Автомобили

Audi Sport празнува 25 години от пускането на първия Audi RS модел

22 юли 2019 | 15:22 - Обновена
Audi Sport празнува 25 години от пускането на първия Audi RS модел
 • копирано
 • 2
Преди 25 години Audi RS 2 Avant се превърна в първия Audi RS-модел на пазара - поставяйки началото на един огромен успех за марката. Със своя близък до състезателните спортове ексклузивен характер, Audi RS-моделите се отличават с особено и много специално очарование. До днес подразделението Audi Sport GmbH, преди познато под името quattro GmbH, е представило общо 25 RS-модела. През 2019 година ще бъдат представени още общо шест продуктови новости, сред които два изцяло нови RS-модела.

Много от RS-моделите са пионери в своите сегменти и са носители на множество технологични иновации - например дебютиралия преди 19 години Audi RS 4 Avant с неговия фамозен Biturbo-V6 или пък TT RS и неговия петцилиндров турбодвигател с неповторим характер, който до момента е получил куп награди и отличия и сега се предлага в най-новата си еволюционна фаза.

От RS 2 Avant до RS 4 Cabriolet: динамика и традицията

През 1994 година Audi RS 2 Avant (232 кВт/315 кс), задвижван от надлъжно монтиран петцилиндров турбодвигател, написва първата глава от историята на RS-моделите. Именно с този модел предприятието основава сегмента на супермощните комбита. Доказалото се през годините в света на моторните спортове постоянно двойно задвижване quattro със самоблокиращ централен диференциал позволява огромната мощност на този автомобил да бъде предавана ефективно и пълноценно към четирите колела.

През 1999 година Audi RS 4 Avant, създаден на основата на тогавашния S4, представя едно ново измерение на мощност в средния клас. Под предния му капак работи - подобно на S4 - V6-двигател с работен обем 2.7 литра, пет клапана на цилиндър и система за принудително пълнене с два турбокомпресора. Изключително мощният агрегат е доработен от инженерите на тогавашното предприятие quattro GmbH специално за нуждите на RS 4, като конструкторите съумяват да извлекат от него още повече мощност и въртящ момент. В сътрудничество с легендарната фирма Cosworth Technology са разработени нови цилиндрови глави, всмукателният и изпускателният колектор са основно модифицирани, като сечението на каналите на всмукателния колектор е значително увеличено. Двигателят получава и по-големи турбокомпресори с по-голямо спрямо S4 максимално налягане. След тези мерки двигателят на RS 4 вместо базовите 195 кВт (265 кс) постига удивителна за времето си максимална мощност, равняваща се на 280 кВт (380 кс).

През 2005 година на бял свят се появява второто поколение на RS 4. Множество иновации, чието начало идва от моторните спортове, правят впечатление в новото издание на култовия модел. Особено ярко се откроява V8-двигателят с 309 кВт (420 кс). За първи път в историята си производителят залага на съчетание от директно впръскване на горивото и високооборотна концепция, която позволява на агрегата да се развърта до 8250 об./мин. Бензиновият мотор с директно впръскване на горивото позволява прецизно регулиране на постъпващата в цилиндрите горивно-въздушна смес, постигайки оптимално разгръщане на мощността. В тогавашния победител в Льо Ман R8 FSI-технологията вече е показала своя огромен потенциал, при това по респектиращ начин. През 2007 година агрегатът намира своето място и в първото издание на Audi R8. Ходовата част съчетава последното за времето си поколение на системата за постоянно задвижване на четирите колела quattro, както и окачване с регулируеми амортисьори Dynamic Ride Control, което за първи път е монтирано през 2002 година в модела RS 6. Доразвитата концепция на quattro-задвижването със самоблокиращ централен диференциал и асиметрично насочване на въртящия момент в съотношение 40 процента към предния и 60 процента към задния мост се грижи за възможно най-доброто сцепление с настилката. Първото и до момента единствено издание на модела RS 4 Cabriolet по изключителен начин комбинира удоволствието от шофиране под открито небе с неповторимото акустично изживяване на атмосфения V8-двигател.

През 2008 година се появява RS 6 Avant, спортен автомобил в одеждите на дискретно семейно комби. Със своя изцяло нов V10-агрегат с FSI-директно впръскване, Biturbo-принудително пълнене, система за мазане със сух картер, заимствана от моторните спортове, както и постоянно задвижване на четирите колела quattro, RS 6 Avant застава на върха в своя клас. С импозантния устрем на своя V10-двигател с 426 кВт (580 кс) мощност и 650 Нм максимален въртящ момент, RS 6 Avant се превръща в най-мощния създаван дотогава сериен модел на Audi. Корпусът на коляновия вал на V10-задвижването е изработен по специална технология, гарантираща ниско тегло и изключителна здравина. Теглото на самия задвижващ агрегат се равнява на фантастичните за категорията 278 килограма. И за да се осигури възможно най-добро представяне в екстремни условия, мазителната система на двигателя е изпълнена по концепция със сух картер - похват, използван в моторните спортове. По този начин се гарантира, че дори при особено екстремен стил на шофиране на писта всички компоненти на двигателя, както и турбокомпресорите, получават оптимално количество масло. Днес тази технология се използва в расовия спортист Audi R8.

През 2011 година петцилиндровият RS 3 Sportback с 250 кВт (340 кс) пренася RS-философията в компактния клас. През 2013 година с модела RS Q3 спортното подразделение на марката представи и първия по рода си спортен компактен SUV. Подобно на TT RS и RS 3, за задвижването при него отговаря 2.5-литров петцилиндров мотор. С дължина под 50 сантиметра този агрегат е изключително компактен. Дългоходовата машина (диаметър х ход на буталото 82.5 x 92.8 милиметра) е идеална за напречно монтиране. Отначало двигателят генерира 228 кВт (310 кс), а от края на 2014 година дори 250 кВт (340 кс). RS Q3 performance, който се появява пре 2016 година, разполага дори с 270 кВт (367 кс).

RS-моделите имат необикновени турбодвигатели под предния си капак, като сред тях особено ярко се откроява петцилиндровият агрегат, който има сериозни традиции при марката с четирите пръстена на емблемата. През 80-те година такъв двигател задвижва множество състезателни и серийни автомобили на Audi, постигайки множество незабравими успехи. Първият RS-модел - RS 2 от 1994 година, също се задвижва от петцилиндров двигател. През 2009 година петцилиндровият агрегат се завръща в Audi TT RS, през 2011 година той намира своето място и под предния капак на RS 3 Sportback, а след още две години започва да се монтира и в RS Q3. Днес 2.5 TFSI работи не само в TT RS, но също и в RS 3. След като беше подложен на основно модифициране, сега двигателят тежи с 26 килограма по-малко в сравнение с предшественика си. Корпусът на коляновия вал е направен от алуминиева сплав, като само това решение намалява теглото с 18 килограма. Множество високотехнологични решения увеличават мощността и намаляват вътрешното триене. Стените на цилиндрите са с плазмено покритие, а диаметъра на основния лагер на коляновия вал е намален с 6 милиметра. Коляновият вал е кух, което го олекотява с един килограм, а алуминиевите бутала имат канали за масленото охлаждане. В кратката загряваща фаза водната помпа не изпраща охладителна течност към цилиндровата глава - по този начин 2.5 TFSI-двигателят значително по-бързо достига до оптимална работна температура. Така се намалява триенето и едновременно с това се намалява разхода на гориво. Редът на запалване 1-2-4-5-3 отговаря на геометрията на всмукателния и изпускателния колектор и се грижи за неповторимия звук на двигателя, с който Audi добиват огромна популярност още през 80-те години.

Друга ексклузивна технология е адаптивното окачване Dynamic Ride Control за моделите с надлъжно разположен двигател - иновация, която дебютира през 2002 година в модела RS 6 Avant. Тази интегрирана система за намаляване на напречните и надлъжните колебания на каросерията работи изключително бързо, прецизно и без забавяне. При завъртане на волана и преминаване през завои настройката на ходовата част се променя така, че колебанията по надлъжната и вертикалната ос биват значително редуцирани. Амортисьорите от всяка страна на автомобила са свързани с диаметрално противоположните амортисьори от другата страна на автомобила посредством маслопроводи, като всеки от тях разполага с отделен клапан. Въпросните вентили, разположени в близост до задния мост, осигуряват необходимия компенсиращ обем чрез вътрешни бутала. При завъртане на волана и преминаване през завои централният клапан автоматично втвърдява настройките на двата диаметрално противоположни амортисьора. Настройките на амортисьорите биват променяни по начин, който на практика почти елиминира колебанията на каросерията по вертикалната и хоризонталната ос. По този начин изключително бързата технология на окачването гарантира на RS-моделите особено стабилно и динамично поведение в завои.

Монтираното на моделите RS 4 Avant и RS 5 Coupé и Sportback RS-спортно окачване с Dynamic Ride Control (DRC) има регулируеми в три степени настройки на амортисьорите. С помощта на системата Audi drive select водачът може да променя настройките на ходовата част и по този начин да влияе на изживяването зад волана. Новата генерация адаптивни амортисьори е по-компактна и по-лека. Освен това новите амортисьори позволяват по-голяма разлика между поведение в режимите comfort и dynamic, както и по-прецизно програмиране на настройките, осигуряващо по-добро пътно поведение, особено в завои. Резултатът: в режим comfort RS-спортното окачване с Dynamic Ride Control (DRC) осигурява впечатляващо комфортно возене. В режим dynamic се постига изключителна прецизност в завои, а стойностите на напречно ускорение в завои достигат впечатляващи стойности.

RS-моделите в хронологична последователност:

·Audi RS 2 Avant (1994 г.): 2,2-лиров петцилиндров турбодвигател, 232 кВт (326 кс)

·Audi RS 4 Avant (2000 г.): 2,7-литров V6-Biturbo двигател, 279 кВт (380 кс)

·Audi RS 6 Limousine и RS 6 Avant (2002 г.): 4,2-литров V8-Biturbo двигател, 331 кВт (450 кс); от 2004 г. RS 6 plus, 353 кВт (480 кс), лимитирана серия от 999 екземпляра

·Audi RS 4 Limousine (2005 г.), RS 4 Avant (2006), RS 4 Cabriolet (2006): 4,2-литров V8 двигател, 309 кВт (420 кс)

·Audi RS 6 Limousine и RS 6 Avant (2008 г.): 5,0-литров V10-Biturbo двигател, 426 кВт (580 кс), от 2010 г. RS 6 plus с увеличена до 303 км/ч максимална скорост

·Audi TT RS Coupé и TT RS Roadster (2009 г.): 2,5-литров петцилиндров двигател, 250 кВт (340 кс); от 2012 г. plus-версия с 265 кВт (360 кс)

·Audi RS 5 Coupé (2010 г.) и RS 5 Cabriolet (2012): 4,2-литров V8 двигател, 331 кВт (450 PS),

·Audi RS 3 Sportback (2011 г.): 2,5-литров петцилиндров двигател, 250 кВт (340 кс)

·Audi RS 4 Avant (2012 г.): 4,2-литров V8 двигател, 331 кВт (450 кс)

·Audi RS Q3 (2013 г.): 2,5-литров петцилиндров двигател, 228 кВт (310 кс); от 2014 г. 250 кВт (340 кс); от 2016 performance-версия с 270 кВт (367 кс)

·Audi RS 6 Avant (2013 г.): 4,0-литров V8-Biturbo двигател с 412 кВт (560 кс); от 2015 г. performance-версия с 445 кВт (605 кс)

·Audi RS 7 Sportback (2013 г.): 4,0-литров V8-Biturbo с 412 кВт (560 кс); от 2015 г. performance-версия с 445 кВт (605 кс)

·Audi RS 3 Sportback (2015 г.): 2,5-литров петцилиндров двигател с 270 кВт (367 кс)

·Audi TT RS Coupé и TT RS Roadster (2016 г.): 2,5-литров петцилиндров турбодвигател с 294 кВт (400 кс)

Аudi RS 3 Limousine (2017 г.): 2,5-литров петцилиндров двигател с 294 кВт (400 кс)

·Audi RS 5 Coupé (2017 г.): 2,9-литров V6-Biturbo двигател с 331 кВт (450 кс)

·Audi RS 4 Avant (2017 г.): 2,9-литров V6-Biturbo двигател с 331 кВт (450 кс)

·Audi RS 5 Sportback (2018 г.): 2,9-Liter V6-Biturbo двигател с 331 кВт (450 кс)


Още по темата
 • копирано
 • 2
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 856

Добави коментар ›› Коментари (2)

Source
(Гост)
2
отговор
22 юли 2019 | 16:02

Carsmind Рейтинг: 2 0

Бачо Алкохольо
(Гост)
1
отговор
22 юли 2019 | 15:53

Кво ми пука, аз си карам жигулито. Бяга да си е*е Рейтинг: 1 1


							
						
Skoda Kamiq - съвкупност от детайли 24 февруари 2020
На този свят има два типа предмети, а и хора - такива, които просто изпълняват брифа, и такива, които го прочитат, смачкват го и го хвърлят в кофата, за да правят каквото си поискат. Спокойно, новият Kamiq е от ...
Какви опасности крие един автомобил с превъртян ... 25 май 2017
Около 1/3 от всички превозни средства втора ръка са с манипулиран километраж. Това води до средна загуба от 3 000 евро за всеки купувач. В тази връзка евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков е категоричен, че тази ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.