›› Анкета

Доволни ли сте от представянето на българските атлети на Европейското в Белград?

›› Булевард

Футболният свят реагира на ужаса в Барселона

Футболни клубове и отделни играчи реагираха на терористичния акт в центъра на Барселона по-рано днес. Бял микробус се вразя в тълпата хора на популярния булевард “Ла Рамбла”. Различни са информациите за ...

Виж още

Лека атлетика

Теодора Коларова: Завръщам се, за да реализирам това, което не успях преди две години

07 юли 2009 | 13:40
 Теодора Коларова: Завръщам се, за да реализирам това, което не успях преди две години

Теодора Коларова е една от трите атлетки на Георги Димитров-Корема, които преди две години бяха наказани заради допинг. Венелина Венева и Ваня Стамболова изтърпяха наказанието си и вече се завърнаха на пистата, като успяха да покрият и нормативите за участие на световното първенство в Берлин през август. На Коларова пък й остават около 2 месеца без официални състезания. Родената във Велики Преслав атлетка обаче изживя един от най-прекрасните мигове в живота си през последните 24 месеца – стана майка на малкия Огнян. По-малко от година след като е родила, Теодора е възвърнала перфектната си фигура и тренира усилено за завръщането си в голямата атлетика. Майка й Екатерина пък напуска работа в родния Преслав, за да помага в отглеждането на малкия Оги, който вече е тръгнал по стъпките на майка си и един ден може да я последва на атлетическата писта. Ето какво сподели Теди в ексклузивно интервю за Sportal.bg.

-    Теди, остават близо два месеца до изтичането на двегодишното ти наказание, с какви чувства очакваш деня, в който ще се завърнеш официално на пистата?

-    Със смесени. От една страна се радвам, че свърши това, което чувствах като затвор. От друга страна ми е останала малко тъга от самото наказание и от всичко около него, негативните емоции, които ми се струпаха. Минали са, но все още имам лек горчив вкус от тях.

-    Преди близо две години остана обидена от отношението на федерацията към теб. Преживя ли вече тези неща?

-    Преживяла съм ги, още повече че покрай детето се чувствам много по-добре. На никого не съм обидена, надявам се занапред нещата да вървят по друг начин. Не знам какво да очаквам, но се надявам на по-добро отношение.

-    Всъщност тогава останаха известни съмнения около положителната ти допинг проба. Няколко дни по-рано даваш отрицателна проба, десетина дни по-късно отново отрицателна, а тази между тях се оказва положителна. Имаш ли някакво обяснение за себе си какво точно се случи тогава?

-    Не искам да се връщам назад. Много приказки се изприказваха. За мен все още не е изяснено какво се случи тогава, останаха догадки. Всичко остава загадка за мен. Всъщност така и никой не изясни за какво точно става въпрос, дори и от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Не знам какво се случи, но истината е, че си загубих две години от състезателната кариера. На мен обаче това наказание ми се отрази положително, родих си детенце. Общо взето може би от трите, които ни наказаха, за мен обстоятелствата се стекоха по най-благоприятен начин, не от спортна гледна точка, а от човешка.

 

-    Венелина и Ваня се завърнаха успешно на пистата, вече покриха и нормативите за участие на световното първенство в Берлин. За теб е ясно, че няма да стартираш на този форум. Имаше обаче идеи да се пуснеш на някой турнир през септември, взехте ли вече решение какво ще правите?

-    Не знам какво ще реши треньорът, по принцип се готвя. По всяка вероятност няма да съм на нивото, на което бях, но през зимата вече очаквам да стартирам. Докато Венелина и Ваня са много добре, радвам се за тях и им пожелавам много успехи, както всички видяхме те се върнаха на ниво от световна класа.

-    Ти се появи на стадиона на състезанията, на които участваха те в София, подкрепяше ги. Липсва ли ти пистата?

-    Много ми липсва и много ми липсва връзката с Ваня и Венелина, защото след наказанието всеки тръгна в различна посока. Те тренираха, докато аз бях бременна и ми липсва контактът с тях. Чуваме се по телефона, когато има състезания отивам да ги видя. Но догодина пак ще сме заедно.

 

-    Забелязах, че тренираш сама в момента. На НСА ли ще се готвиш, докато поотрасне детето? Всъщност кога ще се съберете цялата стара група на Георги Димитров?

-    Като мине летният сезон, турнирите и живот и здраве световното първенство, от есента може би ще започнем лагери и всичко си тръгва по старому.

-    Няма ли да ти липсва малкият Огнян, когато тръгнете по лагери?

-    Много ще ми липсва, но ако сме в България баща му Иван ще го води при мен в събота и неделя, ще измислим варианти, за да го виждам. Определено ще ми липсва, но и за него ще е добре да свикне с баба си и дядо си на Преслав, да не е тук в София. Ще се наложи да се справим. Предполагам, че при всички майки спортистки е по същия начин – децата липсват.

-    Трудно ли е да се отгледа едно дете в такъв тежък момент – не получи пари от турнирите, на които участва, дойде наказанието, как успяхте да се справите?

-    Трудно е, но успяхме да се справим с помощта на семействата ни, които ни помагат с парични средства, с физическа помощ. Иначе наистина, ако говорим за парични средства, разчитам единствено на мъжа ми и на семействата ни. За съжаление за момента аз помагам само физически, а не и финансово. Надявам се обаче това да е временно, просто така се стекоха обстоятелствата.

Майката Екатерина е напуснала работата си в родния Велики Преслав, за да помага на Теди в отглеждането на малкия Огнян, който на 17 юли ще навърши годинка

-    В момента живеете в блок на НСА, тъй като си състезателка на КЛАСА. Мениджър обаче ти стана Георги Павлов, за неговия клуб ли ще се състезаваш след наказанието или оставаш атлетка на КЛАСА?

-    Да, живеем в блок 61 в Студентски град, плащаме си наем, но той като състезателка на КЛАСА е много по-нисък от другите. Ако трябваше да излезем някъде другаде на квартира, не знам дали щяхме да се справим. Ще се състезавам за КЛАСА и след наказанието. Иначе сме подписали договор с Георги Павлов и той ще ми бъде мениджър.

-    Много хора плюят по треньора ти Георги Димитров, но той беше един от малкото хора, които бяха до теб по време на наказанието…

-    Много хора наистина го плюят, защото той е човек, който обича да казва истината в очите. А истината не винаги е приятна и затова не е обичан. Да не казвам даже, че е и мразен от някои. Но той си е такъв и няма да се промени. Трябва да има и такива хора, които да казват истината в очите. Лошото е, че по този начин и той си пати.

-    Той ли беше стимулът и трите да се завърнете на пистата след наказанието?

-    Донякъде и той. Подкрепял ни е през цялото време, но и ние имахме огромно желание да се завърнем. Просто не може толкова труд изведнъж да се затрие. Но благодарение и на неговата борба сме отново на пистата. Защото както знаете спорт без средства не се прави и ще ни бъде все по-трудно без подкрепа.

-    Какво би искала да кажеш на политиците и управниците на спорта, които когато постигахте успехи се надпреварваха да се снимат с вас, а след наказанието просто ви забравиха?

-    Нищо не искам да им кажа. Просто ще го оставя без коментар.

-    В последните две години предполагам много хора са се отдръпнали от теб, така ли беше наистина?

-    Винаги става така. Когато с човек се случи нещо неприятно може да се види кои са му приятели и кои не. Доволна съм, че след тази случка видях на кой мога да разчитам и на кой не.

Теди не таи лоши чувства към никого и гледа с усмивка в бъдещето

-    Кои бяха хората, които останаха до теб в този наистина труден момент?

-    Хората, с които тренирам, треньорът ми, семейството ми – най-близките. Доста хора наистина се отдръпнаха, които на пръв поглед изглеждаха приятели. Но най-близките наистина останаха до мен,  подкрепяли са ме през цялото време и продължават да го правят. Благодарение на тях се завръщам, отново тренирам.

-    Заслужава ли си да се връщаш в атлетиката, роди ти се дете, би могла да тръгнеш по друг път, струват ли си усилията, които полагаш, за да си отново на пистата?

-    И аз съм се замисляла по този въпрос, но атлетиката е като краста, а и все още не съм постигнала това, което съм искала и се връщам, за да го направя. Не направих това, на което бях способна преди две години, и затова искам отново да се върна пистата.

-    Каква е мечтата ти, досега два пъти се размина с участие на олимпийски игри?

-    Олимпиадата наистина ми е голям стимул, защото два пъти (2004 и 2008) изтървах участие поради различни причини. Сега тренирам и виждам резултатите в тренировките и осъзнавам, че не успях да реализирам истинския си потенциал на 800 метра. Слязох под 2 минути (1:59.34), но те може би няма да го зачетат заради наказанието, не можах да реализирам добър резултат и затова съжалявам. Защото бях готова за много повече. Предполагам, че ще имам възможност да го постигна.

-    Какъв резултат на 800 метра е желаният от теб?

-    Живот и здраве се надявам на постижение от рода на 1:58.00 или по-бързо. Вярвам, че мога да го постигна, ако всичко си дойде както трябва. Лошото е, че в България няма конкуренция и не може да се развие силен резултат. Не идва и някой отдолу, защото не се отделят средства и атлетиката отива на кино. Имам чувството, че до няколко години наистина българската атлетика ще се закрие.

-    На последното републиканско състезание наистина се видя, че резултатите отиват все по-надолу…

-    Искрено се надявам, че нещата ще се оправят. Ето от тази година федерацията започна да организира централизирани лагери. Надявам се нещата да се оправят, независимо по какъв начин. Иска ми се на управляващите да им светне лампичката и да осъзнаят, че спортът за една държава е много важен. Още повече, че с друго май напоследък не блесваме пред света.

-    В последните няколко години имаше доста случаи с български атлети, наказани заради допинг провинения.  Как си обясняваш това нещо?

-    Не знам, може би е въпрос и на държавна политика. Примерно треньорът ми казва, че германците имат доста олимпийски медали в атлетиката, а имат само четири човека на внезапен контрол. Ние нямаме нито един, а имаме 12 човека на внезапен контрол. Не знам защо се получава. Може би е въпрос на някакви средства, които се дават, но не мога да кажа дали е така. Но наистина има някаква дискриминация – атлетите на една малка държава като нашата да са по-проверявани от призната сила като Германия например.

Родената във Велики Преслав атлетка тренира упорито за мечтаното слизане под 1:58.00 минути на 800 метра и за жадуваното участие на олимпийски игри

-    Следиш ли какво се случваше на 800 метра при жените през последните две години? Миналата година кенийката Памела Джелимо направи невероятни бягания, подобри няколко световни рекорда за девойки и слезе до граница, която не беше доближавана скоро.

-    Страхотни резултати, такова мъжко бягане на това момиче, въпреки че е малка. Може би е самороден талант. Там се раждат с такива качества, каквито тук ние трябва да ги изтренираме, това е природа все пак. Нека да има резултати. Може да е временно явление, а може и да се задържи на върха – времето ще покаже.

-    Очакваш ли с нетърпение първото състезание, на което ще се появиш след наказанието?

-    Липсва ми тази емоция, адреналинът. Отдавна не ми се е случвало нещо толкова вълнуващо като това да се състезавам на пистата. Само тук мога да си набавя тази емоция.

-    Не те ли блазни идеята да си отгледаш детето на спокойствие и да оставиш атлетиката? Както ти самата каза, не се знае дали усилията ти ще бъдат оценени.

-    На моменти ме блазни. Когато тренирахме активно и бяхме по лагери наистина ме блазнеше тази идея, исках спокойствие. Но като се успокоиха нещата, просто осъзнах, че съм свикнала на по-интензивен начин на живот и търся пистата, състезанията.

-    Шестото ти място на европейското първенство в Гьотеборг`2006 е най-големият ти успех в кариерата досега. За какво мечтаеш, след като се завърнеш отново в голямата атлетика?

-    Догодина зимата има световно, лятото европейско. Мечтая за завръщане в елита и лични резултати. Оттам нататък финали на световното и европейското. Най-вече да няма травми, да съм жива и здрава, семейството ми също да е добре. Ако стане ще е чудесно, ако не - ще му мислим. Все пак животът не е само спорт.

Снимки: ИВАН ДИМАНОВ/Sportal.bg

РАЯ ИВАНОВА
редактор - отдел "Спорт"
Прочетена 7084

Добави коментар ›› Коментари (5)

Гери
(Гост)
5
отговор
06 ноември 2010 | 20:43

Успех Теди. Вярвай в мечтите си и ги постигай с лекота! Рейтинг: 0 0

ллллле ле
(Гост)
4
отговор
08 юли 2009 | 12:31

Иаз ти желая успех,но защо ти е да се връщаш.Малко ли ла*на изяде. Рейтинг: 0 0

priatelka:)
(Гост)
3
отговор
07 юли 2009 | 20:48

pojelavam ti uspex za napred i dai boje zdrave i kusmet Рейтинг: 0 0

anton
(Гост)
2
отговор
07 юли 2009 | 17:17

eiii mnogo sladuk bebok Рейтинг: 0 0

M.E.
(Гост)
1
отговор
07 юли 2009 | 15:25

Uspeh Tedi - i v sporta i izvyn nego. Jivotyt naistina ne e samo sport! Pojelavam ti mn pobedi! Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Габриел Донев на 1/4-финал в Истанбул
18 август 2017 | 13:43
Академик Бултекс 99 започва подготовка след 10 дни
18 август 2017 | 13:34
Мани Пакяо: Макгрегър няма шансове за победа
Диего Симеоне: Клубът направи огромни усилия, за да запази състава
18 август 2017 | 13:17
Григор Димитров срещу Юичи Сугита пряко по Mtel Sport 1
18 август 2017 | 13:14
Sportal Media Group предлага на българския пазар иновативната мобилна рекламна платформа InMobi
18 август 2017 | 13:12
Пеп ще трябва да се бръкне по-надълбоко за бивш играч на Юнайтед
18 август 2017 | 13:02
Мечтата се срина в Разград, пишат медиите в Литва
Volvo търси шофьор на камион за роля в нов български филм
18 август 2017 | 13:02
BMW Concept Z4 - свобода на 4 колела (снимки)
18 август 2017 | 12:34

›› Булевард

И новият секссимвол в атлетиката е...
17 август 2017
Украинската красавицата Юлия Левченко е тотален хит в интернет след второто място в скока на височина, което спечели на ...
Джошуа изобщо не мисли за Кубрат Пулев (снимки) 17 август 2017 | 13:13
Унижение за 40 милиона евро (видео) 17 август 2017 | 16:32
Обещали кола на нов в Левски, но само ако вкара на ЦСКА-София 18 август 2017 | 11:33

›› Волейбол

България е домакин на два турнира от новата Световна лига
18 август 2017
България ще бъде домакин на два турнира в новия формат на Световната лига по волейбол за 2018 година. За момента ...
Максим Михайлов: България е най-непредвидимият отбор! Може да победи Бразилия и да падне от Естония… 17 август 2017 | 17:29
Елица Василева: Това е последният ни шанс, сега е времето 17 август 2017 | 18:11
Световната лига и Гран При вече са в историята 17 август 2017 | 17:40

›› Баскетбол

Глушков на преговори с Барселона и Жалгирис
18 август 2017
Президентът на родната федерация по баскетбол Георги Глушков ще се опита да направи така, че Александър Везенков и Дий ...
България отстъпи на Беларус при 16-годишните 18 август 2017 | 08:29
Трима кандидати за генерален мениджър на НБЛ 18 август 2017 | 10:07
Академик Бултекс 99 започва подготовка след 10 дни 18 август 2017 | 13:34
							
						
Лека атлетика в София - мисията невъзможна 12 октомври 2016
Идва краят на 2016-а. Годината, в която българските атлети извоюваха отличия на европейския шампионат в Амстердам в лицето на Ивет Лалова-Колио и Мирела Демирева, годината, в която Демирева спечели отново олимпийски ...
Баджи пред Sportal.bg: Мечтаех за медал от ... 16 август 2017
Балаш Баджи спечели бронзов медал на Световното първенство по лека атлетика в Лондон в бягането на 110 метра с препятствия при мъжете, като това беше първо негово отличие от планетарен форум в кариерата му. 28-годишният ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал