›› Анкета

Кой трябва да замени Пламен Константинов начело на мъжкия национален отбор?

›› Булевард

Вижте какво причиниха фенове на Партизан на този съдия (видео)

Фенове на Партизан “бомбардираха” със снежни топки един от страничните съдии на мача на “гробарите” с Мачва (Шабац) от сръбското първенство. Партизан разочарова привържениците си, завършвайки 0:0 ...

Виж още
Волейбол

Истината за Гибона е като тестостерона му

28 август 2008 | 13:18
Истината за Гибона е като тестостерона му

Ох, тази истина, която всеки иска да чуе, ама в същото време предизвиква сърбежи в ухото! Истината, за която всички се борим, а после я интерпретираме, както ни изнася. Някои казват, че тя винаги се крие някъде по средата между двата бряга на един конфликт, но в крайна сметка е само една и единствена. Факт е, че тя беше потулена на управителния съвет на волейболната федерация. Чуха я 15 души от съвременните водачи на най-успешния ни колективен спорт, но не я огласиха. Защо?

Пламен Константинов има редица качества, но по едно може да се сравнява дори с Цицерон. Толкова много дар слово е излял Господ в устата му, че великият римски държавник би му завидял. Гибона безспорно притежава ораторски талант. Той издържа геройски на медийния обстрел от въпроси. Само той го може и затова говори. Доста неща изрече волейболният ни ас, но едно изречение, споделено след УС, за мен най-точно осветлява защо скандалът с тестостерона се покри. На въпрос "Удовлетворен ли си от това, което се случи на заседанието, и разочарован ли си от нещо?" Константинов отговаря: "Мисля, че всички, които бяхме вътре, сме удовлетворени от нещо и разочаровани от друго". Той нито веднъж не каза, че някой вътре се е опитал да затвори устата му. В противен случай щеше поне да го намекне. Напротив, Пламен е доволен от развоя на събитията и не го крие. Водещата му теза е, че "никой няма интерес от излишно разрастване на скандала". По негови думи това е и мнението на председателя на ДАМС Весела Лечева, с която той разговаря на четири очи броени часове преди заседанието.
Независимо от всякакви обстоятелства ръководството на всяка федерация трябва преди всичко да защитава спортистите си. С всички рискове на професията. Мълчанието също е начин. Зад него обаче се крие и една друга директива. Да не се закача повече родната допинг лаборатория. Ако има нечия запушена уста в случая, то тя е на д-р Дима Карова.
Медичката така и не излезе на светло

А именно тя алармира щаба на националния отбор за завишените проби на Пламен, а очевидно и на Тодор Алексиев. Редно ли е при такъв обществен интерес към народните волейболни любимци на заседанието на управата да не присъства никой от националната антидопингова комисия? Та нали именно телефонните предупреждения за нередности в пробите взривиха обстановката. Всеки трябва да носи отговорност за действията си. Не може просто ей така да подшушнеш нещо и после да се криеш. Защото точно скандалът с тестостерона ни попречи да вземем медал на олимпиадата и осакати амбициите и мечтите ни. Излиза, че вместо с чисто спортно-технически въпроси волейболният ни щаб в Корея и Пекин се е занимавал с шишенца и урини, търсене на допинг лаборатории, чайове за изчистване и какво ли още не. В цялата лавина от слухове и догадки изплуваха и имената на двама куриери - масажист и скаут. Първият, вместо да мачка краката на играчите, носил пробата на Гибона от Корея. За която първо всички признаха, а после отрекоха. Просто, защото пробата от Корея е нелегална
Вторият пък, вместо да разузнава, транспортирал тест на Алексиев от Пекин. И всичките тези совалки стартират, защото се дава зелена светлина от нашата лаборатория. Как тя ще обясни действията си? Първо обявява, че пробите на волейболистите ни, взети на 21 юли на лагера в Правец, са отрицателни, а след това предупреждава неофициално, че има сериозни съмнения. Каква е ролята на нашата лаборатория? Не е ясна. Превантивна, ще кажат някои. Ами всичките й проби, взети на наши спортисти, носят гриф "отрицателни", а страната ни изгърмя с 11 щангисти, колоездач, състезателка по спортна стрелба и атлетка. За последната, Даниела Йорданова, случаят е любопитен. Световната антидопингова агенция (ВАДА) я спипа с повишен тестостерон, а четири дни по-късно резултатът на нашите допинг ченгета е, че "състезателката е чиста". Можем да се усъмним и в некомпетентност. Обяснението е и в липса на модерна апаратура и методи, които да дават точен и категоричен анализ. Харчат се държавни пари. Бюджетът на националната комисия по допинг контрол преди олимпиадата е завишен именно, за да се правят подобни тестове. Но има ли смисъл да съществува нашата лаборатория в този си уродлив вид, без да е лицензирана от МОК. Между другото никой май не е видял официален документ, в който с цифри да се констатират всичките й съмнения и колебания по случая с волейболистите.
Нивото на тестостерон на Гибона варираше от 3,9, през 4,1, 5,8, като се чу дори 6,1. Той така и не си направи тест в Кьолн! Там веднага се казва - тестостеронът е естествен или се дължи на външна намеса. А да не изпускаме и друг един факт в сагата. Антидопинговата лаборатория официално обяви, че на 15 август Константинов не се е явил да даде урина, която е била нужна като допълнителен материал за изследване в чужбина. Що за тежест има тогава тази институция? Това да не е баничарница, в която всеки да си избира дали да посети. Утре като Гибона може да постъпят и другите ни именити състезатели.
Няма по-удобен момент от този сега веднъж завинаги да решим проблема с лабораторията ни. Той е част от многото такива натрупани във времето, които затриват българския спорт.

Все пак, ако във волейболния сериал се налага да мълчим, то трябва да е единствено и само за да пощадим състезателите, защото са ни радвали, прославяли и просълзявали от щастие. Но не и заради чиновници, алхимици или... продавачи на банички. А истината? Тя в повечето случаи е като горчиво лекарство, неприятно на вкус, но възстановява здравето. Този, който носи нейния факел, трябва да знае, че докато ревностно я пази, тя може да изгори ръката му.


