НБА

Блогът на Иво: Дяволският триъгълник

19 септември 2010 | 12:07
Блогът на Иво: Дяволският триъгълник

По всяка вероятност сте чували за "Полет 19" и неговата загадъчна съдба. Тук, в Съединените Щати трагичната участ на "Полет 19" отдавна се е превърнала в легенда и в продължение на няколко поколения е основен движещ елемент на теорията за съществуването на т.нар. Дяволски Триъгълник. 

Полет 19 всъщност се е състоял от пет торпедни бомбандировача Авенджър, които излитат на елементарна тренировъчна мисия на 5 Декември, 1945 година. Малко по-късно петте самолета с четиринайсет членен екипаж изчезват от лицето на земята и остават ненамерени до днес. Няколко часа след мистериозното събитие, хидроплан ПБМ Маринер с екипаж от 13 човека излита на спасителна мисия.

Този самолет също изчезва без абсолютно никакво обяснение и следа. Ситуацията е безпрецедентна не само в авиационната история на Щатите, но и в световен аспект. Вече 65 години са минали от загадъчния инцидент, но ние все още не знаем със сигурност точно какво се е случило и как е възможно 6 самолета и 27 човека просто да се дематериализират във въздуха.

Денят е напълно обикновен, мисията рутинна, двигателите в пълна изправност, а командирът на полета лейтенант Чарлз Тейлър минава за опитен летец.  Бомбандировачните се движат във формация, времето е относително спокойно, видимостта идеална. Въпреки че би трябвало да са на смешните стотина километра от брега, в продължение на три часа пилотите твърдят в радиовръзка че нямат представа къде се намират и че компасите и на петте самолета са повредени. Океанът на изток от Флорида е напръскан с безброй острови, но Тейлър твърди че никъде не се вижда земя. Накрая връзката прекъсва и въпреки, че от тях се иска просто да летят на запад в посока към залязващото слънце, самолетите изчезват завинаги. През 1977 Стивън Спилбърг включи хиперактивното си въображение  в цялата мистерия, промъквайки Чарлз Тейлър и екипажа на Полет 19  във филма си "Близки срещи от третия вид" като пленници на извънземни посетители. Истината навярно е далеч по-тривиална, но фактът че след всички тези години още не я знаем дава храна на безброй спекулации и фрапантни конспиративни теории. Според мнозина, триъгълникът простиращ се от Маями през Бахамите до Пуерто Рико и на североизток до остров Бермуда е прокълнато място, което по един или друг начин е отговорно за около 200 необясними морски и въздушни катастрофи. Някои го наричат Дяволския, други бермудския Триъгълник и твърдят, че или е намесен някакъв електро-магнитeн парадокс, или че пространството е свръхестествено, или че науката все още не разбира аномалиите му. Казват, че първият човек регистрирал съществуването му е самият Христофор Колумб, който през 1492 година минал през мястото и записал в бордовия си дневник, че всичките му навигационни инструменти започнали да се държат необяснимо.

Насочих вниманието ви към прословутия Бермудски триъгълник, защото по всичко изглежда че от юли месец 2010 година нататък, той вече ще бъде не първата, а втората най-голяма загадка започваща от плажовете на Маями. Зловещият, сатанински триъгълник бе безцеремонно изместен от друга необяснима мистерия, която все още не може да намери отговор: как три от най-големите суперзвезди на Националната Баскетболна Асоциация се изхитриха да попаднат в един и същи отбор?!

През последните години Лигата очакваше с нарастващо напрежение 1 юли 2010-а - датата, на която приключваха договорите на Леброн Джеймс, Дуейн Уейд и Крис Бош - моментът, в който всички отбори в НБА се нахвърлиха с отворени чекови книжки върху тримата свръхталантливи свободни агенти. Фактът, че и Бош, и Уейд и Леброн попаднаха в Маями Хийт е меко казано шокиращ и е единствен подобен случай в професионалната спортна история на Съединените Щати. Най-реномираната формула за измерване на коефицента на полезно действие на даден баскетболист е доста сложният индекс на Холинджър. Според този математически индикатор Леброн е на първо място за 2010 година далеч пред всички, следван от Уейд. Бош е четвърти, като единственият вклинен между тях е Кевин Дюрант.  

Когато преди три години Кевин Гарнет, Рей Алън и Пол Пиърс се събраха в Бостън, за да формират т. нар. "Големо трио" в Лигата се вдигна мощен шум, но техният потенциал в никакъв случай не може да се сравни с унищожителното трио в Маями, което е в разцвета на баскетболната си възраст и по всяка вероятност развитието му е все още във възходяща линия. Дуейн Уейд е машина за точки, Бош е стихия в подкошието, а Леброн Джеймс вече е изтощил всички възможни суперлативи по свой адрес. Опитвам се да намеря еквивалент в историята на баскетбола, но не е лесно. Сещам се за Меджик, Карийм и Уърти в Лейкърс. Бърд, Периш и Макхейл в Бостън и Джордан, Пипън и Родман в Чикаго. Но не! Нито един от тези примери не е достатъчно описателен от баскетболна гледна точка. По-скоро ще трябва да се обърнем към съвсем други области, за да открием толкова мощно, ефикасно и неотразимо трио: Арамис, Портос и Атос да кажем...Джон, Пол и Джордж (извинявай Ринго)... или дори Отца, сина и свeтия дух...Баскетболната общественост тук все още е в състояние на шок след подписването на историческия договор и никoй не е съвсем наясно до какви размествания на силите ще доведе  комбината във Флорида. Едно е сигурно - очаква ни такъв пътуващ цирк, какъвто не сме виждали от времето на Чикаго Булс. Навсякъде, където отидат, Маями Хийт ще предизвикват хаотични стълпотворения от запалянковци, воюващи медийни ескадрони, побеснели ловци на автографи и т.н. Пригответе се! Сезон 2010-2011 ще бъде бъде лудница каквато не сме виждали!През послените мeceци тук много се говори за решението на Леброн Джеймс да напусне Кливланд и да мигрира в Маями. Нарекоха решението му егоистично и меркантилно. Собственикът  на Кливланд, мултимилионерът Дан Гилбърт, буквално си загуби разсъдъка и написа токсичен трактат в интернет страницата на отбора, в който обвини Джеймс в кажи речи всеки смъртен грях описан в Библията. След това направи, нещо крайно неочаквано и оригинално.

Гилбърт е успешен бизнесмен, като една от мнoгoто му операции е т.нар. компания "Fathead". Става дума за уникални, двуметрови постери, които са изрязани по тялото на известни спортисти и са направени от винилов полимер. Fathead - постерите са изключително популярни в Щатите, защото са много реалистични, висококачествени и могат да бъдат залепвани като лепенка на стената, след което да бъдат махани мнoгoкратно и поставяни някъде другаде с минимум усилия. Проблемът е цената: $100 долара на постер! Когато Леброн напусна отбора му, Гилбърт толкова се вбеси, че свали цената на всички постери на Леброн от 100$ на 17.41$.


В Щатите символът на предателството е генерал Бенедикт Арнолд, който е дезертирал в Британската армия по време на войната за независимост. Името му е нарицателно... подобно на това на поп Кръстьо в България. Бенeдикт е роден през 1741 година, което обяснява цената на постерите на Леброн.Всъщност истината е, че решението на Леброн да отиде в Маями не е нарцистично и определено не е кой знае колко меркантилно. На практика Джеймс загуби и пари и известно количество статистическа слава, отивайки да играе с още две суперзвезди. Във всички случаи резултатността му ще спадне драстично, тъй като нападението вече няма да минава изцяло през него. Що се отнася до парите, Леброн бе в уникална ситуация да направи стотици милиони долари без да е стъпил на игрището. Чисто и просто трябваше да купи огромен пакет акции от "Медисън Скуеър Гардън", които се продават на свободната борса. После подписва с Ню Йорк Никс, които играят в тази зала и които ухажваха усилено баскетболиста. След сключването на договора, акциите на спортното съоръжение щяха да скочат поне тройно и Джеймс можеше да ги продаде с колосална печалба. Вместо да направи тази елементарна борсова спекулация, Леброн предпочете да се събере с двамата си стари приятели Бош и Уейд, да жертва личната статистика в полза на възможността да спечели титлата и да сложи началото на династия в Маями.

Според мен проблемът на Джеймс не е толкова в това, че напусна Кливланд, колкото в начина, по който го направи. Леброн организира истински спектакъл, държейки в напрежение няколко отбора и феновете си. Продуцирано бе безобразно, едночасово телевизионно събитие наречено "Решението", което бе едно упражнение по безвкусица и самовлюбеност. Джеймс с усмивка заби кинжал в сърцето на Кливланд, демонстрирайки нула благодарност и още по-малко лоялност към града, който го обсипа с безусловна признателност още от невръстен ученик. Малко по-късно Леброн, Уейд и Бош се появиха в препълнената зала в Маями в кичозно представяне, облечени в екипа на отбора сред дим и драматична рап музика. Тримата се качиха на сцената и обещаха незабавни титли и смазваща доминация. Южна Флорида празнуваше, но останалите отбори в Лигата гледаха вбесени демонстрацията на арогантност и събираха мотивация за идващия сезон. Няма съмнение, че в един единствен ден Маями Хийт се превърна в най-мразения отбор в НБА. Всеки, който играе срещу тях, във всеки даден ден ще направи всичко по силите си, за да ги победи. Това ще бъде трудно, разбира се, но не и невъзможно. Мегазвездите не винаги са гаранция за успех. Не, че е забранено, но по принцип човек не трябва да вдига на всичко с три голи валета. За да се превърнат в династия Маями ще имат нужда и от поне 1-2 деветки.

От друга страна, хората рядко си дават сметка колко талантливи са абсолютно всички играчи в тази Лига, дори тези в края на скамейката. Ако дадете на Бош, Уейд и Джеймс 9-те най-слаби играчи в НБА за съотборници, Маями сигурно пак ще спечелят 55-60 мача. Трите суперзвезди не са обикновени консуматори на игрището и са от тези баскетболисти, които правят всички около себе си по-добри.

Леброн определено е започнал да се самозабравя извън залата, но когато стъпи на паркета ставa най-полезният и комплексен играч в НБА. Дуейн и Бош не са много след него, като качества и всеотдайност. Трябва да признаем, че ще бъдат много трудно победими особено в плейофен формат и че по всичко личи, че в Маями намиращ се на върха на Дяволския триъгълник, вече има друг дяволски триъгълник: Джеймс, Уейд и Бош.Колко ли противници ще катастрофират и изгубят безследно надеждите си в този демоничен, баскетболен капан? Колко ли треньори ще се чудят защо не работи компасът им? Колко ли играчи няма да знаят къде точно се намират? Колко ли стартови петици ще се стопят така, както изчезнаха петте бомбандировача?  Или може би "Дяволският триъгълник" ще се окаже просто мит? Приказка, изтъкана от случайни съвпадения и подсилена от слухове, суеверия и преувеличения? Ще видим. Отговорите ще започнат да пристигат само след няколко седмици и не очаквам в тях да има нищо свръхестествено. Само моля ви, не казвайте на Спилбърг, че наричат НБА "Лигата на извънземните"...

снимки: Reuters, Getty Images, Интернет

Иво Иванов
Прочетена 19556

Добави коментар ›› Коментари (20)

.........................
(Гост)
20
отговор
25 ноември 2010 | 19:23

Иво, винаги съм харесвал и ценял изключително много статиите ти, но единственото стойностно нещо в тази беше безспорно интересната история за 6-те изгубени самолета. Що се отнася до баскетболната част, както вече някой долу беше казал, наистина си се повлиял прекалено много от медийните кьорфишеци по адрес на Маями. Вече мина месец и нещо от сезона и се вижда, че трима играча отбор не правят ( а то и кога не е било така ?!) ГОрещите определено ще са сред топ фаворитите в Лигата, определено вярвам, че ако не този, то поне следващия или най-късно по-следващия сезон ще надянат пръстенчетата, но е смешно да се говори, че започва нова ера, нова доминация или не знам си какво ново. Обективно погледнато, в момента Маями дори не са най-силния отбор на изток, а камо ли да продиводействат на западният доминатор Лейкърс ! "Дъртаците" от Бостън при среща в елиминациите биха могли спокойно да им скъсат шортите с тяхната изключителна игра в защита, невероятен треньор и магически организатор на играта като Рондо. Просто досега не е имало, няма и да има случай в колективните спортове, когато цял отбор да зависи само от 2-3 играча, особено в НБА, където ротацията е изключително силно застъпена. Прогнозирам за Маями сезон на аклиматизация, а истинското лице на тима ще го видим догодина, но дори и тогава не очаквайте тотално и смазващо превъзходство над конкуренцията. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

kb24
(Гост)
19
отговор
22 ноември 2010 | 22:33

е те колко загуби имат4е незнам Рейтинг: 0 0

до автора
(Гост)
18
отговор
01 ноември 2010 | 08:51

и не бяха представяни с пушек, светкавици и други циркаджийски истории Рейтинг: 0 0

до автора
(Гост)
17
отговор
01 ноември 2010 | 08:49

мисля, че доста си се повлиял от медийния ПР на това трио. от поне 10 години НБА прозведе сума ти звезди най вече чрез медиите. И на Джордан триото и на Лари и на Меджик бяха по убийствени, просто не се шумеше толкова около това какво е триото им - "убиийствено" , "големо" или някакво друго Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Езерняка
(Гост)
16
отговор
19 октомври 2010 | 09:02

В НБА през последните няколко години има един играч, който се разправя и с триота и с всичко, което му застане на пътя, сега и с триъгълника ше се разправи, тоя играч се казва Коби Браянт и играе за Лос Анджелис Лейкърс с номер 24! Рейтинг: 0 0

Peit
(Гост)
15
отговор
02 октомври 2010 | 00:21

Аз си викам за Сънс от 10 годи6но лапенце (93 год/ и то след 2000 бизнесът спе4ели няколко обора си промениха имената много малко игра4и си останаха верни на отбора. Времената се променят това е. Не искам Маями да спе4ели понеже съм против звездоманията и с 2 ръце за оборната красива игра. А примери за баскетболна кариера в момента са Стийв На6 и Грант Хил. Скромност талант инат работохолици и никви скандали. Футболен фен съм аме не объ6таите статята на футболен форум тип Левски ЦСКА Барса Реал М итн. Моля ви се.Отидет на 1 бар спретнете си един дебат не се цовайте.спорта е да сближава хората. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

roni
(Гост)
14
отговор
28 септември 2010 | 01:46

крисо ти кои ма4 си гледал да не е денвар с леикарс Рейтинг: 0 0

Cudi
(Гост)
13
отговор
20 септември 2010 | 13:30

всъщност най-резулататен и с най-голям принос на Олимпиадата беше Уейд :) Рейтинг: 0 0

K24B
(Гост)
20 септември 2010 | 14:32

Ами той и за това стана МВП :) И все пак спомнете си кошовете на Коби в края на мача с/у Испания когато взеха да се връщат в мача ;) Рейтинг: 0 0

NikeAir
(Гост)
12
отговор
20 септември 2010 | 12:35

Най-голям принос и за 2те злата има Coach K.Че играчите са добри - добри са ама е тъпо да се говори, че един или 2ма са спечелили всички мачове... Рейтинг: 0 0

Lakers Champions
(Гост)
11
отговор
20 септември 2010 | 10:26

какво злато са спечелили бе еииииииии спечели го Кобе и Кармело те играха на олимпиядата говедото леброн не се чу даже разбирачи и звезния отбор на Джордан да му закарат на тва говедо ще си остане без прастен нека си гризе ноктите там и да си трае Рейтинг: 0 0

dwade
(Гост)
10
отговор
19 септември 2010 | 22:53

abe heitari umreli! LeBron,WADE i Bosh spe4eliha zlatoto za amerika o6te 08!O6TE TOGAVA SE SRABOTIHA!a eto gi sega specovete koito mi mrunkat 4e nqmalo da stane nqmalo da se srabotqt nqmalo da se polu4i...toq sezon miami sa s POD 10 zagubi 100% garanciq!!!!!!! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Kobe
(Гост)
19 септември 2010 | 23:11

успокой се малко :) Рейтинг: 0 0

BB
(Гост)
20 септември 2010 | 08:57

Момче ти май изцапа гащите... Вземи се преоблечи, помисли малко и пак коментирай... Големи гаранции взе да раздаваш нещо. Рейтинг: 0 0

Kriso
(Гост)
20 септември 2010 | 21:10

брат ако не беха кармело и коби нз кжа олимпиада 6теха да спе4елат сащ 6тото само те двамата се опражяха с рубио а леброн и др само гледаха Рейтинг: 0 0

NikeAir
(Гост)
9
отговор
19 септември 2010 | 20:14

Каквото и да говорим истината е, че нищо не се знае за "новия" отбор на Маями. Принципно съм фен и на тримата играчи, но честно казано ме съмнява да започнат с успехите и рекордите още от първия сезон. И треньорите бая работа ще трябва да положат за да сработи цялата схема. След първите няколко мача ще стане ясно. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

7ank4370
(Гост)
8
отговор
19 септември 2010 | 18:07

до отговор 4 кобе браянт е самозабравил се тапак виж статистиката прави средно по 2 асистенции на мач а леброн и уейд по 6-7 то сигурно на кобе и димяща бомба да му дадат няма да я подаде Рейтинг: 0 0

Grigor
(Гост)
19 септември 2010 | 18:19

Но вече е 5 пъти шампион така че...тихо ! Рейтинг: 0 0

K24B
(Гост)
19 септември 2010 | 20:19

Кви 2 асистенции на мач бе говедо просто.Лечоук прави повече, щото играе повече с топката.сега ще видите всички, че Кралицата е най-надценения играч в историята Рейтинг: 0 0

roni
(Гост)
7
отговор
19 септември 2010 | 16:35

д***и супата тапак с твоя бостан Рейтинг: 0 0

bulby
(Гост)
6
отговор
19 септември 2010 | 16:08

Как ще си умра от кеф ако Бостън или Орландо ги отстранят и дори не стигнат до прогнозирания финал с L.A. :) Рейтинг: 0 0


							
						

НБА

Розата, която отказва да увехне 01 ноември 2018
“Вярвайте в себе си, дори когато те не го правят”. Това послание отправи Дерик Роуз в профила си в социалната мрeжа Facebook, след като вкара рекордните за кариерата си в НБА 50 точки. Най-младият MVP в ...
Уили Ернангомес: В Испания не само се работи ... 20 август 2017
Баскетболистът на Ню Йорк Никс Уили Ернангомес даде ексклузивно интервю за предаването "Код спорт" по ТВ+. Той играе на позицията център и е един от най-добрите испански национали. Кариерата му започва в Реал (Мадрид), ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?