БГ Футбол

Вижте основателите на Левски

20 декември 2010 | 16:48
Вижте основателите на Левски

Твърдението на собственика на Левски Тодор Батков, че рожденната дата на клуба е 1911 година, а не 1914, както се води официално, предизвика огромен интерес и невиждана досега дискусия. На този етап не е ясно дали адвокатът е в правото си, като версиите са най-различни. Силно впечатление обаче прави, че през 1911 година голяма част от основателите на клуба са били на възраст 13-14 години.

Ето и основателите на Левски:

Д-р Петър Стоянович 25.06.1897-27.12.1959

Роден в семейството на видния пловдивски деец и герой от Съединението на Княжество България и Източна Румелия - Иван Стоянович. Завършва средното си образование в американския Робърт колидж в Цариград - учебно заведение, през което минава голяма част от бъдещия български политически, интелектуален, стопански и културен елит. Именно там младият Петър се увлича за пръв път по футболната игра. След завръщането си в България през 1914 г. той става основател на клуба и негов централен нападател. Воюва на Солунския фронт през Първата световна война. От 1920 до 1923 г. като студент в Йена, Германия, продължава да играе футбол в местния тим. Завършва стопански науки и защитава докторска степен. Завръща се в България, където се реализира като дългогодишен експерт в тютюневата индустрия. Едновременно с това той не забравя старата си привързаност към футбола и "Левски". В периода от 1925 до 1940 г. д-р Стоянович е несменяем деятел в ръководството на „синия" клуб и на няколко пъти негов председател. Под негово ръководство "Левски" печели първата си титла - "държавен първенец" през 1933 г.

Владимир Григориев - Владиса

Владиса е един от основателите на "Левски", а също така едновременно състезател и първи председател на клубния управителен съвет. Дядо му е руснакът Владимир Григориев - полковник, участник в руско-турската освободителна война. След завръщането си в Русия той споделя с възхищение впечатленията си от България. Неговият син, Иля, пристига по-късно в свободна България да работи като учител. Жени се за българка и остава завинаги. Владиса, негов син, е роден на 11.09.1897 г. Учи в столичната ІІ мъжка гимназия, където участва дейно в създаването на "Левски". Владимир е дясно крило на първия отбор и едновременно с това става първия председател на клуба в периода 1914-1919 г., когато е приет във Военното училище. Завършва го с успех и така започва кариера като кадрови офицер от армията на Негово величество. През март 1945 г. е съден заедно с голяма група царски офицери от ІІІ състав на т.нар. „Народен съд". Въпреки липсата на доказателства за каквато и да е вина, Владиса е осъден на доживотен затвор. През 1952 г. е амнистиран и се прибира при семейството си, което междувременно се е преместило в Самоков, откъдето е жена му. Въпреки влошеното си здравословно състояние прави многобройни опити да започне работа. Отказват му навсякъде и накрая е допуснат в самоковското ТКЗС, където сглобява щайги. Първият председател на най-популярния български клуб умира в забрава на 26 ноември 1958 г.

Борис Василев-Боркиша 25.09.1898-10.03.1983 г.

Един от десетината младежи-ученици във ІІ прогимназия в София, между които още през 1911 г. се заражда идеята да основат футболен клуб в квартала около софийските улици "Витошка", "Патриарх Евтимий", "Парчевич" и "Цар Асен". На 24 май 1914 г. замисленото се осъществява. Група от тридесетина младежи, вече гимназисти от ІІ мъжка гимназия, се събират в местността "Могилката" (днес градинката пред 22-ро училище до НДК) и официално основават "Шести софийски спортен футболен клуб". В големия спор за името 16-годишният Борис Василев казва: "Левски ще го кръстим". "Предложението слага край на спора и е прието единодушно, а Борис Василев получава прозвището "кръстник" на клуба. Но това не е единственото дело на Боркиша в близо 20-годишната му дейност за клуба. От 1914 до 1929 г. Борис Василев е неизменен ляв полузащитник на "Левски". Същевременно е касиер и секретар в ръководството му. След 1921 г., когато завършва право и прекратява състезателната си дейност, е избран за първия "завеждащ спорта" в клуба. Длъжност, която днес отговаря едновременно на технически директор и треньор. На този пост остава до 1927 г. През есента на 1922 г.той пъви създава и юношески тим към клуба, който е наречен "Сините лъвчета". С този далновиден ход той подготвя следващата „синя" генерация. Оттам излизат дългогодишните асове на "Левски" и българския национален отбор Ас. Панчев, Ас. Пешев, К. Ефремов, Н. Димитров, Вл. Ватев, Ас. Димитров, Н. Петрунов и др. От 1928 до 1934 година Борис Василев е неизменен член на ръководството на "Левски", като заема длъжността подпредседател и член на Контролния съвет.

Георги Василев Попов 17.12.1897-17.03.1978 г.

Завършва І мъжка гимназия. Един от основателите на ФК Левски. По време на Първата световна война изпълнява войнския си дълг в Беломорска Тракия. След войната следва право в Германия. След завръщането си в България работи като юрист.

Цветан Генев-Цеко Генерала 13.11.1898-04.03.1945 г.

Бащата на Цеко е един от най-известните български офицери - генерал-майор Никола Генев - участник в националноосвободителното движение, опълченец в руско-турската освободителна война, герой от Сръбско-българската и Балканските войни, началник на легендарното Македоно-Одринско опълчение. Може би затова синът му Цветан наследява прозвището „Генерала". Той е един от основателите на "Левски" и участник в първия клубен отбор. Рафиниран, разнообразен централен нападател с около 54 шампионатни мача и 52 гола в течение на 13 сезона. Има три междудържавни срещи, включително и първата срещу Австрия във Виена през 1924 г. Когато следва икономически науки в Париж от 1928 до 1931 г., облича състезателната фланелка, а по-късно е и треньор на "Серкъл де Спорт Франс". През 1933 г. под негово ръководство "Левски" за първи път става държавен първенец. През 1934 г. е ръководител на националния тим в турнира за Балканската купа в Атина.

арх. Зафир Абрашев 1898-1960 г.

Един от създателите на "Левски", участник в първия отбор и член на Контролната комисия. Завършва архитектура в Берлин, член на Българското инжинерно-архитектурно дружество (БИАД) и Инжинерно-архитектурната камара. Изработва безплатно проекта за игрището на "Левски" в Борисовата градина и лично ръководи строежа му.

Михаил Борисов

Руснак, гостувал за първи път у нас с белоемигрантския клуб "Галиполи" през 1919 г. По-късно, вече като футболист на образувания в Чехословакия руски емигрантски СК "Рус" за втори път гостува в България през 1923 г. Ангажиран е от "Левски" за треньор, като в някои мачове играе и като център-халф. Той е първият треньор в историята на клуба. Пръв въвежда общата и целенасочена физическа подготовка. В тактическо отношение дава предимство на колективната игра пред соловите изяви. Приучава футболистите да играят с ниски пасове и игра в триъгълници. Проявява се като педагог и враг на грубата и неспорстменска игра.

Трайче Жиковски 1888-1949 г.

Роден е в малкото градче Галечник, Дебърско. След като Вардарска Македония попада под сръбска власт през 1913 г., Трайче споделя съдбата на много от своите сънародници, прокудени от родните си огнища от новия завоевател и намерили спасение в свободна България. В София той се захваща с млекарския занаят. Млекарницата му на ъгъла на "Патриарх Евтимий" и "Витошка" е неофициална "канцелария" на клуба в периода 1914-1920 г. При бай Трайче се решават всички въпроси преди мачовете и се прави подробен анализ на играта след тях. Смело може да се каже, че Трайче Жиковски е първият безкористен спонсор на "Левски".

Димитър А. Иванов 1887-1935 г.

Роден е в София. На 12 години остава без баща и постъпва във Военното училище. Завършва випуска като първенец и е изпратен да учи в генералщабната академия в Сен Сир, Франция. Там го заварва избухването на Балканската война. Връщайки се незабавно, той се включва в бойните действия. Участва на първа линия във всичките боеве в двете балкански войни, вкл и при обсадата на Одрин. Награден е с орден „За храброст". В Първата световна война е командир на артилерийско отделение. Демобилизира се като майор през 1919 г. Участва в създаването на родолюбивата организация "Кубрат", обявена по-късно от „народната власт" за „фашистка". От 1920 до 1922 г. е председател на "Левски". През 1923 г. е избран за председател на Софийската спортна федерация, а на 16.12.1923 г. - за първи председател на новоучредената Българска национална спортна федерация. На този пост е непрекъснато до края на живота си през 1935 г. Той е един от най-уважаваните деятели в първите години на българския организиран спорт.

Спас Стоянов 1896-1973 г.

Състезател от първия отбор на "Левски" в периода 1914-1919 г. Най-възрастният и опитен играч на тима, където играе като център-халф. Като несъмнен лидер е избран за първи капитан на отбора. След 1919 г. се отказва от състезателна дейност и се отдава на професията си - художник.

Симеон Янков - Симето 17.02.1899-03.09.1979 г.

Участник в Първата световна война, където е тежко ранен. Завършва Търговската гимназия. Дългогодишен защитник на "Левски" с около 80 мача. Играе в "Монпелие" и "Ред Стар" - Франция. По-късно става треньор на „сините".

Авторски колектив под редакцията на Светослав Живков (Све1)


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 52910

Добави коментар ›› Коментари (186)

Levski Sofia
(Гост)
186
отговор
19 декември 2014 | 20:44

ЛЕВСКИ ЗАВИНАГИ!!! Рейтинг: 1 0

ЛЕВСКАР
(Гост)
185
отговор
19 декември 2014 | 20:44

ДО КОМЕНТАР 216 от ГНУСНАТА КРАСНОАРМЕЙСКА СВИНЯ. ОТ ЗЛОБА ЩЕ ПУКНЕШ БАВНО НО МЪЧИТЕЛНО. Рейтинг: 3 1

kobra
фен на: ЦСКА
184
отговор
19 декември 2014 | 20:44

Българското синьо говедо е стара примитивна порода, произлязла от типа (Bos primigenius). Типът е бил много разпространен по нашите земи, като учените доказват, че до края на 20 век синьото говедо все още е обитавало българските територии. От анализите става ясно, че хората живеели в района на Царевец и Борисовата градина са били прочути ловци на сини говеда, които укротявали и вероятно опитомявали. Категорични изводи за произхода на Местното синьо говедо не са правени. Според краниологични изследвания Местното синьо говедо е произлязло от кръстосване с късорогото Bos taurus Brachiceros и дългорогото Bos taurus primigenius. То е с комбинирана продуктивност за работа, месо и мляко и с неголям ръст. Синьото подуенско говедо е отродие на Местното синьо говедо. Синьото подуенско говедо се е оформило в района, обхващащ моста „ Чавдар ” и ул. „ Тодорини кукли ”. Наличието на по-голяма влага и по-богати почви са осигурявали по-добра фуражна база, която съчетана със системен отбор и подбор са позволили създаването на един по-едър и по-млечен тип в сравнение с Местното синьо говедо. Външни породни признаци на Българско синьо говедо: Тяло: дребно, късо, със сравнително сухи форми. Глава: средно голяма, продълговата, несъразмерна на тялото. Челото е право или леко вдлъбнато между очните орбити. Очите са средно големи, черни, живи. Ушите са неголеми, подвижни. От вътрешната страна са силно окосмени от дълги косми, които излизат няколко сантиметра навън. При подуенските говеда тази окосменост е още по - добре изразена. Кожата от вътрешната страна е бледожълтеникава и мазна. Носното огледало е черно, обрасло в периферната си част от дълги и редки косми. Муцуната е нежна с добре изразени ноздри. Рогата са с правилна вилообразна форма. Изключения не се срещат. Те са жълтеникави със син връх. Рогата на мъжките говеда са по-дебели, по-къси, странично растящи. Шия: средно дълга, неправилна, добре свързана с трупа. По предната й част има добре оформена кожна гънка (гердан). Гръден кош: плитък и умерено широк. Сините говеда се отличават със слабо развит и несъразмерен гръден кош. Срещат се и по-висококраки говеда, но това обикновено се дължи на ранно заплождане на юници, които впоследствие са изостанали в развитието си. Крупа: недостатъчно развита в ширина и подчертано заострена назад. Крайници: Показател, на който се е обръщало особено внимание, тъй като до скоро сините говеда са били използвани за работни животни. Крайниците са здрави, но неправилно поставени. Те са с добре развити стави и здрави сухожилия. Местното говедо има лека, бърза и свободна крачка. Сините говеда тичат в характерен бърз тръс. Копитата са малки и прибрани. Метакарпалните и метатарзалните кости са по-изправени. Виме: с по-тънка, мека и еластична кожа, обрасла с редки и твърди косми. Средно по големина, с различни по размер и форма цицки. Млечните признаци не са силно изразени. Кожа: средно дебела, еластична. Пигментирана е синьо и само в областта на вимето, млечното огледало и между предните крака е оцветена в бледо жълтеникаво. Опашка: тънка, дълга и завършва с кичур от дълги, тъмно сини пигментирани косми. Космена покривка: синя с нюанси от по-тъмно до по-светло. Рядко се срещат говеда с жълтеникав оттенък. Около очите има черни петна, подчертани по-добре от долната страна. Здравото говедо има бодър вид, ясен и жив поглед. Лигавиците около носа и устата му са влажни, свежи и с нормална температура. Космите му са гладки и блестящи. Важен признак за добро здраве са нормалната температура, нормалната честота на пулса и на дишането и редовното хранене и преживяне. Болното говедо е омърлушено, с безразличен поглед, без апетит, ходи неохотно и с непълна крачка, космите му са настръхнали и без блясък, температурата, честотата на пулса и дишането му се повишават. Животното не преживя или преживя вяло. Носното огледало (безкосменият участък около носа и устата) става сухо и горещо, рогата и ушите се сгорещяват или изстиват. Изпражненията стават ненормални - редки или твърди, с неприятен мирис и понякога примесени с кръв или слуз. В известни случаи се явяват сълзотечение, кашлица, треперене, запек, подуване, изриви и др. Температурата се измерва с термометър. Той се поставя внимателно в отвърстието на правото черво (ануса) на говедото и се привързва за опашката му. След като престои там най-малко 5 минути, термометърът се изважда и се отчита температурата. Рейтинг: 0 6

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

west
(Гост)
183
отговор
23 декември 2010 | 21:09

баи ганю добре ви оплете.1911 А ЗАЩО НЕ И 10ТА. Рейтинг: 0 1

Emo
(Гост)
182
отговор
22 декември 2010 | 02:47

Доста странно,12-13 годишни деца да основават клуб.Може би влиятелните им родители имат нещо общо,всички са били деца на хора с власт.Явно Левски от едно време са си били отбора на власта.И незнайно защо тези хора са били живи до преди 30 години,защо те не са казали че Левски е създаден 1911,а чак сега Батков го е открил. Рейтинг: 1 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

cska forever
(Гост)
181
отговор
21 декември 2010 | 19:39

Не си знаете историята! Смешници :) Рейтинг: 0 1

Mitio
(Гост)
22 септември 2014 | 04:38

Много добре си я знаем ;) Батков иска да сменя, ние изразяване позиция, че не искаме, по подобие на вас, да ни лъжат. За разлика от вас ние не приемаме лъжи в историята си! Рейтинг: 3 0

jr0
(Гост)
180
отговор
21 декември 2010 | 18:22

И преди батков да го каже се знаеше. които се интересува от темата всъщност знаеше. само като чета какви хора са основали клуба ... а какви са основали оня клуб ... Рейтинг: 1 0

levski
(Гост)
179
отговор
21 декември 2010 | 16:36

a za dokumenta,da kajete.a dano da si smenim godina i dogodina na 10 may da praznuvame vek,4estito na vsi4ki levskari Рейтинг: 0 0

levski
(Гост)
178
отговор
21 декември 2010 | 16:32

abe tapaci zna4i spored vas nemoje da se osnove klub ot 14 godi6ni deca,a samo 3 godini po-kasno ve4e kazvate 4e moje,prosto vi e qd 4e LEVSKI E NAI STARIQT KLUB V BG!a imate li da kajete ne6to za tova 4e e namereno zname ot 1911? Рейтинг: 0 0

Do Ivo
(Гост)
177
отговор
21 декември 2010 | 15:38

Абе прасе... сигурен съм че от всички чорбари най-много 2-3 знаят що годе зародиша на вашия жалък отбор. Ае пръсни се от яд и се застреляй ... Рейтинг: 1 0

345
(Гост)
176
отговор
21 декември 2010 | 15:37

АБЕ ТЕ ТЕЗИ ПИЧОВЕ ДЕТО СА НИ ОСНОВАЛИ СА БИЛИ ПОВЕЧЕТО НА 12 И 13 ГОДИНИ.ЕБАТИ ПИЧОВЕТЕ КОЛКО УМНИ СА БИЛИ ТОГАВА.НЕ СА КАТО СЕГАШНИТЕ ТИКВИ.БРАВО ДЕЦА ВИЕ СТЕ НАЙ ВЕЛИКИТЕ . Рейтинг: 0 0

ha ha ha ha ha
(Гост)
175
отговор
21 декември 2010 | 15:30

според мен това е отклонение от истинските проблеми на бай ганьо Рейтинг: 0 0

KZL
(Гост)
174
отговор
21 декември 2010 | 16:29

боли ме к**а за лефски Рейтинг: 0 1

УЕФА
(Гост)
173
отговор
21 декември 2010 | 15:10

Имам един въпрос г-н Батков-ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ЛЕВСКИ НОСЕЛИ ЛИ СА ПАМПЕРСИ? Сега сериозно,според мен няма нужда от преиначаване на историята и без това Левски си е достатъчно голям отбор. Рейтинг: 0 0

london
(Гост)
172
отговор
21 декември 2010 | 14:09

от 2 милиона софианци , 90 процента са селендури , това са и феновете на левски и цска селендури с комплекси , като батков , слави трифонов , наско сираков , боико борисов Рейтинг: 0 0

bate
(Гост)
21 декември 2010 | 16:29

верно 4е 50% от София са селяни обаче това е защото сички селяни се бутат в София а преди това като тебе пишат колко селска е София по форумите.... Рейтинг: 0 0

FSC LEVSKI
(Гост)
21 декември 2010 | 17:14

Я си седи в Лондон и несмей да се връщеш, че знаели се!? Рейтинг: 0 0


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Англия си играе с огъня! А какво правим, ако ... 12 септември 2019
Вече два дни ставаме свидетели на безпрецедентна медийна атака и обвинения в расизъм от страна на Англия към България. Според изданията на Острова фен на трикольорите е обидил нападателя Рахим Стърлинг по време на мача ...
Генчев: Чака ни един много труден двубой, но съм ... 13 септември 2019
Треньорът на Лудогорец Станислав Генчев даде интервю за официалния сайт на клуба. Младият специалист коментира предстоящия мач с Етър в събота, както и първия двубой с ЦСКА (Москва) от група Н на Лига Европа. - ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.