››   Анкета

Кой боксов мач чакате с нетърпение през 2018 година?

›› Булевард

Мис България отрече раздяла с национал

Нанси Карабойчева празнува рожден ден с гаджето и сръбска звезда Мис България 2013 Нанси Карабойчева отговори интелигентно на слуховете за раздяла с волейболния национал Добромир Димитров. В неделя вечер красавицата ...

Виж още
Пекин 2008

Краят на илюзиите

23 август 2008 | 11:33
Краят на илюзиите

Преди хиляди години в зловещо дефиле на планината Крaгос, върху дебел килим от човешки кости и гниеща плът се излежавала могъщата дъщеря на дракона Тифон и жената-змия Ехидна. Понякога древногръцката митология надминава и най-кошмарните филми на ужасите. Една от най-мрачните й легенди твъдри, че въпросното същество било гротескно, всяващо ужас чудовище с глава на лъв, тяло на коза и опашка на змия. От устата и изригвал пламък, изпепеляващ всичко по пътя си, а от зъбите на змийските глави в края на опашката й капела отрова. Където стъпел кракът й никога не пониквала трева, а ревът й спирал кръвта във вените на бъдещите й жертви. Наричали я Химера.

С години огромното, непобедимо изчадие вилнеело в антична Лакия, превръщайки всичко по пътя си в безплодна пръст и димящи развалини. Безброй били жертвите й отвлечени и разкъсани в пъкленото й леговище. Но както всяко чудовище така и Химера намерила края си в лицето на необикновен герой. Един от любимите ми персонажи в гръцката митология на име Белерофонт решил, че е крайно време да използва силата, съобразителността и уменията си на ездач, за да оттърве света от самозабравилото се чудовище. Героят съумял да укроти крилатия жребец Пегас с помощта на златни юзди и нападнал Химера от въздуха, избягвайки огнения й дъх върху гърба на Пегас. В крайна сметка, древногръцкият изтребител съумял да прониже чудовището с копието си, изпращайки го веднъж завинаги да досажда на демоничните си колеги в ада. Хепиендът естествено никога не е бил патент на древните гърци: Белерофонт се възгордял и се опитал да долети сред боговете на Олимп. Разярен Зевс накарал Пегас да побеснее и безсмъртният кон хвърлил героя от гърба си. Белерофонт оцелял, но при падането изгубил разсъдъка си и до края на дните си се скитал безцелно по земята.

Интересно защо от всички чудовища именно Химера е дала на лексикона ни думата "химера", която както всички знаем означава нещо илюзорно, нереално и недостижимо. Може би заради неописуемия й вид, а може би заради това, че самата мисъл, че може да бъде победена е била смятана за невъзможна фантазия. Така или иначе думата се е наложила и все още намира широко приложение в езика ни. Далеч по-малко са хората обаче, които знаят и третото значение на думата химера. В експерименталната биология, т.нар. генетични химери, са изкуствено създадени същества чрез целенасочено смесвене на клетки от два различни организма. През последните години този франкенщайнов процес започна да добива все по-голямо значение в света на елитния спорт.

Разшифроването на човешкия геном отвори тихомълком врати, които бяха надеждно заключени с хилядолетия и на които честно казано човечеството се страхуваше дори да почука. Преди пет години учените казваха, че генетичният допинг ще стане реална заплаха след около пет години. Днес бъдещето е вече тук и според много експерти дори сега, в този момент има атлети, които навярно се подготвят за Олимпиадата в Китай с помощта на генетичен допинг.

Наскоро прочутият немски треньор по лека атлетика Томас Спрингщайн бе уличен в опит да се сдобие с Репоксиген. Една единствена доза от експерименталната и смятана за опасна съставка е в състояние да промени ДНК-то на спортиста, така че той да произвежда повече ЕПО и съответно червени кръвни телца. В момента съществуват няколко метода за репрограмиране на организма на генетично ниво, между които са инжектиране на мускуло-създаващи гени директно в мускулните клетки и изкуствена интродукция на гени, които стимулират производството на нови кръвоносни съдове. Ефектът от подобна клетъчна модификация на професионалния спортист ще бъде лавинообразен и по всяка вероятност разрушителен. Сравнени с генетичния допинг анаболните стероиди ще изглеждат по-нищожни от чаша разгазирана лимонада на фестивал на водката в Коми.

Учените твърдят, че в момента един елитен спортист, трениращ без употребата на забранени стимуланти, използва 99% от естествения си физически потенциал. Преди сто години са били използвани едва 75%. На базата на тези данни се очаква максималният капацитет да бъде достигнат бързо и след 2060 година да не бъдат поставяни никакви световни рекорди. С помощта на генетичния допинг обаче нещата изглеждат коренно различни. Новият модифициран био-спортист ще бъде в състояние да бяга маратон за 90 минути и да вдига немислими тежести. Но това е само част от историята. Човечеството е на прага на експлозия в областта на генното инженерство. Производството на деца по поръчка е вече научна проза, а не научна фантастика. Етическите, социални, кастови и дори расови последствия са трудни за осмисляне. Едва ли е далече момента, в който някой богат родител ще се раздели с няколко милиона долара, за да програмира лабораторно интелекта, физическите качества и отличителни белези на дететето си. Не по-далече е и момента, в който дадено правителство ще реши да натисне необходимите генетични лостове, за да създаде супер-спортисти, супер-войнци, супер-работници и т.н.

Китай е може би най-активният играч в мача за генетично надмощие. Знае се, че страната хвърля огромни средства и човешки ресурси в тази област, но за разлика от останалите държави постиженията й са покрити с тайнственост. Напоследък Китай демонстрира в рамките на научно експо заек с човешки уши и риба, която достига зрялост два пъти по-бързо от нормалното. Подобни експерименти са навярно само върха на айсберга, а за това какво се крие под повърхността, можем само да се досещаме. В последно време в лаборатории, разхвърляни в различни краища на света, започнаха да се извършват интензивни опити, свързани с манипулация на конкретни гени и протеини идентифицирани от проекта за разшифроване на човешкия геном.

Всъщност първата интервидова генетична химера бе създадена още преди години в Австралия от комбинацията на ембриони от коза и овца. Получената “ковца” даде както отговор на много фундаментални въпроси свързани с генното инженерство, така и тласък на нови и по-сложни експерименти.

Един от най-кошмарните подобни опити принадлежи на д-р Ървинг Уайсман от Унивесритета Стамфорд, който наскоро създаде мишки с човешки мозъчни клетки. Ученият твърди че мишките, разполагащи с 1% човешки мозък са първото подобно същество в историята (явно не е запознат с някои от нашите народни представители). Уайсман иска постепенно да увеличи присъствието на човешки мозък в гризачите, което предизвика заслужени протести от страна биоетичната общественост. Университета Стамфорд твърди че опитите ще бъдат прекратени, ако някоя от мишките демонстрира дори най-малкия признак на човешко поведение. Друг странен експеримент са така наречените "Шварценегерови мишки", създадени от молекулярния физиолог Лий Суйини. Ученият инжектирал няколко гризача с ген произвеждащ протеин ИГФ-1. Резултатът бил зашеметяващ – мишките развили невероятна мускулатура и увеличили силата си с цели 30%. Д-р Суйини се надявал генната му терапия да помогне на болните от мускулна дистрофия, но за негова изненада бил незабавно затрупан с обаждания от спортисти и треньори. "Не знам от къде и как бяха чули за експеримента ми", спомня си Суийни, но всички искаха да станат лабораторни мишки. Предлагаха ми пари и не се отказваха дори, след като се опитах да им обясня, че подобна терапия е опасна и би могла да бъде дори смъртоносна.

Може би един от най-озадачаващите аспекти на допинг културата е, че спортистите са готови на всичко за да победят, независимо колко налудничаво е то. Генният допинг е все още много опасен и неизяснен. Никoй не е сигурен какви са дългосрочните изменения в следствие на манипулацията на човешкото ДНК. Природата е далеч по-сложна от нашето мислене и кодът, с който е програмиран всеки един от нас зависи от прекалено много крехки, филигринни връзки, готови да се разпаднат при първата груба намеса на непохватна ръка. Никoй не знае точно каква е цената, която някой ден ще трябва да платим. Какво от това че си скочил три метра, ако след месец бъбреците ти ненадейно се превърнат в сребърен нитрат? Има ли смисъл да спечелиш обиколката на Франция без велосипед, ако след това кръвта ти започне да тече наобратно? Каква е логиката в това да забиваш в коша с тройно салто, ако трябва да платиш с агония и смърт? Но в днешно време здравият разум е чужд на много от професионалистите и винаги ще има луди глави, които да се хвърлят надолу с главата без да знаят дали в басейна има вода. Това, както и фактът че генетичния допинг е практически неоткриваем, кара експертите да смятат, че тоталното му нахлуване в света на спорта е неизбежната реалност.

"В самата природа на човека е заложена необходимостта да преодолее себе си, да излезе извън своите предели и да създаде по-висше същество от себе си." Не съм го казал аз естествено, а Фридрих Ницше. Навремето неговата теория за свръхчовека поставен над нормите на обществото, "отвъд доброто и злото" бе печално изопачена и експлоатирана от Адолф Хитлер и неговата национал-социалистическа партия. Изваден от контекста на поетичната си, ирационална филосфия Ницше става много лесен за манипулация. Един от основните проблеми пред генетичното инженерство е неговата дълбока аморалност тогава когато не се използва за медицински цели. Как ще се оправдаем пред вселената когато някой ден събудим човешко съзнание в тялото на гризач? Кой ще е носителят на отговорност когато създадем кошмарна нова болест? Предолагам, че ако един ден се появи нова раса от дизайнерски спортисти и перфектно симетрични деца на милионери, те ще потърсят морална основа за съществуването си и нищо чудно отново да прибягнат до горкия, стар Ницше в търсене на идеология.

Между другото, казват че мъчителното полудяване на Ницше започнало в един конкретен ден: 3 Януари, 1889. Философът бил в Торино на пиаца Карло Алберто, когато изведнъж видял някой да бие жестоко коня си с камшик. Ницше се хвърлил върху коня, за да го защити, обвил с ръце главата му, но паднал жестоко на земята. Не е ясно доколко душевното заболяване на философа се дължи на травмата от падането и доколко на сифилиса, от който страдал с години, но от този ден до смъртта си не живеел, а по-скоро съществувал обвит от плътната мъгла оставена от напусналия го разсъдък. Не е ли малко странен паралела между неговия край и този на митичния древногръцки герой?

След няколко месеца в Пекин ще започне дългоочакваната 29-а Олимпиада. Експертите твърдят, че това ще са първите игри, на които ще участват генетично допингирани спортисти. Голяма е вероятността никога да не научим имената им. На този етап УАДА е безсилна и най-вероятно ще изостане толкова много от новата технология, че самото съществуване на допинг полицията ще се обезмисли. Казват, че генетичният допинг е неоткриваем, невидим и неизбежен. Нито МОК, нито Дик Паунд, нито героичният Белерофонт със снежнобелия си крилат жребец биха могли да спрат разрушителния му ход. Химера отдавна вече не е митология, а горчива истина. Чудовището е тук до нас. Усещате ли огнения му дъх? Някак си го изпуснахме от клетката му и то сега чака да влезе в нашите клетки. Не е ли странно и тъжно, че днес хиляди години след смъртта си свирепата Химера е реалност, а Белерофонт…Белерофонт за съжаление е само химера.

16 май 2008

снимки: AFP, AP, Reuters

Уважаеми читатели,

екипът на Sportal.bg държи да Ви уведоми, че материалите на г-н Иво ИВАНОВ се публикуват в сайта с изричното негово съгласие. Това включва доброволно предоставяне на статии от страна на автора на електронното издание, като последвалата им публикация бива съгласувана изрично и само с него.

Иво Иванов
Прочетена 6625

Добави коментар ›› Коментари (12)

boikov
(Гост)
12
отговор
24 август 2008 | 15:59

i az mislq taka sled rekordite na felps Рейтинг: 0 0

pizzacore
(Гост)
11
отговор
24 август 2008 | 13:03

както винаги - Иво ти си най-ГОЛЕМИЯТ !!! Мерси за всичко Рейтинг: 0 0

asd
(Гост)
10
отговор
24 август 2008 | 12:02

tapaci vie vaob6te ne ste razbrali statiqta i vikate 4e e fantasti4en roman.. Рейтинг: 0 0

Spiro
(Гост)
9
отговор
24 август 2008 | 11:40

Абе то си пише кога е била написана бе! "Иво ИВАНОВ (Канзас), 16 май 2008" Вижте и как започва последния абзац - "След няколко месеца в Пекин ще започне дългоочакваната 29-а Олимпиада."..Снимките са добавени по-късно,при повторното й публикуване.Колкото до самата тема - интересна е,но и аз смятам,че това някак си фантастичен роман.. Небързайте да вкарвате в размисли читателите си.Макар че като се замислите бая WR и OR паднаха. Добре как може един бегач от Ямайка може да си позволи милиони да си купи тези "божествени" съставки ? Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

nostradamus
(Гост)
8
отговор
24 август 2008 | 09:38

много точна статия Рейтинг: 0 0

23
(Гост)
7
отговор
23 август 2008 | 23:52

ebati bezumnata statiq; mom4e slez malko na zemqta ili po4ni da pi6e6 fantasti4ni romani, 4e ne6to si se razme4tal Рейтинг: 0 0

23 август 2008 | 21:35

Браво за статията,а и като гледам Олимпиадата ти Ива май си ясновидец!!! Особенно за плуването-както казваха коментаторите в Сидни само да се топнеш в басейна и ще дадеш положителна допинг проба,а сега какво стана М.Фелпс-8 златни медала-8 св.рекорда-егати постижението!!!!!!!!!!!!!!!!! А нашите с техните хапченца и тестостерон-нима не сте виждали спортистки без цици и с бакенбарди като Буги Барабата,но тях не ги хващат-те са от Щатите ,от Китай идр. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

az
(Гост)
5
отговор
23 август 2008 | 21:11

svalqm shapka na tozi koito q e napisal BRAVO! ;] Рейтинг: 0 0

koko
(Гост)
4
отговор
23 август 2008 | 17:10

Статията наистина беше публикувана за пръв път през Май месец ама сега ми се струва още по-актуална Рейтинг: 0 0

lol
(Гост)
3
отговор
23 август 2008 | 12:43

bobi, ti typ li si? statiqta e pusnata dnes v sportal.bg i te sa slojili snimkite... Рейтинг: 0 0

!
(Гост)
2
отговор
23 август 2008 | 12:20

Много добра статия.... писана 3 месеца преди олимпиадата и изключително точна Рейтинг: 0 0

bobi
(Гост)
1
отговор
23 август 2008 | 12:20

как статия от май месец се появява със снимки от Олипиадата?Някой се опитва да се направи да Нострадамус май :-) Рейтинг: 0 0


							
						
Некадърност и безхаберие унищожават българския ... 04 септември 2008
На 24 август 2008 г завършиха 29-ите летни олимпийски игри, които се проведоха в китайската столица Пекин. Домакините се погрижиха условията да са на достойно ниво за най-голямото събитие в света на спорта. ...
Кирил Терзиев: Дано държавата почне да отделя ... 26 август 2008
Бронзовият медалист по борба в категория до 74 кг от олимпийските игри в Пекин 2008 Кирил Терзиев даде обширно интервю:- Очаквал ли си да спечелиш медал от най-големия форум в спорта - олимпийските игри?- Всеки ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал