›› Булевард

Олимпийска шампионка и носителка на титлата “най-секси дупе“ в нова битка за медали в София

Преди три години в София Сузане Шултинг спечели два от най-важните медала в кариерата си - сребърен и бронзов от световното първенство за юноши и девойки. В Зимния дворец на спорта холандката стана втора в многобоя при ...

Виж още
Други спортове

Свилен Нейков към федерациите: Каквито резултатите, такова и финансирането (вижте, кой колко взима)

02 март 2011 | 12:58
Свилен Нейков към федерациите: Каквито резултатите, такова и финансирането (вижте, кой колко взима)

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и неговият заместник Лазар Каменов се срещнаха с представители на българските спортни федерации, за да им разяснят съдържанието на договорите по програмите „Олимпийска подготовка” и „Спорт за високи постижения”.

„Имаме с какво да се похвалим като успехи, но има много работа, която трябва да се свърши, започна министър Нейков. – Това, което забелязвам откакто съм начело на министерството е, че основните проблеми идват от междуличностни конфликти. Призовавам за обединение в името на спорта. Нужна е и по-добра координация на работата по места. Ще помагаме, но там, където има резултати. Останалите – не се сърдете. Никого не съм върнал, всеки съм изслушал, но финансирането зависи от критериите на програмите.”

Вече е разписана рамката от 22 111 120 лв., с които през 2011 г. ще се финансират 38 федерации по олимпийските видове спорт. 37 неолимпийски федерации ще получат общо 694 113 лв. Средствата са осигурени от бюджета на МФВС и Българския спортен тотализатор.

С уточнението, че по закон държавата подпомага, а не финансира изцяло федерациите, МФВС заявява, че подготовката на елитните ни състезатели в предолимпийската година е максимално добре обезпечена.

За първи път в програмата „Олимпийска подготовка” се диференцират спортовете според тяхната специфика – индивидуални летни, индивидуални зимни, колективни и спортове за хора с увреждания.

По ясни и точни параметри спортистите, за чиято подготовка се осигуряват средства, са разделени на 1-во, 2-ро и 3-то ниво.

За всички спортисти, получаващи финансиране от държавата, комисията за високо спортно майсторство на МФВС ще прецизира целите за постигане през настоящата година. За първи път е изготвена Методологията за анализ и оценка за ефективността на утвърдените проекти за дейност на българските спортни федерации, която регламентира общи изисквания и ред за извършване на анализ и оценка на ефективността от реализация на международния спортен календар.

След основното състезание /СП, ЕП/ за годината ще се извърши функционален анализ и оценка на ефективността от реализацията на спортистите в тях, като се вземат под внимание поставените цели, класирането, конкуренцията в съответното състезание, дисциплина /категория/ при която е постигнато класирането, отчитане на риска при изпълнение на целите /прогнозните класирания - субективност при определянето на спортния резултат; специфика на спортно-състезателната изява; конкуренция при реализирането на спортното постижение/.

Заб: Цялостното финансиране на федерациите, както и кои спортове попадат в отделните нива ще откриете в допълнителните таблици.

КРИТЕРИИ:

I ниво (проектоолимпийски състав)

В най-високото ниво, или проектоолимпийски състав попадат 158 състезатели от 20 вида спорт - лека атлетика, спортна стрелба, джудо, гребане, спортна гимнастика, тенис, ветроходство, параолимпийска асоциация, теакуондо WTF, Спортна федерация на глухите, кану-каяк, плувни спортове, ски, бокс, художествена гимнастика, борба, баскетбол, бадминтон, волейбол и кънки.

Критериите за индивидуалните спортове за попадане в I-во ниво са класиране от 1 до 8 място на последните олимпийски игри, от 1 до 8 място на световни първенства, проведени през 2010 г., от 1 до 6 място на европейски първенства, проведени през 2010 г., от 1 до 3 място на световни първенства, проведени през 2009 г.

Елитът получава до 200 дни за подготовка в България с пансионат до 55 лева на ден и до 40 дни подготовка в чужбина с до 100 лева на ден. Възстановяването е до 20 лева на ден подготовка и се осигуряват до 4 международни турнира, световни и европейски първенства и олимпийски квалификации.

Индивидуален е подходът към колективните олимпийски спортове, където в I-во ниво попадат тимове, участвали на Oлимпийските игри Пекин’2008, на финали на световни и европейски първенства през 2010 г. или класирали се за участие на световни и европейски първенства през 2011 г. след квалификации, проведени през 2010 г. Отборите получават до 80 дни подготовка с пансионат до 55 лева на ден, възстановяване на спортистите - до 12 лева на ден подготовка, участие в до 4 международни турнира, квалификации или участие на световни и европейски първенства и олимпийски квалификации.