Хронология на скандала

10 август
От Пекин долита новината, че капитанът Пламен Константинов ще пропусне първия мач с Китай, а може би и в целия олимпийски турнир. Официалната версия е лекарска забрана. Гибона липсва в залата. Плъзват всякакви слухове. Най-потресаващата е свързана с употреба на допинг. След двубоя с домакините (3:1) никой не се наема да каже къде е Пламен.
11 август
Втори ден всички се вълнуват къде е Гибона и никой не знае. Д-р Динко Захариев казва: "Причината не е допинг. Имайте предвид, че не всичко може да бъде извършено в местните клиники." Късно вечерта се разбира, че Константинов се е прибрал в София.
12 август
Гибона мълчи. Президентът на федерацията Данчо Лазаров съобщава, че в Корея е получена информация за забранени субстанции в пробата на Пламен. Признава за нов тест, направен там и изпратен по куриер. Действано е по препоръки на нашата антидопингова лаборатория. Гибона е избрал да се върне в България.
13 август
Бием и Япония 3:1. Треньорът Стоев отказва коментар за Гибона. Тодор Алексиев вече втори мач е извън игра. Председателят на националната комисия по допинг контрол доц. Камен Плочев дава пресконференция, на която отрича за проба от Корея. Казва, че Пламен може да играе в Пекин само ако той си направи нов тест, но не у нас, тъй като ние нямаме необходимата методика. Препоръчва на федерацията да си плати пробата в избрана от нея лицензирана лаборатория и ако резултатът е отрицателен, той веднага да пътува за Пекин. За проба в Корея отрича и докторът на отбора Захариев.
14 август
Доц. Камен Плочев намира Гибона. Взема му се нова проба и обявява, че тя ще бъде пратена в Кьолн.
15 август
Пламен вече има самолетни билети за Пекин и само чака резултат от пробата. Става ясно обаче, че тест в Кьолн няма да има, но и че Гибона не се е явил на допълнително повикване за урина от нашата лаборатория.
16 август
Гибона заминава за Пекин. На летището говори за първи път официално пред медиите. Придружаван е от разузнавача Евгени Генчев.
Отхвърля слуховете, че Данчо Лазаров еднолично е взел решението да не бъде включен в тима, и съобщава, че е информирал допинг комисаря на световната федерация и е пожелал да даде доброволна проба в олимпийското село, но по правилник това не може да стане.
17 август
Пламен е в олимпийското село. Отрича за проба в Корея. Споделя, че в България хранителните добавки са менте. Медицинският директор на МОК Патрик Шамаш обявява, че в Пекин не се издават "сертификати за невинност" и че "Константинов няма да бъде повече или по-малко контролиран за допинг, отколкото който и да е друг спортист".
18 август
Гибона играе срещу Венецуела (3:1), но изчезва президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров. Никой в Пекин не казва къде е.
19 август
Данчо Лазаров говори от България. "Не съм се крил. Направих всичко възможно по случая с Пламен Константинов", казва босът. Националната допинг комисия обявява, че според вътрешното разследване няма проби и разговори за каквито и да е изследвания на допинг проба в Корея.
20 август
Олимпийската мисия на волейболистите ни завършва със загуба на 1/4-финал от Русия с 1:3. Сълзи текат по лицата на всички играчи. Ветераните казват сбогом на националния тим.
22 август
Наставникът Мартин Стоев обявява, че твърдо се маха от националния тим. Става ясно, че предстои управителен съвет на федерацията, на който ще бъдат казани много истини. Появяват се съмнения, че кондиционният треньор Юлиан Карабиберов е давал хапове зад гърба на д-р Захариев. Той отрича, на лекарят твърди обратното.
23 август
Тръгва слух, че има втори национал със завишено ниво на тестостерон и той се казва Тодор Алексиев.
26 август
На управителния съвет всички заравят томахавката. Точка трета от решението на управата е, че темата тестостерон и Пламен Константинов повече няма да се коментира.Мария Димитрова, "Стандарт"


Още по темата

Добави коментар ›› Коментари (2)

kr
(Гост)
2
отговор
29 август 2008 | 10:15

d.lazarov shtoto plamen do 1god.shtql da se kandidatira za prezident na voleibolniq sauz ta za tva toq bokluk go o4erni i ni sasipa otbora toq lazarov e pomak sigura Рейтинг: 0 0

ee
(Гост)
1
отговор
28 август 2008 | 16:11

Nishto ne razbrah ot cialata tazi istoria cql mesec, vseki den, cheta navsiakude i ne mi stava iasno kude beshe problema i v koi ot vsichki vis6i lica ,az li sum glupava ili neshtata sa takiva v nashata strana - pulna kasha.Koi moje da mi obqsni za kakvo beshe cqlata tazi vrqva i koi e vinoven za vsichki sluhove ? Ima li niakoi obiasnenie za sluchvashtoto se prez mesec Avgust s edin istinski muj i sportist Plamen Konstantinov? Kakva e istinata i kude se kriat vsichki misterii ? Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук


							
						

›› Видео

Италия - А 1

Ники Иванов: На хартия фаворитите са ясни, но ... 23 октомври 2018
Начало на сезона!Очаквания за равностойна борба и разместване на пластовете.На хартия фаворитите са ясни, но това трябва да се доказват на игрището.Първи кръг от Суперлигата и веднага изненадващ резултат. Шампионите от ...
Аспарух Аспарухов: Старая се да израствам във ... 14 декември 2018
Младежкият национал Аспарух Аспарухов се завърна отново в Монтана и макар само на две тренировки се отчете с 16 точки (1 ас, 1 блокада) при домакинската победа с 3:0 (25:22, 25:13, 26:24) ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?