БГ Футбол

Трите години самота

22 декември 2010 | 18:00
Трите години самота

Най-нормалното нещо на света е Левски да прегърне завинаги емблематичната 1914-a.

Казусът с датата на създаването на един от най-авторитетните български клубове - Левски, разбуни сериозно спортната общественост и предизвика серия от коментари в иначе предпразничното коледно настроение, което тресе целокупната ни държава. Още в неделя президентът на Левски Тодор Батков извади на показ документ, който според него едва ли не безусловно доказва основаването на "сините" в 1911 година, а не, както бе лансираната досега - 1914-а.  Последва изказване на шефа на Левски пред Общото събрание, в което даде да се разбере, че е амбициран да промени историята, като 1911-а бъде официално приета за годината, в която се създава клубът. За решението се очаква да бъде информирана и УЕФА.

Буквално в следващите часове редица спортни историци и изследователи запретнаха ръкави да разбулят мистерията около предложената от Батков документация, чийто корени се оказаха не къде да е, а в Държавния архив. Общо взето от понеделник нататък на редакцията на Sportal.bg станаха известни доста от фактите, които по един или друг начин бяха извадени от контекста на това обявено като сензационно събитие.

Например. Защо сега и по такъв начин се обявява наличието на подобен документ, след като от Левски са се сдобили с него още през лятото на 2010 година? Не на последно място защо президентът на Левски тръгва да променя историята около пет месеца преди паметното събитие и то напук на изказванията на един от съоснователите Борис Василев - Боркиша. В края на 70-те години на миналия век легендарната фигура отсича, че именно 1914-а е годината на създаване и то по доста категоричен начин: "Повтарям: "Левски" беше основан на 24 май 1914 г." Той обаче не спира дотук и пред вестник "Поглед" заявява твърдо своята позиция относно показания от Тодор Батков  32 години по-късно протокол: "Обяснение намирам в очерталото се съперничество между "Славия" и "Левски" - кой е най-стар. Според мен издаден е от запалени членове, за да докажат предимство."

ДОКУМЕНТЪТ

В сутрешния блок на една от водещите телевизии адвокат Батков заяви, че един от основните негови аргументи е, че на документите, които представя през последните три дни, е поставен печат, който е издаден през 1911 година. Това обаче трудно може да отговаря на истината, тъй като печатът на показания в неделя, а и днес сутринта от шефа на Левски Учредителен протокол, е изработен през 30-те години на миналия век. 
На първо място обаче трябва да уточним, че самият протокол, който бе размахан пред медиите, представлява препис на пишеща машина, сверен с оригинала. Той е издаден през 1934 година, когато всички спортни клубове в България са задължени да преминат пререгистрация, но е заведен във фонда на Държавния архив от 1911 година. Т.е. оригиналът на Учредителния протокол е представлявал ръкопис.

При по-внимателно вглеждане в печата става ясно, че той няма как да бъде в употреба от 1911 година, независимо че на него е изписана именно тази дата. Това е така, тъй като на печата нагледно фигурира абревиатурата на Б.Н.С.Ф. (Българска Национална Спортна Федерация) , която е учредена на 16 декември 1923 година., както и на С.С.О. (Софийска Спортна Област), която пък  е създадена през 1934 година, т.е. 23 години след новооткритата дата на формиране на Левски. Преди това тя се нарича СОСО (Софийска областна спортна организация). Освен това на самия печат стои емблемата на Левски, измислена през 1922 година от Минчо Качулев.

Точните думи на Батков във вторник сутрин обаче бяха: "Има поредица документи, първият Устав, който е регистриран през 1919 година пред Областната софийска служба "Спорт", който е с печат от 1911 година." И видите ли отново на бял лист се появява коментираният до момента печат.

ПОПУЛЯРНИТЕ ФАКТИ

Дотук част от най-популярните факти по случая със създаването на Левски през 1911 година, които излязоха наяве още в понеделник, са свързани с рождените дати на съоснователите. По-голямата част от тях по това време са на 12/13-годишна възраст. Това, че е било налице учредяване през 1911 година, а след това заради навършване на пълнолетие те отново са се събрали, също е изключително спорен факт. По простата причина, че голяма част от създателите са родени в периода 1897-1899.

По-интересното е, че между 1911 и 1914 години Левски няма нито един официален мач. За някой това се дължи на чисто военните години. Но като е било толкова тежко положението, защо тимът играе мачове непосредствено след официализираната до момента дата. Още повече, че участва във футболен мач на 1 април 1915 година, загубен от Славия с 0:1. За любителите на историческите факти това е периодът на дипломатическа преценка от страна на българското правителство на започналата Първа световна война. Не на последно място -  лятото на 1915-а е популярно като "дипломатическата битка за България", след което нашата страна се присъединява към Централните сили.

СПОРТЕН КЛУБ "ЛЕВСКИ"
 

Когато става въпрос за подобен казус, не може да пренебрегнем очевидната истина, че през последните години темата със създаването на Левски бе държана несъзнателно от феновете под повърхността. Още през 90-те години част от българските медии дадоха гласност за наличието на документа, който бе показан в неделя вечер от Тодор Батков в зала "Христо Ботев". След това едно от най-меродавните твърдения беше, че футболният Левски е създаден на 24 май 1914 година, докато спортният клуб е бил формиран още през 1911-а. Никой обаче не бе обърнал сериозно внимание на факта, че в конкретния период на създаване не само на Левски, но и на отбор като Славия, всички клубове са били спортни, като акцентът на тяхната дейност е била футболът.

До края на Втората световна война всички футболни отбори реално са се назовавали спортни клубове. Така е впрочем и след 9 септември 1944 година, когато наименованието спортен клуб се замества с Дружество за физкултура и спорт (ДФС). Абревиатура, популярна докъм 1985 година. Именно след разформироването на Левски и ЦСКА през същата година започва да се налага наименованието футболен клуб за действащи професионални отбори в България.

ЗАБРАВЕНИЯТ ЮБИЛЕЙ
 

Годината е 1986-а. Вече няма Левски-Спартак и ЦСКА "Септемврийско знаме", но на тяхно място се подвизават "Витоша" и ЦФКА "Средец". Именно през същата година ръководството на "Витоша" взима решение да се празнува 75-годишнината на спортен клуб "Левски". Според някои специалисти целта е реанимиране на иначе унищожения като инициали славен клуб, дело на гузната съвест на комунистическите дейци, които извършват едно от най-големите престъпления в историята на българския спорт.

Кой обаче е действителният мотив на тогавашното ръководство на ФК "Витоша" да се спре на 1986 година? 75-годишнина по това време означава само едно нещо, че клубът "Левски" е създаден през 1911 година. Логиката на тогавашните ръководители, измежду които, в ролята на член на УС се говори, че е бил и самият Тодор Батков, обаче е малко по-различна. По това време отборът се нарича Левски-Спартак от доста популярното казионно сливане между Левски и Спартак (София) в началото на 70-те години на миналия век. Използва се фактът, че един от отборите, който е съосновател на Спартак - Раковски, е бил създаден през 1911 година. През последните години излязоха документи, че всъщност Раковски е формиран доста по-късно, но нищо чудно именно този позабравен факт да е в основата на желанието на настоящия президент на Левски за пренаписване на историята.

Всеизвестни са апетитите на Левски към базата на стадион "Раковски" и чисто хипотетично един мащабен и широко афиширан 100-годишен юбилей на "сините" може да донесе солидни дивиденти на настоящото ръководство на клуба от "Герена". Дали това е скритата цел зад официално тиражираната за цялостно разкриване на историческата истина? Това ще покаже само времето.

РАВНОСМЕТКАТА

 

Дали промяната на датата на един популярен клуб е дейност, за която може да се съди от чисто морална гледна точка, е също доста спорен въпрос. Повдигането му обаче бе прието със смесени чувства от "синята" аудитория. И няма как иначе да бъде. Не просто, защото привържениците са свикнали с датата 1914-а, но и заради паметта на основателите и най-вече Борис Василев - Боркиша, който отгоре на всичко е и човекът, предложил името на клуба. Не липсваха и упреци, които сравняват настоящите опити на Батков с преминуването на Левски, което е често срещан процес в периода на комунистическия режим.

По един или друг начин обаче 1914 година си остава славната историческа дата на клуба. Тя е не само възприемана, но и пазена от няколко поколения фенове, които са живели със "синята" идея. От тази гледна точка най-нормалното нещо е Левски да прегърне завинаги тази дата. Получава се така, че клубът реално се създава през 1911 година, но е инертен и не демонстрира никакъв вид действие, в сравнение дори с редица махленски отбори от София. Всъщност каква е стойността на 1911-а пред 1914-а, когато дори нямаш един изигран мач? Трите години самота по-скоро се оказват в ущърб на клуб като Левски, отколкото някакво конкретно предимство.


Още по темата
РАЧО КОЛЕВ
редактор - отдел "Спорт"
Прочетена 68996

Добави коментар ›› Коментари (105)

WWW_РЕСНАLВАТАto4kaCOM
(Гост)
105
отговор
18 февруари 2011 | 17:55

ТАКОЗ Е МАЙКА , ТАКОЗ Е Рейтинг: 0 0

WWW_РЕСНАLВАТАto4kaCOM
(Гост)
104
отговор
18 февруари 2011 | 17:55

ТАКОЗ Е МАЙКА , ТАКОЗ Е Рейтинг: 0 0

Ботяф курвички на Локо
(Гост)
103
отговор
22 януари 2011 | 20:21

Абе левскари, то на стадиона ви пише 1914 тоя вика 1911... : Рейтинг: 0 0

LEVSKI
(Гост)
102
отговор
13 януари 2011 | 19:52

спорталци-пе**ли защо казвате 4е сме един от най-успешните отбори в бг?НИЕ СМе НАИ-УСПЕШНИЯТ!!!кво е виновен батков ако сме саздадени 1911год?виновен ли е изобщо.ЩОМ ИМА ДОКУМЕНТ 10 МАЙ 1911 ГОД,ЗНА4И ТОГАВА СМЕ САЗДАДЕНИ,ТО4КА ПО ВАПРОСА,И АКО НЕ СМЕ ЗАСДАДЕНИ 1911 ГОД,ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ ГО ИМА ТОЗИ ДОКУМЕНТ,ЗАМИСЛЕТЕ СЕ,А НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ ЗА ВСЯКО НЕЩО БАТКОВ,НА КРИВ К*Р КОЗИНАТА МУ ПРЕ4И.АКО ПРОДАДАТ ЛЕВСКИ НА НЯКОЙ ДРУГ, ТОЙ ЩЕ СИ ГЛЕДА ИЗЦЯЛО СВОЯ ДЖОБ,БАТКОВ ПОНЕ ГЛЕДА И ЗА КЛУБА... Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ei baluci
(Гост)
101
отговор
12 януари 2011 | 23:39

и пак се намериха паляци да пишат по наште статии Рейтинг: 0 0

LEVSKI
(Гост)
100
отговор
07 януари 2011 | 09:02

СМЪРТ ЗА АГЕНТ ТАРА ! Рейтинг: 0 0

САЙТА ЗА П-Р-О-Г-Н-О-З-И
(Гост)
99
отговор
03 януари 2011 | 22:40

PECHAL BATA . COM -> САЙТА ЗА СИГУРНИ ФУТБОЛНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И ВСЕКИ ДЕН. МНОГО ПЕЧАЛБИ И Б.О.Н.У.С.И Рейтинг: 0 0

САЙТА ЗА П-Р-О-Г-Н-О-З-И
(Гост)
98
отговор
03 януари 2011 | 22:40

PECHAL BATA . COM -> САЙТА ЗА СИГУРНИ ФУТБОЛНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И ВСЕКИ ДЕН. МНОГО ПЕЧАЛБИ И Б.О.Н.У.С.И Рейтинг: 0 0

BOTEV 1912
(Гост)
97
отговор
31 декември 2010 | 16:06

СИНИТЕ ПЕДАЛИ СМЕ ЕБАЛИ!!! Рейтинг: 0 0

а
(Гост)
96
отговор
29 декември 2010 | 19:17

до-77-остава да кажеш че и полуфиналите за евротурнирите са ги изиграли ЛЕВСКИ Рейтинг: 0 0

Blackram
фен на: ---
95
отговор
28 декември 2010 | 11:28

Спрете с тия спекулации за датата, защото бате Венци ще получи инфаркт, не ви ли е жал за него, има си той една гордост - "президент на най-стария столичен клуб" и ако му я отнемат, ще остане с пръст в уста :) Рейтинг: 0 0

САЙТА ЗА П-Р-О-Г-Н-О-З-И
(Гост)
94
отговор
27 декември 2010 | 11:28

пиши в G000GLE => PECHAL BATA . COM -> САЙТА ЗА СИГУРНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И ВСЕКИ ДЕН. МНОГО ПЕЧАЛБИ И Б.О.Н.У.С.И Рейтинг: 0 0

САЙТА ЗА П-Р-О-Г-Н-О-З-И
(Гост)
93
отговор
27 декември 2010 | 11:28

пиши в G000GLE => PECHAL BATA . COM -> САЙТА ЗА СИГУРНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И ВСЕКИ ДЕН. МНОГО ПЕЧАЛБИ И Б.О.Н.У.С.И Рейтинг: 0 0

II СМГ
(Гост)
92
отговор
27 декември 2010 | 01:12

24.11.1912 г., гр.Пловдив: "Ботев" - 6-ти соф. клуб "Васил Левски" (ученици от Втора софийска мъжка гимназия) 6:0. Питайте по-старите канарчета, те знаят истината! Рейтинг: 0 0

георги
(Гост)
91
отговор
26 декември 2010 | 18:03

подухаите супата през 2011 до ултрасите на лефски Рейтинг: 0 0


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Англия си играе с огъня! А какво правим, ако ... 12 септември 2019
Вече два дни ставаме свидетели на безпрецедентна медийна атака и обвинения в расизъм от страна на Англия към България. Според изданията на Острова фен на трикольорите е обидил нападателя Рахим Стърлинг по време на мача ...
Генчев: Чака ни един много труден двубой, но съм ... 13 септември 2019
Треньорът на Лудогорец Станислав Генчев даде интервю за официалния сайт на клуба. Младият специалист коментира предстоящия мач с Етър в събота, както и първия двубой с ЦСКА (Москва) от група Н на Лига Европа. - ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.