На федерациите, които имат състезатели в I ниво се дават 2 свободни квоти за доказани спортисти, които по обективни причини не са успели да покрият критериите.

II ниво (олимпийски резерв)

Във II ниво, където са съсредоточени младежите и девойките, които да се готвят за Олимпиадата през 2016 г., попадат 110 състезатели от 19 спорта - джудо, спортна стрелба, гребане, тенис, параолимпийска асоциация, кану-каяк, плувни спортове, ски, бокс, скокове на батут, художествена гимнастика, борба, лека атлетика, стрелба с лък, биатлон, модерен петобой, бадминтон, спортна гимнастика, волейбол.

Тук са участниците в Младежките олимпийски игри Сингапур’2010 и класиралите се от 1 до 8-о на световни и от 1 до 6-о място на европейски първенства за юноши и девойки старша възраст.

Тяхната подготовка се финансира до 100 дни с пансионат до 45 лева на ден, възстановяването е до 8 лева на ден подготовка, като им е осигурено участие на до 2 международни турнира, световни и европейски първенства.

Във второ ниво попадат също юношите и девойките младша възраст, класирали се от 1 до 3 място на световни първенства и златните медалисти от европейски шампионати, проведени през 2010 г. Тяхното финансиране е до 40 дни подготовка с пансионат до 40 лева на ден, възстановяване – до 6 лева на ден подготовка и осигурено участие в до 1 международен турнир, световни и европейски първенства.

За федерациите, администриращи колективни олимпийски спортове във II ниво влизат отбори, класирали се от 1 до 12 място на световни и от 1 до 8 място на европейски първенства за юноши и девойки старша възраст, проведени през 2010 г.

Осигурява им се финансиране на подготовка до 60 дни с пансионат до 45 лева на ден и възстановяване до 6 лева на ден подготовка. Финансира се също участието в до 2 международни турнира, квалификации или участие на световни и европейски първенства.

ІІІ–то ниво (национални отбори)

За ІІІ–то ниво (национални отбори) кандидатстват федерации, спечелили точки на ОИ 2000, 2004 и 2008 г. Финансовите параметри са - подготовка - до 40 дни с пансионат до 40 лева на ден, възстановяване - до 6 лева на ден подготовка, осигурено участие в до 2 международни турнира, световни и европейски първенства и олимпийски квалификации.

Дава се възможност и на федерации без спечелени точки на ОИ 2000, 2004 и 2008 г. да кандидатстват със спортисти, като броят се определя от спецификата на спорта и реалните възможности за класиране по олимпийски дисциплини на състезанията от международния календар.

 

В програмата „Олимпийска подготовка са определени параметрите за подпомагане състезанията от Държавния спортен календар.

- купи - не повече от 55 лева за комплект, медали – не повече от 3 лева за медал;

- хонорари на съдии - не повече от 30 лева на ден на съдия;

- медицинско обслужване - не повече от 160 лева на състезателен ден

Наемите и консумативите за ползване на спортни бази се определят на база дните, които се полагат за подготовка на националните отбори, съобразено със спецификата на съответните спортове.

Утвърдена е Методика за разпределение на финансовите средства от МФВС за подпомагане дейността на спортните клубове, членове на спортни федерации. Основните показатели при оценката са:

 • картотекирани спортисти по възрастови групи

 • брой картотекирани състезатели участвали в различните етапи на държавното първенство

 • СК участвали в държавното първенство, както и треньори работещи в СК

 • географско разположение на спортните клубове

 • Международен принос

С Инструкция са определени условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица с парични средства от Министерство на физическото възпитание и спорта (МФВС) за постигнати призови класирания на световни и европейски първенства за мъже и жени. Спортист, постигнал призово класиране в индивидуални дисциплини с единично участие може да получи парична награда в лева до следните размери:Добави коментар ›› Коментари (2)

spiker
(Гост)
2
отговор
02 март 2011 | 14:46

Човека ти казва,министерството не финансира изцяло федерациите!!!!! Рейтинг: 0 0

!!!
(Гост)
1
отговор
02 март 2011 | 13:52

Глупако Нейков, бих казъл, че каквото е финансирането такива са и резултатите Рейтинг: 0 0


							
						
Спи спокойно, великане! 16 май 2018
"Здравей, Бояне,Странно е. Пиша ти за втори път, без да те познавам. Това по-скоро се превръща в имагинерен разговор с теб и отчасти със самия мен.Не те познавах, бил съм на няколко твои презентации и почти винаги ...
Костадинова и Димитров: Готови сме за ... 15 януари 2019
Шампионите в акробатиката от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мирела Костадинова и Панайот Димитров спечелиха анкетата на феновете на информационна агенция “Блиц” за “Спортист на България до ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.