БГ Футбол

Сираков: В Левски има добри играчи, но няма истински левскари

18 декември 2010 | 06:59
Сираков: В Левски има добри играчи, но няма истински левскари

За известно време Наско Сираков се изгуби и липсата му се усети - във футбола, в медиите, в обществото. Бившият директор на националните отбори е изключително интересен събеседник. Компетентен, откровен и на моменти дори саркастичен, Сираков се завръща на бял кон от страниците на "7 дни спорт".


- Наско, ето че приключиха и последните мачове в европейските турнири на Левски и на ЦСКА. Как премина и как завърши есента в българския футбол?
- Защо питате как завърши? Първо да кажем как започна. Защото до голяма степен от там, от лятото, тръгна и доброто, и лошото в представянето на отборите. Левски започна по блестящ начин не само в нашето първенство, но и в европейските турнири. А само те са мерилото за един отбор. Тогава всички чертаеха много лесна и плодоносна година за Левски с всички трофеи в България и дълъг поход през пролетта в Европа. Но само след месец и половина се видя, че нещата не са толкова розови. За 25 дни се направиха поредица грешни стъпки, което им струваше загубата на първото място у нас и още по-лошото - точковият им актив не предполага вече да са фаворити за титлата през пролетта.

- Това изглеждаше доста неочаквано след еуфорията на началото. Защо се случи така в Левски?
- Анонсите от Герена накараха хората да очакват толкова много. Нещата бяха преекспонирани. Видя се, че има много добри неща, но и много, чисто футболни, които куцат и с двата крака. Еуфорията дойде след драмата, която преживя тимът миналата есен и през пролетта. Тогава Левски беше много зле. През есента имаха 13 загуби, което не е било в историята на клуба. През пролетта също не бяха добре, особено като игра. Имаха доста кадрови проблеми и никак не беше ясно как ще зарочнат новата състезателна година. При трансферите взеха каквото и да е, малко на сляпо, не знаеха какво са взели и когато започнаха мачовете, когато дойдоха поредица добри резултати, бяха превъзбудени от успехите. Така се стигна лесно до надценяване на първите резултатите. Но трябва да сме обективни - не може да не надцениш ситуацията, когато съвсем необаквано видиш, че си уцелил шестица от тотото с някои играчи. Сержиньо Грийн и Гара Дембеле са луди попадения. Донякъде Дани Младенов и Мюлдер. Да, провалиха се напълно с холандеца Слори. Той е пълен провал. Но това няма значение при фантастичните попадения с останалите.

- Това скрива и друг проблем - в отбора не останаха левскари. Всички говорят за левскарския дух, но не казват кои са носителите му днес.
- Така е, трябва да се види, че в момента в Левски при титулярите няма нито един левскар. Христо Йовов и Божо Митрев са единствените, ако ги пуснат, и върху това трябва да се мисли с тревога. А както работи школата им, още 10 години няма да имат свой юноша за първия отбор. В историята на Левски винаги публиката е знаела имената на 2-3, които всеки момент ще бъдат включени при мъжете. Сега за такива момчета дори не се чува. При подрастващите е драма, но тя не е само при Левски, тя е за целия български футбол.

- Защо Левски преживя толкова силно начало на сезона и всичко им се получаваше добре?
- Защото отделните играчи имат потенциал. Чисто футболен потенциал и то висок. Той е достатъчен те да бъдат първи в първенството на България, при това с разлика в точките. В Левски има качествени игpачи. Друго нещо прави лошо впечатление. Играчите са добри, но този отбор през тези 5 месеца не се разви. Получи се така - добри играчи, колеблив отбор. Не подобриха играта в защита, при статични положения, при задържане на топката, нищо. Легнаха на личните качества на трима и до там. Но това им изигра лоша шега. Те допуснаха да зависят изключително много от тези 2-3 играчи. На всички е ясно, че ако Дембеле, Тасевски, Жоазиньо и Грийн ги няма на терена, това ще е друг отбор. Безпомощен. Това се допусна, а не е правилно. Това е грешка на треньорите, те така построиха играта, те така насочиха отбора, но не е правилно.

- Затова ли изведнъж се сринаха, просто за месец и половина потънаха надолу?
- Стана съвпадение. Съвпадна тежката загуба с 0:5 в Лисабон с контузии на основни играчи - Йовов, Жо, Дембеле. От абсолютен лидер в първенството Левски се оказа 5 т. след Литекс. Пролича, че отборът няма физическа подготовка. У нас много се спекулира с това - ние не сме готови да играем сряда - събота. Това е смешно. Ако си направил добра подготовка, това е най-хубавият цикъл за един футболист. Стига да имаш 15-16 основин играчи. Но ако не си подготвен физически, ако имаш само 10 добри, ако ти е къса скамейката, сриваш се. Левски се срина. Е, нека не сме толкова крайни, но все пак изостана от Литекс с 5 т., последен е в групата си в Лига Европа.

- Но все пак сините завършиха годината с една чудесна победа над Спортинг миналата вечер. Не поправя ли това нещата? Нали когато краят е добър всичко е добро?
- Притеснявам се този мач да не изиграе същата лоша шега, както стана миналата година с победата в Италия с 1:0. Защото от тук нататък трудно може да се прогнозира какво ще стане с Левски. Водят се преговори за двама основни играчи - Дембеле и Жоазиньо. За Дарко също се говори. Ако тези напуснат, никой не знае как ще изглежда Левски през пролетта. Дори да се вземат по-добри играчи от тези, трябва време за адаптация. Тревожа се. Смело казвам, че липсата на тези играчи ще се отрази негативно през пролетта, недависимо кои ще дойдат на тяхно място. Тук пречи именно тази къса пейка, която не може да помогне на новите да се адаптират. Лошо е и постепенната загубата на левскарската атмосфера, защото чужденците не могат да я донесат. Чуждия си е чужд, колкото и да е добър като играч.

- Зимата е времето, когато се вижда кои отбори имат бъдеще в европейските турнири. Преди началото на зимната подготовка как изглежда прогнозата?
- У нас всички са много обидчиви, ако ги споменеш. Засягат се. Все пак картината е такава. Левски взе точки, но е последе в своята група. ЦСКА е последен, Литекс дори не стигна до групите. Какво ви говори това?Другите какво да ги обсъждаме? Другите срещу Левски и ЦСКА не могат да направят нещо, за Европа да говорят е несериозно. Не, ние може да си говорим много, но...нямаме нищо. В българския футбол най-после трябва да се разбере, че няма вчера. Има само днес и утре. Позоваването на славната история не върши работа. Славна ти е историята, ама всички те бият. Е, и?

- Не виждате ли някъде млади играчи, които да се появят и да променят картината през пролетта?
- У нас младите с бинокъл да ги търсиш, трудно ще ги видиш. Сега всички са се юрнали да разказват за трансферите. Мболи продаден, за Гара и Жо се прегтоваря, не знам кой го наблюдават. Това хубаво, но за кой български играч има дори запитване от чужбина в момента? За нито един! Това е драматично. А хората в чужбина следят първо младите играчи. У нас не следят никой. Говорим за трансфери изключително и само на чужденци. Тогава за какъв потенциал на българския футбол става дума? Ние говорим за играчи на 21 години, че били таланти. Няма такъв филм по света. Талантливите са на 16, 17, 18 години. На 21 са национали при мъжете. Това е драма за националния отбор. Пак сме изправени да правим отбор от резерви в чужбина, които играят във втора и трета дивизия. Матеус повика доста нови хора и какво направиха? Няма невероятно попадение. Средна работа, неподготвени хора.

- Има хора, които смятат че нашите играчи не са научени на футбол. А чуждите са научени. Чак пък толкоз!
- Толкоз! Вярно е. Ние не сме научени на футбол. Не са виновни само условията. Терени няма, съблекални няма, екипи не стигат, да, но има места, където условия има. Условия има, играчи няма. Къде се работи? Литекс е с една от най-развитите школи. Имат някои момчета - братя Миланови, Петков, пускат ги в първия отбор. В Етрополе школата е добра. До две-три години от тям ще се появи нещо интересно. Славия направи много за младите. Сега всички говорят Чичо Венци продава добре. Но той произвежда добре. И има нюх. Аз никога не бих подарил Виктор Генев на Славия. Според мен той има по-добри качества от всички централни защитници на Левски. Друг въпрос е как ще го развият. Но защо го подариха на Славия?

- Сега много хора си задават въпроса ще го има ли ЦСКА през пролетта? От Изпълкома на БФС също удариха по масата и казаха: До тук! Каква е прогнозата все пак?
- Да ви кажа честно, след мача с Порто преди два дни пак заговорихме глупости. Ами за мен това беше срамота на срамотиите като представяне в Европа. Тези хора от Порто ни превъзхождаха във всеки един компонент на играта. Сила, бързина, отскокливост, техника на спиране и подаване на топката. Ние прекалено лесно слагаме розовите очила. Ами ние изглеждахме като работнически колектив срещу Порто, това е страшното. Не мислете че казвам тези неща, защото съм срещу ЦСКА. Българският футбол има огромна нужда от ЦСКА, но няма никаква нужда от такъв ЦСКА.

- Слабата игра на тима е сериозен проблем, но те имат огромен проблем с нещо много по-тревожно - дълговете. Колко сериозна е заплахата?
- Решението на изпълкома беше категорично и ясно. Даде им се срок от два месеца да си оправят финансовите отношения. Не може ЦСКА да създава финансови трудности на цялата А група. Това е водовъртеж, от който няма излизане. Парите, които дължат на някои отбори са половината им годишен бюджет. Те първо им взимат най-добрите играчи, после ги оставят без пари, ами какво да правят тези хора? Нито могат да си купят нови играчи, нито могат да си плащат разходите и заплатите. Е, какво е това? Правилниците трябва да се приложат. Колегите в изпълкома бяха единодушни. Това е за доброто и на самия ЦСКА. Не може да се продължава така до безкрайност.

- Зад реакцията на БФС някак тихо, но се чу и предупреждението на УЕФА? От там какво се задава?
- УЕФА знае проблема на ЦСКА и го наблюдава много внимателно. Този път няма да е възможен никакъв компромис. Защо до сега няма санкция? Защото ЦСКА стигаха до определени договорки с отборите, на които бяха длъжници, тези отбори не предявяваха искове, ЦСКА получаваше отсрочка и формално проблем нямаше. Сега отборите си искат парите и БФС трябва да приложи правилата. Нека кажа ясно - ако ЦСКА отново постигне договорка да не си плати на тези отбори, БФС пак няма да може да направи нищо. Но ако ЦСКА не плати, шампионатът е заплашен да остане без 4-5 отбора поради липса на финансови средства. Разбрахме се да не ги огласяавме тези отбори, но е вярно. Заплашени са и причината е ЦСКА. Не знам защо е така, но така е от години. Има нещо сбъркано изцяло в политиката на този отбор.

- Не е ли по-голямата заплаха безпаричието? Защото то може да затрие много клубове още преди края на първенството.
- Изход винаги има, ако разходите се нормализират. Възнагрлажденията, които се плащат у нас, абсолютно не отговарят на продукцията като футбол. Дават се космически пари за нищо. Гледам тези футболисти в ЦСКА срещу Порто - нито един от тях не трява да взима повече от 5 000 лв. А за някои от тях чувам цифри към 20 000, дори 25 000. Тогава свестните какво - за по 100 000 ли ще ги взимащ.

- Стига де, много мрачно. Не вижда ли Наско Сираков светлина пред българския футбол?
- Виждам безгранична тъмнина за българския футбол в близко бъдеще. Не сто години самота, но 10 години тъмнина. Трябват кардинални решения, но никой не иска да ги вземе.

- От думите ви може да се предположи, че сте доволен от Литекс и дори много го харесвате?
- Литекс има противоположното представяне. Тръгнаха с голяма кошница, с готов отбор, с треньор грандоман, който обясняваше как ще спечели всеки мач в Европа. Но се видя, че този отбор абсолютно не е готов физически, да не говорим да тактика и стратегия. Разчиташе на индивидуалните качества на играчите си. Закономерно за един месец Литекс беше изхвърлен отвсякъде и се оказа в ролята на догонващ в първенството. Ако Левски постигна пълния успех на старта на есента, Литекс беше пълният провал. Дойде една закъсняла, но адекватна треньорска смяна и чудесно попадение с Любо Пенев. Любо възкреси един смачкан отбор. И направиха забележителна серия в нашето първенство, който им даде тези 5 т. преднина.

- Все пак много скандали предизвика помощта, която им оказаха съдиите или която другите видяха и нададоха вой?
- При всички положения имаше мачове със спорни отсъждания все в полза на Литекс. Имаше мачове, в които съдиите открито сбъркаха в полза на Литекс. Но нещата се преекспонираха, особено медийно. Това беше удобно на много хора да си оправдават грешките, а се видя и определено запалянковско пристрастие. Съдиите не направиха Литекс първи с 5 т преднина, те помогнаха на ловчанлии, но не решиха класирането. Истината е, че Левски и Литекс единствени имат голям потенциал като отделни играчи. И който успее да направи отбор от тези играчи през зимата, той ще стане шампион. Все пак програмата на Левски през пролетта е най-благоприятна.

"7 дни спорт"


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 21601

Добави коментар ›› Коментари (47)

ПЕНЧО
(Гост)
47
отговор
21 декември 2010 | 15:48

Наско,тъпигьоз си ! Когато дядя Миша / Чорни/ изсипваше с чували пари на Герена ,толкова колкото Левски от създаването не е имал –ти какво правеше ? Купуваше Бачев от Венци , Чилика от Порторочанов , чувал сърбчета от Коце Маца за банословни суми по схемата – Аз на Тебе – Ти на Мене ! / след това им ги върщаше като ненужни Без пари / . Сега се изживяваш на съдник ? Наско – синоним на БЕЗОЧЛИВОСТ ! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

мони
(Гост)
46
отговор
20 декември 2010 | 09:27

Пичове,Наско е легенда! Сегашните на малкия пръст не могат да му стъпят! Много бързо забравяме как ги възхвалявахме,когато отбора стигна Шампионска лига! Рейтинг: 0 0

x
(Гост)
45
отговор
19 декември 2010 | 00:47

Вижте какво направихме в еропа.Само малшанса не ни стигна..За малко да биеме Лил който в момента са номер едно във Франция и да се класираме. Рейтинг: 0 0

бг футбол
(Гост)
44
отговор
19 декември 2010 | 00:15

наско сираков е левскар само когато е на софрата, щом го изгониха от отбора само злобее ! Рейтинг: 0 0

Georgi Georgiev
(Гост)
43
отговор
19 декември 2010 | 00:02

да подуха супата каза ме4о Рейтинг: 0 0

СИГУРНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И
(Гост)
42
отговор
18 декември 2010 | 20:41

пиши в G000GLE => PECHAL BATA . COM -> САЙТА ЗА СИГУРНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И ВСЕКИ ДЕН. МНОГО ПЕЧАЛБИ И Б.О.Н.У.С.И Рейтинг: 0 0

СИГУРНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И
(Гост)
41
отговор
18 декември 2010 | 20:41

пиши в G000GLE => PECHAL BATA . COM -> САЙТА ЗА СИГУРНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И ВСЕКИ ДЕН. МНОГО ПЕЧАЛБИ И Б.О.Н.У.С.И Рейтинг: 0 0

Неутрален обектив
(Гост)
40
отговор
18 декември 2010 | 20:06

Наско Сираков натиска спусъка открито. Говори за треньорски грешки в Левски. Гьонсуратлък! Не видя нито веднъж грешка на своята подлога Мъри Стоилов - една пародия на футболен треньор, едно посмешище... Рейтинг: 0 0

50 25 10 euro
(Гост)
39
отговор
18 декември 2010 | 17:03

Месечни награди: 50.00 евро за първо място, 25 евро за второ място, 10 евро трето място : bg.tipsterwin.com Рейтинг: 0 0

.
(Гост)
18 декември 2010 | 18:20

УЕФСКИ...ПЕДАЛСКИ ОТБОР... Рейтинг: 0 0

тт
(Гост)
38
отговор
18 декември 2010 | 17:01

Доста селско интервю е дал завистника му дърт Рейтинг: 0 0

peromir
(Гост)
37
отговор
18 декември 2010 | 16:18

наско ти си мишка като говориш че без гара,жо,гриин и тасевски левски няма да изглежда същият я ми кажи как би изглеждал левски по твое време без бардон,боримиров,ричард и домовчийски например и как така няма левскарски дух а при теб е имало тогава единствените излезли от школата бяха миланов и домовчийски а сега играят митрев гаджев киров огнянов балтанов и станчев макар и не толкоз често.....прибери се пак в мишата дупка в която се криеш напоследък Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


(Гост)
36
отговор
18 декември 2010 | 16:07

Наско е пич !! Само Левски Рейтинг: 0 0

САМО ЛЕВСКИ
(Гост)
35
отговор
18 декември 2010 | 15:32

НАСКООО, ВМЕСТО САМО ДА ПЛЮЕШ, НАПРАВИ НЕЩО ЗА ЛЕВСКИ И БГ ФУТБОЛА. ТИ СИ ЕДИН ОТ ТЕЗИ, КОИТО СТЕ В БФС И ТИ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕШ КАРДИНАЛНИ МЕРКИ. АЗ НЕЗНАМ В ТОЗИ СЛУЧАЙ СРЕЩУ КОГО ПЛЮЕШ??? СРЕЩУ СЕБЕ СИ? Рейтинг: 0 0

eqew
(Гост)
34
отговор
18 декември 2010 | 15:02

НАСКО СИРАКОВ - МРЪСНО ГОВЕДО!!! ЛИЖИ МИ ГЪЗА!!! ЦСКА НАД ВСИЧКО!!! Рейтинг: 0 0

TVD
(Гост)
33
отговор
18 декември 2010 | 13:55

Наско не плюий по Левски.Ти трябва да ги окуражаваш,много добре знаеш че отбор за 6 месеца не се прави.Ти си легендата,ти си най-добрия,ти един ден ще се завърнеш в Левски,ти си моят идол.САМО ЛЕВСКИ Рейтинг: 0 0


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Защо никой не говори за "чашата" на Националния ... 25 септември 2019
Националният стадион "Васил Левски" е едно грохнало, сиво и мръсно съоръжение. На него редовно се играят мачове от вътрешния шампионат, а през няколко месеца поритват и националите, така че всеки, който не вярва, може ...
Георги Илиев: Решил съм на 100%, спирам с футбола 11 октомври 2019
В последните кръгове от първенството ветеранът Георги Илиев често блестеше с голове и асистенции и е в основана на победната серия на Локомотив (Пловдив). Силните му изяви провокираха всички на „Лаута“ да се ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.