Булевард

20 ВЪПРОСА КЪМ…РАФАЕЛ ПАСКУАЛ

04 ноември 2008 | 10:15
20 ВЪПРОСА КЪМ…РАФАЕЛ ПАСКУАЛ
 • копирано
 • 4

Специален гост в днешното издание на рубриката „20 ВЪПРОСА КЪМ..." е звездното попълнение на волейболния ЦСКА, европейският шампион от Москва 2007 - Рафаел Паскуал. Испанският волейболист разби на пух и прах твърдението, че в спорта има млади и стари. На 38 години той все още може и има огромното желание да играе волейбол. Естествен и усмихнат той говори за впечатленията си от България, за очакванията му от първия двубой на „червените" в Шампионската лига срещу Ираклис (Солун) утре, за новия селекционер на България - Силвано Пранди, за важните неща и значимите хора в живота му. Определя себе си като добър човек и иска като си тръгне от България всички да си спомнят за него с добро. А дотогава ще работи по този въпрос като се раздава за отбора и изпраща позитивни послания към българите: „С пари можеш да си купиш всичко, но не и любов, приятели и време, а без тях  нямаш нищо!". За какво още ни накара да се позамислим Рафа Паскуал разберете от интервюто му пред Sportal.bg...

ЦСКА ИМА ПОТЕНЦИАЛ ДА ПОБЕДИ ИРАКЛИС

1.Вече почти два месеца сте в България, харесва ли ви нашата страна?

- Да, приятно се изненадах, когато дойдох тук, за да подпиша договора си с ЦСКА. За първи път бях в България преди 20 години, но сега страната ви е много по-различна от тогава. Виждам доста положителни промени. Освен това ЦСКА осигури за мен и семейството ми много добри условия за живот и всички се чувстваме добре. Това е много важно за мен, спокоен съм и мога изцяло да се концентрирам върху работата си.

 

2. Какво мислите за българите?

- Мисля, че хората са малко объркани, особено по-възрастните, точно заради тези промени, които са настъпили в страната ви. Сега е моментът българите да живеят, защото условията на живот им го позволяват, но не всички имат тази възможност. Едни карат хубави коли, ходят по скъпи ресторанти, купуват си хубави дрехи, а други нямат тази възможност. Нещата са 50 на 50 и затова ми се струва, че хората са малко объркани и напрегнати.

3. Как се чувствате в отбора, имате ли вече приятели сред съотборниците си?

- Да, приятел съм с всички. Първоначално не знаех каква ще е ситуацията в отбора, защото за българския волейбол е нещо ново това известен чужд играч да дойде да играе тук. Сега обаче спокойно мога да кажа, че всичко е наред и аз се чувствам много добре. Играчите имат голям респект към мен, търпеливи са и ми помагат да достигна оптималната си форма. Все пак не съм играл 4 месеца и имах нужда от такава подкрепа.

 

4. Играл сте в много силни първенства и срещу много силни отбори. Не мислите ли, че идването ви в ЦСКА е крачка назад в кариерата ви?

- Не, това е много важен момент за мен. Играл съм в много силни първенства, но само преди пет месеца почти се бях отказал от волейбола. Така че идването ми в ЦСКА в никакъв случай не е крачка назад. Освен това ще играем в Шампионската лига, а това е много добра възможност за мен. Също така мисля, че и вътрешното ви първенство не е никак лесно. Пътува се много, играят се много мачове и така ще поддържам добра форма. Този ритъм ми е перфектен и тази година в ЦСКА е много важна за мен.

5. Докъде, според вас, може да стигне ЦСКА в Шампионската лига?

- Това зависи само от отбора. В ЦСКА има много млади играчи и тимът няма опит в Шампионската лига, но ако играем добре, ако момчетата се концентрират и играят без напрежение, можем да се представим на ниво. Да, за първи път отборът играе в тази надпревара, но какво от това? Не трябва да се играе с напрежение. Мисля, че с този манталитет, който имате е възможно да стигнем до втората фаза, а там ще се изправим срещу много силни отбори, което ще е голям плюс за всички.

 

6. Какво очаквате от първия си мач в Шампионската лига срещу Ираклис?

- Първият мач винаги е труден, а освен това в Гърция се играе много трудно. В момента обаче Ираклис имат малко проблеми с двама контузени, така че нищо не се знае.  Възможността за победа винаги съществува. ЦСКА има потенциал и единственото, което трябва да направим е да играем добре.

7. Миналата година станахте европейски шампион. Опишете ни чувствата, които изпитахте, когато се качихте на почетната стълбичка.

- Много ми е трудно. Цели 20 години чаках този момент! Играл съм с четири поколения волейболисти и съм имал няколко треньори. Това беше първият път, в който спечелих такъв голям форум. В такъв момент разбираш, че тези 20 години са си стрували. Изпитвах благодарност към всички волейболисти, с които съм играл и към всички треньори, които съм имал. Чувствах се невероятно!

 

8. Приключихте ли с изявите си за националния отбор?

- Аз искам да играя за националния отбор и никога не съм казвал "не" на националния отбор. Предстоят две много важни първенства - европейското догодина и световното след две години. Моето желание е да играя волейбол и да продължа с изявите си за националния отбор. Решението обаче е на треньора.

 

9. Мислите ли, че българският национален отбор има потенциал да спечели европейска или световна титла?

- Да. Настоящият момент е много важен за България. Не точно сега, но следващите няколко години ще са много важни за българския волейбол. Имате изключително добри млади играчи и потенциалът ви за спечелване на титла наистина е голям. На последните няколко форума се представихте добре, но това не е достатъчно, можете още.

10. Какво мислите за назначаването на Силвано Пранди за селекционер на България?

- За мен Пранди е най-добрият треньор. С него съм печелил девет титли! С този треньор, в момента Кунео е най-добрият отбор в света. Ако федерацията, играчите и българите като цяло вярват в Силвано и му осигурят необходимите условия, мисля, че той е способен да направи нещо голямо. Това обаче не може да стане за един месец. За да спечелите европейско или световно първенство, Силвано има нужда от повече време. След като свърши първенството в Италия той ще има само 20 дни, за да подготви българския тим за европейско първенство. Това е много трудно. Сега отборът ви е същият, но след една-две години в него ще има нови млади и талантливи играчи, момчетата ще са свикнали със Силвано, отборът ще се е сработил и тогава ще може да постигнете нещо наистина значимо.

11. Разкажете ни нещо за себе си. Какво не знаят хората за вас?

- Паскуал е добър човек. В този живот е много важно да си добър и аз всеки ден се опитвам да бъда добър човек, баща и съпруг. Преди 20 години волейболът беше всичко за мен, но на този етап семейството ми е най-важно. Все пак след няколко месеца ще стана на 39 години и мисля, че е време да се съсредоточа върху личния си живот. Освен това искам хората да знаят, че много държа на професионализма. За мен връзката с играчите, с треньора и с феновете е много важна. Искам като спра да играя в България всички да си спомнят за мен с добро.

12. За какво харчите най-много пари в живота си?

- Парите са единствено, за да покриваш нуждите си. Това е послание от мен към всички българи. Парите не са толкова важни. Имам нужда от кола, купувам си хубава кола. Нямам нужда от кола - не си купувам кола. Аз не обичам да харча просто ей така. Не трябва да прахосваш парите си, а да ги пазиш за важните моменти. Сега детето ми отива да учи в университет и аз ще й дам пари, за да учи във възможно най-добрия университет. Харча пари за храна, за ваканции, за неща, които карат мен и семейството ми да се чувстваме добре и от които имаме нужда. Тази чанта ми е от 10 години, но какво от това? Върши ми работа и си я нося. Това съм аз, това е моят характер.

13. Какво ви прави щастлив?

- Искам да си купя време, но това е невъзможно. Имам пари и голямо семейство, но нямам време да ги заведа на почивка. Нямам време да харча тези пари. Жена ми винаги е с мен, но никога не сме имали време за ваканция. За десет години сме ходили на почивка само два пъти. Подготвям се за момента, в който ще спра да играя волейбол и ще се посветя на семейството си. Тази мисъл ме прави щастлив.

 

14. Какво може да ви разплаче?

- Аз съм много чувствителен. Децата ми са нещо, заради което мога да се разплача още сега. Вчера водихме сина ни на очен лекар и там имаше две незрящи дечица. Почувствах се много зле, стана ми много мъчно. Мога да се разплача за всичко и не смятам, че е нещо ненормално един мъж да плаче. Мога да се разплача на филм или ако синът ми каже "Обичам те". Никога обаче не плача за себе си, за моите проблеми. Животът ми е прекрасен! Защо да плача? Има хора, които имат сериозни проблеми. Няма какво да ядат и няма къде да живеят. Какво ще си кажат те, ако ме видят да плача? Ако аз плача, какво да правят те?!

15. Как една жена може най-лесно да стигне до сърцето ви? Как го направи съпругата ви?

- Съпругата ми е невероятна! Аз съм тук благодарение на нея. Преживях много тежък период в живота си. Загубих брат ми в катастрофа, а десет дни след това се контузих. Това ми беше първата контузия за тези 20 години на игрището. След всичко това си казах, че няма смисъл да продължавам. Тя обаче ме подкрепи и ми каза: „Ти можеш! Ще продължиш да играеш, а аз ще дойда с теб." Сега си седи вкъщи и гледа три деца - Пабло на 1 годинка, Карлота на 3 и Рафа на 11. Никога не е дошла на вечеря или на клуб с мен, дори още не е разгледала София. До преди осем години тя работеше като модел, беше сред най-добрите модели в Европа. В един момент обаче реши, че ще спре, за да бъде с мен и децата. И така, за един месец, от модния подиум се озова вкъщи с три деца. Гледа ги, чисти и готви. Мисля, че това е любов и то много силна любов!

 

16. Какво мислите за метросексуалните мъже?

- В това отношение аз съм много класически мъж и не ги харесвам. Не се епилирам и не си правя нищо. Не мисля, че външният вид е най-важното нещо. Един човек може да ми стане симпатичен, след като разговарям с него, след като прекараме малко време заедно и го опозная. За мен разговорът с един човек е много важен. Външният вид е от значение, когато става въпрос за работа, когато си професионален модел например. Иначе е важен характерът на един човек, неговото образование, а не това как изглежда.

17. Какво е отношението ви към пластичната хирургия?

- Мисля, че пластичната хирургия е полезна само ако е решение на някакъв проблем. Не харесвам жените, които непрекъснато се стремят да изглеждат все по-красиви и по-красиви. Защо? Нека се стремят да бъдат по-добри, по-лъчезарни, по-разговорливи и по-образовани, а не само да гледат външния си вид. Иначе пластичната хирургия е от полза, когато решава проблеми. След 3-4 деца е нормално да ти се отпусне коремът или да ти увиснат гърдите. Жена ми няма никакви пластични операции, но аз й казвам, че е нормално да си направи, ако реши. Нямам против да го направи, но да го направи за себе си, а не за хората. Когато си пусна български музикален канал всички жени са еднакви. Не знам дали ходят при един и същи доктор, но са еднакви. Да, красива са, но какво от това? Красотата сама по себе си е нищо. Определено жените в България са много красиви и полагат много грижи за външния си вид. Ана (б.а. - съпругата му) е на същото мнение. Няма лошо в това, стига обаче да го правят за себе си, а не за другите.

18. Какъв тип хора могат да ви спечелят за приятел веднага?

- За мен е много важна честността. Ако някой иска да ми бъде приятел само защото съм известен и имам пари няма да стане. Искам хората да бъдат с мен, защото ме харесват и смятат, че съм добър човек. Освен това харесвам обикновените хора. Надменните не ми допадат. Не мога да общувам с тях, защото са различни от мен.

19. Какво мнение искате да имат хората за вас?

- Искам да ме възприемат като професионалист. Аз съм човек, който работи, помага на съотборниците си и всеки път се стреми към победата. Играя за отбора, не обичам да играя за себе си. За мен е много важно хората да знаят това.

20. По коя тема искате мнението ви да бъде чуто?

- Мисля, че в този момент, след настъпилите промени в България, е много важно хората да останат здраво стъпили на земята. Трябва да знаят, че с пари могат да си купят всичко, но не и любов, приятели и време, а тези неща са много важни. Ако имаш много пари, но нямаш любов, приятели и време, нямаш нищо!

 

 


Още по темата
 • копирано
 • 4
НЕЛИ ГЛАВЧЕВА
редактор - отдел "Спорт"
Прочетена 9987

Добави коментар ›› Коментари (4)

gioia
(Гост)
4
отговор
05 ноември 2008 | 00:25

Рафаел е чудесен - гледала съм го и е прекрасен играч и явно и човек. Рейтинг: 0 0

:D
(Гост)
3
отговор
04 ноември 2008 | 16:21

Евалата... От всички интервюта, които съм чел в сайта, това ми хареса най-много. И то именно заради отговорите. Отворени са му очите на човека :) Рейтинг: 0 0

cska
(Гост)
2
отговор
04 ноември 2008 | 15:40

Rafinkaaa mn e dobri4yk!!! nau4il e nqkolko BG dumi i gi kazva mn sme6no :D mn gotin 4ovek e!!! Рейтинг: 0 0

fenkata_forever
(Гост)
1
отговор
04 ноември 2008 | 12:46

Absolutno na su6oto mnenie sum za horata v Bulgariq v momenta,za otnoshenieto kum parite i decata,nai-jalkoto e oba4e,4e 1 4ujdene idva v stranata ni i izrazqva tolkoz obektivno i pravilno mnenie za polojenieto ni,vmesto samite nie da go napravim,strahotno se izrazqva i naistina predizvikva uvajenie kum sebe si s tova,dano pove4e hora mislqt po tezi vajni nesha kato nego!!!!Trqbva da sme emocionalni i supri4astni kum dobroto na vsi4ki deca,ne smao na na6ite ili nai-malko da proqvqvame razbirane kum horta s pove4e problemi ot nas,za da ocenim tova,koeto imame! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


							
						
Sportal.bg разкрива: 40 неща, които не знаете за ... 20 март 2020
Футболистът Илиан Илиев-младши стриктно спазва правилата и прекарва времето с вкъщи, затова и разведрихме деня му с 40 въпроса. Халфът на Черно море веднага прие предизвикателството на Sportal.bg и бързо разкри ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.