›› Булевард

"Изкуството" на Валери Божинов влезе в театъра

Футболният терен се оказа тесен за култовия спортист и талантът му достигна до сцената на столичния театър "Сълза и смях". Божинов още не е станал актьор, макар че вероятно има такива заложби. По-скоро може да се ...

Виж още
Европейски футбол

Челси и предизвикателството “Финансов феърплей” (част II)

21 февруари 2011 | 16:15
Челси и предизвикателството “Финансов феърплей” (част II)
  1. ПРИСПОСОБЛЕНИЯ КЪМ “ФИНАНСОВИЯ ФЕЪРПЛЕЙ”

Рядко се казва това, че калкулациите за балансиране на сметките, изисквани от УЕФА, не са съвсем същите като клубните счетоводни баланси по закон, тъй като изключват определени разходи като амортизацията на веществени постоянни активи, по развитието на младите футболисти и по развиването на дейности за развитие на общността. В случая с Челси 9 млн. паунда по амортизация могат на мига да бъдат отписани.

По-трудно е да се прецени какъв е разходът по клубната школа, но ако се съди по едно скорошно интервю на спортния директор Франк Арнесен, може да се приеме за реална цифрата от около 10 млн. паунда на година. А и миналия сезон Челси спечели младежката Купа на Англия с МакИйкран, Ван Аанхолт, Брума и Какута. Така че нормите по Финансовия феърплей позволяват на “сините” да намалят разходите си с около 19 млн. паунда.

2. НОВИ ИГРАЧИ

Сметките за финансовата година 2009/10 са включени до 30 юни 2010 г., та не включват разходите за нови играчи след това, така че трябва да се добавят заплатите и амортизацията на Торес, Луиж, Рамиреш и Бенаюн. Например заплатата и амортизацията на Хлапето е около 17 млн. паунда на година, а общо допълнителните подобни разходи за четиримата нови са около 36 млн. паунда.

3. НАПУСНАЛИ ПРЕЗ ЛЯТО 2010

От друга страна много играчи с високи заплати напуснаха миналото лято, което свали поне 20 млн. паунда годишно от това перо (23 милиона с Ди Санто и Щох), но причини проблеми на терена, тъй като младите футболисти още не са готови да заместят Карвалю, Балак, Деко, Джо Коул и Белети. Тук не се включва амортизация, тъй като тези играчи или приключваха, или бяха близо до приключване на договорите си.

4. ПЕЧАЛБА ОТ ПРОДАЖБИ НА ИГРАЧИ

Макар някои от играчите да напуснаха със свободни трансфери, Челси получи пари за неколцина: 7 млн. паунда за Карвалю, 4.6 милиона за Щох и 1 милион за Ди Санто. Сметките за тази година включват и още 1 милион, така че ето подобрение от 14 млн. паунда.

5. НАМАЛЯВАНЕ НА БОНУСИТЕ

Освен ако Челси не повтори миналогодишния си дубъл или не триумфира най-сетне в ШЛ, изплащанията на бонуси би трябвало да намалеят, а това влияе върху клубните разходи, както се видя в Барселона, станала жертва на безпрецедентните си успехи. Моята представа е за 15 млн. паунда годишно, което не е твърде агресивно. Ще има обаче изплащане на неустойка на бившия асистент-мениджър Рей Уилкинс от около 1 млн. паунда, така че има обща плюс от около 14 млн. паунда (не броим съдебния спор за включване на имиджправата в данъчната ставка).

6. ПОДОБРЕНИ ТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ

Трансферът на Торес несъмнено ще подобри търговския имидж на клуба, но Челси и без това направи огромни крачки напред в тази посока. През октомври м.г. бе подновен за осем години договорът с Адидас с повишение на прихода от 12 млн. на 20 млн. паунда годишно (говори се и за покачване до 30 милиона при определени успехи). Преподписана бе и сделката със Самсунг, като се говори за покачване от 10 млн. на 14 млн. паунда годишно – това глобално е сделка №6, но още е далеч от домашните съперници Манчестър Юнайтед и Ливърпул, да не говорим за Барселона и Байерн.

Така че ето повишение на приходите от поне 12 млн. паунда от спонсорски сделки, а има и други като например с бирата Синга. Общият приход в това перо от 56 млн. паунда е с 25 милиона назад от Юнайтед, макар че има поле за скъсяване на дистанцията, например турне това лято в Азия, но Байерн с неговите 142 млн. паунда е далеч напред.

Тук именно е полето, където неинформираните по нормите на УЕФА фенове виждат леснота за достигане на целта за изравняване на счетоводния баланс: та защо Абрамович да не подпише спонсорска сделка за 200 млн. паунда, защо да не плати 50 млн. паунда на сезон за супер-ВИП ложа на “Стамфорд Бридж” или да не купи сам 10 млн. фланелки “Торес №9”?

За съжаление това просто не е възможно, тъй като УЕФА въведе концепцията за т.нар. “справедлива стойност”, така любима на данъчните власти, разглеждащи междукорпоративни транзакции. Накратко, ако собственик плаща прекалено за услуги, плащанията ще се приравнят по пазарна стойност. Разбира се, има мегдан за мъничко манипулация, тъй като пазарната стойност е трудна за преценка, но най-фрапиращите разходи ще бъдат спрени.

7. ПРАВА ЗА ИМЕТО НА СТАДИОНА

Отдавна се говори, че Челси ще продаде правата за името на “Стамфорд Бридж”, което е по-лесно на думи отколкото на дела, особено заради това, че най-добрите възможности в маркетинга тук лежат при преместване на нов стадион. Анализаторите обаче говорят за 10 млн. паунда годишно, което не е никак нереално. Всъщност шефът на маркетинг отдела на Челси Бен Уелс обикаля из Азия за намиране на такъв тип спонсор.

8. ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ


Челси повиши цените в началото на сезона. Това никога не е популярен ход сред феновете, но за да сме честни, дойде след четири поредни сезона на замразяване на цените. Анализаторите варират между 4-10% повишение, а аз ще взема консервативните 5%, или 3 млн. паунда годишно. Лондончани печелят по над 1 млн. паунда по-малко на мач от Манчестър Юнайтед и Арсенал, но бият Ливърпул при идентични капацитети (67 млн. срещу 43 млн. паунда миналата финансова година). За нов стадион с 60 000 места, който би позволил достигане на конкурентите, е твърде рано да се говори.

9. ТВ ПРАВА – ПРЕМИЪР ЛИЙГ

Както и с останалите клубове от Премиър Лийг, главният причинител на ръст в приходите бе телевизията, като се очаква нов през 2010/11 заради новия тригодишен договор със Скай. Заедно с двойното увеличение на приходите за ТВ права извън страната това прави плюс от 7-10 млн. паунда, като взимам по-ниската стойност, тъй като зависимостта от място в крайното класиране и броя излъчени мачове на отбора не е предвидима.

10. ТВ ПРАВА – ШАМПИОНСКА ЛИГА

Плащанията от награден фонд и ТВ права в ШЛ също ще са по-високи този сезон, като пак зависят от куп фактори (напредък в турнира, победи в груповата фаза и дял от ТВ пазара в страната), ала предположение от допълнителни 5 млн. паунда не е никак далеч от действителността. Приходът на Челси от участие в последните три издания на турнира бе средно 27 млн. паунда, без да броим допълнителните приходи от вход (2.4 млн. на мач) или от клаузи в спонсорските сделки. Накратко, провал в мисията за осигуряване на участие в ШЛ би значело окастряне на 40 млн. паунда приход. Вероятно точно това е и причината за покупките на пожар на Торес и Луиж – тези 71 млн. паунда ще си струват, ако мисията бъде изпълнена.

ОБОБЩЕНИЕ

След сумиране на тези покачвания и намаления изглежда, че Челси ще изпълни критериите. Разковничето тук е, че всички тези действия са се случили вече, като единственото изключение е “продажба на правата за името на стадиона”. Счетоводителите имат и достатъчно поле за допълнителни маневри, макар да няма огромна нужда от тях.

Днес много клубове имат сложна корпоративна структура с по няколко компании в нея и това им служи да спорят, че футболният клуб е на печалба, докато големи разходи (например плащания на лихви) се плащат от различна компания. УЕФА обаче взе мерки и ще разглежда подаващия молба за лиценз клуб като една цяла компания, не разчленена. Възможността за продажба на играч на “приятелски” клуб с надута цена, т.е. осъществяване на голяма печалба, е по-трудна за хващане заради често нелогичните трансферни суми, ала ще бъде уловима, ако се повтаря тенденциозно.

Има обаче и вратичка. Дори даден клуб да не успее да се вмести в нормите за Финансов феърплей, може да избегне санкции, ако изпълни два критерия: тенденцията за загуби се подобрява или свръххарчът е причинен от заплатите на играчи, подписали преди юни 2010 г. (когато правилата бяха одобрени). Това обаче важи само за докладния период, приключващ през 2012 г., така че просто отлага присъдата с година.

Сега идва големият въпрос: дали УЕФА наистина би изключила клубове от европейските турнири, след като някои от работещите на най-голяма загуба са сред най-привлекателните за телевизионната публика? Да, ако вярваме на президента Мишел Платини и генералния секретар Джани Инфантино.

Тук вероятно е мястото да оборим още едно грешно възприятие за Финансовия феърплей. Мнозина смятат, че ако даден клуб няма дългове, ще е наред, ала това не е най-важната тема за УЕФА, която е много по-загрижена за това дали ако има дългове, техните годишни лихви могат да бъдат обслужвани.

За някои това бе причината Абрамович да превърне своите 726 млн. паунда от заем в активи (поне във футболния клуб, не и в холдинговата компания Фордстам ООД), ала всъщност това не е от особено значение за евроцентралата. Юнайтед например плаща 70 млн. паунда годишно за лихви по заем, който позволява на Глейзър да са негови собственици.

Съдбата на Челси неизменно се свързва с тази на Абрамович от 2003 година насам. Макар и той да бе ударен от глобалната рецесия, все още си остава богат със своите 7.4 милиарда паунда състояние. По-важният въпрос за феновете на “сините” е дали руснакът е запазил същия ентусиазъм към клуба, особено след като бе част от успешната кампания на Русия да домакинства на Мондиал 2018. Трансферите на Торес и Луиж отлагат страховете, ала остава подозрението, че те са просто последното хвърляне на зара в мисията да се спечели Шампионската лига в рамките на този и другия сезон.

Клубът запалено подчертава факта, че е станал “финансово положителен за първи път след закупуването си от Абрамович”, но единствената причина за плюса от 3.8 млн. паунда за финансовата 2009/10 г. бяха приходите от трансфери в размер на 18 милиона. Във всяка друга година Челси имаше значителни загуби и трябваше да бъде финансиран от собственика си. Ситуацията едва ли ще се промени следващия сезон предвид огромните разходи за трансфери през януари, така че е справедливо да се каже, че клубът зависи не изцяло от себе си, а от милосърдието на Абрамович.

Много е интересно какво ще се случи през лятото. Има малка вероятност руснакът да финансира допълнително подмладяване на застаряващия състав с вълнуващи имена като Лукаку, Азар и Алексис Санчес. Това може да бъде компенсирано чрез раздялата с няколко футболисти не само от малко важните (Ферейра, Оби Микел и Жирков), а и от големите звезди (Малуда и дори Дрогба). Стойността на препродажба може и да е ниска предвид напредналата им възраст, но подобни действия са добри за окастряне на перото “заплати” и на разходите по амортизация.

Ако Челси наистина се разпростре на пазара, без да си върне част от дадените пари, може да се залага, че няма да посрещне нормите на Финансовия феърплей. Поне засега обаче изглежда, че клубът процедира много по-разумно, отколкото мнозина предполагат. Както показах с този си анализ, “сините” вървят стабилно по пътя към балансиране на сметките си, въпреки изумителните разходи през януари, и очевидно има някаква методика в демонстрираната им лудост.

Swissramble.blogspot.com


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 12208

Добави коментар ›› Коментари (10)

chelseafc_forever
(Гост)
10
отговор
15 март 2011 | 02:02

пак се убеждавам че това да си общуваш с фен на този прокажен отбор ман.юн. е истинско предизвикателство! Рейтинг: 0 0

samo chelsea
(Гост)
9
отговор
22 февруари 2011 | 08:06

ае кво гледате само челси що не пишете за ман ю колко дългове имат тия мишоци Рейтинг: 0 0

United
(Гост)
22 февруари 2011 | 21:17

Ти пък каде ни намесваш бе боклук!!! СПОКО ТЕ ДЪЛГОВЕТЕ СА НА ГЛЕЙЗЪР ,НЕ НА ЮНАЙТЕД МИШОК,ВЗЕМИ ПРОЧЕТИ НЕЩО!!!! Рейтинг: 0 0

WWW_РЕСНАLВАТАto4kaCOM
(Гост)
8
отговор
21 февруари 2011 | 21:02

НЯМА ТАКОВА НЕЩО ЗА АБРАМОВИЧ Рейтинг: 0 0

WWW_РЕСНАLВАТАto4kaCOM
(Гост)
7
отговор
21 февруари 2011 | 21:02

НЯМА ТАКОВА НЕЩО ЗА АБРАМОВИЧ Рейтинг: 0 0

DO nomer 8
(Гост)
6
отговор
21 февруари 2011 | 18:55

приятел Челси никога не е бил отбор с големи амбиции ... в последните години говоря преди абрамович Челси правеше силни мачове ... и винаги беше в топ 5 за това клубът беше продаден .... логично е когато един клуб играе добре да бъде продаден и да се инвестира в него... това е станало с вас манчестър Ливерпул по-рано.... при нас стана по-късно ... а да не говорим за Сити който дория нямат успехи! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

21 февруари 2011 | 18:24

Цял живот трябва да му се кланите на Абрамович. Ако не беше той още няколко стотин години щяхте да сънувате титла Рейтинг: 0 0

челси
(Гост)
21 февруари 2011 | 19:12

и вие ще я по сънувате близките 30 години не се притеснявай Рейтинг: 0 0

...
(Гост)
21 февруари 2011 | 20:09

вие сънувате някакъв трофей от бая време вече успех с Купата на Лигата да не я изтървере Рейтинг: 0 0

Blue Pride
(Гост)
4
отговор
21 февруари 2011 | 18:02

И със и без Абрамович, Челси е съществувал и ще съществува... Достатъчно е, че наля в базите на отбора... Не ме интересува състоянието му, важното е тимът да върви напред и да не е като Глейзър,Хикс и Джилет... Истината е, че отбора до 2 години ще се нуждае за подмладяване! Стълбовете в защита, полузащита и нападение остават! Брума,Анхолт,Макекран,Какута,Торес... Ако Лукаку и Азар решат в полза на Челси, ще е много добре! Жалко само, че загубихме Стохт... На преводача ще кажа, че в Patrick John Miguel van Aanholt няма никакво Р! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

mrkamenica
(Гост)
3
отговор
21 февруари 2011 | 17:59

Я да вземат да погледнат малко другите отбори какво се заеждат само с Челси. Я да видим колко дългове Юнайтед или Сити, ами Барса или Реал Рейтинг: 0 0

челси
(Гост)
2
отговор
21 февруари 2011 | 17:27

ДОКАТО АБРАМОВИЧ ИМА ПАРИ ЧЕЛСИ ЩЕ СА СИ СТАБИЛНИ ДЕМЕК ДОКАТО МАФИОТА Е ЖИВ(ако не си подаде оставката) :) Рейтинг: 0 0

asdsa
(Гост)
1
отговор
21 февруари 2011 | 16:33

Всички филми на един от най-великите актьори за всички времена Арнолд Шварценегер само a p o r t a l . p o m e n . n e t Рейтинг: 0 0


							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Ливърпул е на ръба на нещо голямо и този път няма ... 16 януари 2018
Имаше един момент в неделната вечер, когато Мохамед Салах прати топката над Едерсон и в мрежата на вратата му, а „Анфийлд” се разтресе. Буквално се разтресе. Забележителни мигове като този предизвикват ...
Интервюто с Клоп: Желанието за победа е по-важно ... 09 януари 2018
Още с печеленето на промоция за Първа Бундеслига в първата си треньорска работа – с аутсайдера Майнц 05, Юрген Клоп започва да побеждава постоянно срещу залозите. Така и до днес. Срещаме се с мениджъра на Ливърпул ...

Кой треньор е по-добър специалист?

Доста наставници по света са добри. Някои обаче са по-добри. Кои са те?

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал