›› Булевард

Жерард Пике стана Доктор Чума

Защитникът на Барселона Жерард Пике усети наскоро огън под краката си заради своята политическа позиция по отношение референдума в Каталуня, но това не го спря да се позабавлява заедно с партньорката си в живота ...

Виж още

Други спортове

Петя Монева: Искам да работя за България

21 май 2008 | 19:59
 Петя Монева: Искам да работя за България

Петя Монева е родена в Бургас. Учила е в спортно училище и е била е състезателка по художествена гимнастика. Магистър е по специалноста "инженер-икономист”. От около 10 години се занимава с треньорска дейност в клуб "Олимпия”, Бургас. Омъжена е, има син.

Познавам Петя отдавна – тя е изключително трудолюбива и амбициозна треньорка. Честен, открит, точен и много организиран човек, не обича излишните разговори. И сега е на линия – най-добрата й състезателка Мария Матева се готви усилено за отговорни състезания. Този път няма как с присъщата й скромност да ми откаже кратък разговор - поводът си заслужава!

- За първи път от доста години състезателка, подготвяна изцяло в извънстоличен клуб, ще участва индивидуално на ЕП по ХГ. Това е безспорен успех, който може да стимулита и други твои колежки от клубове в провинцията. Вярваше ли в успеха и каква е рецептата ?

- Винаги съм вярвала и съм си поставяла това като цел, не с конкретен човек. Смятам, че колкото по-големи цели си поставяш, толкова повече постигаш. Резултати се постигат с много труд и отдаденост от страна на треньора и състезателя.

- Забелязала съм, че имаш подход към децата. Усещаш ли шампионките от най-ранна възраст?

- Времето показва дали дадено дете, което притежава необходимите данни, ще стане шампионка. За мен трите основни неща, които ми позволяват да определя едно дете като перспективно са: да има пъргав ум; да задържа концентрацията си по-дълго от нормалното за възрастта му; физическите данни на родителите му.- Твоята състезателка Мария Матева измина дълъг път, с много участия в международни турнири ( дори зад Океана ! ), за да достигне сегашното си ниво.

- Да, така е. Миналата година например положих много усилия за търсене на спонсори, защото виждах, че това дете е талантливо и може да даде много не само на клуба, но и на България. Успях да и осигуря достатъчно турнири, които и дадоха увереност, тя придоби необходимата рутина за международни изяви. В резултат при първото си участие на СК миналата година в Португалия въпреки моето отсъствие (по правилник пътува само треньорката на първата състезателка на ДТ «Ж.Шишманова» ) тя се справи успешно.

- Сподели впечатленията си от двата турнира за СК – в Киев и Портимао, в които Мария участва тази година.

- Организацията на СК в Киев беше невероятна. Всичко беше изпипано до детайли –като на световно първенство. Техниката беше на ниво – например имаше подвижна камера, която можеше да снима навсякъде и да следи изпълнението от различни ъгли. Електронното табло показваше на публиката секундите, изминали от първото движение - Мария пресрочи с 3 секунди допустимото време на лента и това и костваще медала ... Залата беше претъпкана, атмосферата празнична. Преди започването на потока показваха филм за Бессонова и Годунко. Украинците се отнасяха към нас много топло и внимателно. Например когато се оказа, че няма къде да играем класика, веднага ни отключиха допълнителна зала. И една крачка не правехме сами - охраната бе плътно до нас. Това не ни притесняваше – напротив, беше ни по-спокойно, защото навсякъде имаше много хора. Тълпи от деца идваха да искат автографи не само от гимнастичките, но и от треньорките. Мария бе посрещана много топло от публиката, в украинските вестници се появиха положителни отзиви за нея. Вечерта на коктейла всички по-възрастни трeньорки и съдийки се развихриха в танци, по-младичките ги наблюдавахме и ни беше много весело.
Залата в Портимао също беше много хубава, домакините страшно гостоприемни. Организацията не беше толкова бляскава и публиката беше по-малко, но се чувстваше атмосферата на голямо състезание и за нас беше удоволствие да участваме.


- Харесваш ли изборa, който се падна на Мария – да играе лента на ЕП. Лентата е най-коварният уред...

- Приемам решението на ръководството. Главната треньорка заяви, че има деца, които са готови да играят повече от 1 уред. Смятам, че се взе едно много добро решение – щом имаме 4 добри деца, да ги покажем и четирите, без да си поставяме свръхамбициозни цели за момента. Тъй като Боянка е с травма, чакаме решението и за това какво ще играе. Разбира се, съжалявам за топката на Мария – съчетанието се приема добре от чуждите специалистки, Мария го изпълнява с чувство – не случайно Илиана Раева сподели, че е преживявала емоционални именно това изпълнение на Мария. Но щом като няма кой да играе лента, нека я играе Мария !

- Усещаш ли някаква промяна след приемането на нов модел за управление и подготовка?

- Да, определено. Има много добра организация, усеща се сплотеност на треньорките. Илиана Раева няма да държи до себе си лицемерни хора, които не работят всеотдайно за благото на България. Мария Гигова също е една забележителна личност, която прави много за страната ни.- Треньорската професия е много тежка. Имало ли е моменти, в които си искала да се откажеш?
- Да, имало е. Защото много често ми се е случвало когато настъпи този силен момент, когато би трябвало да си щастлив и доволен от постиженията си, да си преживял емоционално толкова много неща, съпътстващи тренировките - и хубави, и лоши, че вече нямаш тази чувственост да се радваш...-Toва е неочакван от мен отговор. Излиза, за теб дългите тренировки не са проблем...
Не. Важното е взаимоотношенията между хората, с които съм свързана по някакъв начин - колежки, родители, състезателки - да са на ниво. Повече ме сломяват разногласията. Работата не може да ме събори – мога да работя и денем, и нощем.

- Много български треньорки предпочитат значително по-добре заплатената работа в чужбина... Какво те задържа в България – за наша радост!
- Първо - имам страхотно семейство, съпругът ми има хубава работа и аз съм финансово обезпечена – това ми позволява да работя без да отдавам първостепенно значение на заплащането. Второ – аз съм страхотен националист. Трябва да ми е много наложително, за да напусна България.- Тази година често ти се налагаше да разкъсваш между зала Раковска в София и зала Младост в Бургас. Разчиташ ли да продължиш така и за в бъдеще?
- Наистина е много трудно, защото имам много хубави децa. По принцип не бих изоставила 20 или 10 деца заради едно, а и мисля, че когато треньорът залага всичките си надежди и концентрира цялото си внимание върху една състезателка, я натоварва много психически. Тази година пътувах често до София, тъй като нашата зала не отговаря на стандарта за подиум. Кметът Димитър Николов лично обеща да ни помогне - вярвам, че ще изпълни обещанието си.
Нямаме също така лекар на разположение и възстановителен център. Дай боже за в бъдеще да имаме не една, а 2-3 национални състезателки, за да може да помислим и за тези неща.- Налага се дълго отсъстваш от къщи. Имаш ли подкрепата на семейството си?
- Да, мъжът ми е моя голяма опора . Много помага за детето и на състезанията е винаги до мен. Обича да ме насърчава по свой си начин. Майка ми също ми помага. Тази година синът ми завърщва първи клас. С него ежедневно по 4-5 часа са занимава учителка. Скоро ни зарадва с 3-то си място на Олимпиадата по математика.- Ти си била на много международни турнири в Русия и имаш впечатление за начина им на работа. Ще можем ли да се преборим с тях ?
- Да, били сме на доста турнири от веригата ИСКА, тази година бяхме единствените участнички от България на турнира на Амина Зарипова и турнира в Обнинск. Това са много масови турнири, например на турнира на Амина Зарипова участваха по около 60 клуба за всяка възраст. Наблюдавала съм 20-30 деца равностойни по физически качества, от хубави по-хубави. Аз изпитвам много топли чувства към руснаците. Но не заради това, а гледайки обективно мога да кажа – на борба ще ги преборим, но на гимнастика май не (смее се...). Но се надявам това да стане някога. Интересно е, че често ме питат дали Мария има руски корени, на което отговарям, че е чистокръвна българка . 


- Какво мислиш за ролята на съдийството?

- Съдийството може да направи чудеса! Понякога шансът е по-малък от този при хазарта. Може да пуснеш тото и да спечелиш, докато тук схемата е направена предварително – решили са да си пета, и така ще бъде, дори да покажеш перфектна игра.

- Защо тогава имаш надеждa за Мария?

- Мария притежава и четирите необходими компонента : има визия, гъвкава е, отскоклива е, върти се добре – т.е. налице са предпоставките при добра игра от нейна страна и добри съдии и политика тя да вземе това, което и се полага.

- Можеш ли да дадеш примери, когато състезателка явно е била ощетена?

- В Портимао Симона беше по-добра на лента от Годунко, направиха обаче така, че общите им оценки да са равни, но поради по-добрата си оценка за изпълнение Годунко излезе пред нея. Също в Портимао ансамбълът ни беше най-добър на въжета. Рускините също не направиха груби грешки и ги класираха първи въпреки че не бяха толкова чисти и че все още са тромави.

- Как беше съдийството на току що завършилия турнир «Златен обръч» ?

- Нямам впечатлeния, защото не съдийствах (смее се). Доволна съм, защото моята състезателка Виктория Тихи участва и се класира 22, което е успех за нея – тя е само на 10 години.

- Какво мислиш за предстоящото ви участие в Холон?

- Знам, че е на много хубаво място в Израел и че ще е много трудно от съдийска гледна точка. Както и в Украйна, и тук отиваме в устата на вълка ...

- Най-близките ти планове?

- На 18 заминаваме за София, после пътуваме за Израел, а след завръщането си ще продължим там подготовката за ЕП.

- Предполагам, че вече си много уморена. Очакваш ли почивката?

- Докато не си свърша работата, не се настройвам за почивка. След ЕП следва Б-финал с Николета, после ДП за деца. През юли вече може да организираме лагер, като дойде време ще помислим за това. 

Людмила Димитрова, rgym.info

Снимки: rgym.info 

SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 9970

Добави коментар ›› Коментари (2)

witness
(Гост)
2
отговор
15 юли 2011 | 00:02

да доиде добрият и подкрепящ мъж да я види какви ги варши в София, едва ли ще е толкова подкрепящ към тази шаврантия . . .аман от фалшиви хора и лицемери Рейтинг: 0 0

сладката
(Гост)
1
отговор
18 декември 2009 | 19:09

мразя гимнастички Рейтинг: 0 0

›› новини

›› новини

Араби приемат финала на Световните боксови суперсерии
18 октомври 2017 | 10:28
Стивърн подписа договор за мач с Уайлдър
18 октомври 2017 | 10:27
Спартак поставя топката от мача със Севиля в музея
Немец е най-вероятният съперник на Кобрата при завръщането
18 октомври 2017 | 10:25
Филаделфия отнесе Флорида като домакин
18 октомври 2017 | 10:10
Лудогорец има скрит коз за мача с Брага
18 октомври 2017 | 10:08
Резултати от НХЛ
18 октомври 2017 | 10:00
Почетино иска договор за 10-15 г.
БФЛА награди деятелите в Сандански
18 октомври 2017 | 09:58
Светослав Дяков: Готови сме за мача срещу Спортинг (Брага)
18 октомври 2017 | 09:49

›› Булевард

Волейболна красавица: Не очаквах, че една дума за Роналдо ще се превърне в такава новина
17 октомври 2017
Волейболистката на ЦСКА Мадлен Рашева завладя с красотата си Балканите, а медии в Сърбия и Македония не спират да ...
Жерард Пике стана Доктор Чума 17 октомври 2017 | 16:07
Половинката на Дрис Мертенс обича да го прави във влак 18 октомври 2017 | 06:08
Наш архитект направи запазен знак на Гришо (снимки) 17 октомври 2017 | 10:49

›› Волейбол

ЦСКА удари Хебър в дербито на кръга (галерия)
17 октомври 2017
Вицешампионите на България от ЦСКА записаха чиста, но не много лесна победа над новака Хебър (Пазарджик) с 3:0 (25:20, ...
Теди Салпаров се завърна в игра, шампионите от Нефтохимик прегазиха Пирин 17 октомври 2017 | 20:12
Левски измъкна драматична победа над Добруджа (галерия) 17 октомври 2017 | 20:11
Монтана с 3 от 3 в Суперлигата след успех в Кърджали 17 октомври 2017 | 19:39

›› Баскетбол

Блестящ Минчев при победа на МЗТ срещу босненския шампион (видео)
17 октомври 2017
Йордан Минчев започва да показва на какво е способен и изигра много силен мач за МЗТ Скопие в Адриатическата лига. ...
Академик Бултекс гони десета поредна победа в мача с Тирана 16 октомври 2017 | 15:14
Вход свободен за мача на Лукойл Академик с Динамо Тбилиси 17 октомври 2017 | 08:36
Рилски се справи с Левски при завръщането си в Балканската лига 17 октомври 2017 | 19:47
							
						
Да сърфираш под Северното сияние 03 април 2017
Унстад се намира на един от островите Лофотен, разположени до западното крайбрежие на Норвегия. Мястото се превърна в едно от най-популярните за арктически сърфинг. Изключителните условия по отношение на светлината и ...
“Запомнете това име”: Цветелина Станева 14 октомври 2017
Цветелина Станева е най-новото име в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. В нея Sportal.bg представя на зрителите и читателите си млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Цвети е на 16 ...

Кой беше най-добрият чужденец в А група през първия полусезон

Определете кой беше най-добър през есента на 2014

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал