Ники Иванов: Статутът на българските волейболисти е катастрофа

Ники Иванов: Статутът на българските волейболисти е катастрофа

Бившият капитан на националния отбор по волейбол Николай Иванов, който играе за полския вицешампион Ястжембски, даде любопитно интервю пред местен специализиран сайт. Предлагаме ви го с незначителни съкращения.

 

- В България създадоха две лиги вместо една. Какви са предимствата на тази система?

- Според мен новата формула няма плюсове. В първата фаза, когато се играха турнири, имаше много безсмислени мачове между добрите отбори и тези, които нямат никакви шансове. Нашата федерация оправда системата с мотива, че тя ще направи волейбола по-популярен и че ще има повече двубои. Тя обаче не е добра. Аз изобщо не мога да схвана как може да съществува първа шестица и втора седмица. В цяла Европа се работи по съвсем друг начин. Има първа лига, която е елитна, и втора, която обединява останалите. Българската федерация е измислила нещо много нелепо. Когато играех в Русия, имаше нещо подобно, но после дори там смениха формата.

 

- Не е ли това шанс по-слабите отбори да срещнат по-силните?

- Теоретично да. Но няма друго първенство в Европа, което да вкарва слабите сред професионалните. Ако си със скромни възможности, отиваш в долната дивизия. Това не са благотворителни мачове. Елитната лига не е за всички, които искат. Най-важни са професионализмът, инвестираните средства, условията.

- Искаш да кажеш, че повечето нови отбори са аматьорски?

- Да, нещо като полската трета лига. Състезателите работят, учат и заедно с това практикуват волейбол. Никой не мисли за здравето на най-добрите играчи, които трябва да помагат на националния отбор и как ще им се отразят многото мачове. Някои вече се оплакват от контузии. Вместо за безсмислени срещи, клубовете можеше да използват времето за влизане в желаната форма. У нас има шест-седем тима на топ ниво, но федерацията ни не е дорасла и не може да се мери с тях.

- Затова ли нямаше изненада в тези турнири?

- Изненада щеше да е, ако някой от по-слабите бе спечелил срещу фаворит. За всички бе ясно кой ще бие и кои ще влязат в първата шестица. Няма човек, който не би поставил там Левски Сиконко, Черно море, Пирин, Марек, Лукойл и ЦСКА.

- Черно море надви Левски. Мислиш ли че това е краят на синята доминация?

- Да, смятам, че ерата "Левски" приключи. От момента, в който продадоха най-добрите си състезатели - Алексиев, Ананиев, Гайдарски, Жеков и Йорданов - класата им бе притъпена. Сега са събрани много млади момчета и ще се гради отбор за бъдещето.

 

- Вярно ли е, че в България волейболистите се борят за медал, защото само той им осигурява трансфер в чужбина?

- Да. У нас не е от значение фактът, че договорът на даден играч е изтекъл. Той не може сам да вземе решение какво ще прави - дали ще остане, или ще отиде зад граница. Понякога оставаш в един отбор завинаги. Съдбата ти зависи от решението на началниците.

- Мислиш ли, че случаят "Казийски" ще промени нещо?

- Възможно е. Времето ще покаже. Този казус бе исторически за нашия волейбол. Въпросът е какви ще бъдат последствията. Аз лично се надявам да не остане прецедент. Както виждате, у нас всичко функционира на обратно и причината е главно липса на пари. Ситуацията е тежка, въпреки че волейболът е доста популярен. Статутът на състезателите обаче е катастрофален. Въпреки че баскетболът е на по-ниско ниво, играчите там са много по-добре. От години сме в световния елит, но това не променя нищо. Волейболистите са принудени да отиват в Албания, Румъния и други страни, където спортът не е на кой знае какво равнище, само защото там им предлагат по-добри условия.

- Защо федерацията остава глуха?

- След като се отказах от националния отбор, останах малко далеч от федерацията и всичко, което става в България. Не ми харесваше какво се случва и не исках да бъда част от него. Информирам се от Интернет, но не виждам нещо ново. Проблемът не е мой, за него трябва да мислят шефовете. Пламен Константинов и Евгени Иванов например живеят с това, аз не мога. Не съм човек, който обича интригите, а у нас има твърде много.

- Някои играчи в България мислят, че Казийски получи свободата си само защото е звезда...

- Надявам се да не е така, но всеки има право на мнение. Матей действително е популярен, но всеки добър състезател в български клуб би повел подобна битка, стига да има пари за адвокат. Трябва да променим системата, иначе няма да вървим напред.

- Мислиш, че заради този случай Динамо прекрати договора на Теодор Салпаров?

- Да, убеден съм. Руснаците просто искаха да покажат кой определя правилата. Никой професионален клуб не би си позволил просто така да анулира договор. Динамо демонстрира, че не е съгласен с решението за освобождаването на Матей. Ако шефовете бяха отишли при Салпаров след края на сезона и му бяха казали, че не е необходим и трябва да си търси нов отбор, е едно. Но те го направиха след скандала с Казийски и при затворен трансферен прозорец. Новият треньор Даниеле Баньоли бе във Варна за два мача от Световната лига, разговаря със Салпаров, запозна го с подготовката и целите и изведнъж точно преди европейското каза, че не го иска. Това не беше случайно.

- Сега Теодор играе в ЦСКА. Има ли този тим шансове за медал?

- Клубът направи добра селекция. Купи един диагонал, който играеше в Япония - Филип Мейо, има и Светозар Иванов, който няколко години бе в националния. ЦСКА винаги предлага добри условия на играчите си. Не го казвам, защото е моят отбор, просто съм убеден, че там е създадена най-добрата организация в България. Той бе първият, който заработи със статистическата програма "Дата Волей". Всички казват, че Левски е номер едно, защото това е най-лесният начин да попаднеш в националния тим. Но това не е волейбол, а политика. Всеки треньор на Левски е ставал и селекционер на България. Това не е тайна за никого, но не всички са съгласни. Докато Мартин Стоев има резултати, никой няма да го уволни.

- Чуват се слухове, че той сам иска да напусне...

- Четох за това в българската преса. Пишеше, че ще си тръгне след игрите в Пекин. Ще почакаме и ще видим.


- Константинов ли ще бъде неговият наследник?

- Не, мисля, че Пламен няма да стане треньор, а главен мениджър. Но това за в бъдеще, защото помежду се шегуваме, че ще играе до олимпиадата в Лондон през 2012 година. Дори вече си има прякор, свързан с това (б.р. - Мистър Лондино).

- Връщам те към българското първенство. Кои според теб са фаворитите?

- Най-вече Лукойл Нефтохимик. Вървят доста добре в евротурнирите и в следващия кръг може да се изправят срещу полския Гжежов. Не бива да пропускаме и Пирин Разлог. Мисля, че шансове има и Черно море. В този клуб най-много ме изненадва липсата на всякаква идея за развитие на волейбола. Отборът е от Варна, където всяка година се състоят мачовете от Световната лига. Там е нашата най-хубава зала, с най-горещите фенове и ако някой от шефовете бе помислил, можеше да превърне Черно море във водещ фактор в първенството ни. Сега съставът играе пред около 1000 зрители вместо пред 4000 например. Но това е България.

- А кой от втората седмица ще играе в плейофите?

- Ако трябва да съм честен, ми е трудно да предположа, защото имената на някои от отборите не ми говорят каквото и да било. Калиакра, Казанлък? За тях не знам нищо. Славия, Дунав Русе, Локомотив Пловдив имат традиции, но там всичко започва отначало и са на доста аматьорско ниво.

 

Анна ВИЙЧЕК, siatka.org

Превод  "Тема спорт"

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти