Гледай на живо

"Синя звездна класация", ОСК "Левски" награждава най-добрите си спортисти

Аталанта гледа към 1/4-финалите след разгром над Валенсия (видео + галерия)

Аталанта гледа към 1/4-финалите след разгром над Валенсия (видео + галерия)
Дебютантът в Шампионската лига Аталанта гледа уверено към 1/4-финалите на турнира, след като постигна разгромна победа с 4:1 над Валенсия в първия двубой от 1/8-финалите, игран на "Джузепе Меаца" в Милано. Голът на чужд терен дава известни надежди на "прилепите" за реванша на "Местайя", но с оглед показаното тази вечер само чудо може да сложи край на приказката на Аталанта в Шампионската лига.
Домакините тотално надиграха своя съперник, който се разигра и напомни за възможностите си едва след получаването на четвъртия гол във вратата си.
Резултатът беше открит в 16-ата минута от Ханс Хатебур. В 42-ата минута Йосип Иличич удвои. Ремо Фройлер направи резултата класически в 57-ата. В 63-ата минута Хатебур вкара за 4:0, като попадението беше зачетено едва след ВАР поради съмнение за засада. Влезлият като резерва Денис Черишев върна едно попадение за Валенсия в 66-ата, но за повече "прилепите" нямаха сили.
Двата тима бяха слагани сред аутсайдерите в турнира и достигането им до този етап се приема от мнозина за изненада.


Двубоят започна отлично за Аталанта, като домакините първи стигнаха до възможност за гол, след като капитанът Папу Гомес беше фаулиран от Дани Парехо пред наказателното поле в третата минута. Последва триково изпълнение на прекия свободен удар, но топката мина над вратата. В 8-ата минута вратарят на Валенсия Доменек спаси "прилепите" от попадение, след като отрази удар на озовалия се очи в очи с него Марио Пашалич.
Натискът на тима от Бергамо се увенча с успех в 16-ата минута, когато след поредната атака капитанът Гомес пусна топката през защитата на Валенсия към Ханс Хатебур, който я прати в мрежата за 1:0 от близка дистанция.
Валенсия отговори с добра атака, но нападателят на "прилепите" беше в засада. Домакините продължиха с активната си игра и високата преса. В 28-ата след една отнета в центъра на терена топка се стигна до напрежение пред вратата на Доменек, но в крайна сметка отбраната на гостите се справи.
В 30-ата минута дойде и най-доброто положение за Валенсия до този момент, но изстрелът на Феран Торес срещна сглобката на вратата.
"Бергамаските" продължиха да тормозят отбраната на Валенсия, която действаше малко статично и често допускаше грешки. Де Роон беше изпуснат в наказателното поле и стреля, но над вратата. В 39-ата минута Папу Гомес надбяга отбраната на Валенсия, но се оказа в засада. Така се стигна до 42-ата минута, когато Йосип Иличич удвои. Той получи топката на границата на наказателното поле, трима защитници се опитаха да му отнемат топката, но с удар с десния крак той удвои резултата с първия си гол в ШЛ през този сезон.
Втората част започна с размяна на положения и пред двете врати. Първото беше пред вратата на гостите след нова комбинация между Гомес и Хатебур. Последва шанс пред Валенсия, но Солер пропусна от близка дистанция. В 57-ата минута Аталанта узакони превъзходството си с трети гол, който се получи изключително красив. Швейцарският национал Ремо Фройлер получи топката на границата на наказателното поле, нагласи си и стреля технично в горния далечен ъгъл, като успя да прехвърли вратаря Доменек.
Минути по-късно Валенсия можеше да върне едно попадение след грешка на вратаря Голини, но Макси Гомес не успя да се възползва. Последва скоростна контраатака на Аталанта, завършила с гол на Хатебур. Попадението беше проверено чрез ВАР, тъй като имаше съмнения за засада на холандеца, но в крайна сметка беше зачетено. Това се случи в 63-ата минута, а в 66-ата влезлият като резерва Денис Черишев намали, след като се възползва от грешка на игралия в Лудогорец Хосе Луис Паломино.
В 72-ата минута в наказателното поле на Аталанта настъпи хаос, след като играчите на Валенсия поискаха дузпа за игра с ръка на Калдара. Такава нямаше, но реферът Майкъл Оливър все пак поиска ВАР и той потвърди, че не е имало основания за дузпа. Малко по-късно играта беше прекъсната за кратко, след като Диакаби пострада след сблъсък с Дуван Сапата.
Влезлият като резерва украински национал Малиновски можеше да направи преднината на Аталанта още по-убедителна, но топката беше изстреляна балонно и опасността отмина. В 85-ата минута Сапата беше изведен опасно, но се поколеба да стреля, след което подаването му към Малиновски не се получи. Гостите отчаяно търсеха втори гол, който да увеличи шансовете им за реванша, но домакините умело парираха опитите им. Така резултатът се запази и Аталанта е с единия крак в следващата фаза на елиминациите.

Шампионска лига, 1/8-финал:

АТАЛАНТА - ВАЛЕНСИЯ 4:1
1:0 - Хатебур (16)
2:0 - Иличич (42)
3:0 - Фройлер (57)
4:0 - Хатебур (63)
4:1 - Черишев (66)
АТАЛАНТА: Голини, Толой, Паломино, Калдара, Хатебур, Де Роон, Фройлер, Госенс, Гомес, Иличич, Пашалич.

ВАЛЕНСИЯ: Доменек, Гая, Диакаби, Мангала, Вас, Парехо, Кондогбия, Феран, Солер, Гедеш, Гомес.

Стадион: "Джузепе Меаца", Милано
Съдия: Майкъл Оливър (Англия)
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички