›› Анкета

Кой е фаворит да спечели шампионската титла на България за 2018 година?

›› Булевард

Божинов стана Шогун!

Българският футболист и нападател на швейцарския Валери Божинов отново изуми! A post shared by Valeri Bojinov Official (@valeribojinov86) on Aug 14, 2017 at 3:05am PDT Първо с нова прическа. Този път ...

Виж още

БГ Футбол

Местят Националния стадион от пъпа на София

23 октомври 2009 | 07:16
Местят Националния стадион от пъпа на София

Националният стадион “Васил Левски” да се освободи от мачове, а футболът да се изнесе в покрайнините. Така се отпушва трафикът в центъра на София, предложи вчера пред “24 часа” главният архитект Петър Диков. Инициативата му е по повод новия общ устройствен план на столицата, който СОС приема в четвъртък. В него има доста терени за спорт и атракции, измежду които трябва да се избере един за нов стадион, призова Диков. Старият ще остане за лека атлетика и други спортове. В чертежите имало и терени от по 60-70 декара за нов футболен стадион. За да не предпоставя избора, той отказа да ги посочи. Логиката му да иска преселение на футбола е, че това е спортът, който привлича много хора в България. “Представете си какво ще стане, ако затваряме всяка седмица “Евлоги Георгиев”, ако, дай боже, се играят често международни мачове у нас”, аргументира се Диков.

2 скоростни магистрали отпушват столицата

Две скоростни градски магистрали ще съкратят времето за придвижване из София.

Стартират ги, след като в четвъртък Столичният общински съвет приеме новия общ устройствен план, който залага развитието на града в идните 20 години.

Така наречената северна тангента спестява 8 километра на пътуващите от Люлин към автомагистралите “Хемус” и “Тракия”. Тя ще пътува от Ломско шосе при околовръстното и на изток - северно от Илиянци, Бенковски и Враждебна, до “Ботевградско шосе” преди околовръстното, в което ще се влива при участъка към летището. Северната тангента минава през изцяло нови, незастроени територии. Освен че е най-късият разрез между западна и източна София, без да се минава през центъра или околовръстния път, тя има и друго предимство. С нея околовръстното ще получи статут на градска магистрала, което ще осигури по-бързо придвижване и по самото околовръстно. Като магистрално трасе е категоризирана и самата северна тангента. “Това е съществено за решаването на транспортния проблем - главно на транзита и на вътрешноградските връзки. Северната тангента е напреднала и в проектирането. Това е и едно от трасетата, за които премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент да се изгради бързо”, обясни главният архитект на София Петър Диков.

Северната тангента не е изцяло нов път. В по-голямата си част трасето съществува и сега, но с изграждането му от “Ломско” до “Ботевградско шосе” и категоризирането му като магистрала трафикът ще се отприщи, вярват в общината. “Ако се пътува през северната дъга на околовръстното, ще отнема километри повече и ще се пресичат доста урбанизирани територии. Северната скоростна тангента е разработена като транзитно трасе - без квартали, без локали, и е най-бързата възможна връзка изток - запад”, уточни Диков. Отчуждаването там нямало да е проблем, защото земите са основно земеделски. Диков пресмята, че тангентата може да е факт до 4 г.

И второ “магическо” трасе обещава новият план на София. Западната тангента ще свързва Люлин с Нови Искър. Тя поема товарния трафик от Перник. Ще е продължение на автомагистрала “Люлин” - ще върви западно от Филиповци, между Божурище и гара “Волуяк”. Ще се влива в околовръстното едва след като я пресече северно. Според еколози това е по-добрият вариант пред второто възможно трасе на западната тангента, което вече отпадна. То пък щеше да пресича Овча купел, Факултета, земите между Люлин и Западния парк, при Северния парк и между Требич и Илиянци. Недостатъците на този отхвърлен вече маршрут са два - осеян е със светофари и прекъснат режим на придвижване и разсичане на едни от най-хубавите територии на София.

От общия устройствен план става ясно, че гръбнак ще е релсовият транспорт - подземен и наземен.

Нови квартали, доколкото ще има, ще са основно в северната част на София - по южните склонове на Стара планина, на които общината предрича апогей. Това обаче не е акцент на плана, защото мнението на градската управа е, че в обозримото бъдеще София ще се развива главно в сегашната си територия. А на нови места ще има по-ниско, по-луксозно жилищно строителство, т.нар. американски тип. То ще е ориентирано именно по южните склонове на Стара планина и към Лозен. Между “Цариградско шосе” и околовръстното - по поречието на Искър, ще е и новият увеселителен парк. Той ще разполага с цели 1000 дка. Една от причините за неуспеха на стария Софияленд е, че бил близо до центъра на града и се оказал недостатъчен като размери. Нямал и достатъчно места за паркиране. Сега част от терена в Погребите ще се влее в нова пътна връзка, успоредна на бул. “Н. Й. Вапцаров”, която ще отвежда трафика към “Кошарите”. Върху останалите парцели на някогашния Софияленд пък ще правят офиси и магазини, но ниски и с богато околно озеленяване.

Между 20 и 50% са намалени показателите за застрояване на цяла София с новия план, съобщи още пред “24 часа” Диков. И като плътност, и като височина щели да се свият строежите, особено на юг от околовръстното - в подвитошките квартали.

Новите карти описват и терените за детски градини и училища, като така предотвратяват застрояването им. “Промяната на общия устройствен план е по-трудна, отколкото на подробните устройствени планове. Това е гаранция, че имотите на учебните заведения няма да се пипат за друго. Тепърва предстои строителството на нови школа, продължаваме и с изграждането на детски градини, което започнахме пред последните години”, напомня архитект №1.

Новият план дава и терени за производство и логистика - този пояс ще е на север. Без такова строителство не можело да се мине, защото в очите на чужденците то повдигало статуса на града.

“Планът дава възможности, той не строи, нито дава пари. Но когато вече има възможности, зависи от частната инициатива”, подчерта Диков на въпрос оглеждат ли чужди гиганти София. Когато съдът се произнесе и по несъстоятелността на “Кремиковци”, такива ще се очакват и за земите под комбината. По новия устройствен план те са със статут на смесена многофункционална зона, в която може да се развиват технологични паркове, жилищни и офис зони. 7 миникампуса с огради и специален достъп са заложени пък за Студентски град. Само общежития, библиотеки, читални и заведения за хранене, но не тип луксозно и кръчмарско, а столово, щяло да има в кампусите. Веселбите - извън тях, отсече Петър Диков.

Свежата зеленина ще е с 500 декара повече


Планът се отнася с изключителен респект към зелените площи. Много от тях досега не бяха отразени в картите на София. Добрата новина не само за еколозите, но и за плана е, че с новия те са отредени само за градинки и са с много висока степен на защита. С помощта на гражданските сдружения гаранцията им е сигурна, твърди Диков.

Той изчисли, че новият план увеличава зелените площи с цели 500 декара. Основният дял се пада на сгъстяване на градинките в кварталите. Предвидено е изграждането и на нови паркове - “Жива вода”, водния “Искър”, спортния “Студентски” и историческият “Софийска Света гора”. Ще се създадат Източен парк - между Младост и Горубляне, и парк “Лозенец” - между бул. “Черни връх” и “Симеоновско шосе”, издаде Диков. Планирани са развитието на Северния парк и засаждането на “Възраждане” в Зона Б-5. Новите паркове са с по-далечна перспектива, признават от кметството.

Парк на четирите сезона обещаха на Овча купел

Всички държавни и общински имоти между жилищните комплекси Овча купел 1, Овча купел 2 и едноименния квартал да се обособят в Парк на четирите сезона. Терените между “Обиколна” и околовръстното, зелените площи при баня “Овча купел” и парк “Славия”, всички територии около бул. “Монтевидео”, тези около НБУ и около големите училища плюс няколко завзети от бетонови възела терена ще станат дробовете на София. Общината няма да планира други строителни инициативи, а градините ще се построят на принципа на публично-частно партньорство. Това обеща вчера главният архитект на София Петър Диков на гражданското сдружение “Овча купел” и инициативния комитет за създаване на парк “Кукуряк”.

Още планът “Мусман” установява, че това е най-уютната, с най-мек климат и най-закътана от ветровете част на София. За нея сдружението и комитетът планират нова устройствена схема с екологични площадки с диви животни, спортни терени и водни площи, оползотворяващи минералната вода и зоната около Горнобанска река.

"24 часа"

Добави коментар ›› Коментари (41)

noname
(Гост)
41
отговор
23 октомври 2009 | 18:48

Ot kade pari za nov stadion BE DIKOV?Ti li shte gi dadesh?Da ne struva 1000 lv?Ako pak si sanyval nqkoe proekt4e si e tvoi problem.Ne moga da razbera samo zashto zatvarqt Evlogi Georgiev?Kakuv e problema???????Ma4 kato Ma4.Po cql svqt gi ima kade li ne stadionite,ama da gi zatvarqt tova nikade go nqma.Kvi sa tiq merki za sigurnost kvo e tva 4udo? Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Samoyl
(Гост)
40
отговор
23 октомври 2009 | 18:11

Стадиона в Пловдив ще трябва да се вкарат ..наистина доста милиони за ремонт..все едно Васил Левски да ремонтират. Първия път когато го видях наистина си казах и аз де да имаше кой да го ремонтира,но нали сме българи..важното е по малко да дадеме..Гигов нямаше ли да го взима на концесия или някой друг щеше да взима? Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Erlandeca
(Гост)
39
отговор
23 октомври 2009 | 17:34

irriducibli_blg , казваш стадиона в Пловдив да стане 10 пати по-готин ??? от кой ??? Хората искат да строят нов стадион, не да ремонтират Васил Левски! Рейтинг: 0 0

Erlandeca
(Гост)
38
отговор
23 октомври 2009 | 17:32

Samoyl, абсолютно си прав! Но повечето хора тук не могат да погледнат по-далеч от носа си. Много знаят, но си мислят, че метрото е влака за Мездра... Рейтинг: 0 0

Samoyl
(Гост)
37
отговор
23 октомври 2009 | 17:15

По-хубаво от нов стадион в покрайнините , с голямо паркинг место..няма.Колкото до градоустройствения план на София.Това е проблем на правителствата от години..всичките които се смениха последните години. Защото не са инвестирани пари през годините за Улекотяване на трафика в столицата и всички селяни които псуват Софиянци и столицата вече са тук, и то просто няма на къде !!! ТОВА Е ПАРИ ТРЯБВАТ Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ффф
(Гост)
36
отговор
23 октомври 2009 | 17:05

Най накрая проблясаци на разум в тази държава ... Но кога ще се направат тези промени това вече е интересно .... Рейтинг: 0 0

irriducibli_blg
(Гост)
35
отговор
23 октомври 2009 | 17:04

v interes na istinata po-dobre v plovdiv da se igraqt ma4ovete na nacionalniq otbor.... stadiona ima zalojbi da stane 10 pati po-gotin s remont ....... a i plovdiv si e centralno v BG a za magistralite ili kanalite v Sf izob6to ne mi dreme ........ zatavaite v zadrastvaniq xaxaxax do Иван - ei,6to ne si smeni6 imeto na ismail be...... hoodi ti da gleda6 v istanbul ma4ove Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Erlandeca
(Гост)
34
отговор
23 октомври 2009 | 16:15

Ей мухльовци , Вие всички архитекти излязохте!!! Само знаете да плюете и да давате акъл! Пумияри !!! До #30, виж се как пишеш бе спермо изветряла, после коментирай кой е образован и кой не! НАРОД ОТ ПРОСТАЩИНА, ТОВА СМЕ!!! Рейтинг: 0 0

диков вън от софия!!!
(Гост)
33
отговор
23 октомври 2009 | 16:02

този диков просто не трябва да бъде архитект и то главен на софия...да беше видял Истанбул на финала за купата на европа...няма затворени улици- а тях ги затваря - полицията която е още по-некомпетентна от диков...стадион юнак седи като след посещение на метеорит - ето место за паркинг...втори паркинг можеше да е под езерото ариана...а и не е нужно да се затваря от ндк до орлов мост...а по тази отсечка да се пускат за паркиране хора с билет за мача и една лента остава за градски транспорт...диков вън! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ooo
(Гост)
32
отговор
23 октомври 2009 | 15:56

върнете ни стадиона ве , тъпанари с тъпанари Рейтинг: 0 0

Иван
(Гост)
31
отговор
23 октомври 2009 | 15:46

Направете националния стадион в Истанбул или в Букурещ...Неорбазовани тапанари. Рейтинг: 0 0

Onzi
(Гост)
30
отговор
23 октомври 2009 | 15:52

K*r za Sofia !!!!!!!!!!!!!!!! Рейтинг: 0 0

do Пловдив
(Гост)
29
отговор
23 октомври 2009 | 15:24

a we izduhan ti 4uvash li se kakvo govorish we nacionalniq stadion da e vyv plovdiv?? moga da ti kaja 4e stadiona ne samo pri vajni ma4ove a i poprincip se palni pone 40% do 50% ot sofiqnci a drugata po golqma 4ast ot iugozapadna bulgaria az sam ot pernik i znam mnogo dobre kakvo masovo izteglqne se slu4va za sofia ot pernik,blagoevgrad,kiystendil,petrich,sandanski dokato vyv va6iq sme6en plovdiv 6te doidat samo ciganite ot stolipinovo i sa6tite cvetni privarjanici ot pazadrjik tova 6te ste!! po dobre si spestqvai takiva maloumni komentari po posoka sofia i nacionalniq stadion Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Първа дивизия
(Гост)
28
отговор
23 октомври 2009 | 15:20

Диков един съвет от мен - смени си дилъра пич! Рейтинг: 0 0

Браво маестро Диков
(Гост)
27
отговор
23 октомври 2009 | 14:41

е тва е най-кухия главен архитект който София е имала! Когато смениха Стоян Янев много хора въздъхнаха облекчено, а други казаха че в сравнение с Петър Диков, Стоян Янев ще ни се види супер и прави бяха наистина! Вместо да се направи едно истинско градоустройство, да се помисли за инвестиране в съществиващите кватрали с цел тяхното освежаване и подобряване и спиране на застрояването на драгалевските и симеоновските ливади, тъй като жилища в столицата има предостатъчно, Диков се занимава с глупости. Единствените неща които са направени в Софоя са общо взето по инициатива на Софиянски и Бате Бойко а Диков само приглася като църковен хор и ни съсипва града. А на хората които се обаждат к*р за София и т.н. мога да кажа да си приберат съселяните от нашия град. Момчета и момичета от провинцията, ние истинските Софиянци ви уважаваме, не се мислим за по-големи от вас и не се надуваме като идем в провинцията. Тези дето се правят на големи софиянци са вашите съселяни, дошли преди 5 или 10 или 20 години в столицата и избиващи комплексите си за малоценност пред вас. Супер неприятно ми е да ме слагат под един знаменател с тях, но нямам избор, аз съм се родил тук и баща ми и дядо ми са се родили тук и това е нашия град и искам да живея добре в него а не да газя боклуците на цяла България и да ме залива отвсякъде реч на мийеко Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

›› новини

›› новини

Белгия обяви състава за ЕвроБаскет 2017
16 август 2017 | 18:04
Де Джорджи обяви състава на Полша за Евроволей 2017
16 август 2017 | 17:57
Сагата свърши: Ювентус вече има мечтания халф
Защо Мадрид се обърна към младите
16 август 2017 | 17:49
Йовкова и Александров срещу японци на 1/16-финалите в Панагюрище
16 август 2017 | 17:44
Фернандес поема академията на Пари Сен Жермен
16 август 2017 | 17:29
Божинов стана Шогун!
16 август 2017 | 17:24
Един час в залата с Неймар
Дъщерята на Шумахер е боец като баща си (видео)
16 август 2017 | 17:21
Аякс привлече норвежки талант
16 август 2017 | 17:03

›› Булевард

Божинов стана Шогун!
16 август 2017
Българският футболист и нападател на швейцарския Валери Божинов отново изуми! A post shared by Valeri ...
Треньорът на Левски влиза във "Фермата" 16 август 2017 | 10:49
Анхел ди Мария показа чувство за хумор 16 август 2017 | 03:39
Един от най-желаните ергени - волейболистът Николай Николов за любовта и спорта (видео) 16 август 2017 | 15:20

›› Волейбол

Теодор Салпаров на 35 за националния тим, ЦСКА и Лукойл
16 август 2017
Волейболният ни национал Теодор Салпаров днес празнува своя 35-и рожден ден. В момента либерото няма много ...
Треньорът на Левски влиза във "Фермата" 16 август 2017 | 10:49
Волейнационалите почиват само един ден преди Евро 2017 16 август 2017 | 15:13
Един от най-желаните ергени - волейболистът Николай Николов за любовта и спорта (видео) 16 август 2017 | 15:20

›› Баскетбол

240: Наваро и всички останали (видео)
16 август 2017
Хуан Карлос Наваро е на 37-годишна възраст и пише финалните страници на великата си кариера. Поредната добавка към ...
Минск е последната спирка за България това лято 16 август 2017 | 11:30
Белгия обяви състава за ЕвроБаскет 2017 16 август 2017 | 18:04
Очаквано: САЩ без НБА играчи за АмериКъп 16 август 2017 | 16:29
							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Лудогорец предизвика съдбата и си изпати, но ... 03 август 2017
Лудогорец изигра пореден луд мач в Европа, но този път шансът не бе на страната на орлите и те се сбогуваха с мечтата да попаднат за трети път в групите на Шампионска лига.Срещата реванш срещу Апоел (Беер Шева) бе ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал