеци. Треньор на ЦСКА звучи гордо, независимо от това кой е собственик на клуба. Зависимо е само от резултатите. Това е част от философията на този клуб. Разговорът ни трае около един час и приключва точно с получаването на есемес на мобилния телефон на Радуканов, с който е уведомен, че ако иска автомобилът му да стои паркиран още, трябва да пусне още едно кратко съобщение. Есемесът е от т.нар. синя зона. Той обаче в момента е господар на червената зона на футболна България. С изключение на точно тези летни дни в останалото време Радуканов е на тръстиката. Ето какво сподели той пред "Тема спорт".

- Милене, успя ли да си починеш малко след дългия сезон на ЦСКА?
- Треньорите нямаме много време за това. Сезонът свършва и веднага започваш да мислиш за следващия. Все още не съм бил на почивка. Надявам се следващата седмица да отида някъде за 4-5 дни. Но сега има още работа за вършене.

- Какво се промени в живота ти, откакто стана треньор на ЦСКА? Сигурно вече имаш повече приятели, едва ли липсват желаещи за това?
- Напротив. Нямам много приятели. Истинските се броят на пръстите на едната ми ръка. Не съм човек, който може да се промени, след като е станал по-известен на обществото. Водя стария си живот и се държа така, както и преди да дойда в ЦСКА.

- Прави впечатление, че не се дразниш да те сравняват с някой друг. Какво ще кажеш за Жозе Моуриньо? Той ли ти е идолът? Постоянно го цитираш, даваш примери с него...
- Какво значи да се дразня? Аз не съм такъв. Не съм от големите легенди, които все се дразнят от нещо. Всеки казва, че иска да бъде себе си. Аз пък мога да кажа, че искам да съм преводач като Mоyриньо, а не да бъда себе си. Да, възхищавам се на Моуриньо. Чета интервютата му, следя какво прави, какво казва.

- Помниш ли, като ти се обадиха от ЦСКА, къде те намериха?
- Да, бях на гости на един приятел. Беше привечер. Такива моменти няма как да ги забравя бързо.

- А кой ти се обади точно?
- Венци Живков.

- С конкретно предложение за преводач на Йоан Андоне ли?
- Да, един човек ме е препоръчал, Живков ме покани да се видим на другия ден в офиса на „Титан". След това всичко е ясно. Но в договора ми не пишеше, че съм само преводач, а и помощник-тренъор на Андоне. Това бе моето условие.

- Чисто визуално приличаш на още един известен треньор - Лучано Спалети...
- И с това съм запознат. Има една интересна случка по този повод. Каза ми я Анатоли Нанков. Когато беше при Стойчо Младенов в Египет, един футболист от отбора им гледал заедно с тях наш мач и ги попитал от колко време Спалети е треньор на ЦСКА. Явно наистина външно си приличаме доста с него.

- Знаеш ли, че някои от феновете на ЦСКА вече казват на „Армията" стадион „Мала Радукана"?
- Хехе, не съм го чувал. Чудесно, браво на червените запалянковци. Приемам нормално тези неща. Едни ще казват „Мала Радукана", други „Махни го Радуканов". Какво очаквате? Всичките да ме обичат ли? Или всички да ме мразят? Който го удовлетворява работата ми, ще ме обича. Който не е доволен - няма. Това са съвсем нормални неща от живота.

- Доколко ежедневието ти извън стадиона е на футболна тема?
- По-голямата част от него. Но вкъщи не се говори за футбол. Или с някои от приятелите ми, които не се интересуват много от този спорт.

- Остава ли ти време да отидеш на кино, да прочетеш някоя книга?
- Скоро не съм ходил на кино. Книги чета по време на лагери. Сега имам ангажименти към дъщерите си, към съпругата. Нямам шофьор, нямам охрана, обикновен човек съм. Жена ми също работи. Аз карам децата си на училище, аз трябва да ги прибирам. Това са житейските ми задължения.

- Жозе Моуриньо обаче има охрана и шофьор...
- Човекът разполага с доста повече средства от мен. Да е жив и здрав. Може някой ден и аз да имам. Но за момента и така ми е добре.

- Какви са ти плановете в по-дългосрочен период от време?
- Нямам такива. Не е хубаво да си правиш дългосрочни планове. Преди две години не съм си и помислял, че ще водя ЦСКА. И да си правиш планове, може да не се случат. През зимата казах, че ще съм си изпълнил задачите, ако на 1 юни още съм треньор на отбора. Радвам се, че е така.

- Сега коя е следващата дата?
- Няма вече дати. Продължаваме да работим. Като за начало Нова година е добре.

- Не се ли притесняваш от предстоящата голяма мелница? Сега идват евротурнири, чака се пробив там...
- Какво значи да се притеснявам? Важното да правя каквото трябва - по организацията, подготовката. Всичко ще бъде направено правилно, както и през зимата. Каквото зависи от мен, ще стане. Не мисля за това дали ще остана, след като приключим в Европа, или няма да остана. Изглеждам ли ви притеснен? Толкова съм спокоен, работя... Като не стане, утре ми казват: „Ставай и си заминавай" и аз ще си тръгна - няма проблем. Така беше и преди първия пролетен кръг, така беше и преди Нова година, така е и сега. На мен ми се работи и искам да го правя. Просто имам сили и чувствам, че мога. Доказах го заедно с моя екип. Може и минимално да е, но поне 0.1% сме променили ЦСКА в положителна насока. Аз не се възгордявам. Така го приемайте - че съм променил ЦСКА с 0.1%.

- Значи ЦСКА вече има „стилченце", така ли да разбираме?
- Не, не, това е грозна дума. Стил някога - да, но „стилченце"... Това е пътят, така трябва да се работи. Какво да правим? Да плюем по съдиите ли, по противниците и базите? Само да се оплакваме и да чакаме друг да ни свърши работата. Промяната започва от всеки от нас.

- Щом си доволен, че си променил ЦСКА с 0.1%, означава ли, че ако успееш да го направиш с 10 процента, отборът ще изглежда перфектно?
- Говоря хипотетично. Дали е 0.1%, един, два или три, важното е да се върви напред. Разбира се, колкото повече вдигаме процентите, толкова по-добре. С успехите отборът придобива манталитет на победител. Едно беше есента, когато футболистите бяха смачкани. Как да излезеш и да биеш? Бяха се предали още преди да стъпят на терена. А какво ще кажете за пролетта? Почнаха да разсъждават по друг начин и дойдоха резултатите. Това го каза дори един Наско Сираков за ЦСКА - че се забавляваме на терена. Мисля, че е по- приятно, като побеждаваш, като вършиш работа и хората се радват.

- Замислял ли си се колко време ти трябва, лично за себе си, без да го искаш от шефовете, за да видиш този футбол от ЦСКА, който искаш?
- Не съм. Много пъти се споменава това, че трябва време, че не става от днес за утре. Знаем времето в България колко се дава. Ние ще работим от първия ден на подготовката - 23 юни, до 6 август, когато започва първенството. Това е времето. Не може да кажем на някой: „Ние сега ще работим една година, а вие ще ни чакате, дори и да направим 20 загуби". Няма как да стане при такива резултати да те държат. И в Европа не става. Времето е относително понятие. Трябва нещата да стават по-бързо, отборът да върви и да печели трофеи.

- Защо в България като цяло публиката ходи на стадионите само когато даден отбор върви добре?
- Така се получава, наистина. Това е отражение на българската действителност. Животът е тежък, хората са напрегнати, няма време за спорт. Виждате, че на по-важните ни мачове се събират доста хора, но на другите - не. Не може да се сърдим на никого. Аз разбирам проблемите на другите. Гледам нещата от житейски план, не само от футболен. Не може да очакваме един човек с проблеми да дойде на стадиона и да се радва. А ако отборът не върви, както бе през есента? Тогава човекът ще си тръгне още по-изнервен.

- Сега получаваш много похвали, но сигурно знаеш какво ще стане при първия провал?
- Изпитах го вече след загубата от Локомотив Пловдив и равенството с Пирин. При условие че всички знаеха при какви обстоятелства играхме тези мачове, че за нас по-важна беше купата. Тези два незначителни момента ми показаха какво ме чака при неуспех. И нещата се раздуха най-вече от медиите, феновете не го приеха толкова крайно, колкото вие. Не е нормално ЦСКА да губи с 1:4, но привържениците бяха готови да ни простят, ако вземем купата, както и стана. Добре е, че не се създаде напрежение, каквато бе целта. В ЦСКА всичко е задължаващо и няма спокойствие. Треньорите на ЦСКА и Левски са едва ли не след президента и премиера по популярност. Вниманието е голямо, както и отговорностите. Осъзнавам това.

- Кога ЦСКА ще има толкова дълга резервна скамейка, за да не се налага да жертваш един мач заради друг?
- Футболистите трябва да си променят мисленето. Да се раздават винаги, когато са на терена. Но и това става по-трудно в България.

- Вече подписа ли новия си договор?
- Да, всичко е наред. Ще го обявим официално на сбора за подготовката.

- За три години ли е той?
-Да, за три години е. Вече имам временен лиценз и всички права да се водя старши треньор на ЦСКА и на хартия - в българското първенство, в евротурнирите, навсякъде. Една година трае този временен лиценз и накрая, като издържиш изпита, получаваш постоянен.

- С Георги Иванов-Гонзо какво си казахте по време на курса?
- Нищо особено. Играл съм с него и го уважавам. Но знае добре, че ще се опитам да го победя, когато дойде дербито между ЦСКА и Левски. Надявам се да стане. Това, че сме приятели, няма да ми попречи.

- Какво мислиш за Станимир Стоилов?
- Най-успешният млад български треньор в последните години. Бих искал и аз като него да водя отбор в групите на Шампионска лига, да печеля трофеи. Мъри се доказа. Уважавам всички колеги, които имат желание да се развиват в професията.

- От кой треньор си откраднал най-много? Защото занаят се краде, не се учи...
- Записвал съм си почти всички тренировки по времето, когато бях футболист. Взех по нещо от всеки мой треньор през годините. Но най-важно бе, когато дойде Андоне. Учех се от него. Видях треньорската професия от друга гледна точка.

- Обиден ли си на някого, откакто си в ЦСКА?
- Аз забравям бързо лошите неща, което може би не е добра черта. Никога не се обиждам на някого за цял живот. Не съм злопаметен.

- Кое бе по-ценно за теб след финала за купата - самият трофей или онзи надпис в сектор Г „Милене, благодарим ти"?
- Всичко беше много трогателно. Благодаря на феновете. Радвам се най-вече за тях, че им дадохме повод да бъдат доволни с тази купа. Трофеят си е трофей, но жестът също много ме зарадва.

- А след победата на „Герена" звъняха ли ти приятели левскари? Получи ли примерно sms със съдържание: „Ти ни разказа играта"?
- Обажданията бяха много, а съобщенията около 15. Но ще запазя за себе си какво пишеше в тях. Най-радващото е, че дори фенове на Левски, особено веднага след този мач, като ме видят по улиците, се държат добре с мен, поздравяват ме. Предполагам, че си зависи от самата личност. Не е хубаво да говориш как мразиш другия отбор, аз не мразя. Трябва да се уважаваме. Футболът не е война. Трябва да започнем да го показваме, че примерът да го даваме ние - треньорите, президентите, футболистите.

- Ако след две, три, пет години получиш предложение от Левски, мислил лиси как ще реагираш?
- Мисля само за тази година. Надявам се някой ден да отида в чужбина. Сега мисля само и единствено за старта на новото първенство и ЦСКА. Ще поживеем и ще видим какво ще стане след години.

- В коя страна искаш да си треньор?
- Не мисля, че българските треньори сме на такова ниво, че чак да си избираме държава и първенство в чужбина. Виждате в какви страни ходим. Важното е все пак да те поискат някъде. Иначе съм казвал, че ми допада немският футбол. Този, дето беше през 80-те и 90-те години. Дисциплинираният футбол. Там се борят до последната минута, няма отпускане.

- Искаш ЦСКА да играе такъв футбол?
- Искам ЦСКА да побеждава и да печели трофеи. Това е. Разбира се, блазни ме и красивият футбол. Но на финала за купата примерно бе най-важно да победим, независимо как. Който мисли обратното, да дойде да накара футболистите да победят във финала красиво. Ще помни ли някой след 10 години как е играл ЦСКА срещу Славия, или ще се помни, че е взел трофея? Някой ще ми даде ли отговор на този въпрос?

- Какъв беше този жест с пръст пред устата по време на мача с Рапид във Виена? Телевизиите често го въртят.
- Нещо като суеверие. Да не вдигаме много пушилка, преди да е свършил мачът.

- Разбрах, че преди дни сте играли със собствениците на ЦСКА мач на малки вратички. Как завърши той и как се представиха Димитър Борисов и Иво Иванов?
- Така е. Въпросният мач продължи дълго - час и двадесет минути. Димитър Борисов беше в много добра форма, но нямаше късмета да е в моя отбор и за съжаление загуби. Иво Иванов не игра - беше съдия.

- Какво би си избрал като заглавие? И изобщо какво искаш да прочетеш за себе си?
- Хм, не съм се замислял какво искам да прочета. „Радуканов вкара ЦСКА в Шампионска лига". Добре ли е (смее се). Или пък може би, че искам да посрещна Нова година като треньор на ЦСКА.

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 8219

Добави коментар ›› Коментари (13)

abcd
(Гост)
13
отговор
12 юни 2011 | 00:14

Яжте ми к*ра чорбенца... Радуканов е точен и дано по бързо се махне от кочината Рейтинг: 0 0

do mangala
(Гост)
12 юни 2011 | 16:10

А ти вече му яде к ура на Радуканов синьо л.айно Рейтинг: 0 0

11 юни 2011 | 19:33

На ЦСКА прилягат интелигентни треньори като Радуканов, за разлика от говедата. Пример е Ясен Петров който изгониха. На тях им отиват тъпаци като Бонзо, или откачалки като Вили Вуцов и Херо. Рейтинг: 0 0

do 11
(Гост)
11
отговор
11 юни 2011 | 17:39

Защо да е смях с него.Напротив голям професионалист е и изключително скромен,явно добре комуникира и с футболистите а и да не забравяме че разбира от футбол.Няма без грешни хора.За мен Милен Радуканов е страхотен,никой не е очаквал от него такъв прогрес но той е факт. Желая му много късмет и успехи с ЦСКА .А на жалките човечета пожелавам да имат късмета поне за 30 сек. да излязат от комплексите си и да бъдат хора но за това ще им е нужен невероятен късмет. За жалост няма да се получи и ще си останат зоната на собствената си глупост и комплексарщина. Само ЦСКА Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ЕБАЧА
(Гост)
10
отговор
11 юни 2011 | 17:32

Ей говедо вие сте свикнали да сте 2-ри,както казах тва е върхът за вас и винаги ще е така и за напред щото има ЦСКА!Така че тая година е успешна за вас щото сте на върха,както акзах 2 место.;Д А за нас е горе долу добра щото зехме купата,но на ЦСКА му прилягат и титла и купа!кзл Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

WWW_PECHALBATA_to4ka_COM
(Гост)
9
отговор
11 юни 2011 | 17:29

ХАХХА ГОЛЯМ СМЯХ С ТОЯ РАДУКАНОВ Рейтинг: 0 0

kazanspor
(Гост)
8
отговор
11 юни 2011 | 14:32

слушайте бедняци от подуене:обичам шопска салата уски да пия и простолюдието от герена да Ш И Я !!! /1- 3/ муууууу Рейтинг: 0 0

DO 2
(Гост)
7
отговор
11 юни 2011 | 14:26

простолюдието от гай арена знае само хероин и псуване! да сте чули техен човек с интелигентно изказване? Рейтинг: 0 0

!!!ПЕ4ЕЛИИИИИИИИИИИИИИ!!!
(Гост)
6
отговор
11 юни 2011 | 13:41

П*Е*Ч*Е*Л*И МНОГО КИНТИ ВСЕКИ ДЕН С НАС!!!! ТАРСИИ В ГУГАЛ4ЕТО->>>>> пе4албата_________ком Рейтинг: 0 0

ЕБАЧА
(Гост)
5
отговор
11 юни 2011 | 13:31

Ем то умно говедо няма,така че всичките говеда сте ограничени и то много при положение,че сте ззадоволени от 2 место тва ви е приоритета и в живота сини плачковци и да лижете задници,защото сте подчинени,а ние винаги ще сме на върха!!!!! Рейтинг: 0 0

Говеда сме - газим!
(Гост)
11 юни 2011 | 14:25

11 точки зад нас ли ви е върхът, смешник? Иначе Милен е голям човек, дано има повече хора, като него, в българския футбол... Рейтинг: 0 0

ЕБАЧА
(Гост)
4
отговор
11 юни 2011 | 13:29

Браво Милене догодина шампиони и мачкане на говедата още по брутално.Само ЦСКА! Рейтинг: 0 0

CSKAr
(Гост)
3
отговор
11 юни 2011 | 13:22

Много земен човек!!!! Рейтинг: 0 0

..
(Гост)
2
отговор
11 юни 2011 | 13:20

Един от малкото чорбари с акъл.. ама свинете и него бързо ще го разкарат Рейтинг: 0 0

ETO'O
(Гост)
1
отговор
11 юни 2011 | 13:15

Много добро интервю.Личи си, че е стъпил здраво на земята.Това за футбола(не е война) и вечния съперник ми хареса най-много. Рейтинг: 0 0


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Лудогорец ближе нанесените от Методи Томанов рани 26 ноември 2018
Българският шампион е първи и се спасява, защото е най-малко слаб от водещите отбори. Грешката на ръководството е, че не взе навременни мерки. Като цяло процесите във футбола са доста динамични. Един ден си на върха, а ...
Коце Ангелов: Витоша се развива ежедневно! ... 07 януари 2019
Буквално дни след като сътвори и немислимото в края на миналия май – да остави Витоша (Бистрица) в Първа професионална лига, Костадин Ангелов реши да се оттегли от треньорския пост и остави тима в ръцете на своя ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.