Спорт и бизнес

Йордан Лечков - сливенският император

16 декември 2009 | 15:01
Йордан Лечков - сливенският император

От две години Сливен прилича на град след бомбардировка. Централни улици и такива в отделни квартали са разкопани, кипи усилен труд по полагане на нови тръби за канализацията и газификацията на града. На табелата на един от входовете на Сливен под надписа "Добре дошли" някой е добавил "в разкопания град".   

Един от обектите, които все пак са довършени, е един от централните булеварди - "Георги Данчев", където, ако завъртите по новото кръгово движение, се стига до градския стадион. Стадионът е част от комплекс, който се управлява от сестрата на кмета Йордан Лечков и където наскоро беше открит вторият му хотел. Споровете в града дали е имало смисъл от кръговото движение или не, нямат значение, защото щом кметът така е решил, така става. Както обича да казва самият Лечков, "не се е родил този, който да ми нарежда какво да правя". Според разбиранията на автора на паметния гол с глава срещу Германия на световното през 1994, изразяването на мнение, различно от неговото, е равносилно на нареждане.

А ако някой все пак се опита да му опонира, сливенският кмет е готов на всичко, включително да влиза с шутове в кабинети, пък било то и министерски, да иска оставки и неуморно да дава интервюта. Последният път той се развихри по същия начин след отказа на министъра на екологията Нона Караджова да авансира над допустимото европроект за т.нар. воден цикъл на града. Същото се случва и ако някой се опита да предприеме нещо срещу приятелите му. Както в случая с бизнесмена и общински съветник от ГЕРБ Радостин Русев, на когото преди време данъчните наложиха акт за надвзето ДДС. Актът беше отменен от съда, но преди да се стигне до тази развръзка, Лечков се впусна в кампания. Свика пресконференция, постави в общината кутия за сигнали на гражданите срещу НАП - Сливен, която за благозвучие нарече Пандора, а след това гръмко обяви схеми за избирателно връщане на ДДС на фирми и избирателно извършване на ревизии. Надълго и нашироко обясни и за наличието на роднински връзки между съответните държавни служители. Колкото и невероятно да изглежда, тактиката на бившия футболист "нападението е най-добрата защита" засега действа. След заплашителните му изяви и откровени обиди към министър Караджова в някои централни медии, въпросът за по-голямото авансиране по европроекти беше решен, макар и в полза на всички общини, не само на Сливен. (Освен досега приетите 10% от сумата на проектите след Нова година се очаква да бъдат превеждани още по 10%). А изнесените от него твърдения за работата на териториалната данъчна инспекция, макар че се оказаха неверни, доведоха до смяната на директора й Петко Дюлгеров заради все пак констатирани случаи на роднински връзки.       

Ако пък някой от общинските съветници се опита да изкаже мнение, различно от това на Лечков, обикновено получава звучното "задник" или "олигофрен", за което в момента срещу него има заведено дело от съветничката от "Атака" Елена Попова. Хората от различни институции в града вече са се отказали да изразяват публично несъгласието си с кмета - едни, защото са безсилни да се справят с арогантността му и с овластения с общински постове и финансова мощ кметски приятелски кръг, други - от страх.   
 
Стилът "Лечков"

В средата на втория кметски мандат на бившата футболна звезда може да се каже, че Сливен се управлява по императорски - кметът "върти" всичко, без да се отчита и обяснява с никого. Досега Лечков не е представил пред общинските съветници програма за управление на града, каквато се изисква по Закона за местно самоуправление и местна администрация, нито пък се е отчитал пред тях за изпълнението й, каквото задължение също има. Кметът няма опозиция в общинския съвет, където мнозинството е формирано около представителите на ГЕРБ. Почти всичките му предложения се гласуват без възражения, а конкурсите за обществени поръчки се печелят от няколко близки до него фирми. Лечков се вясва в кабинета си само от време на време, а управлява града от хотела си "Империя", където и живее. Ходи в общината обикновено следобед, за да разписва документи, твърдят от кметската администрация. За разлика от колегите си от други градове няма и приемен ден, а ако гражданин иска да сподели проблема си, обикновено прави това пред заместниците му. 

Показателна за пълната апатия и липсата на друго мнение е една от последните сесии на общинския съвет, която свършва за рекордните 45 минути при 23 точки в дневния ред. "Това е по две минути за точка, колкото да бъде гласувана", казва съветникът от БСП Иван Андреев, който е и бивш председател на общинския съвет в града от предишния мандат. А сред тях е имало две доста спорни. Едната за предложението на Лечков да намали с 40% цената на обявените за продажба 30 общински терена. Другата - за поредната, четвърта за тази година актуализация на бюджета. Иван Андреев, който е д-р на икономическите науки и преподавател в Пловдивския университет, добавя, че във финансите на общината цари пълен хаос. Залаганите през последните години приходи са с над една трета повече от изпълнението, разпределението на разходите се мени непрекъснато по усмотрение на кмета, а възникващите дупки се попълват с разпродажби на общинска собственост. В същият стил се управляват и европроектите на общината - забавяне на документацията, сключени договори, преди да има тръжни процедури, бавно изпълнение.

Общински съветници даже се шегуват, че ако всички фирми едновременно решат да поискат от общината да им се заплатят дължимите за различни дейности суми, тя ще фалира. На което по думите им Лечков отговарял: "Ако трябва, ще продам общината, но ще се разплатя". Обичал дори да казва, че е "рисков играч". Хазартният начин на управление и поведение на кмета очевидно не се харесва на хората от екипа му, защото от началото на първия му мандат досега общо петима негови заместници го напуснаха и в момента Лечков управлява само с двама заместник-кметове. Но пак по твърдения на общинари другият любим израз на Лечков бил, че за да управлява, са му достатъчни двама-трима верни хора.   

Империи в империята

Този принцип Лечков спазва и като създава приятелски кръг от няколко фирми, които печелят обществените поръчки на общината за милиони. "Използвайки една много широко отворена вратичка в закона за обществените поръчки - тази за възможността с определени фирми да се сключват рамкови споразумения за дълъг период от време, две фирми и един консорциум спечелиха правото да извършват всякакви строителни дейности - от отводняване и водоснабдяване, през ремонт на различни общински сгради до изграждане на улици, осветление и други благоустройствени мероприятия", казва Андреев. Например гражданското дружество "Стройинвест - Сливен", регистрирано по закона за задълженията и договорите е страна по единия от рамковите договори. То се представлява от Евгений Петков, който в момента управлява и дискотеката в хотел "Империя". Собственици на капитала на дружеството са три фирми -  две от тях на брата на Петков Коста, който е приятел от детинство на Йордан Лечков. Преди да станат бизнесмени, двамата братя ръководеха други заведения на Лечков в града - пицария, сладкарница и бирария, разказват местни жители. Двамата братя държат и сметоизвoзването и сметосъбирането на Сливен (през ДЗЗД "ЛТБ-България" ХГ). Участват и в друг голям проект - газифицирането на града. Последното се случва, след като Лечков игнорира смесеното дружество на общината с "Овергаз" и в комисията по лицензирането на газоразпределителна компания подкрепя "Промишлено газоснабдяване", към онзи момент собственост на застреляния по-късно кюстендилски бизнесмен и бивш собственик на ФК "Локомотив - Пловдив" Александър Tасев. (Фирмата печели лиценза в състезание с италианската "Ачегаз" и "Овергаз" с обещание за най-голяма инвестиция през първите десет години). След смъртта на Тасев основен акционер става Коста Петков. В момента фирмата полага тръбите си за газта заедно с тези за канализацията и ВиК. Част от канализационните проекти са по ИСПА, друга би трябвало да се съфинансира по програма "Околна среда", заради което Лечков предизвика скандала с министър Нона Караджова.

Руси Големанов, общински съветник от ГЕРБ, коментира: "Улиците са разкопани и заради газификацията, подменят се и ел. кабели. Затова господин Лечков беше толкова яростен в това отношение, защото ние сме обещали на хората, а не става." Общински съветници обаче намекват, че причината за "яростта" на кмета по повод отказа за 20% аванс по съфинансирането от екологичното министерство е, че не може да се разплати с фирмите, които работят по проекта. В същото време кметството не е оправило документацията си по проекта и заради това одобрението на тръжните процедури се бави повече от година. 

Не по-малко любопитна е третата фирма в гражданското дружество "Стройинвест - Сливен" - "Булгейт". Зад нея стои дясната ръка на Йордан Лечков - общинският съветник от ГЕРБ Радостин Русев-Радото. Бившият военен и състезател по самбо е изпълнявал общински поръчки за залесяване, финансирани по САПАРД. В момента той е заместник-председател на две ключови комисии в общината - по бюджет и финанси и по опазване на околната среда. Наскоро той прехвърля собствеността си в "Булгейт" на 25-годишния си племенник Мартин Стефанов. Чрез същата фирма младежът участва в собствеността и управлението на други две дружества, спечелили обществени поръчки в града. Едната е "Еко Еу технолоджи", която отговаря за експлоатацията и техническата поддръжка на депото за битови отпадъци в Сливен. А другата е гражданското дружество "Хидросистеми", което усвоява близо 30 млн. евро по проекта на ИСПА за строителство и разширение на канализационната мрежа на Сливен.

Другите две фирми, които имат рамкови споразумения с общината, са "Гради" ЕООД и "Билдинг-ТД" ЕООД. Основната дейност на строителните дружества е започналото мащабно саниране на училища, детски градини и други общински сгради. Според общинския съветник Иван Андреев обаче тази дейност се извършва на завишени цени. Той обясни, че за да се обоснове енергийната ефективност на санирането, има извършен топлинен одит за обектите. В него са заложени цените, при които инвестицията на общината се възвръща за десет години. По думите му обаче фирмите извършват ремонтните дейности на цени, два-три пъти по-високи от посочените в одита.

Това например се случва с ремонта на детска градина "Еделвайс" в Сливен. Според доклада на специализираната фирма, извършила топлинния одит, санирането на сградата ще струва на общината 215 хил. лева с 10-годишен срок на възвращаемост. След това обаче при оглед на обекта представител на общината и представител на фирмата изпълнител подписват протокол, според който сумата нараства на 1.200 млн. лева. "Казахме му - абе, Данчо, ние наново да я бяхме изградили тази детска градина", разказва Иван Андреев.

За нарушения при възлагането на обществените поръчки на Лечков има наложени 11 административни наказания от Агенцията за държавна финансова инспекция. Докладът й от проверката е от месец юни тази година.

Власт и бизнес

Освен че е ангажирана в редица обществени поръчки, "Гради" ЕООД изпълнява и личните проекти на Лечков - изгражда спортен комплекс "Спорт палас", който включва новопостроения хотел "Спорт палас". "Абсолютен конфликт на интереси. Тези фирми са обвързани и с бизнеса на самия кмет. И той с цялата си наглост казва - на мен не ми пука. Съответните органи могат да се поинтересуват коя от тези строителни фирми изгражда също и фамилната къща на Лечков с вид на хотел "Империя 2", възмущава се Иван Андреев.
    
Защитникът на Лечков Руси Големанов има друго обяснение за икономическите обвързаности между фирмите, кмета и общината. "Той е Лечков. Него 100% всички го познават, а той познава по-малък процент. Градът е малък, не е София или Лондон - един се занимава с череши, друг със сливи, трети с таратор. На празненства всички поздравяват господин Лечков, питат го как е. Който и да спечели поръчките, все ще му е приятел. Той с всички е приятел", убеден е Големанов.

Освен че тези фирми са толерирани при възлагането на обществените поръчки, хората в някои от тях са в явен конфликт на интереси както със самия Йордан Лечков, така и с хора от кметския му екип. Съпругът на зам.-кмета по финансовите въпроси Недка Енергиева - Иван Енергиев, до миналата година е бил прокурист в "Гради" ЕООД, а самата Енергиева е била главен счетоводител на фирмата "ММ-9" ЕООД, която е собственик на хотелския комплекс "Империя".

"Не е страшно, че някой е прибрал 20, 30 или 40 милиона, по-страшното е, че се ликвидира здравата конкурентна среда. Тя е условие, без което не може да функционира икономиката в нашата община. Кой инвеститор ще дойде, като разбере каква е нагласата тук и икономическият климат", казва Иван Андреев, единственият, който се съгласи да говори с името си. 

Сливен на концесия

Липсата на хигиена в управлението на Сливен е най-показателна в случая с отдаването на спортния комплекс "Хаджи Димитър" на концесия. В комплекса освен стадион "Юнак" влизат още спортни площадки, тенис кортове, зали за скуош и други. Концесионер е гражданско дружество, в което участват споменатата фирма "ММ-9" със собственик сестрата на Йордан Лечков и "Общински футболен клуб Сливен-2000". Въпреки че се казва общински, клубът е сдружение на частни лица и се управлява от самия кмет (сред управляващите са още зам-кметът Енергиева и председателят на общинския съвет от ГЕРБ Мария Григорова). В същото време футболният клуб получава пари от общината. Имаме информация за поне един договор от 2008, който е за 760 хил. лева. Подписан е от кмета Лечков, бенефициент  е президентът на ФК Сливен Лечков. Според документа община Сливен "осъществява текущ и последващ контрол по разходването на средствата". За да е съвсем нелепо, същият този клуб, финансиран от общината, без да е нейна собственост, участва като акционер (макар и с 5%) в дружеството концесионер на спортния комплекс.

 "Капитал" поиска среща с кмета на Сливен, но той отказа. Изпратихме му въпроси по имейл. Малко след това Йордан Лечков позвъни в редакцията, за да каже, че се обажда неофициално и че не желае да отговаря на "прокурорски въпроси". Толкоз. 

Велина Господинова, Пламена Стоянова, Capital.bg

Добави коментар ›› Коментари (12)

Ivan
(Гост)
12
отговор
16 декември 2009 | 22:47

Абе ей свидливи, завистливи, крадливи, мързеливи българи стига сте мелили глупости, че ако се върне комунизма ще видите вие тогава какво е разруха и безпаричие, аааа нестига че човека прави макар и бавно да стават нещата се првят и от както е на власт се направиха хиляди неща амиии недоволни Ей българина нищо не оценя знае само да лапа да лочи и да знае все много да спори. Айде който не е живял по онова време да не знае много защото не искам и да се сещам какво беше. Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

..
(Гост)
11
отговор
16 декември 2009 | 19:21

Ебал съм ви майката щом не оценявате това което направи г-н Лечков през годините му на управление и да нещата може да стават бавно но стават. Тия от опозицията какво искат да се върнат пак комунистите като ония мафиот Иван Славов дето само краде 4 години и си пълни гушата с общински пари и когато дойде време за избори ми пусна да светят 100 метра от Ямболско шосе това ли не благодаря, града беше в застой точно тогава когато комунистите бяха на власт само си пълниха корупциионно джобовете с наши общински пари без да има нищо. Ама българина е такъв не оценява само плюе Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

st
(Гост)
10
отговор
16 декември 2009 | 18:37

Вярно е! Мръсника разруши града! Рейтинг: 0 0

baba & dedo
(Гост)
9
отговор
16 декември 2009 | 18:06

322 ti pod mene. TI YAVNO SI OT OPOZICIYATA HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHA Рейтинг: 0 0

322
(Гост)
8
отговор
16 декември 2009 | 16:53

под мен двамата. Или не знаете за какво става въпрос или сте част от тези кръгове. Иначе нормалният човек от Сливен знае всичко това от статията Рейтинг: 0 0

Анонимен
(Гост)
7
отговор
16 декември 2009 | 16:50

Така е нищо вярно няма. Лечков прави направи и в момента прави много хубави неща за града, но стават бавно. Рейтинг: 0 0

.
(Гост)
6
отговор
16 декември 2009 | 16:48

Всичкото това са пълни глупости Рейтинг: 0 0

MONACO
(Гост)
5
отговор
16 декември 2009 | 16:21

Ako ima daje 50% istina v tvurdeniata tova e mnogo jalko za 4ovek napravil takova ime vuv futbola. Ako e taka triabva nai nakria da se napravi cialostna proverka. Neka dokaje 4e ne 4ak tolkova korumpiran! Рейтинг: 0 0

fff
(Гост)
4
отговор
16 декември 2009 | 16:16

написаното поразително напомня Велинград и Дупница. Жалко, че сегашната власт подкрепя този режим и никога няма да тръгне срещу капорежимите в българските градове. Рейтинг: 0 0

BORISLAV STOICHEV
(Гост)
3
отговор
16 декември 2009 | 15:54

AMI AZ IGRAH MALKO V SLIVEN,NO SUM ZAPOZNAT S NESHTATA I KATEGORICHNO VSICHKO E VERNO,NAI-LOSHOTO E I CHE RAKOVODNITE ORGANI SASHTO SA NAIASNO,A NISHTO NE SE PREDPRIEMA SRESHTU VAPROSNIA Рейтинг: 0 0

OSI
(Гост)
2
отговор
16 декември 2009 | 15:35

От Сливен съм и мога да потвърдя всичко написано по-горе.Лечков си оправи пътя до хотела и направи половината улици еднопосочни за да отива и да се връща по-бързо до общината,а всичко друго остави на произвола на съдбата и ли се върши безкрайно бавно и некачествено.Гореспоменатите строителни фирми до една са собственост на местни мутрони и богатири.Всички служители на Лечков от хотела включително и Енергиева бяха назначени на ръководни постове в местното управление и администрация и т.н..Най-лошото е,че нямам как да бъде свален от власт по простата причина,че гореопоменатия Големанов е представителят на циганите в местната управа,а те в нашия град са 35% от населението,т.е. от тях зависят резултатите от всички местни избори.Но няма кой да ни е виновен,преди 6-7 години ние си го сложихме за управник,а сега ще му сърбаме за много дълго време попарата! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

SELQK
(Гост)
1
отговор
16 декември 2009 | 15:10

KOFTI MI E ZA6TOTO MU BQH FEN AMA MNOGO DIV SELQNIN ZA SAJALENIE Рейтинг: 0 0


							
						
Законопроектът на Валери Симеонов за хазарта ... 09 юни 2020
Готвените ограничения върху хазартния бизнес със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, предложен от Валери Симеонов, ще ударят изключително много по състоянието на българския спорт. След ...
Сашо Попов: Новата карта на ЦСКА е без аналог в ... 23 декември 2020
Президентът на волейболния ЦСКА Александър Попов сподели подробности около невижданата досега в България иновация, в лицето на новата карта „100 сърца за ЦСКА”. Продукт, който не просто носи отстъпки в ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Новини | Настройки за Поверителност Мобилен Портал