›› Булевард

Тенисистка беснее на корта - кара се на треньора си и чупи ракета (видео)

Играещата за Казахстан рускиня Юлия Путинцева е сред най-емоционалните тенисистки в WTA тура и го доказа с поведението си в мача си от първия кръг на турнира Кънектикът Оупън в Ню Хейвън с французойката Ализе Корне. ...

Виж още

Европейски футбол

Клинсман: Вземем ли титлата, критиците ще млъкнат

23 март 2009 | 16:52
Клинсман: Вземем ли титлата, критиците ще млъкнат
Треньорът на германския шампион Байерн (Мюнхен) Юрген Клинсман е спорната фигура в лагера на баварците през този сезон. Като се започне с назначението му, през методите му на тренировки и се стигне до последните месеци, в които отборът започна все повече да се пропуква в Бундеслигата и критиците заговориха дори за смяна на наставника. Самият Клинсман споделя, че гледа спокойно на цялата врява около него и е убеден, че успехите в края на сезона ще опровергаят всички критици. Мнението си за представянето на Байерн, Шампионската лига и сравнението с големите Клинсман споделя пред германското спортно списание "Кикер".

 - Байерн вече влиза в решаващата фаза на първенството. Имате ли все още дни, в които изобщо не мислите за футбол? 
 - И това се случва понякога. Като всеки баща и аз използвам свободното си време, за да го прекарам със семейството си. Със сигурност в това отношение паузата за националните отбори идва точно навреме и ще ми е малко по-спокойно. След това ни чакат осем много горещи седмици. 

 - В които ще се реши целият сезон... 
 - Да, продължаваме да носим две дини под една мишница. За съжаление вече не са три, но отпадането ни от турнира за Купата на Германия вече е минало. Въпреки това ще имаме страхотни задачи до края на сезона. 

 - Например Барселона в Шампионската лига. Какво трябва да ви изкажем след този жребий - поздравления или съжаления? 
 - Със сигурност поздравления. Трябва да разбираме този жребий като един голям шанс. В момента Барселона е най-добрият отбор в света, но ние заедно с тях оставихме най-добри впечатления в Шампионската лига досега. Можем да покажем, че действително можем да сме на едно ниво с най-големите. Това беше и задачата, която от ръководството ми поставиха - да върна Байерн в елита на европейския футбол.  

 - Пролетният полусезон за вашия тим започна както и есенният - с много проблеми. Разбрахте ли вече откъде идва тази закономерност? 
 - Двата периода не могат да се сравняват по никакъв начин. В есенния полусезон проблемите бяха очаквани - играчите се връщаха след европейското първенство физически и психически неподготвени. Рибери и Тони бяха извън игра заради контузии, Алтънтоп имаше тежка травма. През пролетния полусезон пък не успяхме да намерим същата мотивация в Бундеслигата, каквато имахме в Шампионската лига. 

 - Значи отборът е пренебрегнал Бундеслигата? 
 - Просто ни липсва постоянството и настройката, че и в Бундеслигата трябва да се мъчим с всички сили да стигнем до победата. Правим го едва когато нещата станат особено тежки. Когато сме гръб, опрян на стената, сме най-добри.  

 - Критиката обаче винаги първо се изсипва срещу вас. 
 - Когато започнат критиките, винаги е неприятно. Аз също предпочитам комплиментите. Футболът е пълен с емоции и затова и нещата бързо могат да станат груби. А треньорът на Байерн (Мюнхен) винаги е критикуван първи. След всяка загуба веднага всичко, което сме направили, се поставя под въпрос. Нормално е, че напоследък всичко е срещу мен. Част от задачите ми е да оставам спокоен в такива ситуации. И двата пъти.  

 - Как си обяснявате, че през 2006 след световното цялата страна ви обичаше, а още от първия ви ден в Байерн всички са много скептично настроени, дори феновете на Байерн? 
 - Всяко ново нещо се посреща скептично. До деня, в който докажеш с успехи, че е било правилно. Естествено е феновете да се притесняват, когато не знаят какво планира новият треньор. Но ако накрая взема титлата, всичко ще е забравено. В това отношение съм се откъснал от това, което се пише в медиите, това обаче за съжаление доведе дори до разпространението на неверни неща.


 
 - Кои имате предвид? 
 - Например историята с откритите тренировки. Никога не съм си и мислил да закривам тренировките за феновете. Въпреки това такива неща започнаха да се пишат още преди да съм започнал работа. Но и тази фаза трябва да бъде преодоляна. Ако накрая се окаже, че работата ми носи успехи, критиците ще замълчат.  

 - Каква е вашата лична оценка досега? 
 - Имаме нужните качества и това ми харесва. Играем изключителен сезон в Шампионската лига, офанзивен футбол с много темпо и желание. И сме показвали тази игра и в Бундеслигата. 

 - Но и доста често губехте... 
 - Да, така идваме отново до постоянството, за кеото говорих и което ни липсва. Но мисля, че този процес върви в главите на футболистите. Ще се научат.  

 - Вие започнахте в Байерн с амбицията да направите играчите си не само по-добри футболисти, но и по-добри хора. Ходят ли всичко все още на йога и на езикови курсове?

 - Разбира се, стремим се към това. Всичко, което правим ние в треньорския екип, трябва да помага на играчите. Искаме да стимулираме техните вътрешни импулси, да им покажем правилния път. Накрая всички трябва да могат сами да вървят по него. При едни този процес върви по-бързо, при други по-бавно. Целта е обаче да помогнем на играча да стигне следващото ниво на кариерата си. И това се опитваме да направим ние.  

 - По-лесно ли ви е да мотивирате младите играчи с такива нестандартни методи, отколкото утвърдените звезди? 
 - Не, дори напротив. Когато си на 30 или 32 години, виждаш, че не ти остават още много години професионален футбол. Когато ние покажем на един такъв играч какво може да направи за своето тяло като превенция, той го приема много радушно. Защото знае, че така ще може да играе още две до три години повече. Младите нямат такива проблеми и при тях целта е да ги вкараме в правия път още в самото начало на кариерата им. 
 
 - Вашият предшественик Отмар Хитцфелд беше казал, че треньорската професия може да убие ентусиазма на всеки. Вие притеснявате ли се от такова нещо? 
 - Мисля, че всеки треньор върви по свой собствен път. При мен двете години в националния отбор оставиха сериозен отпечатък. При Байерн има добри и лоши моменти, да, но това не е проблем за мен. Намирам точния баланс и изпитвам голямо удоволствие от тази работа, както и в първия ден. Освен това мисля, че съм свършил доста неща в тези осем месеца. Тренировъчният център, в чието изграждане участвах, няма равен на себе си в целия свят. Това бяха важни основи, на които да стъпи работата в клуба. Върнахме се в Шампионската лига. Сега върви обратното броене. Сега чакаме титлата.  

 - От която имате нужда, за да е успешен сезонът... 
 - Няма да бъда доволен, ако не стана шампион, казвам го съвсем открито.  - През 2006 година обаче нямаше титла, а хората бяха доволни. 
 - Това не може да се получи при Байерн. Титлите са част от историята на този клуб. И феновете ги очакват всяка година. 

 - Напоследък има недоволстви сред играчите, Лаам и Клозе критикуваха прекалено офанзивния стил на игра, Одо отбеляза, че в Италия на тренировки се обръща повече внимание на тактиката. 
 - И в това отношение много неща не са представяни така, както са. Това, което казаха Филип и Миро не е нищо по-различно от това, което аз говоря цяла година - че трябва да сме по-компактни, когато загубим топката, и да играем по-разчупено напред.  

 - А тактиката? 
 - И ние тренираме, не се притеснявайте. В Италия е едно, в Англия например е друго. Тактическата подготовка е изключително важна, това е ясно.  

 - Колко е важно да завършите сезона с трофеи? 
 - Сега идват осем, девет седмици, в които всичко ще се реши за нас като отбор. Ако загубим, значи всичко, направено досега, е било грешно. Ако победим, ще сме герои. В Европа пък става въпрос отново да намерим мястото си. Барселона има толкова много големи звезди. Ако се справим с тях, никой повече няма да ни каже лоша дума. В Бунеслигата направихме няколко грешки, но все още всичко зависи от нас. Решаващите моменти идват сега и мисля, че ще се справим. След дубъла мотивацията за Шампионската лига беше по-голяма от тази за Бундеслигата. През април и май няма да е така. 

 - Наследникът ви в националния отбор Йоахим Льов разкритикува Бундеслигата за бавния стил на игра. Сега, като сте от другата страна, какво мислите вие? 
 - Йоги се ориентира по европейските грандове като Барселона. Става дума за това да можеш да играеш футбол на високи обороти през всичките 90 минути и то не 10 пъти в годината, а 40-45. Йоги не е казвал на никого какво да прави. Той просто направи анализ и стигна до верния резултат - ако искаме да играем финал на Шампионската лига или да постигнем нещо на европейски или световни първенства, трябва да можем да издържаме на темпото на най-големите. Това не е критика, а правилен съвет.  

 - В момента Байерн си търси мениджър. Каква е вашата роля, все пак ще трябва да работите с новия човек? 
 - Разбира се, говорил съм с Ули Хьонес по този въпрос, въпреки че аз не решавам нищо. Той самият още не е взел на 100 процента решението си, така че първо той трябва да си изясни ситуацията.   - Значи вие не сте сигурен, че той ще се откаже от мениджърския пост през ноември? 
 - Не знам. Знам само, че все още има страшно много работа за вършене. Световната финансова криза ще засегне футбола много брутално в следващите месеци, както и много други области. 

 - Значи вие искате той да остане? 
 - Разбира се. Но както казах, той трябва сам да си реши. И той ще го направи.

СНИМКИ: Guliverphotos/Getty Images
ЦВЕТЕЛИНА КЕМАЛОВА
редактор - отдел "Футбол" и "Спорт"
Прочетена 3233

КоментирайНяма коментари.


›› новини

›› новини

Брайтън привлече ганайски нападател
22 август 2017 | 04:41
Фрум поведе в обиколката на Испания
22 август 2017 | 04:07
Луво Манионга - от дрогата до световната титла
Първа победа за националките до 16 години на EП по баскетбол в Скопие
22 август 2017 | 03:19
Ботев започна подготовка за Етър, Стивън Петков тренира на облекчен режим
22 август 2017 | 02:47
Матуес Леони: Радвам се, че помогнах да победим
22 август 2017 | 01:36
Боби Цонев: Нямам против винаги да побеждаваме с такава грозна игра (видео)
22 август 2017 | 01:08
Тенисистка беснее на корта - кара се на треньора си и чупи ракета (видео)
Ейбар си тръгна с трите точки от "Ла Росаледа"
22 август 2017 | 00:54
Арангелов: Не си вкарахме положенията и затова загубихме (видео)
22 август 2017 | 00:31

›› Булевард

Никол обслужва шампиона Гришо след триумфа (снимка)
21 август 2017
Приятелката на Григор Димитров Никол Шерцингер винаги е била съпричастна към кариерата му в тениса и това не се е ...
Болт започва нова кариера… fast food 21 август 2017 | 16:14
Габи Петрова секси на плажа 21 август 2017 | 13:28
Русев иска Лана да потърка лампата му 21 август 2017 | 16:32

›› Волейбол

Пламен Константинов избра състава ни за Евроволей 2017
21 август 2017
Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов обяви групата от 14 ...
Волейнационалките заминаха за Световната квалификация в Холандия 21 август 2017 | 14:32
Евроволей 2017 няма да мине без Ървин Нгапет 21 август 2017 | 14:50
Италия с петима нови на Евроволей 2017 21 август 2017 | 16:18

›› Баскетбол

Лукойл Академик започва защитата на титлата си срещу Рилски спортист
21 август 2017
Шампионът на България Лукойл Академик ще бъде домакин на бронзовия медалист от предишния шампионат Рилски спортист ...
Уили Ернангомес: В Испания не само се работи здраво, но и правилно 20 август 2017 | 15:01
Баскетболистките на Монтана започнаха подготовка 21 август 2017 | 13:02
Първа победа за националките до 16 години на EП по баскетбол в Скопие 22 август 2017 | 03:19
							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Ще удържи ли Байерн напора на преследвачите си? 18 август 2017
Триумфите на турнири като Купата на конфедерациите и европейското първенство за младежи до-21 това лято показаха, че германският футбол продължава да прави ужасно много от нещата правилно, особено що се отнася до ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал