БГ Футбол

Йордан Лечков: Тарикати живеят на гърба на футбола

27 ноември 2010 | 05:00
Йордан Лечков: Тарикати живеят на гърба на футбола
 • копирано
 • 8

Ние сме глупаците, че търпим една камара играчи ментета, признава вицепрезидентът на БФС

- Есенният сезон в "А" група приключва. Каква е равносметката ви за футбола, който гледахме?
- Ами не е много добра. Да почнем от Левски и ЦСКА. Това, което Любо Пенев го направи на Армията миналата година, сега го постигнаха на Герена. Успяха да съберат добри нови играчи от България, плюс Гара Дембеле. Но като цяло "А" група продължава да бъде в плен на футболистите ментета. Забележете, че има една значителна група играчи, които буквално съсипват футбола. Изгонят ги от един отбор заради посредствеността им, вземат ги в друг. И накрая тъпчем на едно място или дори затъваме надолу. А на тези не им пука от нищо. Взимат си заплатите, поддържат си един хубав стандарт на живот. Това го казвам най-добронамерено в името и за доброто на футбола.

- Излиза, че на футбола в България работата му е да осигурява луксозно ауди на един некадърник и скъпа ваканция на друг?
- И така може да се каже. На всичкото отгоре и при младите е същата работа. Не им виждам пламъка в очите! И за да не кажат, че Йордан Лечков само плюе, ще си призная, че и синът ми попада в тази категория. Ето, в Сливен са му осигурени условия да се подготвя както трябва наравно с останалите. С 300 зора едва го карам да отиде на тренировка. И с другите е същото. Аз това не мога да го разбера.

- В книгата си "Начален сигнал" бившият вратар на Германия Тони Шумахер беше написал така: "Сега младите не играят добре или зле, те просто играят без душа."
- Така е за съжаление. Навремето ние бяхме петимни за топки, за екипи, за това да ни пуснат да играем на хубав терен. Днес има всичко това, но младите нямат такъв дух. И от това за съжаление страда футболът ни. Всеки гледа да си живурка, да си получи заплатата и дотам! Лошото е, че доста колеги от другите клубове не обръщат сериозно внимание на това. Като мине кръгът, и почваме да се караме за съдията и за дузпата. Питам - кога най-сетне ще започнем да търсим сметка на футболистите и треньорите за това, което правят? Нали ние им плащаме заплати! Според мен след мач трябва да се говори защо например даден играч не е добър с глава, защо друг не може да подава топката. Ето от тези неща страда футболът и те са по-страшни от дузпата, корнера или за каквото там се карат след мача...

- Вие критикувате младите. Те пък ще кажат - да, ама в България влачат чужденци на кило и ни изяждат местата.
- Ами нека и те да се преборят за тези места. Иначе е факт, че в България се водят недоказани чужденци. Отдавна съм казал, че това трябва да спре. Признавам си, че и аз се опарих този сезон. Взех в Сливен двама бразилци, които сега ще бъдат освободени.

- Левски обаче уцели тази година с чужденците, нали няма да го отречете?
- Уцели с Гара Дембеле, който наистина е силен футболист. Но само с него.

- Аз пък съм сигурен, че от Левски ще кажат, че и Сержиньо Грийн е голям играч.
- Нали ме питате, казвам ви моето мнение. Пази, Боже, пък от това, което стана в ЦСКА с привличането на чужденци. На всичкото отгоре хем дължат пари на други клубове, хем взимат такива играчи, които даже не им вършат работа. Нали видяхте, че сега Милен Радуканов заложи на българите и отборът тръгна добре. Окей, нямам нищо против, ако си изградил добър гръбнак от играчи в отбора си, да вземеш 2-3 класни попълнения от чужбина. Такива, които да взимат повече пари, но да ги заслужават с класа и игра. И с нас навремето беше така - в чужбина взимахме най-високите заплати, но пък играехме най-силно. Аз не мисля, че след като правилникът на УЕФА позволява да се взимат повече играчи от чужбина, ние трябва да се напълним непременно с такива.

- Споменахте ЦСКА. Оказа се, че те дължат пари на Сливен, на Пирин, на Миньор - все отбори, където средствата не достигат.
- То и в бизнеса е така. Голямата фирма като не се разплаща с по-малките, и идват затрудненията. Ама нали точно ние сме клубовете, които захранват ЦСКА с добри футболисти. Аз не мога да разбера как е възможно да пуснем фактура към ЦСКА през август и тя няколко месеца да им се подмята отзад в колата. Това е безхаберие. Нали с нашите играчи същият този ЦСКА участва с Лига Европа? Миналата седмица ЦСКА ни победи в Сливен с трима наши футболисти в състава си. А ни дължат над 600 000 лв. за същите играчи и за трансфера на Иван Стоянов в Русия. Впрочем и Щутгарт чакат пари от същия трансфер, тъй като Стоянов игра при тях, преди да се върне в Сливен.

- Като стана въпрос за пари, как ще коментирате това, че постъпленията в "А" група от тв права може да намалеят? Има клубове, за които това е почти половината бюджет.
- Мен лично този въпрос не ме притеснява. За нас 200 000 лв. не са чак такъв проблем. Разбира се, на други клубове това ще се отрази по-лошо. Но аз смятам, че може би няма да се стигне дотам. Като вицепрезидент на БФС мога да кажа, че вече има и други оферти, но засега ще ги запазя в тайна. Не е само проблемът в телевизиите. Вижте, че държавата няма адекватно отношение към футбола. Не се признава спонсорството, рекламата... Като цяло на футбола се гледа с много лошо око. Но накрая за всичко излизат виновни Боби Михайлов и Йордан Лечков. А истината е, че на гърба на футбола живеят страшно много тарикати! Такива, които не дават нищо, а взимат много. Ние сме глупаците, че допускаме това. Откакто съм на ръководен пост в БФС и Сливен, само си вадя от джоба. Вижте, че и публиката вече не ходи на мачове. На българина му се свидят 5 или 10 лв. за билет, но ги дава за друго нещо.

- Негова си работа за какво да ги даде.
- Да, но навремето ги даваше за футбол. Само че тогава ние играехме истински, с душа. Някой ще каже, че сега има повече забавления. Окей, но и тогава имаше кино. Билетът за един филм обаче беше 30 стотинки, за мач - 1 или 2 лева. Само че стадионите бяха пълни. Значи опира до качеството на играта. Аз това казвам - трябва да изискваме повече от играчите и треньорите, за да се върне публиката. На Запад как е - билетите са скъпи, ама стадионите се пукат по шевовете, защото отборите играят футбол.

- Сам казахте обаче, че на футбола сега се гледа с лошо око. Ще се съгласите ли, че за купуване на мачове и съдии през годините се хвърлиха толкова много пари, с които всеки отбор щеше да си направи по един стадион?
- Тук сте прав. Макар че за тези неща няма доказателства, но всички са наясно какво е било. Само че често се стига и до пълно оплюване. И то не само във футбола, ами в спорта въобще. То е много лесно да се изтегнеш у вас на дивана и да даваш квалификации.

- Като казахте за оплюване, веднага ще се намери някой да каже и за вас: "Той и Лечков се е изтегнал на дивана в Сливен и плюе Бербатов."
- И няма да бъде прав. Първо, нито съм плюл по Бербатов, нито съм отправял обидни квалификации към него. Като негов шеф в БФС аз съм длъжен да се изкажа за изявите му в националния отбор. Не съм като Батето да пия по цял ден! И ако Бербатов тогава ме беше послушал, щеше да е за негово добро. Пак ви казвам, всичко съм го заявил най-добронамерено.

- Нека се върнем на футбола в България. "А" група криво-ляво оцелява. В "Б" група обаче всички вият на умряло. Не смятате ли, че имаме прекалено много професионални клубове и съвсем малко пари?
- Аз това го говоря от три години, но за жалост дори в изпълкома не срещам пълна подкрепа. Казах им - нека въведем парични гаранции за участие в професионалния футбол. Това ще даде някаква сигурност. Нека завишим критериите към стадионите. След като в Сливен сме направили база, какво пречи да се направи и другаде? Вярно е, че това няма да се хареса на много клубни президенти, които имат други планове за престоя си във футбола. Но трябва да се почне отнякъде.Иначе заминаваме в блатото. А сега какво се получава - искат да правят професионален футбол, но нито имат пари, нито разполагат с база. Е, какво му е професионалното, че нещо не разбирам?

- Преди две седмици бях на пресконференция на Мишел Платини в София. От въпросите човекът остана с впечатление, че професионалният футбол в България служи само за уреждане на резултати и черно тото.
- Ами ето, такива сме ние в България. Платини дойде да се запознае с кандидатурата ни за Евро 2013 за младежи, но самият той накрая е казал, че е искал повече да си говори за футбол. Фактът, че ни идва на крака, означава, че има уважение към футбола ни. Дали щеше да дойде, ако наистина пък първенството ни е чак толкова прогнило, както се опитват да го изкарат? Аз смятам, че ние като ръководство на БФС сме си свършили добре работата, и не бива да бъдем критикувани за всяко нещо.

- Това е ваша оценка. Други пък ще кажат: Четвъртите в света бяха добри футболисти, но се провалиха като ръководители.
- Вижте, всеки от нас направи кариера като играч, след това организира собствен бизнес и чак тогава влезе в ръководството на БФС. Никой от нас не живее на гърба на футбола. Затова не съм съгласен изобщо с подобна оценка. Защо например вие, който работите в редакция, трябва да разбирате от футбол повече от мен например?

- Аз нямам претенции да разбирам футбола повече от Лечков. Сам признавате обаче, че футболът у нас е на доста лошо дередже.
- А кое ни е наред, да питам? Цяло щастие е, че в България още се намират хора, които дават пари за футбол. Ами ако и тях ги няма? Замисляли ли сте какво ще стане? Лошото е, че аз лично не виждам много светлина в тунела. И ви казах защо - младите отдолу нямат пламък в очите. Впрочем това не е само във футбола, очевидно е по-дълбок проблем на обществото.

- Прави ли ви впечатление, че продажбата на български футболисти в чужбина я няма почти никаква?
- Прави ми и причината е същата, за която споменах по-горе. Навремето ние имахме повече жар да играем. Да не мислите, че на Стоичков му е било лесно да отиде от Харманли в Барселона? Или на Краси Балъков, или пък на мен? Само че сега времената са други и има някаква голяма пропаст между поколенията.

"7 дни спорт"


Още по темата
 • копирано
 • 8
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 5990

Добави коментар ›› Коментари (8)

САЙТА ЗА П-Р-О-Г-Н-О-З-И
(Гост)
8
отговор
27 ноември 2010 | 16:15

В Г000ГЛЕТО -> p.e.c.h.a.l.b.a.t.a.com -> СИГyРНИ ФУТБОЛНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И. 450ЛВ САМО В Б.О.Н.У.С.И !!!!!!! Рейтинг: 0 0

DANCHOO
(Гост)
7
отговор
27 ноември 2010 | 14:14

Данчо правилни неща казваш ама дали и ти не го правиш същото :) Рейтинг: 0 0

no comment
(Гост)
6
отговор
27 ноември 2010 | 12:45

Ми ти си точно такъв ве плешив супол!!! Рейтинг: 0 0

n
(Гост)
5
отговор
27 ноември 2010 | 10:37

Прав си Лечков! Ама айде променете нещо и да тръгнем на горе! Рейтинг: 0 0

САЙТА ЗА П-Р-О-Г-Н-О-З-ИT
(Гост)
4
отговор
27 ноември 2010 | 09:15

В Г000ГЛЕТО -> p.e.c.h.a.l.b.a.t.a.com -> СИГyРНИ ФУТБОЛНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И. Рейтинг: 0 0

САЙТА ЗА П-Р-О-Г-Н-О-З-И
(Гост)
3
отговор
27 ноември 2010 | 09:15

В Г000ГЛЕТО -> p.e.c.h.a.l.b.a.t.a.com -> СИГyРНИ ФУТБОЛНИ П.Р.О.Г.Н.О.З.И. Рейтинг: 0 0

ma4o ve .com - EXPERT BON
(Гост)
2
отговор
27 ноември 2010 | 08:59

ma4o ve .com - EXPERT BONUS I P.R.O..GNOZI Рейтинг: 0 0

slavi
(Гост)
1
отговор
27 ноември 2010 | 08:03

Много вярно за съжаление@ Рейтинг: 0 0


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Има поне 55 причини да помним Трифон 27 юли 2020
55 години щеше да навърши днес един от най-ярките български футболисти в историята на тази игра - Трифон Иванов. Трудно ни е да повярваме, че той не е сред нас, въпреки че минаха вече близо 4 години и половина откакто ...
Станислав Иванов: Проблемите в Левски се ... 02 август 2020
Станислав Иванов гостува в предаването "Код Спорт" по ТВ+. Едва на 21 години, той е сред лидерите на Левски и любимец на “сините” привърженици. Заслужи приза за най-прогресиращ млад играч за 2019 г. Има ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.