›› Анкета

Кой е виновен за загубата на Реал Мадрид в Ел Класико?

›› Булевард

Волейболистки блестят в тв шоу

Няколко от волейболистките на ЦСКА, водени от треньорката си Юлия Иванова, започнаха по най-добрия начин участието си в специалното издание на популярна тв игра - "НеСемейни войни". От началото на тази седмица ...

Виж още
Европейски футбол

Челси и предизвикателството "Финансов феърплей" (част I)

15 февруари 2011 | 16:30
Челси и предизвикателството "Финансов феърплей" (част I)

Финансовите анализатори могат да бъдат опростени, задето смятат, че нищо не се е променило в Челси, след като клубът отново обяви огромни годишни загуби от 71 млн. лири, но опита да завърти нещата в положителна насока. Рон Гурлей, заместникът на радетеля в изравняване на баланса "приходи - разходи" на "Стамфорд Бридж" Питър Кениън, заяви, че "намаляването на оперативните загуби и повишението в продажбите през финансовата 2009/10 година показва движение в правилната посока".

До известна степен това може да е истина, ала умната игра на думи не променя факта, че загубите всъщност бяха с 27 млн. лири повече от миналата година. Всъщност загубите на Челси бележеха спад във всяка от предходните четири години, макар че всичко е относително - стартовата точка бе рекордният дефицит от 140 млн. лири през 2005 г.

Цинизмът достигна нови висини, когато се видя как Челси се опира на предпочитаната от политиците тактика на избор на добър ден за зариване на лошата новина. Първо бе прессъобщението с обявление на резултатите със забавното заглавие "Челси става положителен финансово", после детайлните сметки бяха публикувани по същото време когато новото рекордно попълнение Фернандо Торес бе представен пред пресата.

Още по-ироничното е, че в същия ден на обявяването на загуби от 71 млн. паунда, "сините" съобщиха, че са дали подобна сума за Торес и Давид Луиж, което провокира отдавнашния критик на "финансовия допинг" Арсен Венгер да поднови атаките си с въпроса: "Къде е логиката в това?"

Завръщането към дните на големите харчове сякаш демонстрираха голяма промяна на мнението у милиардера собственик на клуба Роман Абрамович, чиято трансферна политика в последните години бе доста мизерна в сравнение с предхождащите я изумителни стандарти. Само допреди месец руснакът настояваше за спад в разходите, намаляване на размера на състава с раздяла със скъпи възрастни играчи и хора от техническия щаб.

Новата ера на сдържаност бе оправдана от идващите регулации на УЕФА по т.нар. "финансов феърплей", който би трябвало да принуди клубовете да харчат само онова, което изкарват. Абрамович дори бе цитиран от президента на евроцентралата Мишел Платини като един от най-ентусиазираните поддръжници на идеята за самодостатъчност на клубовете.

Така че защо загубите нараснаха, особено в сезона, в който Челси спечели първия си дубъл от титла и купа на Англия? Ключът е в разходите, защото приходите на практика са почти идентични. Заплатите са главният виновник с нарастване от 20 млн. лири, макар че част от тях отиват към баланса от предишната година, включително 13-те милиона за неустойки на уволнения мениджър Сколари и асистентите му.

Миналата година Челси направи печалба от 29 млн. паунда, иронично, главно заради трансфера на Бридж и Бен Хаим в Манчестър Сити (Новия Челси) и на Сидуел в Астън Вила, а с продажбите на Шевченко в Динамо Киев и Писаро във Вердер бе направена загуба от 1 милион лири. От друга страна, изваждането на тези играчи от книжата на клуба намали амортизационните разходи с 11 милиона.

В момента перото "заплати" е достигнало изумителните 173 млн. лири - рекорд за английски клуб, и превъзхожда с 40 милиона Сити и Юнайтед (макар че разходът на "гражданите" ще нарасне в идната година), а Арсенал с 60 милиона. Единствените два клуба с по-големи разходи за заплати са испанските колоси Барселона и Реал Мадрид, ала техните приходи са значително по-високи.

Растежът с 13%, вкл. мистериозно с 8 млн. паунда за пенсионни разходи, не подкрепя съвсем прежното твърдение на Гурлей за намаление на разходите чрез контролиране на заплатите. Нито го прави съотношението между заплати към оборот, което в последните години се влоши от 70% на 82%. То е значително по-високо от останалите конкуренти за Топ 4, с изключение на Ман Сити с шокиращите 107%. За да се върне към препоръчителното максимално съотношение от 70%, клубът трябва или на намали заплатите с 26 млн. лири, или да увеличи постъпленията с 37 милиона.

