››   Анкета

Време ли е Ули Хьонес да се оттегли от Байерн?

›› Булевард

Саша Антунович проговори за скандална афера

Появи се нова версия за креватната афера с участието на бившия голмайстор на Локомотив (София) Саша Антунович, съобщава "Телеграф". Според последните информации Цоко от Локо е станал жертва на измама. От фалшив ...

Виж още
Други спортове

Свилен Нейков към федерациите: Каквито резултатите, такова и финансирането (вижте, кой колко взима)

02 март 2011 | 12:58
Свилен Нейков към федерациите: Каквито резултатите, такова и финансирането (вижте, кой колко взима)

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и неговият заместник Лазар Каменов се срещнаха с представители на българските спортни федерации, за да им разяснят съдържанието на договорите по програмите „Олимпийска подготовка” и „Спорт за високи постижения”.

„Имаме с какво да се похвалим като успехи, но има много работа, която трябва да се свърши, започна министър Нейков. – Това, което забелязвам откакто съм начело на министерството е, че основните проблеми идват от междуличностни конфликти. Призовавам за обединение в името на спорта. Нужна е и по-добра координация на работата по места. Ще помагаме, но там, където има резултати. Останалите – не се сърдете. Никого не съм върнал, всеки съм изслушал, но финансирането зависи от критериите на програмите.”

Вече е разписана рамката от 22 111 120 лв., с които през 2011 г. ще се финансират 38 федерации по олимпийските видове спорт. 37 неолимпийски федерации ще получат общо 694 113 лв. Средствата са осигурени от бюджета на МФВС и Българския спортен тотализатор.

С уточнението, че по закон държавата подпомага, а не финансира изцяло федерациите, МФВС заявява, че подготовката на елитните ни състезатели в предолимпийската година е максимално добре обезпечена.

За първи път в програмата „Олимпийска подготовка” се диференцират спортовете според тяхната специфика – индивидуални летни, индивидуални зимни, колективни и спортове за хора с увреждания.

По ясни и точни параметри спортистите, за чиято подготовка се осигуряват средства, са разделени на 1-во, 2-ро и 3-то ниво.

За всички спортисти, получаващи финансиране от държавата, комисията за високо спортно майсторство на МФВС ще прецизира целите за постигане през настоящата година. За първи път е изготвена Методологията за анализ и оценка за ефективността на утвърдените проекти за дейност на българските спортни федерации, която регламентира общи изисквания и ред за извършване на анализ и оценка на ефективността от реализация на международния спортен календар.

След основното състезание /СП, ЕП/ за годината ще се извърши функционален анализ и оценка на ефективността от реализацията на спортистите в тях, като се вземат под внимание поставените цели, класирането, конкуренцията в съответното състезание, дисциплина /категория/ при която е постигнато класирането, отчитане на риска при изпълнение на целите /прогнозните класирания - субективност при определянето на спортния резултат; специфика на спортно-състезателната изява; конкуренция при реализирането на спортното постижение/.

Заб: Цялостното финансиране на федерациите, както и кои спортове попадат в отделните нива ще откриете в допълнителните таблици.

КРИТЕРИИ:

I ниво (проектоолимпийски състав)

В най-високото ниво, или проектоолимпийски състав попадат 158 състезатели от 20 вида спорт - лека атлетика, спортна стрелба, джудо, гребане, спортна гимнастика, тенис, ветроходство, параолимпийска асоциация, теакуондо WTF, Спортна федерация на глухите, кану-каяк, плувни спортове, ски, бокс, художествена гимнастика, борба, баскетбол, бадминтон, волейбол и кънки.

Критериите за индивидуалните спортове за попадане в I-во ниво са класиране от 1 до 8 място на последните олимпийски игри, от 1 до 8 място на световни първенства, проведени през 2010 г., от 1 до 6 място на европейски първенства, проведени през 2010 г., от 1 до 3 място на световни първенства, проведени през 2009 г.

Елитът получава до 200 дни за подготовка в България с пансионат до 55 лева на ден и до 40 дни подготовка в чужбина с до 100 лева на ден. Възстановяването е до 20 лева на ден подготовка и се осигуряват до 4 международни турнира, световни и европейски първенства и олимпийски квалификации.

Индивидуален е подходът към колективните олимпийски спортове, където в I-во ниво попадат тимове, участвали на Oлимпийските игри Пекин’2008, на финали на световни и европейски първенства през 2010 г. или класирали се за участие на световни и европейски първенства през 2011 г. след квалификации, проведени през 2010 г. Отборите получават до 80 дни подготовка с пансионат до 55 лева на ден, възстановяване на спортистите - до 12 лева на ден подготовка, участие в до 4 международни турнира, квалификации или участие на световни и европейски първенства и олимпийски квалификации.

На федерациите, които имат състезатели в I ниво се дават 2 свободни квоти за доказани спортисти, които по обективни причини не са успели да покрият критериите.

II ниво (олимпийски резерв)

Във II ниво, където са съсредоточени младежите и девойките, които да се готвят за Олимпиадата през 2016 г., попадат 110 състезатели от 19 спорта - джудо, спортна стрелба, гребане, тенис, параолимпийска асоциация, кану-каяк, плувни спортове, ски, бокс, скокове на батут, художествена гимнастика, борба, лека атлетика, стрелба с лък, биатлон, модерен петобой, бадминтон, спортна гимнастика, волейбол.

Тук са участниците в Младежките олимпийски игри Сингапур’2010 и класиралите се от 1 до 8-о на световни и от 1 до 6-о място на европейски първенства за юноши и девойки старша възраст.

Тяхната подготовка се финансира до 100 дни с пансионат до 45 лева на ден, възстановяването е до 8 лева на ден подготовка, като им е осигурено участие на до 2 международни турнира, световни и европейски първенства.

Във второ ниво попадат също юношите и девойките младша възраст, класирали се от 1 до 3 място на световни първенства и златните медалисти от европейски шампионати, проведени през 2010 г. Тяхното финансиране е до 40 дни подготовка с пансионат до 40 лева на ден, възстановяване – до 6 лева на ден подготовка и осигурено участие в до 1 международен турнир, световни и европейски първенства.

За федерациите, администриращи колективни олимпийски спортове във II ниво влизат отбори, класирали се от 1 до 12 място на световни и от 1 до 8 място на европейски първенства за юноши и девойки старша възраст, проведени през 2010 г.

Осигурява им се финансиране на подготовка до 60 дни с пансионат до 45 лева на ден и възстановяване до 6 лева на ден подготовка. Финансира се също участието в до 2 международни турнира, квалификации или участие на световни и европейски първенства.

ІІІ–то ниво (национални отбори)

За ІІІ–то ниво (национални отбори) кандидатстват федерации, спечелили точки на ОИ 2000, 2004 и 2008 г. Финансовите параметри са - подготовка - до 40 дни с пансионат до 40 лева на ден, възстановяване - до 6 лева на ден подготовка, осигурено участие в до 2 международни турнира, световни и европейски първенства и олимпийски квалификации.

Дава се възможност и на федерации без спечелени точки на ОИ 2000, 2004 и 2008 г. да кандидатстват със спортисти, като броят се определя от спецификата на спорта и реалните възможности за класиране по олимпийски дисциплини на състезанията от международния календар.

 

В програмата „Олимпийска подготовка са определени параметрите за подпомагане състезанията от Държавния спортен календар.

- купи - не повече от 55 лева за комплект, медали – не повече от 3 лева за медал;

- хонорари на съдии - не повече от 30 лева на ден на съдия;

- медицинско обслужване - не повече от 160 лева на състезателен ден

Наемите и консумативите за ползване на спортни бази се определят на база дните, които се полагат за подготовка на националните отбори, съобразено със спецификата на съответните спортове.

Утвърдена е Методика за разпределение на финансовите средства от МФВС за подпомагане дейността на спортните клубове, членове на спортни федерации. Основните показатели при оценката са:

  • картотекирани спортисти по възрастови групи

  • брой картотекирани състезатели участвали в различните етапи на държавното първенство

  • СК участвали в държавното първенство, както и треньори работещи в СК

  • географско разположение на спортните клубове

  • Международен принос

С Инструкция са определени условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица с парични средства от Министерство на физическото възпитание и спорта (МФВС) за постигнати призови класирания на световни и европейски първенства за мъже и жени. Спортист, постигнал призово класиране в индивидуални дисциплини с единично участие може да получи парична награда в лева до следните размери:Добави коментар ›› Коментари (2)

spiker
(Гост)
2
отговор
02 март 2011 | 14:46

Човека ти казва,министерството не финансира изцяло федерациите!!!!! Рейтинг: 0 0

!!!
(Гост)
1
отговор
02 март 2011 | 13:52

Глупако Нейков, бих казъл, че каквото е финансирането такива са и резултатите Рейтинг: 0 0


							
						
Спи спокойно, великане! 16 май 2018
"Здравей, Бояне,Странно е. Пиша ти за втори път, без да те познавам. Това по-скоро се превръща в имагинерен разговор с теб и отчасти със самия мен.Не те познавах, бил съм на няколко твои презентации и почти винаги ...
Боян Иванов - момчето, което записа името си със ... 14 ноември 2018
Още един български атлет успя да запише името си със златни букви в културизма. Боян Иванов постигна изключителен успех, след като извоюва Про карта, която му дава възможност да премери сили с величията в света на ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?