›› Булевард

"Изкуството" на Валери Божинов влезе в театъра

Футболният терен се оказа тесен за култовия спортист и талантът му достигна до сцената на столичния театър "Сълза и смях". Божинов още не е станал актьор, макар че вероятно има такива заложби. По-скоро може да се ...

Виж още
Баскетбол

20 ВЪПРОСА КЪМ…ПРИЙСТ ЛОДЪРДЕЙЛ

28 септември 2010 | 10:00
20 ВЪПРОСА КЪМ…ПРИЙСТ ЛОДЪРДЕЙЛ

Специален гост в днешното издание на рубриката „20 ВЪПРОСА КЪМ..." е един баскетболист, който поднесе най-голямата трансферна изненада в Националната Баскетболна Лига (НБЛ) през този сезон. След 5-годишно отсъствие той се завърна в България, но не за да облече екипа на Лукойл Академик, а този на Черноморец (Бургас). Идването му предизвика много въпросителни и една удивителна - с него родният шампионат вече няма да бъде същият! Най-популярният американец, играл някога у нас, остави за малко морето и дойде до София, за да зарадва участниците във второто издание на Mеждународния баскетболен турнир за деца „Спрайт Буба Къп". Точно тогава зарадва и Sportal.bg, като отдели малко време, за да отговори на нашите въпроси. Срещнахме се с един голям човек с широка усмивка и добри очи. Представяме Ви 222-сантиметровия център на Черноморец - Прийст Лодърдейл или както всички го наричат - Пи Ел...

1. Пи Ел, ти дойде в София специално, за да откриеш второто издание на Mеждународния баскетболен турнир „Спрайт Буба Къп" и направи децата много щастливи. Как се почувства, когато усети радостта в залата?

- Бях много щастлив, защото страшно обичам децата. Моят брат всяко лято организира в Чикаго подобни турнири и аз винаги гледам да бъда там. С децата винаги е забавно.

2. Много от тях искат да станат като теб. Ти като кого искаше да станеш като беше малък?

- Като Бърнард Кинг. Знам, че е странно, но именно той ме вдъхнови да играя баскетбол. Независимо, че съм фен на Чикаго Булс, и то много преди Майкъл Джордан да се присъедини към отбора, винаги съм искал да бъда като Бърнард Кинг. Джордан е най-добрият баскетболист, който някога е играл, но той не беше моят любим състезател. Кинг беше любимият ми играч, човекът, заради който се запалих по тази игра.

3. Какъв съвет би дал на децата, които искат да станат като теб. Какво е нужно, за да станеш добър играч?

- Трябва да тренират здраво и да полагат много усилия. Това е начинът да се развиват и да напредват. Аз пораснах, играейки баскетбол. Когато разберат в какво са най-силни, трябва сериозно да работят върху този елемент, за да могат с времето да го правят все по-добре и по-добре. Ако едно дете от малко е добър стрелец например, то трябва непрекъснато да работи, за да усъвършенства стрелбата си. Ако пази добре, постоянно трябва да усъвършенства играта си в защита. Разберат ли в какво са най-силни, трябва да бъдат изключително упорити и непрекъснато да се стремят да стават по-добри.

4. Много деца мечтаят за НБА. Какво си спомняш за времето, прекарано там? Кое е най-ценното нещо, което си научил?

- Спомням си повече за пътя, който извървях, за да стигна дотам, отколкото за самия опит, който натрупах в НБА. Беше трудно. Влагаш много време и усилия и когато вече си вътре, нямаш време да учиш. Трябва да се доказваш. Получил си своето място в НБА и трябва непрекъснато да доказваш, че си го заслужил. Играх в различни отбори и опитът ми е разнообразен, но има едно нещо, което винаги ще помня, и то е, че всички играчи в НБА имаха едно-единствено желание - да побеждават.

5. Завръщането ти в България е голяма изненада за всички. Защо реши да се върнеш?

- За мен също бе изненада. Върнах се, защото България ми липсваше и защото се изморих да бъда в Азия. Вече не изпитвах удоволствие, а когато спра да изпитвам удоволствие от работата си, знам, че е време за промяна. Освен това там постигнах всичко. Доказах, че все още мога да играя с най-добрите, да бележа много точки и да печеля мачове. Нямаше какво повече да доказвам. Бях един от най-добрите играчи. Сега се връщам обратно в Европа, обратно вкъщи. България е моят втори дом.

6. Въпреки хубавите чувства, които изпитваш към нашата страна, преди пет години си тръгна оттук без да кажеш нищо. Защо?

- Досега не съм казал нищо по този въпрос и никога няма да кажа. Причината е, че това, което се е случило в миналото, си остава там. Аз знам какво се случи и в Лукойл знаят какво се случи. Въпреки всичко аз не мразя никого там и знам, че и те не ме мразят. Затова вече не е важно какво се е случило тогава.

7. Имаш български паспорт, но никога не си играл за българския национален отбор. Би ли го направил, ако те поканят?

- Не знам. Остарявам и съм все по-близо до оттеглянето си от професионалния спорт, така че не мога да кажа нищо със сигурност. Зависи от много неща - как ще се чувствам физически след края на сезона, какво ще правя през лятото и т. н.

8. Променил ли си се за тези 5 години, през които беше далече от България?

- Аз винаги ще си бъда същият човек. Все още мисля по същия начин и вярвам в същите неща, в които съм вярвал и преди 5, и преди 20 години. Аз не мога да се променя и не мисля, че трябва да го правя.

9. Какво беше първото нещо, което направи, когато пристигна в България?

- Отидох във „Фънки Таун", за да изпия една бира. Това е моят офис.

10. Какво те кара да се чувстваш толкова добре в България?

- Обичта, която получавам. Тук получавам и давам много обич. Това не може да ти се случи на много места. Случва ми се и в Чикаго, но то е защото съм роден там. В България винаги се чувствам добре дошъл. Някои неща не можеш да ги обясниш, просто ги усещаш.

11. Вероятно има и нещо, което не харесваш. Какво е то?

- Това, че нямате сушилни. Щом има перални машини, значи задължително трябва да имате и сушилни (смях).

12. Защо избра Черноморец?

- Има нещо много типично за мен. Откакто играя баскетбол, само с изключение на годините в НБА, където нямаш кой знае какъв избор и отиваш там, където те повикат, винаги съм играл в отбори, в които знам, че съм желан. Има много хора, които не можаха да разберат, че аз не съм от тези играчи, които ще се молят и ще се опитват да убеждават някого да ги вземе в отбора си. Ако ме искаш, кажи, че ме искаш, и аз ще дойда. Започне ли някой да се чуди, да увърта - не знам, трябва да помисля и т. н., аз казвам стоп, не мисли повече, забрави. Дойдох в Черноморец, защото ме искаха, и знам, че съм добре дошъл. Имах оферти от Аржентина, Саудитска Арабия, Иран, но аз не исках да ходя там. Исках да се върна в България.

13. Как се чувстваш в отбора?

- Добре. Мисля, че можем да спечелим повече от 6 мача. Играчите в Черноморец са млади и талантливи и просто трябва да докажат себе си. Надявам се, че аз ще мога да им помогна в това начинание.

14. Ти и Брайънт Смит бяхте страхотен тандем в Лукойл. Как е той? Няма ли да се върне в България и да направите и Черноморец шампион?

- Брайънт е добре. Преди няколко дни говорих с него. Все още няма отбор и чака оферта, но мисля, че ще се върне в Кипър. Много бих се радвал отново да играя с него и съм сигурен, че и той на драго сърце пак би играл с мен, но работата си е работа. Нещата при него са различни. Той е женен, има деца и вече трябва да мисли не само какво е най-добре за него, но и за семейството му.

15. Как ще се почувстваш, когато се изправиш срещу Лукойл Академик и тяхното ново попълнение Каспарс Камбала?

- По същия начин, по който ще се чувствам, когато се изправя срещу Черно море например. Всеки път, когато съм на паркета, аз гледам да давам най-доброто от себе си. За мен няма значение срещу кой отбор играя. Не влагам никакви чувства, просто си гледам своята игра. Мачът си е мач. Що се отнася до Каспарс, не знам защо всички искат да кажа, че сблъсъкът този сезон ще бъде Пи Ел - Каспарс. Малко хора знаят, че ние всъщност сме много добри приятели. Аз уважавам неговата игра, той уважава моята. И двамата излизаме на терена, за да победим. Аз нямам врагове в играта. Това е просто спорт. Баскетболът е моята работа, а не целият ми живот.

16. А кой е Пи Ел извън работата си, далече от баскетболния кош?

- Един нормален човек. Ако не беше височината ми и не играех баскетбол, хората щяха да минават покрай мен без изобщо да ме забелязват. Има разлика между Прийст Лодърдейл и просто Прийст. Лодърдейл  е човек, който обича да се състезава и винаги иска да побеждава. Човек, който иска името му да се свързва с най-добрите. Прийст е едно приятно, спокойно и забавно момче. Понякога е и скучен, но като цяло е доста забавен.

17. Какво те кара да се усмихваш?

- Нямам нужда от конкретна причина, за да се усмихвам. Правя го непрекъснато. Предпочитам да се смея, отколкото да плача.

18. А има ли нещо, което може да те накара да се разплачеш?

- Да, всеки плаче. Загубите. Не говоря само за загубите на игрището, а и за загубата на близък човек. Не обичам да губя нищо и никого. Неприятно ми е и когато си загубя мобилния телефон. Просто не обичам загубите.

19. Имаш ли някакви страхове?

- Колкото по-възрастен ставам, толкова по-малко страхове имам. Докато растях, се страхувах от успеха, после от провала, после от нещо друго, но сега вече, на 37 години, съм улегнал и спокоен и не се страхувам от нищо.

20. Все още не си семеен. Това означава ли, че продължаваш да търсиш подходящия човек?

- Да, все още търся подходящия човек. Работата ми е свързана с много пътувания, със смяната на различни места и това не ми позволява да създам семейство. Виждам как съотборниците ми, които имат семейства, непрекъснато трябва да сменят своя дом. Аз не искам да живея така. Когато се оженя и имам деца, искам да имаме дом, да бъдем заедно и да не се налага постоянно да пътуваме. Така че, когато приключа с баскетбола, със сигурност ще се оженя. Искам да създам свое семейство.

ЛЕКСИКОН:

Любима храна: Риба.

Любима напитка: Бира.

Любима актриса актьор: Лорънс Фишбърн. Любима актриса нямам.

Любима музика: Трудно ми е да отговоря, защото слушам всичко. Харесвам и българския хип-хоп.

Любима кола: Порше.

Любим парфюм: В момента съм с "Бърбъри"" но използвам предимно различни масла за тяло. Те са ми любими.

Любимо място: Като изключим у дома - Щатите, тук, в България. Винаги ми е приятно да се връщам тук и винаги се чувствам добре.


Още по темата
НЕЛИ ГЛАВЧЕВА
редактор - отдел "Спорт"
Прочетена 24126

Добави коментар ›› Коментари (12)

iq.tochica.com
(Гост)
12
отговор
10 октомври 2010 | 14:56

Най-точният IQ тест на iq.tochica. com Опитайте и разберете какво е нивото на вашата интелигентност още сега! Копирайте го по-горе от името ми Рейтинг: 0 0

lord voldemor :D
(Гост)
11
отговор
28 септември 2010 | 20:56

tova e petica,po-malka e,no ne s mnogo,ot 7 s koqto igraqt mujete Рейтинг: 0 0

h1h1
(Гост)
10
отговор
28 септември 2010 | 17:41

До коментар [#2] Тези топки са за по малка възраст Рейтинг: 0 0

534
(Гост)
9
отговор
28 септември 2010 | 15:02

ДО 149.89 Д0ЛАPА БЕ3 ДА ДЕПО3ИРАТЕ BАШИ СРЕДСТВА И ИГРАЙТЕ ПООКЕP В НAЙ-Г0ЛEМИТE ПООКЕP ПЛAТФОРМИ(ПЪЛНА АВАНТА). КAК ДA CИ ПOЛYЧИТЕ ПAPИТЕ НА : vdkadfu.comoj.com и цъкнете на br. h t m l Рейтинг: 0 0

До коментар [#2] от "Az"
(Гост)
8
отговор
28 септември 2010 | 14:24

До коментар [#2] от "Az" Ако е, ЕБАХТИ РЪКАТА ;дд Рейтинг: 0 0

test.zalata.net
(Гост)
7
отговор
28 септември 2010 | 13:56

Тест за интелигентност, само на test.zalata.net можеш да провериш точно колко си умен! Рейтинг: 0 0

az
(Гост)
6
отговор
28 септември 2010 | 12:09

схе ти са незнае и дебелака Рейтинг: 0 0

ПРОТЕСТ!!!
(Гост)
5
отговор
28 септември 2010 | 11:39

ХОРА, НЕ ХОДЕТЕ НА КОНЦЕРТА НА МЕНТЕЛ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ НАЙ-КРАДЛИВИЯ GSM ОПЕРАТОР!!! Рейтинг: 0 0

iq.tochica.com
(Гост)
4
отговор
28 септември 2010 | 11:06

Провери онлайн колко си умен на iq.tochica.com Рейтинг: 0 0

Антоний Ласкин
(Гост)
3
отговор
28 септември 2010 | 10:49

Не, петичка е :) Това е откриването на детския турнир ;) Рейтинг: 1 0

Az
(Гост)
2
отговор
28 септември 2010 | 10:12

Абе, тази топка нормален размер ли е!? Уоу! :))))))))) Рейтинг: 1 0

P.L.
(Гост)
28 септември 2010 | 10:36

И аз тва щях да питам?!?!? Рейтинг: 1 0

WWW_OR1GiNALNI_BE_Teniski
(Гост)
1
отговор
28 септември 2010 | 10:07

ЩЕ ОЖИВИ МАЛКО ШАМПИОНАТА НИ С КОЛОРИТНИТЕ СИ ИЗЯВИ :) Рейтинг: 0 0


							
						

Испания - Лига АСВ

Новият Везенков 08 януари 2018
Положителният ефект при завръщането на Александър Везенков в състава на Барселона не бе подминат и от едно от двете най-популярни спортни издания в Каталуня - вестник SPORT. Испанците посветиха на върналия мястото си в ...
Дий Бост: Харесва ми да играя за България 14 декември 2017
28-годишният американец с български паспорт Дий Бост смени тази седмица клубния си тим. Гардът напусна Жалгирис, за да премине във френския Страсбург. Ден преди да отлети от Литва към Франция, той говори пред ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал