Баскетбол

Атанас Голомеев: Българският баскетбол може да се възроди с апостолски труд

15 септември 2010 | 11:25
Атанас Голомеев: Българският баскетбол може да се възроди с апостолски труд

Легендата Атанас Голомеев е безспорно една от най-големите фигури в историята на европейския баскетбол. Роденият на 5 юли 1947 година в София баскетболист е единственият българин двукратен топреализатор на първенства на Стария континент през 1973 и 1975 години. Центърът се слави и с друго уникално постижение, попадайки в идеална петица на Европейски шампионат през 1977 година. След края на своята кариера Голомеев е признат за един от 50-те най-велики баскетболисти на ФИБА за всички времена. Мнозина все още помнят неговият бенефис през 1987 година в зала "Универсиада", когато европейски величия на играта с оранжевата топка се изправиха срещу България.

Един от най-интересните факти от биографията и съответно кариерата на Голомеев са свързани с висшето му образование, което той завършва в Канада. Българинът е възпитаник на Университета "Макгийл", базиран в Монреал. Голомеев успява да извоюва приза "Спортист на годината", след като е става топреализатор на местния студентски шампиона (CIAU), а на следващата година е обявен за най-добър център на Канада, получавайки предложения и от някои американски университети в NCAA. Сериозен интерес към играча проявява и Ню Йорк Никс, но баскетбоилистът предпочита да се завърне в България. Три години учи архитектура в "Макгийл", а у нас Атанас Голомеев следва външна търговия. В същия период се състезава за тима на Академик, а последните десет години от баскетболната си кариера носи екипа на Левски.

Голомеев бе една от многото големи баскетболни личности, които присъставаха на финалната фаза на Световното първенство по баскетбол в Истанбул. Ето какво сподели след финала на надпреварата легендарната фигура:

- Какво е мнението ви за финала на Световото първенство по баскетбол?

- Стана разкошен мач, такъв какъвто очакваха всички. Имаше сериозно напрежение, аз бих го разделил на две части - едната, която беше One Man Show  и след като стана разликата 18-20 точки вече американците показаха истинските си качества. За съжаление те са момчета с невероятни качества, но явно нямат международен опит и го показаха в първата част на мача. Играха доста напрегнато, много слабо в нападение, но сред тях имаше един, който е изключителен играч, който ми напомни детските години, когато мъже се включваха да играят с юношите. Кевин Дюрант все едно играеше с юноши. Той си поигра точно, както звезда  от мжки отбор, която гостува в на юноши. Точно така изглеждаше от страни. Притежава уникални качества. Висок 208 сантиметра, стреля от 9-10 метра, има невероятно дълги ръце и точна ръка. Именно той беше разликата между останалите отбори и САЩ.

- Как вис е стори организацията на Световното първенство в Турция? ФИБА го оцени като най-доброто в историята...

- Не съм бил на много световни, но турците вече имат сериозен опит в организацията на големи турнири. Показаха го на два пъти, този им е третият. Една зала като "Синан Ерден Доум" предразполага от само себе си за една отлична организация, просто трябва да се нареди вътре пъзела. Турците са големи мераклии във всяко едно отношение. Не мога да кажа, че организацията е германска, но като за нашия регион е просто прекрасна.

- Можеха ли домакините да постигна нещо повече от финал на този шампионат?

- Това беше абсолютният максимум за Турция. В спорта, освен майсторството и подготовката, винаги има и известна доза шанс. Те имаха този шанс в мача срещу Сърбия. Отборът на Душан Ивкович в никакъв случай не е по-лош от отбора на Турция, независимо от невероятното израстване на домакините. Това, което видяхме на този шампионат е, ако мога така да се изразя, детронирането на отбора на Испания, който също с известен малшанс загуби. В случай, че бяха влезли във финалната четворка, испнаците щяха да играят много по-сериозна роля. Те бяха бяха доминираща сила в последните 5-6 години. Станаха световен и европейски шампион и като че ли това поколение стигна своя връх. Те бяха малко демотивирани в двубоя за 5-6 място срещу Аржентина, но шесто място на Световно първенство за една нация като Испания в никакъв случай не е толкова лошо представяне. Истината обаче е, че на фона на това, което се случваше в последните години, има сериозно отстъпление.

- Как оценявате прогреса на балканските отбори. Доста добри мачове на Хърватия и на Словения, Турция естествено, Сърбия, Гърция изиграха също така добри мачове в групите и елиминациите?

- Аз отдавна съм го казал, че с разпадането на Югославия в баскетбола стана нещо като фойерверк. Виждате какво се случва - Черна гора миналата година ни водеше с 51 точки в София, Словения, Хърватия и Сърбия каква роля играят на Световния шампионат и всичко това дойде от една държава, нали? Просто школата им е невероятна. В това число бих включил и Македония, която, до колкото си спомням, последните на няколко пъти ни побеждава.

- Много ли е далеч България или по-точно колко много е далеч на фона на баскетбола, който се играе тук?

- В България трябва да се започне с много апостолски, пионерски труд. Апостолите, които събираха навремето децата трябва да се намерят и да започнем отначало, защото ние сме точно 20 години назад. Преди две десетилетия не беше така. Ние си играехме като равен с равен с почти всички отбори в Европа, включително Югославия победихме в Пазарджик с 20 точки, а там играеха Владе Дивац, Дражен Петрович и целия звезден отбор на тази страна. През последните 15 години допуснахме невероятен срив и в момента по мои груби сметки имаме не повече от 140-150 баскетболисти. Как да имаме сериозен национален отбор, като в една Испания има шест или осем Лиги и има хиляди баскетболисти. В САЩ в момента има картотекирани 4000 души, които са над два метра, упражнявайки този спорт на всички нива и Лиги в страната. Просто ние трябва да започнем от нулата. Нашият баскетбол е на дъното и нищо не идва отдолу. Виждаме какво се случва на Европейското по волейбол. Ние изпуснахме руснаците, защото последните 3 мача ги бием в подготовката, а сега ни побеждават с 3:1. Независимо от това е ясно, че във волейбола идва нова генерация и със сигурност в следващите 10-15 години ще имаме сериозен отбор. Какво се случва в баскетбола? Къде са тези, които идват отдолу? Тези 5-6 талантливи момчета, които се появиха, те заминаха за САЩ и ги няма никакви.

- Може ли развитието на турския баскетбол през последните 15 години да послужи като пример за нас?

- Турция е била империя и е с 82 милиона население. Разликата, която имаш при селекцията, която имаш от 80 милиона и от 7 милиона е огромна. Първо индустрията тук е развита, а ние нямаме никаква. От къде да дойдат средства за баскетбол? Тук спортът е въпрос на държавна политика, бюджетът на федерацията е 4-5 милиона евро. Същото се случи и в Литва и резултатите са налице. Докато ние събираме 1,5 милиона лева и то от хиляди спонсори. Спортът трябва да бъде обект на държавна политика. Аз разбирам защо не става, защото няма за болници, няма за кувиози, няма за лекарства за раково болните и нека да се помисли първо за тях, след това за спорта. Не тръгне ли обаче икономиката, нищо не може да се случи. Така че няма какво да разчитаме, ще си ги гледаме по телевизията, който има възможност и на живо и това е.

- Какво би Ви накарало да се върнете и помогнете на баскетбола в България?

- Едно мотивирано ръководство, каквото сега в момента има в България. Виждат се първите стъпки, които се правят, но ние ако искаме от чиновниците това да се случи, няма как да стане. Аз ви казах - апостолски труд. Това са хора, които трябва да обикалят училищата, да възродят играта на местно ниво. Навремето когато ни обвиниха, че е налудничева идеята да съберем 25 деца над 2 метра, от тях излязоха петима баскетболисти, които  останаха и се пенсионираха като баскетболисти. Аз имам подобна идея и мисля следващия сезон да я осъществим, защото трябва от някъде да се почне. Трябва да се поканят мисионери и треньори от САЩ, да проведат и семинари. Ние трябва да им платим един билен и един хотел и нищо повече, защото хората не искат нищо. Имат си такива програми за ограмотяване на света, само че ние трябва да се организираме така, че да дойдат.

- С какво бихте се заели? По-скоро с мениджърска работа, в смисъл да се направи една добра организация. Къде виждате мястото си?

- Аз съм във възраст, в която мога да дам само акъл, което също е важно, защото това е, което младите го нямат - опит и акъл. Има много способни и млади хора, но едно е да имаш опит и контакти и смея да твърдя, че малко са хората, които имат моите контакти в европейския и световен баскетбол. Така, че аз мога да бъда от полза. В България през последните 20 години има хора, които никой не ги търси, а те могат да бъдат много полезни. Това е истината.

- Споделете какво ви каза Богдан Таневич след мача срещу Сърбия?

- Нищо конкретно. Само ми се израдва и аз му пожелах успех. За съжаление не успяха да стигнат до титлата, но това е един връх, който за Турция е отличен резултат. Програмата минимум за Богдан Таневич е изпълнена.

РАЧО КОЛЕВ
редактор - отдел "Спорт"
Прочетена 7372

Добави коментар ›› Коментари (11)

!!!
(Гост)
11
отговор
15 септември 2010 | 21:20

Че е бил голям играч, това е сигурно ,но е и голям грандоман,още по-сигурно! Рейтинг: 0 0

денис
(Гост)
10
отговор
15 септември 2010 | 18:16

Голомеев говори така, все едно хората от федерацията са на хиляди километри от него и не могат да се видят и да поговорят за бъдещето на баскетбола. Не е сериозно да твърди, че има желание да прави нещо, но не го канят. Дано все пак се присъедини към Глушков и заедно да направят нещо добро. Поне да обучат двама центрове. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Anonimous
(Гост)
9
отговор
15 септември 2010 | 16:13

Ако имаше школи в повече градове може и да стане нещо от нашия баскетбол ... примерно казвам в гр.Монтана има само женски баскетболен отбор ... Рейтинг: 0 0

tapi
(Гост)
8
отговор
15 септември 2010 | 15:42

тъпи футболни-пишлемета фенове 80% от постовете боклук! Рейтинг: 0 0

Искрено му се възхищвавм
(Гост)
7
отговор
15 септември 2010 | 15:22

Аплаузи за големия баскетболист на големия "Левски" Голомеев! Рейтинг: 0 0

opaaaaaaaaa
(Гост)
6
отговор
15 септември 2010 | 15:06

докато има бутане на играчи в национала и фил джексън да дойде, не мое ни оправи Рейтинг: 0 0

ГОЛЯМ!!
(Гост)
5
отговор
15 септември 2010 | 14:32

какъв левскар си бе - родоотстъпник! свобода за името на Апостола!!!! Рейтинг: 0 0

prosto kato bop!
(Гост)
4
отговор
15 септември 2010 | 13:34

толкова е проста работата, михов и глушков да го поканят на среща да разберат какво мисли човека и как може да помага и готово. нищо по просто от това! Рейтинг: 0 0

FWE
(Гост)
3
отговор
15 септември 2010 | 13:15

Ахааа значи това да предпочетеш големите пари пред родината си, е много соц. Браво чудесно мислене, за това сме на тоя хал в България в момента Рейтинг: 0 0

Levskar
(Гост)
2
отговор
15 септември 2010 | 12:26

Тва да предпочетеш България пре Ню Йорк Никс не е у ред ! Много соц човек ! А може да е заради жена ! Рейтинг: 0 0

WWW_OR1GiNALNI_BE_Teniski
(Гост)
1
отговор
15 септември 2010 | 12:04

БАСКЕТБОЛА НИ Е ПО МЪРТАТ ОТ ВСЯКОГА !!! Рейтинг: 0 0


							
						

Испания - Лига АСВ

Прокудената легенда 07 септември 2018
“Щеше да ми бъде по-приятно да се сбогувам по друг начин. Решението е ясно. Просто ме уведомиха, че трябва да направя следващата крачка и да продължа на ново поприще извън терена. Аз съм убеден, че можех да играя ...
Тони Дечев: Искам да помогна на Берое да постигне ... 03 януари 2019
Специалистът, който от началото на годината бе привлечен в мъжкия баскетболен отбор като помощник-треньор на Любомир Минчев, е категоричен, че в Стара Загора се работи на високо ниво и целите пред Берое доказват това. ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.