 

Това изглежда трудна задача, предвид факта че няма признаци на повишение на приходите в последните няколко сезона, а оборотът всъщност спадна с 4 млн. лири след 2008 г. Както ще видим по-късно, Челси има ниши за покачване на постъпленията в бъдеще, което ще помогне за преодоляване на някои от слабостите на настоящия бизнес модел.

За да бъдем честни, приходите на клуба далеч не са нищожни към момента. В последното класиране на "Делойт" за финансовата година 2009/10 Челси са на 6-о място по този показател, както и за предходната. Оборотът от 210 млн. паунда е далеч от тези на Реал Мадрид (£359 млн.), Барселона (£326 млн.), Манчестър Юнайтед (£286 млн.) и Байерн (£265 млн.), ала е близо до този на Арсенал (£224 млн.).

 

Все пак си остава огромна изненада това, че Абрамович отново посегна към чековата си книжка. В първите си три години в клуба олигархът похарчи удивителните 300 млн. лири (150 милиона само през първата година, когато на практика купи цял нов отбор), ала нетните разходи бяха разумни в следващите четири години. Последната голяма инвестиция бе през 2006 г. с взимането на Ашли Коул, Саломон Калу и олицетворението за суетна богаташка прищявка Андрий Шевченко.

Това съвпадаше доста с твърдението на Киниън, че трансферните разходи намаляват в последните пет години и тенденцията ще продължи, а обобщението на тази теза бе миналото лято, когато единствените докарани големи имена бяха Жирков, Стъридж и свободният агент Рос Търнбул. Рон Гурлей пя същата песен в началото на сезона, когато предупреди играчите да не очакват звездни попълнения, защото не може вече да се разчита на дълбокия джоб на Абрамович.

Това обаче бе тогава, сега е друго и Челси очевидно пак е на пазара, което е отразено и в промяната на становището на мениджъра Карло Анчелоти в последните 12 месеца. Преди една година той казваше: "Не мисля, че е наложително да харчим много пари". Сега има силен контраст: "Ако нямаш играчите, нямаш шансове да стигнеш върха. Сега ние имаме тази възможност".

 

Някои коментатори спекулираха, че причината за новопоявилата се енергия на Челси на пазара е желанието някак да се преодолеят правилата за Финансовия феърплей, тъй като следващата финансова година (2010/11) е последната, чиито данни няма да влизат в калкулациите на УЕФА за търсене на изравнени баланси. Това виждане обаче е само от липса на познания в полето на счетоводството.

Истината всъщност е, че когато един футболист бива закупен, разходът за него бива записван (амортизиран) в течение на цялата дължина на договора му. Това е нещо съществено и означава, че цената на последните покупки на "сините" ще бъде включена в сметките по Финансовия феърплей в частта с амортизационните разходи.

По този начин амортизацията може да има голямо влияние върху резултатите на клуба. Например, амортизационните разходи по футболисти в Манчестър Сити нарасна значително от 6 млн. лири през 2007 г. до 71 милиона през 2010-а. От друга страна, забавянето на ритъма в трансферните харчове на Челси намали амортизацията им от 83 милиона на 38 млн. лири в последните пет години.

Макар някои журналисти да подсказаха за някои счетоводни номерца, според които клубовете биха предпочели да впишат огромния трансферен разход като единичен за момента, та да не влияе на бъдещите им сметки, това ми се струва силно невероятно. Нормите на УЕФА наистина позволяват на клубовете да избират "счетоводна политика за еднократно вписване на разходите по регистрация на даден играч вместо амортизирането им", ала разковничето тук е, че това "трябва да е разрешено от националната счетоводна практика".

Това е твърде специфична тема, но по мое мнение точно тук тезата се сгромолясва. Според последните нормативни разпоредби големите клубове използват амортизационния метод за осчетоводяване на трансферните суми, така че би било трудно за Челси или който и да било друг клуб да оспори, че методът изведнъж е станал неадекватен.

УЕФА почти потвърди това в скорошно изявление за изясняване на темата: "Няма съмнение, че трансферите сега ще имат влияние върху резултатите от финансовите години, завършващи през 2012-а и 2013-а - първите разглеждани по новите правила". Това бе подчертано допълнително от Андреа Траверсо, шефът на комисията по лицензиране на клубове и финансов феърплей на УЕФА: "Всички клубове трябва да амортизират всичките си трансферни суми".

Предполагам, че винаги съществува възможността даден клуб да впише огромна част от разхода си през 2010/11 и да има драматично снижаване на останалите части в следващите сметки. Това обаче ще мирише на счетоводна манипулация и едва ли ще бъде прието от УЕФА. Централата даде шанс на клубовете да изпълнят новите изисквания с фазовото им налагане: първият сезон на пълен мониторинг ще е 2013/14 г., но загубите в предишните две финансови години също ще се отчитат.

Все пак няма нужда от абсолютна перфектност дотогава, като състоятелните собственици ще имат позволение да допускат загуби в размер на 45 млн. евро (39 млн. лири) - първо за период на мониторинг от две години, после за три, стига да покриват дефицита със собствени активи. След това максимално допустимата загуба спада до 30 млн. евро (26 млн. лири) от 2015/16, а после допълнително от 2018/19 (неопределена сума). Забележете, че тези суми представляват общи загуби за периода, а не за годината, както някои хора погрешно съобщават.

 

Дори при всички тези позволения мнозинството специалисти смятат, че скорошните трансферни харчове на Челси значат, че клубът няма шанс да постигне заравняване на баланса в близко бъдеще, макар самата УЕФА да твърди, че "финансовият феърплей не забранява на клубовете да харчат пари за трансфери, а само изисква балансиране на счетоводните им книжа в края на сезона".

Всъщност Челси си остана изпълнен с увереност: "Клубът е в силна позиция да посрещне предизвикателствата на Финансовия феърплей". Естествено, мнозина ще погледнат с недоверие на това становище, но този път си мисля, че клубното ръководство може би има право. Анализът ми сочи, че Челси може съвсем спокойно да постигне балансиране на книжата по-бързо отколкото си мислят мнозина. Следващия път ще изброя как мисля, че ще се случи това, като започнем от загубите им преди данъците от 70 млн. лири.

Анализът е от уебсайта Swissramble.blogspot.com


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 10455

Добави коментар ›› Коментари (7)

lele boje
(Гост)
7
отговор
07 март 2011 | 01:47

ама лижарпул тража да се раджат 4е продадоха тая марда а 4елси никога няма да бадат ежропеиски 6анпиони 6тото са сме6ници и се осират жинаги сега 6е затанат о6те по4еже с торес Рейтинг: 0 0

haha
(Гост)
6
отговор
20 февруари 2011 | 19:40

кои идиот ще тръгне да чете цялата статия пълна с глупости..просто кажете , че с всяка година абрамович олеква с някое друго милионче и това е.. Рейтинг: 0 0

Mитко
(Гост)
5
отговор
18 февруари 2011 | 19:05

Колкото и пари да се наливат Челси няма да има манталитет на шампион както и Ман сити Рейтинг: 0 0

zz
(Гост)
18 февруари 2011 | 20:12

Явно в момента шампион не е Челси :) Рейтинг: 0 0

WWW_РЕСНАLВАТАto4kaCOM
(Гост)
4
отговор
16 февруари 2011 | 16:41

АБРАМОВИЧ ХАРЧИ КАТО ЛУД Рейтинг: 0 0

WWW_РЕСНАLВАТАto4kaCOM
(Гост)
3
отговор
16 февруари 2011 | 16:41

АБРАМОВИЧ ХАРЧИ КАТО ЛУД Рейтинг: 0 0

q
(Гост)
2
отговор
15 февруари 2011 | 19:32

Tiq grafiki ako moje6e da gi napravite o6te po-malki ta ni6to da ne se 4ete ot tqh.. Samo nekvi stylb4eta i trea da gadaeme.. Рейтинг: 0 0

ПИЧ
(Гост)
1
отговор
15 февруари 2011 | 18:29

Изхода е един, който не спазва правилата - вън от евротурнирите и достъп до парични средства от тях! Да ги оставят да си мерят п.шките в родните първенства и да видим дали ще харчат така! Рейтинг: 0 0


							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Ливърпул е на ръба на нещо голямо и този път няма ... 16 януари 2018
Имаше един момент в неделната вечер, когато Мохамед Салах прати топката над Едерсон и в мрежата на вратата му, а „Анфийлд” се разтресе. Буквално се разтресе. Забележителни мигове като този предизвикват ...
Интервюто с Клоп: Желанието за победа е по-важно ... 09 януари 2018
Още с печеленето на промоция за Първа Бундеслига в първата си треньорска работа – с аутсайдера Майнц 05, Юрген Клоп започва да побеждава постоянно срещу залозите. Така и до днес. Срещаме се с мениджъра на Ливърпул ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал