›› Булевард

Съпругата на Шумахер загуби дело срещу списание

Съпругата на Михаел Шумахер - Корина, загуби делото за 50 000 евро, което водеше срещу женското списание Die Aktuelle.През 2015 година седмичното издание публикува на първа страница нейна снимка със заглавие "Корина ...

Виж още

Световен футбол

Единадесетият човек

22 септември 2010 | 12:52
Единадесетият човек

Жан Ив Лабаз ще загине след броени секунди. Тялото му ще бъде смазано под огромни, безформени буци бетон и раздробените му на парчета останки няма да бъдат намерени в продължение на няколко дни. Часът е 16:53. Денят - 12 януари тази година. Жан току-що е влязъл в сградата на Националната Футболна Федерация и няма представа, че е само на няколко мига разстояние от внезапна, зловеща участ. Триетажната сграда на Федерацията буквално ще експлоадира, разстърсена от безумно земетресение и ще го погълне в яростна мелница от бетон, тухли, желязо и стъкло. В този ден заeдно с него ще загинат още 250 000 негови сънародници - жертви на едно от най-големите природни бедствия в историята на човечеството.

В същия този момент лъчезарно, 16-годишно момиче на име Брияна Хаберлин започваше поредната си тренировка на около 1000 километра разстояние в безгрижната и слънчева Южна Флорида. Тя не е виждала и никога няма да види  Жан Ив Лабаз, но въпреки това съдбите им ще намерят начин да се преплетат по особен, тъжно-красив начин, за да напишат тази история и ни накарат да повярваме в съществуването на мистериозния и понякога самотен единадесети човек.На няколко километра разстояние от Жан Ив, най-добрата млада вратарка на Хаити - 15 годишната Александра Коби ще оцелее по чудо, но това, което ще преживее след няколко секунди, ще остави дълбоки, отворени рани в крехката й психика и по всяка вероятност ще я терзае до края нa нейните дни. Земята под краката й неочаквано ще започне да клокочи с дълбок, гастритен грохот и след това сякаш ще оживее в бесни, хаотични конвулсии. Александра е тренирана да пази равновесие, никога да не губи самообладание, да се доверява на котешките си рефлекси и интуиция. Но 7 степени по скалата на Рихтер са прекалено много за всекиго. Сякаш всичко под стъпалата й ще се разтвори, тaкa чe дори нейните силни крака няма да устоят, тя ще загуби баланс и ще се строполи безпомощна на земята. Равни количества страх, ужас и паника ще нахлуят в нейната душа и ще парализират мускулите й.

В този ден, Александра и всичките й съотборнички от националния отбор на Хаити ще оцелеят, но ще загубят родители, роднини, приятели, цялото си оскъдно имущество и човекът, когото обичат като роден баща - Жан Ив Лабаз. За него казват, че бил най-добрият треньор на Хаити и една от малкото причини за оптимизъм в тази изтерзана от бедност и нещастия страна. Лабаз бе философ, мечтател и изключителен педагог, който вярваше, че призванието му не е толкова да печели мачове, колкото да формира личности. Може би затова състезателките му бяха толкова привързани към него. Хаити е държава лудо влюбена във футбола, но липсата на средства и инфраструктура е ограничила до крайност развитието му. Отборът не е бил на Световно първенство вече почти 40 години. Най-големият успех бе постигнат именно от Лабаз под чието великолепно ръководство девическата формация на страната се добра на Световно за момичета до 17 години в Южна Корея през 2007 година. Изгладнялата за какъвто и да било успех страна следеше със затаен дъх всяка секунда от мачовете на девойките и след достойното им представяне ги посрещна като герои.

След смъртта на Лабаз не само състезателките, но и целият футбол в Хаити сякаш осиротяхa, а бъдещето на този спорт изглеждаше съсипано. Федерацията бе превърната на прах, заедно с всички архиви, средства и няколко хиляди току-що закупени футболни топки. Под сградата бяха погребани 30 човека - цялото ръководство на федерацията. Страната бе напълно смазана и потопена в пост-апокалиптичен кошмар. Един от най-големите проблеми бе, че хората в Хаити бяха строили къщите си като бyнкери с цел да се предпазят от урагани, а не земетресения. Тук вятърът е най-големият враг, така че всичко е тежко строителство - тухли, камъни и бетон. Без съмнение сте виждали ужасяващите кадри от CNN:  стотиците хиляди жертви, окървавените улици и стърчащите във всички посоки арматури, късащи като хищни нокти бетонения епидермис на обезобразените сгради. Порт-о-Пренс се превърна в гробница - cтaрицaтa с косата вършееше навсякъде, престъпленията и болестите не закъсняха да оголят мръсните си муцуни, а въздухът бе пропит с миризмата на разлагащи се трупове. Милиони бяха останали без дом и живееха в палатки или направо под небето. Александра бе една от тях. Момичето съществуваше в състояние на полусъзнание, спейки в мръсна палатка и хранейки се с по някой оскъден залък на ден. Всъщност всичките й приятелки от отбора бяха в абсолютно същата ситуация. В рамките на няколко секунди те бяха загубили всичко, което притежаваха и дори това, което още не бяха получили - бъдещето си. Отборът естествено бе разформирован, а игрището им превърнато в лагер за бездомници. Но изведнъж - чудо! След двумесечна агония, глад и мъчително лавиране на ръба на съществуването, едно по едно момичетата бяха издирени и изпратени на квалификацията за Световно първенство в Коста Рика. И така против всякаква логика и очаквания, 56 дни след земетресението 11 изтерзани от умора деца се изправиха срещу могъщия отбор на Съединените Щати. Сред мрак, смърт и разрушение, Хаити отново гледаше със затаен дъх хранейки сляпа надежда за каквото и да било, дори незначително вдъхновение. Нямаше нищо на този свят, което момичетата да искат повече в този момент, отколкото да се представят достойно и да дарят поне една усмивка на сънародниците си. 

Нека ви отведа в 88-ата минута на този мач. Най-добрата нападателка на Щатите Линдзи Хорен е на бялата точка. На голлинията, нашата стара позната Александра Коди пружинира неспокойно върху пъргавите си, но изтощени крака и се опитва да надникне в съзнанието на противничката си, за да отгатне ъгъла на дyзпата. Така и се иска да спаси удара, да направи нещо хубаво за отбора си, за съгражданите си, за Жан Ив, чиято отпътувала душа толкова много обича. "Ще се хвърля в ляво както само аз си мога!" казва си Александра, която явно е прочела нещо в очите на американката. Хорeн се засилва и вкарва цялата инерция на 180 сантиметровото си тяло в удара. Момичето плонжира като котка покривайки идеално левия ъгъл на вратата...Но това не е приказка. Линдзи стреля силно и точно вдясно и бележи безапелационен гол.

Американките продължават да нападат като оси и в добавеното време успяват да отбележат още един гол, оформяйки крайният резултат: 9:0! Да - девет на нула! На треньора на американския национален отбор Казбек Тамби искам да кажа: "Човече, какво правиш?! Ти нямаш ли сърце в гърдите и мозък в главата? Какво искаш да докажеш? Какво се опитваш да компенсираш? Нужно ли е да смажеш, стъпчеш и унижиш група деца, които са загубили родителите и близките си, дома си и дори човека, който ги е формирал като личности? Нима не виждаш, че тези момичета играят с изцедени тела и изтерзани души? Не са тренирали. Не са яли и спали като нормални хора със седмици и краката им се движат само благодарение на нечовешка воля. Самото им присъствие тук е геройство и има начин без да ги обидиш да запазиш малко от достойнството им. Нужно ли е например да пратиш най-добрата си нападателка, която в този мач вкара четири гола да бие дузпата? Или да хвърлиш целия отбор в нападение в 92-ата минута? Господин Тамби, след 4:0 вече няма състезание - има избиване на комплекси, болни амбиции и необяснимо желание да унижиш противника пристигнал от най-бедната държава в западното полукълбо. Ако мислиш, че си победил - дълбоко се лъжеш. В цялата тази ситуация най-големият губещ си ти!"

Едно от нещата, които просто не мога да опиша е нивото на футбола, които се играе от момичета и жени, тук в Щатите. Масовостта, базата, феноменалната инфраструктура са несравними с нищо по света. Американките са толкова добри, че най-големият проблем на треньорите е как да отделят шепа футболистки от хилядите, които заслужават да бъдат националки. Колкото и много да искаха, колкото и да се бореха за всяка педя трева, момичетата от малката, разпадаща се островна държава нямаха никакъв шанс срещу една стройна, идеално организирана и много скъпа футболна институция.

След мача хаитянките си тръгнаха с наведени глави, но Александра не можа да помръдне от вратата си. Макар, че спаси толкова положения и вложи всяка клетка от себе си, момичето чувстваше лична отговорност за нанесеното на родината й унижение. Бе смазана и съкрушена и ето че за втори път в рамките на два месеца земята под краката й сякаш се разтвори в жестоки спазми и момичето, което е тренирано да не губи самообладание и равновесие отново рухна безпомощно на тревата. Тялото и се разстресе в неудържими ридания и малката вратарка знаеше, че плаче не само заради мача и не само за себе си, а за всичките си изстрадали сънародници, за осиротелите деца, за Жан Ив, за изгубеното бъдеще. В този миг тектонните плочи на душата й най-после се сблъскаха и магнитуда нa това жестоко сърцетресение не можеше да бъде обхванат дори от скалата на Рихтер.

Но ето, че точно в този подтискащ момент се случи нещо странно, рядко и много красиво. Брияна Хаберлин - лъчезарната вратарка на американките бе усетила много дълбоко в себе си трусовете дълго преди началото на мача и бе точно този човек в отбора, който разбра идеално значението на ситуацията. Днес, след като я познавам по-добре, вярвам че ако хаитянките бяха отправили поне един опасен удар във вратата й, той щеше някак си да влезне в мрежата. Брияна бе най-далеч от съкрушената противничка, но извървя стоте метра до вратата й без колебание, пое ридаещото момиче в прегръдката си, без да я остави да падне повече на земята. За тяхна чест останалите й съотборнички видяха какво става и последваха нейния  пример. Груповата прегръдка продължи почти две минути и когато най-после се разпадна самата Брияна бе обляна в сълзи.
Гледах изумен тази трогателна сцена заедно с човека, който уважавам най-много на този свят и накрая той ми каза: "Знаеш ли, според мен има някаква почти статистическа логика в това, което се случи. От единайсетте на игрището, една личност усети нещата със сърцето си и поведе останалите. Може би, за съжаление, такава е и зависимостта в живота - навярно горе-долу един на всеки единайсет има чувствителността и душата да направи подобно нещо." 1/11! Такава ли е наистина приблизителната алгебра на добрината? Възможно е. Ако е така, то поне е хубаво, че всички познаваме по някой и друг единадесeти човек. Майка Тереза бе единадесетият човек....Мандела...Жан Ив Лабаз...Брияна Хаберлин.Момичето не спря дотук. Веднага след турнира, Бри както всички я наричат, отиде самичка в щатския департамент и регистрира фондация наречена: "Мнoгo сърца - една цел". Идеята беше да събере пари, за да може да доведе целия отбор на Хаити на турнир в Орландо и по този начин да им даде възможност да се измъкнат замалкo от кошмара в страната си, да отидат до Дисниленд и най-вече да изтрият усещането от квалификациите и продължат да играят любимия си спорт поне още малко в нормални условия. Бри бе толкова всеотдайна, ентусиазмът й толкова заразителен, че успя да убеди хиляди хора да направят малки дарения и на практика сама да набере средствата. Александра и нейните съотборнички прекараха две незабравими седмици във Флорида и поне за малко усмивките се завърнаха върху лицата им.

Свързах се с изключително скромната Бри, просто за да й кажа точно какво мисля за постъпката й, за голямото й сърце и за родителите, които са отгледали такова прекрасно дете. Не се случва често човек да ce натъкне на невръстно момиче, разбиращо света и живота по-добре от треньора си, който е живял на този свят 49 години. Помолих я да ви каже нещо и тя пожела да ви предам следното: "Искам да благодаря на всички които виждат нещата като мен и ви моля винаги, когато ви се отдаде възможност да дадете сила и надежда на тези, които ги нямат, да го правите без колебание!"


Състрадателност. Не ни е нужна, за да оцелеем. Няма да я намерите в учебника по биология. Няма да ви помогне да спечелите състезание или да направите много пари. Но по някакъв особен начин тя ни е необходима и ни прави хора. Състраданието няма очертания и тежест. То не идва от никъде, но ако му позволим ще ни отведе навсякъде. Състраданието е необяснима, чисто човешка характеристика, която ни е помогнала да се обособим като единствен по рода си вид в природата. Казал го е самият Дарвин.Мачът между Хаити и Съединените Щати отмина, но остави следа в сърцaтa на много хора. Благодарение на тази история ако някой ден попадна в подобна ситуация никога няма да гледам на нея като на случайност, а като на златна възможност да използвам и аз мъдростта на едно 16 годишно момиче. Надявам се и ти, читателю да виждаш нещата по този начин и ако някой ден съдбата отвори вратата на подобно обстоятелство за теб и те постави на мястото на малката Бри, да се възползваш без мисъл за полза и облага и в този ценен момент от футболист, или бизнесмен, или президент, или каквото и да било да се превърнеш в нещо много повече - човек...Единадесетия човек.

Иво Иванов
Прочетена 26750

Добави коментар ›› Коментари (20)

Мишо
(Гост)
20
отговор
09 юли 2014 | 16:19

да постъпиш благородно, да проявиш състрадание, не е индулгенция за гузна съвест...това е проява на Човека у теб...ако го има ! Рейтинг: 1 0

Уникално
(Гост)
19
отговор
09 юли 2014 | 16:19

Уникална статия.Целия настръхнах,докато четях !!! Рейтинг: 1 0

Иван
(Гост)
18
отговор
26 март 2011 | 11:51

Статията н мога да я опиша. Изненадах се и скролнах надолу и... видях пише "Иво Иванов". Ясно значи! Хубаво е, че има такива хора, които могат да се нарекат журналисти, а не "журналисти"! Рейтинг: 0 0

mr.runner - do SS
(Гост)
17
отговор
14 март 2011 | 09:57

Колко много път има да извървиш, докато стигнеш началото на човешкото в себе си... жалко, че България е пълна с предразсъдаци и комплексари и се сблъсквам често с тях. Ще Ви променя начина на мислене със собствен пример някои ден и ще се старая да стана 11-тия човек. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

zveno
(Гост)
16
отговор
17 януари 2011 | 11:30

Мир на праха им ! Рейтинг: 0 0

chicago
(Гост)
15
отговор
03 януари 2011 | 18:11

уникална,потресаваща,разбиваща ,това е журналистиката на спортал!!! Рейтинг: 0 0

do 13
(Гост)
14
отговор
09 юли 2014 | 16:18

говедо нещастно.... Рейтинг: 1 0

SS
(Гост)
13
отговор
09 юли 2014 | 16:17

Смърт за маимуните от хаити! Рейтинг: 0 1

1892
(Гост)
09 юли 2014 | 16:17

а ти си пълен олигофрен :) Рейтинг: 1 0

teslata31
(Гост)
09 юли 2014 | 16:18

сс ти си нещастен малоумник изпълнен с комплекси такива като теб заслужават да изпаднат на положението на хаитянките за да разберат за какво става въпрос Рейтинг: 1 0

до сс
(Гост)
06 декември 2010 | 00:58

майка ти,зачена на околовръстното,нормално е и ти да си като нея неорентиран. Рейтинг: 0 0

pavkata
(Гост)
12
отговор
09 юли 2014 | 16:17

уникална статия БРАВО на момичето .. !! Рейтинг: 1 0

mr.runner
(Гост)
11
отговор
09 юли 2014 | 16:17

За статията - едно голямо БРАВО на този който я е написал. С тези думи съм сигурен, че може да " зарази " много хора с чувства които са им непознати и да ги накара да вникнат в трагедията на един народ, на един живот и да се замислят за човешкото в себе си! Рейтинг: 1 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

mallorcaboy
(Гост)
10
отговор
23 септември 2010 | 14:22

страхотна статия!!!!но искам само да добавя,4е бедноста на тази държава се дължи само и единствено на техният мързел.наистина трагедията беше ужасяваща,но Хаити имат толкова приказни места,така 4е с малко местна предприем4ивост можеше досега да е една от най-предпо4итаните туристи4ески дистинации...... Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Castello
(Гост)
09 юли 2014 | 16:19

Хаити е една от най-предпочитаните туристически дестинации. Просто печалбите както там така и на всякъде по света отиват в ръцете на тази шепа предприемчиви хора, а останалите си остават бедни ... Рейтинг: 1 0

›› новини

›› новини

ЦСКА (Москва) и Фенербахче се класираха за финалната четворка на Евролигата
26 април 2017 | 12:49
Костова отпадна на двойки на турнир в САЩ
26 април 2017 | 12:45
Любимото 1:0 върна Спартак (М) в шампионския коловоз (видео)
Юта поведе с 3:2 победи в серията срещу Клипърс
26 април 2017 | 12:26
Отмениха наказание на нападател на Хъл Сити
26 април 2017 | 12:10
Заубер преговарят с Хонда за двигатели
26 април 2017 | 11:52
Треньор от ДЮШ на Добруджа на стаж в клуб от Западна Европа
26 април 2017 | 11:41
Днес великият Йохан Кройф щеше да навърши 70
Билетите за дербито Левски - ЦСКА-София вече са в продажба
26 април 2017 | 11:27
Резултати от плейофите в НБА
26 април 2017 | 11:16

›› Булевард

Кристиано се похвали със снимка с най-красивата жена в света
25 април 2017
Кристиано Роналдо се похвали със снимка с най-красивата жена в света за 2017 година Джулия Робъртс."Винаги е приятно да ...
Ина Ананиева мина под венчило 25 април 2017 | 22:59
Съпругата на Шумахер загуби дело срещу списание 26 април 2017 | 09:46
Шакира на Пике има нужда от психолог 25 април 2017 | 11:07

›› Волейбол

ЦСКА тръгна с трудна победа над Монтана за Купата (видео)
25 април 2017
Волейболистите на ЦСКА тръгнаха с трудна победа във финалния турнир за Купата на България. "Червените" успяха да се ...
Супер Цецо Соколов с 14 точки, Лубе отнесе Тренто във финал №1 25 април 2017 | 20:36
Добруджа стартира с бърза победа над Черно море за Купата (видео) 25 април 2017 | 19:32
Марица разгроми Левски и вече е само на победа от нова титла 25 април 2017 | 19:57

›› Баскетбол

Наказаха Джоунс и Маринов за по един мач
25 април 2017
Носителят на Купата на България и шампион в Балканската лига тим на Берое, както и вицешампионът от последното издание ...
ЦСКА (Москва) и Фенербахче се класираха за финалната четворка на Евролигата 26 април 2017 | 12:49
Павел Маринов дебютира със загуба за френския Лил 26 април 2017 | 12:52
Черно море иска да елиминира Академик Бултекс 99 25 април 2017 | 12:25
							
						

Копа Либертадорес

Шапе и Насионал в сблъсък за още по-голямо ... 04 април 2017
Южноамериканската Рекопа Судамерикана е класическата „титла, която всъщност не е титла”. Това е годишният сблъсък на разменено гостуване между победителите в континенталните две състезания – Копа ...
Божинов: Хубчев да ме гледа 16 март 2017
Българският нападател Валери Божинов откри головата си сметка в Китай. Той се превърна в герой за Мейджоу Хака, като донесе победата с 2:1 над Улхан Зал в мач от втория кръг на китайската първа лига. Божинов асистира за ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал