››   Анкета

Правилно ли беше решението за равенство между Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър?

›› Булевард

Погба получи романтична изненада, феновете я свързаха с Моуриньо (снимка)

Футболната суперзвезда Пол Погба получи романтична изненада, най-вероятно от приятелката си Мария. Той сподели с последователите си в социалните мрежи снимка, на която с бисквити е изписано "Те Амо" (Обичам ...

Виж още
Други спортове

Некадърност и безхаберие унищожават българския спорт

04 септември 2008 | 12:05
Некадърност и безхаберие унищожават българския спорт

На 24 август 2008 г завършиха 29-ите летни олимпийски игри, които се проведоха в китайската столица Пекин. Домакините се погрижиха условията да са на достойно ниво за най-голямото събитие в света на спорта. Инвестираха много, за да покажат едно по-добро лице пред всичките 203 държави, които гостуваха с най-добрите си спортисти. Малко повече от седмица след края на Игрите е разумно време за равносметка. Да утихнат страстите, мъките, скандалите, огорченията. Който каквото е изпитал. България се върна от най-многолюдната държава с пет отличия - едно злато, един сребърен и три бронзови медала, спечелени в два спорта. 70 спортиста ни представиха в 15 вида спорт. Медалите се броят на пръстите на едната ръка, реалната им стойност обаче е доста по-голяма. Като цяло Пекин 2008 ще влезе в историята на българския спорт като провал. Едно огромно Браво! за медалистите ни и едно още по-огромно освиркване за отговорните за развитието на спорта ни.

ПЕКИН 2008 

Златното ни момиче Румяна Нейкова доживя реванш за ограбения си труд на Игрите в Сидни през 2000 г. Този път нямаше фотофиниш, който да й открадне златния медал. Руми заслужаваше повече от всякога. Заради упоритостта, заради таланта и безспорния й дух на победител. Това злато има стойността на десет медала, тъй като условията в които се подготвя Нейкова са меко казано отвратителни. Без никакъв щаб тя смаза беларуската състезателка, която остана трета. Шампионката пророни сълзите на победата под звуците на българския химн на най-почетното - първо място на стълбицата. След олимпийския връх Румяна Нейкова заслужава планина от злато, само да се намери държавник, който да се реши да даде. Мисията невъзможна - държавата само взима.

Руми Нейкова - златното момиче! 

Сребърният медал донесе друга дама - състезателката по борба Станка Златева. Момичето което три години поред мачкаше всяка изправила се на пътя й. Очакванията към нея бяха високи. Толкова свикнахме да побеждава, че помислихме златния медал за запазен за нас. Станка не беше далече от този миг, но се разконцентрира. Китайката се възползва максимално и съумя да победи. Златева изглеждаше повече от съкрушена. Тъгата и сълзите в очите й разтрепериха цяла България. Зрители и читатели побързаха да я утешат, че за нас тя си остава шампионката, въпреки среброто.

Станка Златева - сребърна медалистка 

Мъжете ни се отсрамиха с три бронзови медала. След репешажи борците ни демонстрираха, че въпреки всичко не са отишли на разходка. Агресивността и уменията им помогнаха да стъпят на почетната стълбица и да позакърпят реномето на страната. Явор Янакиев, Радослав Великов и Кирил Терзиев запазиха пламъчето на българската борба да мъждука.

Тримата ни бронзови медалисти 

Равносметката от Пекин показва със сигурност едно - българският спорт понесе най-тежкия си удар в последните 20 години. От Сеул 88 медалите за България намаляват прогресивно. Има си и логично обяснение. Грижата и инвестицията отстрана на държавата през годините става все по-нищожна. Пари все няма, няма и заинтересованост. Спортистите ни се обърнаха на просяци и сами си търсят спонсори. В нормалния свят компаниите идват при атлетите, при нас атлетите ни хлопат от порта на порта с надеждата да намерят бизнесмен с желание да инвестира. В нормалния свят има и данъчни облекчения за инвестиция в сферата на спорта, изкуството и публични дейности, ангажирани към обществото. Добре че се намира по някой по-заможен българин, който да поразвърже кесията, за да не замре съвсем даден спорт. Какво променихте, НЕуважаеми политици, на базата в Белмекен например, откакто ви я завеща държавният глава Тодор Живков? Нищо. Така ви е по-лесно. Никакви условия, никакви възможности. Логично и никакво развитие. Напротив - упадък. Плашещ и изглеждащ необратим, ако все пак нещо не се промени. Не че при Тато се живееше благо, но мизерията беше поносима и все пак нещо се правеше, освен да се краде.

Белмекен 

Над българския спорт и българския народ се извършва геноцид от собствените му управници. Дали умишлен или плод на некадърност и безхаберие не може да се каже с точност, но цифрите говорят сами за себе си. По данни за населението на България към декември 1985 г - 8 003 649 души. Три години по-късно записваме участието си на Сеул 88 и печелим 35 медала. Няма грешка - точно 35 - десет златни, 12 сребърни и 13 бронзови отличия. В генералното класиране по медали се нареждаме седми. Двама български щангисти са хванати с допинг и техните златни медали не влизат в крайната бройка. Четири години по-късно сме в Барселона, където идол е българският футболен гений Христо Стоичков. Българите печелят общо 16 медала - 3 златни, 7 сребърни, 6 бронзови, а в генералното класиране сме на 18-о място. В края на годината отново има преброяване на населението и бележим пик - 8 487 317 души.

Ще изчезне ли България? 

В Атланта през 1996 г спортистите ни завоюват 15 медала. Прибираме се с 3 златни, 7 сребърни и 5 бронзови отличия, което ни отрежда 22-а позиция в генералното класиране. След четири години сме в Сидни, Австралия. Бройката на медалите намалява - 13 медала - 5 златни, 6 сребърни и 2 бронзови. В крайното класиране сме 16-и благодарение на златните отличия. По последното преброяване на населението към март 2001 г сме 7 982 901 души. През 2004 г Игрите се завърнаха в съседна Гърция. В столицата Атина успяхме да съберем 12 медала - 2 златни, един сребърен и 9 бронзови. Бележим спад в класирането - 33-о място. Тогава ни се видя зле. Какво да кажем сега? След края на Олимпиадата в Пекин сметката ни отреди 42-о място, което делим с Индонезия. Пред нас са страни като Монголия, Казахстан, Азербайджан и Зимбабве. Това е реалността. За съжаление на тези, които обичат спорта и помнят и славните времена.

Данчо Йовчев - един голям шампион! 

Спортистите ни не бива да се срамуват. Те дадоха каквото можаха. За да дадеш трябва и да получиш. В условията в които се подготвят е направо героизъм, че изобщо се добраха до стълбицата и че успяхме да чуем и българския химн. Гимнастикът ни Йордан Йовчев не успя да спечели медал, но всички помним как на награждаването в Атина ръката на Данчо бе вдигната победоносно от най-големия му конкурент, останал трети тогава. Йовчев прояви мъжество и характер и отиде в Пекин. Стисна зъби и игра на финала. Той си остава шампион. Най-бързата бяла жена на планетата Ивет Лалова достигна до полуфиналите в сериите си на 100 и 200 м. След ужасяващата контузия, която преживя това момиче е цяло чудо, че изобщо стигна до там. Останахме и без кажи речи дясната си ръка, след като на Олимпиадата не отидоха щангистите ни. Традиционно силният ни спорт беше опорочен от допинг скандал. Като основна причина отново беше изтъкната липсата на средства. Кой ще компенсира момчетата ни за труда отишъл на халос и за отнетата възможност да се изявят на най-големия форум в световен мащаб? Волейболният ни отбор стана жертва на долни игрички. Ако имаше поне капка морал в ръководството на Федерацията на този спорт у нас те щяха да са си изпразнили бюрата и да си стегнали куфарите. Скандалът с Пламен Константинов се оказа изфабрикуван, но си свърши идеално работата - момчетата си дойдоха с празни ръце. Жалко, че именно един от последните истински мъжкари в нашия спорт трябваше да се превърне в жертва на плиткоумници.

Пламен Константинов се чуди какво става с волейбола ни 

Двадесет години след Сеул преминаха пет олимпиади - общо 61 медала и с всяка следваща общата бройка отличия намалява. Така ще се продължава до деня, в който делегацията ни ще е от 10 спортиста и ще се запомним само с преминаването със знамето на откриването. Къде са сега Весела Лечева и Стефка Костадинова, за да дадат отчет на работата си и представянето ни? ДАМС и БОК правят толкова за спорта ни, че най-добре да се закрият - окончателно. Ще се намери ли някой да защити интересите на спорта? Оттук насетне каквото и да вземем ще е цяло чудо. Изчезне ли спорта ще трябва да се примирим, че името на България ще се чува само покрай кражби, проституция и беззаконие. Време е обществото ни да премине прага си на търпимост и да заяви, че не желае да продължава да живее в държавата на цирковете. На клоуни се нагледахме.

Лечева и Костадинова 

Олимпиадите през последните 20 години:

Сеул 88 

Сеул 88 - 35 медала - 10 златни, 12 сребърни, 13 бронзови.

България - седмо място в генералното класиране.

Барселона 92 

Барселона 92 - 16 медала - 3 златни, 7 сребърни, 6 бронзови

България - 18-о място.

Атланта 96 

Атланта 96 - 15 медала - 3 златни, 7 сребърни, 5 бронзови

България - 22-о място.

Сидни 2000 

Сидни 2000 - 13 медала - 5 златни, 6 сребърни, 2 бронзови

България - 16-о място.

Атина 2004 

Атина 2004 - 12 медала - 2 златни, 1 сребърен, 9 бронзови

България - 33-о място.

Пекин 2008 

Пекин 2008 - 5 медала - 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови

България
- 42-о място (заедно с Индонезия)

 

Снимки: Ройтерс, АП


Още по темата
ДАНИЕЛ ГЕОРГИЕВ
редактор - отдел "Футбол" и "Спорт"
Прочетена 42671

Добави коментар ›› Коментари (38)

Hubava statiq
(Гост)
38
отговор
08 юли 2009 | 22:51

Nikoi sportist nqma b1de6te v B1lgariq! I se 4udim zat6o Sesil Karatan4eva izb1ga v Kazakstan! Treniram basketball ot 8 godini i do edno vreme imah ambiciite da stana i s1stezatel,no treniram v fizkulturen salon golqm kolkoto polovin basketbolno igri6te.. I kakvo da pravq.. da si provalq b1de6teto kato sportist t1ne6t v mizeriq?! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

zORzAMAN
(Гост)
37
отговор
02 април 2009 | 12:10

Аве тия медали да не ги носиш у дома, че толкова си се натегнал да ги печелим? Аман от грандомани за златни отличия. И все някой дург му е виновен. Рейтинг: 0 0

канара
(Гост)
36
отговор
20 февруари 2009 | 22:30

лондин 2012 0-златни,0-сребърни,0-бронзови, да не стане така 4е натам е трягнала работата !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Рейтинг: 0 0

???
(Гост)
35
отговор
05 декември 2008 | 18:37

http://sportal.bg/news.php?id=145883&com_page=1#comments_box Рейтинг: 0 0

1
(Гост)
34
отговор
13 септември 2008 | 20:03

aa Рейтинг: 0 0

Fawkes
(Гост)
33
отговор
06 септември 2008 | 01:17

to ne e za komentar na6to, faktite govorqt. Glupavata d1rjava izob6to ne se griji za razvitieto na sporta u stranata, to da ima6 jelanie da trenira6 ne6to, nqma da ima6 v1zmojnostta da go napravi6 ;) Рейтинг: 0 0

ZDRAVKO
(Гост)
32
отговор
05 септември 2008 | 14:27

GALKO ZA BALGARSKIQ SPORT,NO TAKA E KATO NI UPRAVLQVAT NEKADARNICI I KRADCI.EDNO OGROMNO BLAGODARQ NA NASHITE SPORTISTI KOITO NI OTSRAMIHA. Рейтинг: 0 0

ass
(Гост)
31
отговор
05 септември 2008 | 01:31

kakto varvi sled 4erti godini ebz zlato sme 3,5,2,1,0 :D Рейтинг: 0 0

BUDA
(Гост)
30
отговор
04 септември 2008 | 23:58

BRAVO,MNGO HUBAVA I TO4NA STATIJA.PROSTO TOVA ESAMATA ISTINA KOKLKOTO I DANI BOLI,KOLKOTO I DANIE NEPRIJATNO.ISKAM DA POZDRAVJA SI4KI SPORTISTI,KOITO BJAHA NA TAZI OLIPIADA,TE SA GEROI V TAKIVA USLOVIA DASE GOTVI6,ZA TURNIR IT TAKAV RANG SIE GEROIZAM.A ZA DARGAVATA DANE GOVORIM,NJAMA TAKIVA SME6NICI,NO MAI NIE SMESI VINOVNI.I NA KRAJA NO NE NA POSLEDNO MJASTO BRAVO NA REDAKTORA.DANO NJAKOI SE ZAMISLI VARHU NAPISANOTO. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

BUDA
(Гост)
29
отговор
04 септември 2008 | 23:58

BRAVO,MNGO HUBAVA I TO4NA STATIJA.PROSTO TOVA ESAMATA ISTINA KOKLKOTO I DANI BOLI,KOLKOTO I DANIE NEPRIJATNO.ISKAM DA POZDRAVJA SI4KI SPORTISTI,KOITO BJAHA NA TAZI OLIPIADA,TE SA GEROI V TAKIVA USLOVIA DASE GOTVI6,ZA TURNIR IT TAKAV RANG SIE GEROIZAM.A ZA DARGAVATA DANE GOVORIM,NJAMA TAKIVA SME6NICI,NO MAI NIE SMESI VINOVNI.I NA KRAJA NO NE NA POSLEDNO MJASTO BRAVO NA REDAKTORA.DANO NJAKOI SE ZAMISLI VARHU NAPISANOTO. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

gg
(Гост)
28
отговор
04 септември 2008 | 23:59

vv Рейтинг: 0 0

ЦоКо
(Гост)
27
отговор
04 септември 2008 | 23:22

Какво да ви кажа просто за сега няма бъдеще някое дете да израстне в спорта в България и да се реализира просто като погледнем базата ни стажа ясно.Който е гледъл баскетбола видя каква зала имат сърбите а ние дуки и не само и какви стадиони имат а в РОДНАТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ няма поне една спортна зала или стадион е освен националния но това не е достатъчно лошото е че има само обещания а резултати още няма ;(;(;( Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

BЪЛГАРИН
(Гост)
26
отговор
04 септември 2008 | 23:23

БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ Рейтинг: 0 0

българин
(Гост)
25
отговор
04 септември 2008 | 21:36

Браво за материала. Много добра ретроспекция. Всичко казано е истинал. Държавата е цирк, а управниците клоуни и всеки от тях взел по една голяма лъжица и само гребе за него си. Рейтинг: 0 0

Рей
(Гост)
24
отговор
04 септември 2008 | 20:36

Защо статията започва със стадион Варна или както го знаем всички Юрий Гагарин или не знаете или не гледате новини, но стадионът е в ремонт или по точно пълно обновление нов стадион се строи там. Ще се издигне стадион какъвто няма никъде в бг така че мисля че трябва да коригирате снимковия материял в статията. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


							
						
Спи спокойно, великане! 16 май 2018
"Здравей, Бояне,Странно е. Пиша ти за втори път, без да те познавам. Това по-скоро се превръща в имагинерен разговор с теб и отчасти със самия мен.Не те познавах, бил съм на няколко твои презентации и почти винаги ...
Дончо Папазов - повелителят на моретата 27 ноември 2018
Дончо Папазов е българинът, покорил морета и океани преди малцина да си помислят, че това е възможно. Неговите морски приключения започват през 70-те години от Черно море, преминават през Средиземно море и Атлантическия ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?