БГ Футбол

Вижте основателите на Левски

20 декември 2010 | 16:48
Вижте основателите на Левски

Твърдението на собственика на Левски Тодор Батков, че рожденната дата на клуба е 1911 година, а не 1914, както се води официално, предизвика огромен интерес и невиждана досега дискусия. На този етап не е ясно дали адвокатът е в правото си, като версиите са най-различни. Силно впечатление обаче прави, че през 1911 година голяма част от основателите на клуба са били на възраст 13-14 години.

Ето и основателите на Левски:

Д-р Петър Стоянович 25.06.1897-27.12.1959

Роден в семейството на видния пловдивски деец и герой от Съединението на Княжество България и Източна Румелия - Иван Стоянович. Завършва средното си образование в американския Робърт колидж в Цариград - учебно заведение, през което минава голяма част от бъдещия български политически, интелектуален, стопански и културен елит. Именно там младият Петър се увлича за пръв път по футболната игра. След завръщането си в България през 1914 г. той става основател на клуба и негов централен нападател. Воюва на Солунския фронт през Първата световна война. От 1920 до 1923 г. като студент в Йена, Германия, продължава да играе футбол в местния тим. Завършва стопански науки и защитава докторска степен. Завръща се в България, където се реализира като дългогодишен експерт в тютюневата индустрия. Едновременно с това той не забравя старата си привързаност към футбола и "Левски". В периода от 1925 до 1940 г. д-р Стоянович е несменяем деятел в ръководството на „синия" клуб и на няколко пъти негов председател. Под негово ръководство "Левски" печели първата си титла - "държавен първенец" през 1933 г.

Владимир Григориев - Владиса

Владиса е един от основателите на "Левски", а също така едновременно състезател и първи председател на клубния управителен съвет. Дядо му е руснакът Владимир Григориев - полковник, участник в руско-турската освободителна война. След завръщането си в Русия той споделя с възхищение впечатленията си от България. Неговият син, Иля, пристига по-късно в свободна България да работи като учител. Жени се за българка и остава завинаги. Владиса, негов син, е роден на 11.09.1897 г. Учи в столичната ІІ мъжка гимназия, където участва дейно в създаването на "Левски". Владимир е дясно крило на първия отбор и едновременно с това става първия председател на клуба в периода 1914-1919 г., когато е приет във Военното училище. Завършва го с успех и така започва кариера като кадрови офицер от армията на Негово величество. През март 1945 г. е съден заедно с голяма група царски офицери от ІІІ състав на т.нар. „Народен съд". Въпреки липсата на доказателства за каквато и да е вина, Владиса е осъден на доживотен затвор. През 1952 г. е амнистиран и се прибира при семейството си, което междувременно се е преместило в Самоков, откъдето е жена му. Въпреки влошеното си здравословно състояние прави многобройни опити да започне работа. Отказват му навсякъде и накрая е допуснат в самоковското ТКЗС, където сглобява щайги. Първият председател на най-популярния български клуб умира в забрава на 26 ноември 1958 г.

Борис Василев-Боркиша 25.09.1898-10.03.1983 г.

Един от десетината младежи-ученици във ІІ прогимназия в София, между които още през 1911 г. се заражда идеята да основат футболен клуб в квартала около софийските улици "Витошка", "Патриарх Евтимий", "Парчевич" и "Цар Асен". На 24 май 1914 г. замисленото се осъществява. Група от тридесетина младежи, вече гимназисти от ІІ мъжка гимназия, се събират в местността "Могилката" (днес градинката пред 22-ро училище до НДК) и официално основават "Шести софийски спортен футболен клуб". В големия спор за името 16-годишният Борис Василев казва: "Левски ще го кръстим". "Предложението слага край на спора и е прието единодушно, а Борис Василев получава прозвището "кръстник" на клуба. Но това не е единственото дело на Боркиша в близо 20-годишната му дейност за клуба. От 1914 до 1929 г. Борис Василев е неизменен ляв полузащитник на "Левски". Същевременно е касиер и секретар в ръководството му. След 1921 г., когато завършва право и прекратява състезателната си дейност, е избран за първия "завеждащ спорта" в клуба. Длъжност, която днес отговаря едновременно на технически директор и треньор. На този пост остава до 1927 г. През есента на 1922 г.той пъви създава и юношески тим към клуба, който е наречен "Сините лъвчета". С този далновиден ход той подготвя следващата „синя" генерация. Оттам излизат дългогодишните асове на "Левски" и българския национален отбор Ас. Панчев, Ас. Пешев, К. Ефремов, Н. Димитров, Вл. Ватев, Ас. Димитров, Н. Петрунов и др. От 1928 до 1934 година Борис Василев е неизменен член на ръководството на "Левски", като заема длъжността подпредседател и член на Контролния съвет.

Георги Василев Попов 17.12.1897-17.03.1978 г.

Завършва І мъжка гимназия. Един от основателите на ФК Левски. По време на Първата световна война изпълнява войнския си дълг в Беломорска Тракия. След войната следва право в Германия. След завръщането си в България работи като юрист.

Цветан Генев-Цеко Генерала 13.11.1898-04.03.1945 г.

Бащата на Цеко е един от най-известните български офицери - генерал-майор Никола Генев - участник в националноосвободителното движение, опълченец в руско-турската освободителна война, герой от Сръбско-българската и Балканските войни, началник на легендарното Македоно-Одринско опълчение. Може би затова синът му Цветан наследява прозвището „Генерала". Той е един от основателите на "Левски" и участник в първия клубен отбор. Рафиниран, разнообразен централен нападател с около 54 шампионатни мача и 52 гола в течение на 13 сезона. Има три междудържавни срещи, включително и първата срещу Австрия във Виена през 1924 г. Когато следва икономически науки в Париж от 1928 до 1931 г., облича състезателната фланелка, а по-късно е и треньор на "Серкъл де Спорт Франс". През 1933 г. под негово ръководство "Левски" за първи път става държавен първенец. През 1934 г. е ръководител на националния тим в турнира за Балканската купа в Атина.

арх. Зафир Абрашев 1898-1960 г.

Един от създателите на "Левски", участник в първия отбор и член на Контролната комисия. Завършва архитектура в Берлин, член на Българското инжинерно-архитектурно дружество (БИАД) и Инжинерно-архитектурната камара. Изработва безплатно проекта за игрището на "Левски" в Борисовата градина и лично ръководи строежа му.

Михаил Борисов

Руснак, гостувал за първи път у нас с белоемигрантския клуб "Галиполи" през 1919 г. По-късно, вече като футболист на образувания в Чехословакия руски емигрантски СК "Рус" за втори път гостува в България през 1923 г. Ангажиран е от "Левски" за треньор, като в някои мачове играе и като център-халф. Той е първият треньор в историята на клуба. Пръв въвежда общата и целенасочена физическа подготовка. В тактическо отношение дава предимство на колективната игра пред соловите изяви. Приучава футболистите да играят с ниски пасове и игра в триъгълници. Проявява се като педагог и враг на грубата и неспорстменска игра.

Трайче Жиковски 1888-1949 г.

Роден е в малкото градче Галечник, Дебърско. След като Вардарска Македония попада под сръбска власт през 1913 г., Трайче споделя съдбата на много от своите сънародници, прокудени от родните си огнища от новия завоевател и намерили спасение в свободна България. В София той се захваща с млекарския занаят. Млекарницата му на ъгъла на "Патриарх Евтимий" и "Витошка" е неофициална "канцелария" на клуба в периода 1914-1920 г. При бай Трайче се решават всички въпроси преди мачовете и се прави подробен анализ на играта след тях. Смело може да се каже, че Трайче Жиковски е първият безкористен спонсор на "Левски".

Димитър А. Иванов 1887-1935 г.

Роден е в София. На 12 години остава без баща и постъпва във Военното училище. Завършва випуска като първенец и е изпратен да учи в генералщабната академия в Сен Сир, Франция. Там го заварва избухването на Балканската война. Връщайки се незабавно, той се включва в бойните действия. Участва на първа линия във всичките боеве в двете балкански войни, вкл и при обсадата на Одрин. Награден е с орден „За храброст". В Първата световна война е командир на артилерийско отделение. Демобилизира се като майор през 1919 г. Участва в създаването на родолюбивата организация "Кубрат", обявена по-късно от „народната власт" за „фашистка". От 1920 до 1922 г. е председател на "Левски". През 1923 г. е избран за председател на Софийската спортна федерация, а на 16.12.1923 г. - за първи председател на новоучредената Българска национална спортна федерация. На този пост е непрекъснато до края на живота си през 1935 г. Той е един от най-уважаваните деятели в първите години на българския организиран спорт.

Спас Стоянов 1896-1973 г.

Състезател от първия отбор на "Левски" в периода 1914-1919 г. Най-възрастният и опитен играч на тима, където играе като център-халф. Като несъмнен лидер е избран за първи капитан на отбора. След 1919 г. се отказва от състезателна дейност и се отдава на професията си - художник.

Симеон Янков - Симето 17.02.1899-03.09.1979 г.

Участник в Първата световна война, където е тежко ранен. Завършва Търговската гимназия. Дългогодишен защитник на "Левски" с около 80 мача. Играе в "Монпелие" и "Ред Стар" - Франция. По-късно става треньор на „сините".

Авторски колектив под редакцията на Светослав Живков (Све1)


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 52910

Добави коментар ›› Коментари (186)

ха-ха
(Гост)
141
отговор
21 декември 2010 | 02:40

През първите години на двадесети век възпитаниците на пловдивския френски колеж "Свети Августин" допринасят за разпространението на първите спортове в град Пловдив и най-вече за популяризирането на играта с топка, наречена - футбол. В периода 1906-1907 година в колежа е създаден първият футболен тим, който оказва заразително влияние върху младежите от Пловдив. През периода 1910-1912 година започват да възникват различни махленски отбори, които бързо изчезват след угасването на ентусиазма и амбицията на техните инициатори. При една такава обстановка група ентусиазирани младежи, ученици от мъжката гимназия и френския колеж, увлечени по крайно интересната игра футбол, решават по подобие на учениците от френския колеж да създадат свой спортен клуб и сами, организирано, да спортуват. Така в началото на месец март 1912 година те учредяват първото спортно дружество в Пловдив - "Христо Ботев" - футболно дружество. Съставен е учредителен протокол, избран е и първият Управителен съвет, в който влизат: Стоян Иванов Пухтев - председател Ненко Георгиев Пенелов - заместник-председател Петър Делев - секретар-касиер Теньо Русев - домакин. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

666
(Гост)
140
отговор
21 декември 2010 | 02:11

ФУРНАДЖИИСКИ ЛОПАТИ- НЕЩО НОРМАЛНО ЗА ГОВЕДАТА. Рейтинг: 0 0

5-0 7-2 7-1
(Гост)
21 декември 2010 | 03:03

Чети шматк.о имената на хората основали ЛЕВСКИ И мълчи! За разлика от свинския отбор създаден от комунисти с указ на БКП през 1948 и по лиценз на ЦСКА -Москва! Само бой за ку4кит.е от ЦЕЦКА 77777777777777777 Рейтинг: 0 0

naglite
(Гост)
139
отговор
21 декември 2010 | 02:10

ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ИЗКАРАТ 4Е СА ОСНОВАНИ ПРЕДИ РАЖДАНЕТО НА АПОСТОЛА. Рейтинг: 0 0

5-0 7-2 7-1
(Гост)
21 декември 2010 | 03:03

77777777777777777 Рейтинг: 0 0

MRUSNI KOMUNISTI
(Гост)
138
отговор
21 декември 2010 | 02:08

ИВАН СЛАВКОВ ШЕФ НА ЛЕФСКИ СПАТЛАК.КАКВО ПОВЕ4Е ДА ГОВОРИМ. Рейтинг: 0 0

DO 155
(Гост)
137
отговор
21 декември 2010 | 02:06

ТИ МАЛОУМЕН ЛИ СИ ,ЛЕФСКИ ВИНАГИ СА БИЛИ СВСЯКА ВЛАСТ И ПРОДЪЛЖАВАТ.ДАЖЕ И С ПОСЛЕДНАТА. Рейтинг: 0 0

5-0 7-2 7-1
(Гост)
21 декември 2010 | 03:08

На времето като класирал се 5-и при 4 софийски квоти БКП вкара ЦСКА във А група за сметка на Ботев Пловдив.Тогава обра най-добрите футболисти на Пловдив,Сливен и Варна които им донесоха 9 поредни титли.Трябва да има възмездие и щерката на Партията да си извърви своят път към Голгота.И трябва да се извинят на родителите на децата които отказаха да служат в ..Чавдар''изпращайки ги в ,,триъгълника на смъртта''. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

levskar
(Гост)
136
отговор
21 декември 2010 | 01:59

Защо не изкарате документи кой е създал цска? Да не би да ви е срам че там ще лъснат имена като Милко Балев Добри Джуров и половината БКП? Рейтинг: 0 0

CSKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
(Гост)
135
отговор
21 декември 2010 | 01:30

лефски,създаден от група македонци,руснаци,и голобради 4икиджии,,,хахахаххаха Рейтинг: 0 0

dsa
(Гост)
21 декември 2010 | 01:53

Руснаците създадоха ЦСКА ..не Левски идиот!! ЗАЩО НЯМА ОТБОР ЛЕВСКИ В РУСИЯ а?? Рейтинг: 0 0

5-0 7-2 7-1
(Гост)
21 декември 2010 | 03:06

Един отбор на агрегат Футбол не играят, публика нямат. Нямат и пари. Излъгаха ги, че ще вземат заплати в петък. Чакаха нещо, накрая пиха по една студена вода. Футболистите карат на мускули два месеца без заплати. Служителите, дето не са взимали пари за последните четири месеца, карат на банички. На Армията пък я карат на агрегат, като им спряха тока за неплатени сметки. В момента са на режим - три часа има, два часа няма. Нафтата скъпа, наемът на агрегата и той. Нощем ток въобще няма, за какво им е. Като бездомници са, завалиите. Докато нямаше ток, тренираха на "Царско село". Ама до петък. След това напуснаха, прибраха се по тъмно на Армията. Изгонили ги за неплатени сметки и оттам. От ЦСКА пък казаха, че им идвало скъпо. Едни спагети и салата били към 20 лв. Ха сега, де! Без пари, без играчи, без публика. Това е ЦСКА сега. Останаха им само четирите букви. И белите гащи. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

CSKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
(Гост)
134
отговор
21 декември 2010 | 01:21

траи4е жилиновски-млекаря....хахахаха Рейтинг: 0 0

WWW_OR1GiNALNI_BE_Teniski
(Гост)
133
отговор
21 декември 2010 | 01:04

ДА ТОВА СИ Е НАПРАВО ШОКИРАЩО ЗА ВСИЧКИ :) Рейтинг: 0 0

tonkata
(Гост)
132
отговор
21 декември 2010 | 01:00

Смешна история - клубът бил създаден от петокласници и седмокласници и бил официално признат. Рейтинг: 0 0

85
(Гост)
131
отговор
21 декември 2010 | 00:59

обаче батков е страшен. 1985 смени името, а 2010 емблемата и годината. остава му само и към стадиона да посегне. Рейтинг: 0 0

гинес
(Гост)
130
отговор
21 декември 2010 | 00:56

батков иска да лапне 20те бона премия от книгата на гинес. няма друг отбор по света да е основан от председател на 13 г. и кръстник на 12 г. Рейтинг: 0 0

hala madrid
(Гост)
129
отговор
21 декември 2010 | 00:42

Левски са още по стари бее...Има папирус и там пише ,че са създадени през 1250година Рейтинг: 0 0

МИШЕЛ ПЛАТИНИ-ЗАКРИВАМ
(Гост)
128
отговор
20 декември 2010 | 23:58

Всички червени свине които са оцелели след КОЛЕДА Ще ги пратим в G-анадолска група за БАХУР и ги ЗАКРИВАМ на 14 02 2011 ! Рейтинг: 0 0

1912
(Гост)
127
отговор
20 декември 2010 | 23:58

Багария знае кой е най старя клуб Рейтинг: 0 0


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Англия си играе с огъня! А какво правим, ако ... 12 септември 2019
Вече два дни ставаме свидетели на безпрецедентна медийна атака и обвинения в расизъм от страна на Англия към България. Според изданията на Острова фен на трикольорите е обидил нападателя Рахим Стърлинг по време на мача ...
Найджъл Робърта: Дербито на Холандия не може да ... 22 септември 2019
Новото оръжие в атаката на Левски - Найджъл Робърта гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. 21- годишният нападател вече донесе няколко победи на “сините” и зарадва феновете с попадение във ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.