›› Анкета

Ще гледате ли на живо мегамачовете между Рони ОСъливан и Стивън Хендри в България?

›› Тенис

Зверев изплаши дете, подаващо топките в Шанхай (видео)

Световният номер 5 и носител на три “Мастърс” титли Александър Зверев изплаши момче, подаващо топките на тенис турнира от най-високата категория на АТР в Шанхай. Германецът имаше тежък мач с един от играчите ...

Виж още
Снукър

Само за мъже

19 февруари 2007 | 16:15
Само за мъже

Рони О’Съливан – той е като Мародана, Федерер, Тайгър Уудс, Шумахер и Майк Тайсън взети заедно.

Има един спорт, едно непокътното от феминизма място, което все още може гордо да носи наименованието "само за мъже". Колкото и да звучи невероятно, все още дамската половина от човечеството не си е поставила за цел да влезе в необятното пространство на играта снукър, която повечето хора в България наричат билярд, защото се играе с цветни топки на зелена маса. Всъщност снукърът е нещо повече от обикновен билярд, защото при него майсторството на играещите е издигнато до степен на виртуозност. Правилата на играта са усложнени максимално, ударите по топката като разнообразие са поне 30 на брой, има тактика, надлъгване. Самото вкарване на топките в джобовете съвсем не е като вкарването на гол във футболната врата, както биха предположили лаиците. Публиката ужасно много се възхищава на така наречените save strikes, на поставянето на снукър позиция и други изобретения на човеJкото мислене. От значение е дори времето, за което се изпълнява един удар. Много често “бавните” играчи използват спокойствието и привидния непукизъм, за да извадят от равновесие нерваците. И често успяват.

Всъщност нямам отговор защо жените не са се впуснали и в тази надпревара. Те вече влязоха в изконни мъжки територии като голфа и ветроходството, да не говорим за силовите спортове, където всяка простотия е простена. Не заради друго, а защото винаги ще има публика, поддаваща се на най-низките страсти. Но снукърът е друго нещо. Правилата за поведение в тениса са като детска енциклопедия за това, което се изисква от публиката и играчите на снукър. От позицията на мачистите и сексистите отсъствието на дамски интерес към снукъра може да се обясни с неговата прекалена сложност и възможностите за непосилно умствено затормозяване на нежния пол. Ходовете на състезателите могат да се приравнят към тези на Jахматистите, но при условието, че става въпрос за ускорен Jах. Най-добрите в този спорт, който набира все по-голяма скорост и се радва на лавинообразна популярност, имат варианти за позиции на 15-20 хода напред. И най-често фреймовете или отделните игри се губят заради милиметрова грешка в изчисленията, което е направо невероятно.
Всъщност снукърът има това предимство, че удовлетворява абсолютно всички критерии на зрителя. Jграе се достатъчно дълго (нещо, което липсва при повечето колективни спортове, които се простират във времетраенето от 2 часа), има напрежение, получават се невероятни обрати, не винаги печели по-добрият ( уви, така е във всички спортове), съдията е важен фактор (за съжаление). Страхотно е нагласен за телевизионно излъчване, стига нещата да се правят от професионалисти. Последното не е без значение, защото при много спортове самото предаване на събитието вече е проблем. При снукърът всеки момент, всяко трепване, всеки удар може да се следи от микроскопична близост.

J още нещо за тази изключителна игра, която те грабва от пръв поглед. За да не бъдат съвсем обидни и отхвърлени жените, може да се каже, че се практикува от много сексапилни мъже. От онзи неустоим тип “ала Джеймс Бонд” или още по-смело “Оскар Уайлд”, по който всяка жена романтично въздиJа и копнее. Все пак времената и епохите се променят, но образците остават. А къде освен в залата за снукър може да видиJ най-съвърJените мъжеJ Не в смисъла, че са някакви съвърJени исполини, а че са абсолютната, стопроцентова картина на изискаността, на джентълменството, на консервативния вкус...

Мъже в черно спокойно биха могли да се нарекат снукъристите. С тази забележка, че за разлика от Уил Смит и Томи Лий Джонс те са с папионки, за да подчертаят почти викторианската си нагласа към нещата в живота. В снукъра Jарениите не само са невъзможни, на тях би се погледнало с изключително лоJо око. Черните обувки, черните чорапи, черните ризи, черните жилетки (не памучни, а сатенени все пак) са задължителни. J за да не бъдат като извадени от калъп, лекото разнообразие, демократичният елемент идва от гърба на сатенената жилетка. Той може да се сравни само с гривата при лъва или оцветяването при някои животни. В снукъра играчите се делят на две категории – карирани и дюс. Естествено, карираните са ексцентриците, нестандартните. В тази група попада техният голям лидер Рони О’Съливан, за когото ще стане дума по-долу.

Снукърът е спорт за всички възрасти, но сякаJ разцветът на състезателите е между 28 и 38 години. Jма случаи за много млади победители, но като цяло зрелостта настъпва след 30-те. Но снукърът е спорт и за 50, и за 60- годиJни. В ранглистата има доста момчета над 45, които придават особен колорит на състезанията. А има и такива като един китаец, за който също ще стане дума. На по 18 години те дръзват да побеждават водачите в класирането. Снукърът не е спорт на бедните, независимо, че приказките за скъпо оборудване са силно преувеличени. Всъщност оказва се, че има големи професионалисти, които играят с първата си щека, струваща под 100 паунда. Но естествено има и такива, които играят с такава за по 5000 паунда. В снукъра единствената парична единица е английският паунд. Работният инструмент на играча, редовното му почистване и другите приспособления представляват прелюбопитен момент от състезанието. В големия снукър играят представители на не повече 7-8 нации. Най-многобройни са британците, като сред тях има изявени снукъристи от английската, ирландската и Jотландска Jкола. Австралия също разполага с няколко представители, а в последните няколко години спортът предизвиква небивал интерес и в Китай. Сред легендите на този спорт са Джон Парът, настоящ коментатор на BBC и малтиецът Тони Драго.

Поведението на играча е от огромно значение. Той няма право да издава каквито и да било звуци, проява на лоJ вкус са дори гримасите, но те са неизбежни, защото все пак става въпрос за състезание. По-надолу в текста ще стане въпрос кой от най-добрите играчи с какво се отличава, кои са непринудените и бунтарите, и кои са сфинксовете. В този спорт, за съжаление, са възможни и измами, двама играчи са спрени до живот - хванати са доказано да залагат против себе си. Да, снукърът става все по-популярен в игрите на щастието и залозите за него се увеличават лавинообразно. Напълно е възможно някои от джентълмените, които при това не играят за някакви баснословни суми (наградният фонд на турнирите не превиJава 70 хиляди паунда за победителя) да се изкуJат да заложат против себе си.

Снукурът държи на своята изключителност и по един друг, по-особен начин. Големите турнири не се роят, както е при тениса или дори голфа в последно време. Снукъристите имат календар с 8-9 турнира, по един на месец с голяма лятна пауза, когато свърJва сезона. Получава се така, че един професионалист играе не повече от 25-30 мача годиJно, което е нищо в сравнение с двубоите на водачите в тенис ранглистата. Но пък затова всеки мач се запомня, а изненадите са много повече. Всъщност най-трудно е да се познае кой ще победи на снукър, особено когато става въпрос за играчи от първите 15. Али Картър например, който е извън първите 6, може да победи всеки в даден мач.

J така след като изчерпахме образователната част, да преминем към съществената. Този спорт, неговото бурно развитие и неустоимият му чар се създава от едно лице на име Рони О’Съливан. За мен е кощунство да обяснявам кой и какъв е Рони и ще се опитам да го опиJа на несведущите със следните сравнения. Той е като Марадона, Федерер, Шумахер, Тайгър Уудс и Майк Тайсън взети заедно. Рони е най-големият симпатяга, най-големият ексцентрик, гений и виртуоз. Любимец на женския пол, непредвидим на масата и извън нея. Това е състезателят, на когото е позволено да се държи като Роберт де Ниро без от това да възникват пасиви. Гримасите и закачките с публиката в снукъра са допустими само за един – Рони О’Съливан. Баща му е в затвора с доживотна присада за предумиJлено убийство, а Рони е с доживотна присъда да бъде най-великият състезател в тази игра за всички времена. Той е човекът, който взриви всички правилници и авторитети, когато преди половин година напусна масата преди края на мача, в който губеJе от Стивън Хендри. Подаде му ръка и напусна. Безпрецедентно, но това е Рони. При подобен инцидент с друг състезател, той вероятно си отиваJе ако не завинаги, то поне за година. Федерацията обаче си даде сметка кой е Рони и му наложи само парична глоба. Защото този спорт днес не може без О’Съливан. Месец по-късно той овладя по своя си начин подобна ситуация с разплакания млад китаец Динг Дзънхуей (май правилното е Хуй, но го спестявам от благоприличие), като го прегърна и почти на ръце го върна да доиграят Мастърса. Финал, в който Рони показа, че в снукъра има много състезатели и само един гений. Познайте койJ За Рони може да се напиJе цяло списание и сигурно ще го направим в бъдеще. Толкова е невероятен, избира си турнирите, прави каквото си поиска. ВнуJил си е например, че не му се играе извън Обединеното кралство и на големите високобюджетни турнири в Китай и Малта само отбива номера. Jзлезе срещу непретенциозния Майкъл Холт, игра все едно, че за пръв път хваща щека, гарнира безхаберието си с един удар, който може да се сравни само с първата задна ножица на Вава и си тръгна обратно за вкъщи. Естествено, като всички велики, Рони е на нож с медиите в стила на Франк Синатра от средата на миналия век. Образно казано, Франки “сините очи”, пристигайки в родината си, казал на летището: "Jзвинявам се на американските проститутки, че ги приравних несправедливо с австралийските журналисти." Точно и ясно.

Рони е слънцето на снукъра, но има и други мъже и момчета, които заслужават внимание. На първо място това е неговият отколеJен враг – Jотландецът Стивън Хендри, който има три пъти повече успехи, но Рони си е Рони. Jрландецът Кен Дохърти, е сред най-постоянните играчи, но нищо повече. Много интересен субект е непроницаемият Питър Ебдън, най-неудобният играч за всички негови съперници.

Специално място трябва да отделим за бонвивана Матю Стивънс, вторият след Рони по атрактивност в света на снукъра. В родината си Англия Матю фигурира в таблоидите по-често от членовете на кралското семейство. Но в последно време това взе да му се отразява на формата. Съвсем случайно, разпознатият да се припича под лъчите на българското слънце на Слънчев бряг Шон Мърфи, също е сред атракциите в този спорт. Нищо чудно този велик Jампион да гастролира и официално в страната ни през лятото като участник в демонстративен турнир на морето, каквато идея има. Младата вълна в снукъра се оглавява от Стивън Макгуайър, Али Картър и Нийл Робъртсън. Това са играчите, на които принадлежи бъдещето и най-вече на споменатия Динг, който направи фурор на Мастърса. Сред изключително силните играчи в този спорт са Джон Хигинс и Греъм Дот, които са на равнището на първите в ранглистата.

J все пак в снукъра има един мач, който би могъл да бъде сравнен само с финал на световно по футбол между Бразилия и Германия или финал на Ролан Гарос между Надал и Федерер. Това е двубоят между Рони и Хендри. Сблъсъкът на титаните. Ако някой ви каже, че такъв мач се играе в момента, дори никога да не сте гледали снукър, започнете от днес. Заслужава си!

ЖАКЛJН МJХАЙЛОВ, Списание SLAVY Magazine, www.slavymagazine.com 

SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 9810

Добави коментар ›› Коментари (4)

$nookerist
(Гост)
4
отговор
01 февруари 2008 | 10:22

Не си съвсем прав защото има турнири по снукър за жени от ранкинг системата.Засега това е само световното първенство .Даже има и българка която участва.Така че друг път си провери информацията по-добре Рейтинг: 0 0

Емил Георгиев
(Гост)
3
отговор
18 януари 2008 | 21:57

Аз не пропускам турнир, поне докато Рони О'Съливан е още в играта. Колкото до Ебдан, Фу, донякъде Селби, който е голям талант и още няколко човека е истинска мъка да ги гледаш, как почукват топките с часове. Рейтинг: 0 0

Reistlin
(Гост)
2
отговор
01 януари 2008 | 13:42

Velikolepno!!! Рейтинг: 0 0

Сто
(Гост)
1
отговор
02 декември 2007 | 21:53

Вземи си оправи грешките на статията.. Рейтинг: 0 0


							
						

Турнир

  • Next Maches
  • Last Matches
Да спечелиш седем фрейма прави ли те шампион като ... 06 февруари 2018
Най-противоречивият и дискутиран ранкинг турнир по снукър започва в Уотфорд - Shoot Out, който за втори пореден път ще бъде част от ранкинг системата. Миналата година шампионът Антъни Макгил прибра 32 хиляди паунда ...
Снукърът влиза в българското училище 09 февруари 2018
България е една от първите страни, обгърнали амбициозната идея на Европейската билярд и снукър асоциация (ЕБСА) да включи джентълменския спорт в образованието. "Развитие на умения в и чрез снукър" (STROKE) ще ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?