››   Анкета

Кой ще спечели боксовата битка Флойд Мейуедър - Конър Макгрегър?

›› Булевард

Моуриньо остави играчите да спят при жените си преди мач

Силният старт на сезона в Премиършип за тима на Манчестър Юнайтед си има обяснение от психологична гледна точка. Daily Mail разкрива, че мениджърът Жозе Моуриньо е позволил на играчите си да спят вкъщи преди ...

Виж още

Други спортове

Илиана Раева: Политиците имат вина за разрухата в спорта

05 юли 2009 | 15:37
Илиана Раева: Политиците имат вина за разрухата в спорта

 Докато караме на принципа „който дава парите, той поръчва музиката”, спорт в България няма да има, убедена е примата на художествената гимнастика 

Илиана Раева е от малкото хора, които доказват с успех, че спортистът има поле на изява и след края на състезателната си кариера. Тя умело съвместява ръководството на собствения си клуб по художествена гимнастика „Илиана ЕОН” с ангажиментите си покрай националния ансъмбъл като треньор. Независимо от изключително натоварения си график в дните преди парламентарните избори едно от златните момичета на българската гимнастика намери време да отговори на въпросите на „Тема спорт” за проблемите в българския спорт.

Илиана, отново те откриваме в залата, какви участия предстоят на твоите момичета до края на годината?

- Предстоят ни няколко турнира, но основно подготовката ни е насочена към Световното първенство, което ще се проведе в началото на месец септември в Япония и е най-важното за цялата година. В момента вече целият национален отбор тренира в зала „Раковски”, направихме един много добър възстановителен лагер в базата на Поморие, която наистина е уникална. Момичетата се почувстваха много добре и като ансамбъл, и индивидуално. След това направихме един тренировъчен лагер във Варна при едни наистина добри условия. Там работихме много върху физическата подготовка, навлязохме в ритъм и сме готови за още сериозна работа в София. Първото състезание, което ни предстои, ще бъде съвсем скоро. В понеделник Силвия Митева заминава за универсиадата в Белград. Това е състезание за студенти, където ще участват голям брой добри гимнастички. След това ни предстоят Световните игри в Тайпе, там ще бъдем представени от Биляна Проданова и отново Силвия Митева. Това ще бъде едно изключително силно състезание, всички отбори и най-вече основните ни конкуренти ще бъдат представени от първите си състави. Единствено Израел няма да се пусне в тази надпревара. После през август ни предстои Световна купа в Киев, където ще участваме с ансамбъла и с Биляна и Силвия, а един ден след прибирането ни от това състезание заминаваме за тренировъчен лагер в Япония, където ще пристигнем около 20 дни преди Световното, за да можем да направим по-добра аклиматизация. Оттам с ансамбъла, трите ни индивидуалистки Силвия, Биляна и Моника Минчева, с лекар, с хореографи, с масажисти - изобщо целият пакет национален отбор, заминаваме за Световното.

 

Стартирахте годината повече от успешно, как очакваш да я изпратите?

- Световното първенство е различно от всички други състезания. Наистина, стартирахме годината много успешно и спечелихме доста медали. Радостно е, че и Силвия успя да грабне два медала от две различни Гран при-та, което е едно изключително постижение, тъй като отдавна не сме имали подобни успехи в индивидуалното. Биляна също записа много силен старт като дебютант, добри участия записа и Моника Минчева. Въпреки тези успехи смятам, че ни очаква едно много тежко Световно първенство. Връщайки в отбора олимпийските ни медалистки от Атина 2004 ние накарахме нашите съперници от Беларус, Русия да не участват в някои от Световните Купи, защото те също промениха съставите си. Италия пък запази целия си състав, по някакъв начин ги накарахме да върнат и да запазят по-зрелите и опитни свои гимнастички. В началото на сезона казах, че в никакъв случай нашите конкуренти няма да оставят така нещата, и се оказах права – те наистина го направиха, промениха доста неща в съчетанията си и конкуренцията стана много силна, защото противниците ни имат наистина много добри композиции. Вярно е обаче и друго – в чужбина нас наистина много ни харесват - и публиката, и специалистите, и журналистите. Точно това е и една от причините да смятам, че имаме големи шансове за успех, ако съумеем да изиграем съчетанията си без пропуски. Единственото от което се притеснявам е това, че съчетанията ни са много рисковани и сложни, но за пореден път казвам - това е единствения начин да запишем едно зрелищно и запомнящо се участие и да спечелим медали, ако съчетанията се изиграят без грешка. Въпреки това смятам, че силата ни трябва да бъде догодина, живот и здраве. Сега просто е встъпителната година за този отбор, но откровено казано очаквам силно представяне от нашите момичета на Световното - и от ансамбъла, и от индивидуалистките.

Имате много натоварена програма - не те ли притеснява, че точно в най-важния момент може момичетата да бъдат споходени от тежки контузии?

- Не, защото просто те непрекъснато имат травми. Такъв ни е спортът - контузии винаги ще има, и то сериозни. Дори и сега, докато говорим, състоянието на двете близначки никак не е добро, Кристина Рангелова също има хронично възпаление на глезена си. Нещо повече – проблемът е точно в крака, с който се отблъсква за скоковете и където пада голямата тежест в съчетанията. На Галя пък й предстои операция, тя в момента играе с много силни болки в ставата, но няма как да я подложим на хирургическа интервенция в момента. На Валя пък й се направи една сериозна манипулация в кръста, защото има сериозен проблем с прешлените и в момента е на изключително облекчен режим и почти не тренира, като влиза само за размените. Но като цяло не се притеснявам, защото нашите гимнастички при тези нови правила винаги са имали травми. Разбира се, ако травмите са такива, че няма как да се играе, просто няма да участват. За щастие момичетата са железни в това отношение - особено една Галя, която е уникален герой, защото травмата й е много сериозна. Същото може да се каже и за Кристина.

Не търсите ли други алтернативи?

- В момента готвя един втори състав и догодина смятам първият да не участва на всички състезания. Ако Галя се подложи на оперативна интервенция, ще й бъде нужно възстановяване от три до шест месеца, което означава, че няма да може да се пусне на Европейското. Ето защо имам намерение точно този втори състав да участва на първенството на Стария континент. Изобщо, залата винаги е оживена, кипи невероятен труд, всички формации са пълни. Направихме един ансамбъл за девойки, който ще участва на Европейското през 2010-та, което ще бъде и квалификация за Олимпиадата за деца, която стартира за пръв път догодина. Аз съм взела мерки, предложила съм ги на управителния съвет и те ги одобриха начело с госпожа Мария Гигова, в резултат на което в момента водим два състава едновременно. Първият ще ходи на най-отговорните състезания, а на турнирите, за които преценя, не са от такова значение, ще ходи вторият състав.

Едни и същи съчетания ли ще представят двата състава или ще ни изненадате с нещо различно?

- Не, не. Абсолютно нови съчетания ще има вторият състав. Треньор е Бела Каратанчева, на която много помага Валя Ганева. Те двете вършат страхотна работа.

Наскоро в София се проведе редовно заседание на техническия комитет по художествена гимнастика при Европейския гимнастически съюз? Какви бяха основните решения и ти самата доволна ли си от състоялата се сбирка?

- По този въпрос Мария Петрова може повече да говори, аз не съм присъствала, защото не съм член на този Европейски комитет. Това бе последното негово заседание в този му вид, тъй като те имат изборен конгрес през ноември месец. На провелото се в София заседание са обсъдени най-общи въпроси за лицензирането на гимнастичките. Мария Гигова даде официална вечеря за тях, аз пък ги поканих на барбекю у нас. Доволна съм, защото Мария Петрова, в качеството си на член на този Европейски комитет, има необходимия авторитет и се радвам, че уважиха нейната покана това заседание да се проведе в България. Надявам, че тя ще бъде преизбрана през ноември на конгреса – това би било добре, защото в този технически комитет работят на едно наистина добро ниво.

Това че бе приета нейната покана означава ли, че връщаме позициите си в художествената гимнастика?

- Мисля, че ние малко по малко възвръщаме позициите си в световната гимнастика, не само в европейската, защото направихме едно наистина много силно представяне през първата част на годината. Може би домакинството на това заседание също е част от авторитета, който трупаме като сила в този спорт.

Каква бе основната причина да изгубим тези позиции, които имахме по времето, когато вие се състезавахте и всички се съобразяваха с нас?

- Причините са ми пределно ясни. Първата е, че по времето, когато ние бяхме златните момичета, спортът като цяло притежаваше множество олимпийски, световни и европейски шампиони. Защото спортът беше държавна политика, имаше огромен бюджет за развитието му, материалната база бе на много високо ниво, както и възстановяването, спортните училища, масовият спорт. По мое време още в първи клас идваха специалисти от различни спортове, ние заставахме прави до чиновете и треньорите си избираха състезатели за различните дисциплини и почти нямах съученик в класа, който да не практикуваше някакъв спорт. В момента обаче това не само не е държавна политика, но държавата буквално нехае и не се интересува от спорта. Второто много важно нещо бе, че притежавахме изключително високо квалификацирани кадри във всички нива. За организацията на един спорт трябва да имаш един много силен ръководител, който да разбира. Йерархията и пирамидата, която беше създадена по отношение на спортно-техническото ръководство – тези управленци на спорта, така да се каже, бяха много добре подготвени и разбираха от материята, бяха наистина много навътре в нея.

Треньорските кадри бяха и отлични педагози и психолози. Освен това материалната база беше на много високо ниво и затова ние нямахме спорт, в който да не сме имали добри резултати. Трябва да се отбележи и нещо друго – няма добре развиващ се професионален спорт, в който да няма възможно най-модерни медикаменти на най-високо ниво и преди години нашите състезатели разполагаха с всички разрешени суплементи, които притежаваха и най-големите ни конкуренти в лицето на ГДР, ФРГ, СССР и САЩ. Можете да си представите за какви средства е ставало въпрос тогава. Едно от най-важните неща също бе и методиката на работа, създаването на пирамидата във всеки един клуб, във всеки един спорт, т.е масовият спорт, от който се захранваха клубовете. След това на високо ниво бе детско-юношеският спорт – там работеха много квалификацирани кадри, а това бе най-важното – да се обърне внимание на първите стъпки, които се дават на бъдещия спортист. При поемането на децата в по-горен разряд те пак отиваха при достатъчно подготвен специалист и така нататък, докато стигне до най-високото ниво. Просто йерархията в самите клубове бе една голяма, голяма наука. Имаше спортен диспансер, където всички спортисти в даден момент се подлагаха на различни прегледи.

А сега как е?

- Всички неща, които изброих, в момента ги няма. Сега просто цари един голям хаос. Единствено в художествената гимнастика хората, които се занимават с този спорт, като започнем от президента на нашата централа Мария Гигова и стигнем до треньорите в най-ниските разряда при децата, са хора, които са практикували този спорт и разбират от материята и спецификата му. А иначе какво се получава – идват хора с пари, намесват се в различни федерации, започват да командват - те, които нямат никакво понятие от спорт и го карат на принципа „който дава парите, той поръчва музиката”. Това е пълен абсурд и затова спортът е на този хал.

В момента нямаме и материална база, нямаме подготвени кадри на нито едно ниво. Всичко, за което споменах вече, едва ли някой го прави на клубно ниво. На национално има нещо, просто защото там се изисква от ДАМС. Липсата на финанси, липсата на материална база, липсата на подготвени кадри, липсата на методика са основните ни проблеми. При работата с децата отсъства и спомен от някакъв правилен подход, никой не учи най-малките на елементарните неща, а ги карат да правят какво ли не. Вместо да започват с а, б и в малчуганите започват направо от писането на изречения – е, така няма как да се получи. Много е страшно положението в спорта, пълен хаос е, някакви много странни субекти дават нареждания в клубовете и в различните федерации. Ето защо и е съвсем закономерно да нямаме резултати. Когато си решил да влагаш в един спорт, ти можеш да дойдеш със своите пари, със своите средства, да разчиташ на един добър мениджмънт и да искаш в даден момент възвръщаемост. Но когато ти дойдеш с парите си и изведнъж решиш, че си започнал да разбираш от художествена гимнастика, от волейбол, от баскетбол или от лека атлетика, ти обричаш тези спортове на пълен провал. Спортът трябва да бъде ръководен от само добре подготвени спортни хора. Хората, които дават парите, не трябва да имат никакво вмешателство в спортно техническата част.

В този смисъл смятам, че в художествената гимнастика сме много облагодетелствани, изготвили сме страхотна програма за работа, залата е пълна. И всичко това е просто защото начело стои най-голямата шампионка в историята на художествената гимнастика Мария Гигова, която бе определена и за гимнастичката на миналия век от световната федерация. И когато отиваш и изискваш нещо от този човек, той те разбира, знае за какво му говориш и не е нужно да му се обясняваш. Друг е моментът, че на нашата федерация са необходими твърде много пари, за да правим нещата така, както трябва. Това е един много сериозен процес, който преди години разбираха кадрите от комунизма и тоталитаризма. После обаче се скъса нишката, нямаше приемственост на следващите поколения треньори, спортни деятели и ръководители и затова рухна спортът. В голяма степен всичко това трябва да бъде подновено от Министерството на спорта или от Агенцията за младежта и спорта, която обаче за мен е на безобразно ниво. Опитват се тук-таме да помагат, но при положение, че на тях не им се дават нужните средства и на практика няма бюджет за спорта, всички ние ставаме подвластни на Министерството на финансите, на които последната грижа е проблемът със спорта. А тези властимащи депутати просто не могат да разберат, че ако върнат отново онази политика за спорта от миналото ще подпомогнат здравето на нацията, ще възпитават в децата качества като физическа и психическа издръжливост, трудолюбие, точност, дисциплина. Всичко това означава силен характер, който само спортът развива и впоследствие е важен за живота на всеки един човек, независимо дали ще продължи да се занимава професионално със спорт. Това ще извади и децата от кафенетата, ще ги отдалечи от дрогата и алкохола.

 

Вижте само колко малко спортисти са наркомани и колко много неспортисти са – това е едно страшно съотношение. Неслучайно хората са казали, че спортът е социално явление, социален феномен. В държавите, в които аз съм живяла – Испания и Франция, знам какви грижи и какви средства се хвърлят за спорта и какво отношение има към него. Там всяка вечер хората вместо да пият антидеприсанти ходят да спортуват, има специално изградени площадки за всякакъв спорт. Това го има във всеки град, в най-малкото селце на Запад. А у нас просто има едни недалновидни политици, загубени хора, които по никакъв начин не разбират важността на спорта. До този момент и в старата, и в новата история на България няма по-добри политици и дипломати от нашите спортисти. Колко хора по света знаят кой е Георги Първанов или Сергей Станишев, или който и да е друг политик. Всички обаче знаят кой е Стоичков, Бербатов, Стефка Костадинова, познават ни с нашите герои, които са в спорта, както и с хората на културата като една Лили Иванова. В България е пълно с псевдозвезди, единствените ни звезди, които стигат до Дунава и не потъват – това са българските спортисти. И в същото време за спорта не се отделят никакви средства, жалко и тъжно е.

Станислава ЖЕЛЯЗКОВА


Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 1896

КоментирайНяма коментари.


›› новини

›› новини

Сисоко отново в полезрението на Ювентус
24 август 2017 | 05:44
Нианг: Искам сам да реша бъдещето си
24 август 2017 | 04:26
Интер и Ювентус се сблъскват на английския пазар
Ди Франческо ще пробва Манолас като десен бек
24 август 2017 | 03:43
Ювентус се насочва към Хьоведес
24 август 2017 | 03:07
Марсилия също има мераци към Диего Коща
24 август 2017 | 02:20
Акуилани обмисля предложения
24 август 2017 | 00:54
Клоп: Този луд мач можеше да завърши 9:7
Нюкасъл вече е в нокдаун
24 август 2017 | 00:32
Азербайджан дочака голямата радост в ШЛ (видео)
23 август 2017 | 23:50

›› Булевард

Вижте голите снимки на Никол Шерцингер, които взривиха нета
23 август 2017
Звездите отново са под прицел на хакерите. Сред жертвите е и любимата на Григор Димитров - Никол Шерцингер. ...
Пълен майтап: взеха Меджик Джонсън и Самюъл Джаксън за мигранти 23 август 2017 | 14:48
Джей Ло и Алекс Родригес на крилете на любовта 23 август 2017 | 14:57
Даря замени Абрамович с млад гръцки милиардер 23 август 2017 | 12:20

›› Волейбол

България обърна Чехия за втората си победа на световната квалификация (снимки)
23 август 2017
Волейболистките от националния отбор на България записаха втора поредна победа на последната световна квалификация в ...
Пламен Константинов: Радвам, че ще играем първо срещу Русия (видео) 23 август 2017 | 20:04
Виктор Йосифов: Ще дадем 100% от себе си (видео) 23 август 2017 | 20:11
Сергей Шляпников: В Русия нищо друго освен медал не се зачита 23 август 2017 | 20:53

›› Баскетбол

Новият треньор на Лукойл: Това е шампионски отбор (видео+галерия)
22 август 2017
Шарон Друкер бе представен като треньор на Лукойл Академик преди първата тренировка на шампионите за новия сезон. ...
Балканската лига променя формата си 23 август 2017 | 12:30
Уонамейкър остава в Дарюшафака 23 август 2017 | 13:33
Дрийм Тийм, Шак и Кукоч в Залата на славата 23 август 2017 | 19:43
							
						
Да сърфираш под Северното сияние 03 април 2017
Унстад се намира на един от островите Лофотен, разположени до западното крайбрежие на Норвегия. Мястото се превърна в едно от най-популярните за арктически сърфинг. Изключителните условия по отношение на светлината и ...
Илиана Раева: Не е имало моменти, в които съм ... 23 август 2017
“Не е имало моменти, в които да съм искала да се откажа, за мен трудностите са предизвикателство”, каза председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева в специално интервю за ...

Кой е по-добрaта "десетка"?

Понякога най-красивите моменти във футбола идват от играещите точно зад централния нападател. Изберете най-добрият!

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал