››   Анкета

Кой боксов мач чакате с нетърпение през 2018 година?

›› Булевард

Мис България отрече раздяла с национал

Нанси Карабойчева празнува рожден ден с гаджето и сръбска звезда Мис България 2013 Нанси Карабойчева отговори интелигентно на слуховете за раздяла с волейболния национал Добромир Димитров. В неделя вечер красавицата ...

Виж още
Пекин 2008

Тараш до дупка

16 август 2008 | 15:16
Тараш до дупка
Организаторите извадиха танкове в името на сигурността

 

"Господине, моля извадете бутилката от чантата. Свалете капачката. Отпийте от водата. Това е задължително. Благодаря ви", не спира да звучи заучената до болка реплика от доброволците на всеки пропусквателен пункт в Пекин. Така наречените спортни граничари не цепят басма на никой. Няма значение дали е обикновен китайски зрител, журналист от "Евроспорт", "Ню Йорк Таймс" или "ЕнБиСи". През цедката минават абсолютно всички спортисти и треньори.

Номерът с водата е само част от задължителния протокол за безопасност по време на олимпийските игри. Организаторите са въвели още десетки превантивни мерки за сигурност.

"Трябва да се уверим, че в бутилката няма отровни субстанции или течни вещества, които се използват за направата на взривни устройства", звучи краткият отговор на въпроса защо трябва да се пие от водата.

Стуктурата на пропусквателния режим е уникална. Използва се за пръв път в света. Проверяването става при излизане от обектите.  При влизане е доста по-лесно. Спортистите са претършувани, когато напускат олимпийското село, журналистите - при излизане от медийното селище и хотелите, а зрителите - когато напускат залите. Раниците и саковете минават през скенерите, докато хората се провират през специална порта. Вратата е настроена да улавя най-малките частици метал. Двама на всеки трима преминали активират устройството. На секундата изкача доброволец с палка-металотърсач в ръката. Последвалата процедура е по точно определен протокол. Отнема около 30 секунди, ако всичко е наред.

Организаторите са сътворили затворен комплекс между всички обекти. Участниците се качват в служебните автоуси. Возилата сноват между местата за спане, главния медиен център и спортните съоръжения без да спират никъде по пътя. Самите рейсове също са облъчвани от скенер при минаване между ключови обекти.

Всички доброволци гледат прекалено сериозно на задачата си. Ако някой гост на олимпиадата успее да премине през пункта и наруши правилата за безопасност, санкцията към нехайните служители е жестока. Доброволците ще се отърват с отзоваване от олимпиадата. Подобно наказание е изключително унизително в Китай. Техните координатори и специалният отговорник за сигурността ще бъдат сериозно порицани. Има опасност дори да бъдат уволнени от службите, които заемат.

"Лошото е, че повечето от тях не говорят английски като хората, а в същото време се обръщат към нас прекалено строго - смеят се след поредния тараш журналистите от "Евроспорт". - Дори веднъж се изплаших, след като едно момче с очила ми се скара на 10 сантиметра от лицето. Беше с една глава под мен, но ме накара едва ли не да си изсипя чантата. На жената преди мен й отвориха портмонето и започнаха да гледат какво има вътре. С тези хора е невъзможно да водиш диалог."

Пикът на проверките беше преди церемонията по откриването. Стадионът "Птичето гнездо" беше обграден отвсякъде с пропусквателни пунктове. Десетки фотографи бяха принудени да включат поред цялата си техника, за да бъдат пуснати до стадиона. Същото важеше и за мобилните компютри.

"В един момент стана брутална какафония на пропусквателните пунктове - разказаха очевидци, които тръгнали пеша към "Птичето гнездо". - Всички уреди пищяха. Дори и доброволците се видяха в чудо. Отзад хората напираха да минат, защото закъсняваха за церемонията."

Засилените мерки бяха продуктувани и от присъствието на трима от световните лидери - Джордж Буш, Владимир Путин и Никола Саркози. Заради тях бяха прекратени всички полети над Пекин. В същото време над стадиона прелитаха хеликоптери, които следяха от въздуха за евентуални заплахи.

Преди началото на спектакъла по улиците бяха изкарани хиляди униформени войници. Отблизо те приличат на статуи. Изправени са като караули. Според инструкциите през няколко секунди те трябва да завъртат главата си наляво или надясно. Подобни армейци са разположени на по-голямата част от пътните възли. Караулът им продължава по няколко часа. Въпреки зверската жега и влага, лицата им остават каменни през цялото време.

"По принцип няма военни по улиците. Полицаите също са рядкост. Само регулировчици по кръстовищата и редовните патрулни коли - категоричен е 22-годишният студент Ли Ги, който е един от 60-те хиляди доброволци в Пекин. - Разпоредбите са много строги. Нашите лидери не искат да има инциденти."

В деня на откриването местните власти решиха да пуснат тежката артилерия. По възловите кръстовища бяха паркирани огромни танкове. Металните грамади елегантно бяха замаскирани. Въпреки това оръдията са изпънати заплашително. Картечниците на покрива са покрити с камуфлаж. Зловещата гледка не спря любопитните туристи да снимат военните машини. Сеирджиите не се осмеляваха да приближат на близка дистанция до танковете и да се щракнат с тях.

Още преди старта на Игрите олимпийското село беше определено от организаторите като потенциална цел номер 1 за терористите. По тази причина жилището на спортистите е най-охраняваната зона в пекинската столица. Целият парк е ограден с двойна редица от метални решетки. Достъпът до самите спортисти е много строг. Журналистите и гостите могат да влязат вътре само след 1-дневна предварителна заявка. Искането се разглежда от комисарите на олимпийското село след подаване на специален формуляр. Гостите са допускани вътре само с придружител от националната олимпийска делегация. Именно водачът носи отговорност за всички проблеми свързани с престоя на външното лице.

Гостите нямат право да се разхождат в свободните пространства, нито да снимат спортисти от други държави. Посещението се ограничава само в сектора, където са настанени членовете на определената делегация.

Зелените паркове около централните обекти като "Птичето гнездо" и Аквакуба са преградени с телени заграждения, които напомнят на тежко охраняван затвор.

"168 часа"

Доброволец гони 5 км Кобрата

Кубрат Пулев - Кобрата, също имаше доста проблеми с охранителните мерки. Най-добрият български боксьор в супертежка категория беше спрян по време на ежедневния си сутрешен крос. Служителите от контролата установили, че 27-годишният софиянец не си носи акредитацията. Те се опитали да го задържат, но това се оказало трудна задача.

"Кобрата им казал, че забравил да я вземе, но те не искали да го пуснт - разказва треньорът на националния отбор Петър Лесов. - Хубавото е, че точно се връщал от обиколка. Убедил един от доброволците да дойде с него до нашите жилища."

20 минути по-късно нисичкият китаец и 100-килограмовия боксьор пристигнали пред сградата, където са настанени българите.

"Горкият доброволец, беше целият плувнал в пот. Май му се виеше свят. Нямаше как да смогне на крачката на Кубрат", добавя Лесов.

Взимат нож от колоездачите

Българският национален отбор по колоездене имаше поводи за допълнително изпотяване освен зверската влажност в Пекин. Треньорът на представителния тим Тодор Колев се вплете в сериозна разправия със служителите на реда. Причина за това станаха инструментите в сервизния автомобил, управляван от него.

"Спряха ме на един от контролните пунктове - разказа наставникът. - Тарашат самите автомобили от горе до долу. При мен всичко беше наред, докато не отвориха сервизния куфар. Бях си взел няколко инструменти за ремонт на велосипедите. Между тях имаше и нож. С него по принцип режем уплътненията за кормилото. Попитаха ме за какво ми е. Не успях да им обясня като хората или те не ме разбраха. В крайна сметка ми го взеха."

Опашки в метрото заради проверките

Жителите на Пекин също страдат заради тежкия пропусквателен режим. Във всички станции на метрото са поставени скенери. Уредите проверяват багажа на китайците. Огромният пътникопоток образува зверски опашки, защото трябва да премине през само един скенер. Изключения не се допускат. При наличие на някой опасен предмет целият поток се спира за няколко минути.

"Най-страшно е в пиковия час, когато линиите на метрото са през две минути - обяснява доброволката Ма На. - Дори и тогава се образуват опашки пред треновете."

След минаване на контролата и уредите за проверка на билетите пътниците слизат на едно от нивата, където минават линиите. От двете страни на входа са разположени служители на метрото, които не спират да говорят по своите мегафони.

"Обясняват на хората да не стоят в центъра. Те трябва да се разпръснат в краищата, за да могат равномерно да напълнят купетата."

Мръсните сайтове са табу

Сайтовете с нецензурно съдържание автоматично са спирани от системата за достъп до интернет в Китай.

"Еротичните страници не се отварят. Пробвахме няколко, но нищо не се получава", жалваха се българските спортисти в олимпийското село.

Забраната важи и за сайтовете, които предлагат онлайн залагания и покер. Хазартът на публични места официално е забранен в азиатската държава. Правителството блокира и достъпа до страници на революционно настроени движения в Китай. Местата където се пропагандира свободата на Тибет също са абсолютно табу.


Още по темата
ОГНЯН ГЕОРГИЕВ
Пратеник на в-к "168 часа" и SPORTAL.BG
Прочетена 4397

КоментирайНяма коментари.							
						
Некадърност и безхаберие унищожават българския ... 04 септември 2008
На 24 август 2008 г завършиха 29-ите летни олимпийски игри, които се проведоха в китайската столица Пекин. Домакините се погрижиха условията да са на достойно ниво за най-голямото събитие в света на спорта. ...
Кирил Терзиев: Дано държавата почне да отделя ... 26 август 2008
Бронзовият медалист по борба в категория до 74 кг от олимпийските игри в Пекин 2008 Кирил Терзиев даде обширно интервю:- Очаквал ли си да спечелиш медал от най-големия форум в спорта - олимпийските игри?- Всеки ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал