Лига Европа

Григор Димитров този път не можа да вземе сет на Рафа Надал

29 февруари 2020 | 07:58 - Обновена
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров този път не можа да вземе сет на Рафаел Надал и отстъпи с 3:6, 2:6 за 1 час и 44 минути игра на полуфиналите в турнира от сериите АТР 500 в Акапулко. Три години по-късно Матадора отново ще спори за титлата в мексиканския град, след като спечели надпреварата през 2008 и 2013 година, когато тя още се провеждаше на клей.
Гришо, шампион в първото издание на събитието след преминаването на твърд корт през 2014-а, може да бъде единствено удовлетворен от цялостното си представяне. За първи път от началото на сезона той записа две поредни победи (изключваме ATP Cup, където форматът предполагаше гарантирани три срещи на сингъл) и стигна чак до предпоследната фаза.
Димитров знаеше, че трябва да бъде агресорът срещу Рафа, за разлика от вчерашния му престижен успех над Стан Вавринка. Той реализира 23 уинъра (15 за великия испанец) и направи 25 непредизвикани грешки (12 за Матадора), като регистрира 13-о поражение срещу този противник, оставайки с единствената си победа в Шанхай през 2016-а. За разлика от предишните си осем сблъсъка на хард корт, този път Гришо не можа да вземе сет, но някои неточности в определени моменти му попречиха да го направи - най-вече в няколко точки, които бяха подготвени перфектно за завършване, но се стигна до грешки.
По традиция Григор направи няколко фамозни отигравания, които дълго време ще се въртят в социалните медии, но и Надал демонстрира огромната си класа в ключови ситуации. Матадора ще се изправи срещу Тейлър Фриц в спор за титлата в Акапулко.

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна с грешка от плосък бекхенд в средата на корта, но после прати няколко такива по диагонала и изчака съперника си да сбърка - Рафа прати форхенд по правата в аут за 15-15. Надал реализира ас по диагонала в полето за равенство, след което се стигна до 40-15, тъй като агресивен ретур на Димитров не бе подкрепен с прецизен форхенд и българинът направи грешка. Нов невърнат начален удар от Матадора доведе до 0:1 гейма в негова полза.

Григор започна с отлична комбинация със сервис по диагонала в полето за предимство и форхенд-уинър по оголената права, но после мощните форхенди на Надал го принудиха да отстъпи назад и да сбърка на свой ред с предната страна на ракетата. Димитров отправи пореден агресивен бекхенд по правата и дочака грешка на опонента си, след което го разходи по широчината на корта с няколко дълбоки форхенди за 40-15. Ас номер 1 по правата в дясната страна на корта послужи за изравняване на резултата 1:1.

Надал заложи на сервис-мрежа, но великолепен подсечен бекхенд на Григор прати топката ниско и испанецът сбърка волето - 0-15. Непредизвикана грешка от форхенд по диагонала на Матадора позволи на топ ракетата ни да поведе с 0-30, а после страхотен ретур-уинър от бекхенд хвана линията за троен брейк-бол! Надал практически играеше без първи начален удар и с първата си двойна грешка (по правата в полето за предимство) осигури пробив на Гришо - 2:1.

Матадора продължаваше да стои дълбоко зад основната линия и да бърка форхенди по диагонала, тъй като Григор биваше много солиден с предната страна на ракетата си. Любимият форхенд тип "банан" на испанеца обаче влезе в подходящ за него момент по правата за 15-15, а после Димитров пресили форхенд за 15-30. Българинът не залагаше на много сила в първия си сервис и след нов добър ретур Надал реализира още един уинър от форхенд за 15-40. Непредизвикана от форхенд на Гришо възстанови паритета в мача до момента - 2:2 с рибрейк.

Великолепен ретур на Григор бе последван от не по-малко впечатляващ уинър по правата от бекхенд, след което хубаво разиграване бе спечелено от Надал, въпреки че беше в защитна позиция - българинът пресили форхенд в стремежа си да завърши точката по обратната права. Грешно решение с подсечен бекхенд на Димитров наклони везните в полза на съперника му при 30-15, а ас по правата на Рафа в полето за предимство доведе до 40-15. Неточен бекхенд на испанеца след добър ретур на Гришо направи резултата 40-30, но все пак геймът отиде на сметката на 19-кратния шампион от "Шлема" след негов перфектен минаващ бекхенд - 2:3.

Българинът си отвори корта с хубав сервис по диагонала, но не можа да завърши с форхенд по правата - 0-15, но после с отскок реализира далеч по-сложен уинър с предната страна на ракетата си за 15-15. Димитров продължаваше да залага на форхенд и повтори упражнението с нов чудесен уинър по обратния диагонал за 30-15, но след това не можа да се възползва от създаденото си предимство и сбърка непредизвикано за 30-30. Хубаво контрапие и завършващо воле на мрежата от бекхенд върна предимството в гейма на Гришо, но после Надал рано-рано влезе вътре в корта и постави под напрежение бекхенда на българина, за да дочака грешка - дюс. Невърнат сервис по правата в полето за равенство осигури предимство, но само за кратко, защото Рафа пласира няколко дълбоки лифтирани бекхенди и атакува мрежата за ново равенство. Сбъркан форхенд по диагонала на Григор (скъсан кордаж) осигури брейк-бол, а после той прати бекхенд в мрежата за 2:4.

Надал пласира невърнат сервис по правата в полето за предимство, но после българинът контрира отлично с остър бекхенд и провокира грешка на опонента си за 15-15.  Димитров отново демонстрира чудесна сигурност зад основната линия и избедна момента да атакува мрежата, за да завърши с бекхенд-воле за 15-30. Гришо обаче сбърка форхенд по диагонала от водеща позиция в разиграването и не се възползва от сериозен шанс да стигне до двоен брейк-бол, но Надал прати форхенд в мрежата след подсечен ретур на топ ракетата ни за 30-40. Невърнат сервис по диагонала в лявата страна на корта отложи пробива, а после дълбоки бекхенди на Григор провокираха нова неточност от испанеца за нов брейк-пойнт.  Ново упражнение със сервис по диагонала в полето за предимство и форхенд по обратния диагонал избавиха Надал от неприятности, след което той реализира третия си ас. Димитров не спря да бъде агресивен с всеки свой удар зад основната линия и се поздрави с форхенд-уинър по правата във важен момент за ново равенство, след което изтласка назад опонента си с няколко бекхенда, за да дочака грешка - трети шанс за пробив. И той не беше реализиран след пресилен форхенд по правата, а после Надал натисна с два хубави сервиса и си заслужи сериозно предимство в резултата при 2:5.

Гришо поведе с 15-0 след грешка от бекхенд на Надал, а после с невърнат сервис в тялото в лявата страна на корта направи 30-0. Ас по правата в полето за равенство осигури аванс от 40-0, след което Надал пресили бекхенд по диагонала за 3:5 и първи бързо спечелен сервис-гейм в мача за когото и да е.

Димитров сбърка ретур със задната страна на ракетата на втори начален удар - 15-0, но после зарадва феновете с виртуозен лоб за 15-15. Продължително разиграване завърши със сбъркан форхенд на Григор, а после с невърнат сервис по диагонала в полето за предимство Надал си осигури два сетбола. Гришо отрази първия с много добри плоски бекхенди и къси диагонали от форхенд, но Матадора реализира втория с комбинация сервис по диагонала и форхенд-уинър по правата за 3:6.

ВТОРИ СЕТ

Много качествено разиграване с дълбоки удари от основната линия и завършващ бекхенд по правата на Григор, а след това той приключи нова размяна по диагоналите със смяна на посоката и уинър от форхенд за 30-0. Димитров направи двойна грешка и после бе изхвърлен встрани с много странично въртене от предната страна на ракетата от Надал - 30-30. Невърнат начален удар по правата в полето за равенство и грешка от форхенд на испанеца осигуриха гейма за Гришо - 1:0.

Матадора реализира бекхенд-уинър по диагонала за 15-0, но страхотен ретур на Димитров се превърна в печеливш - 15-15. Пресилен бекхенд на българина в движение направи 30-15, но после компенсира с невероятен къс диагонал със задната страна на ракетата и препарира опонента за 30-30. За втори път Гришо не се настрои за бекхенд при високо отскочила топка и сбърка, но после и Надал "върна жеста", за да се стигне до дюс. Българинът съжали сериозно, защото пресили минаващ удар след много хвърлени усилия, за да стигне топката, но след това Матадора направи втората си двойна грешка. Хубав форхенд по обратния диагонал на Димитров провокира неточност на съперника му - шанс за пробив. Фамозна защита на Григор при драйв-воле на Надал бе възнаградена с форхенд-уинър от негова страна и възможността бе оползотворена за 2:0.

Разбалансирани два поредни форхенда на Гришо доведоха до грешка за 0-15, но той компенсира с печеливш удар по обратния диагонал с предната страна на ракетата. Последва ново атрактивно разиграване, за съжаление завършило с неуспешно бекхенд-воле на Димитров с гръб към мрежата. Няколко по-къси бекхенда на българина бяха наказани с форхенд-уинър по правата от Надал за двоен шанс за рибрейк. Сбъркан бекхенд по диагонала на Рафа неутрализира единия, но после по-консервативно поведение от основната линия на Гришо доведе до нов форхенд-уинър по обратния диагонал на Надал за 2:1.

Матадора сбърка форхенд за 0-15, но компенсира с ас номер 4 по правата в полето за предимство. Григор направи грешка от бекхенд по правата от средата на корта, но се понрави с прекрасна къса топка и завършващо оволе на мрежата за 30-30. Чудесен форхенд по обратния диагонал след дълбок ретур осигури на българина нова възможност за пробив. Типичен левичарски подсечен сервис по диагонала в полето за предимство неутрализира брейк-бола, а после нов невърнат (втори) начален удар в другата страна на корта му осигури предимство. Комбинация сервис-форхенд свърши работа за Надал и практически без разигравания испанецът се опази от труден момент - 2:2.

Форхенд-уинър от дъното на полето на Григор направи 15-0, но после Матадора спечели динамично разиграване - 15-15. Изключителен бекхенд-ретур дълбоко зад основната линия заслужи на Надал повеждане с 15-30, но Димитров го препарира с пореден печеливш бекхенд по правата за 30-30. Испанецът показа отлична защита и закачи линията за брейк-бол, а с магическа къса топка реализира пробива - 2:3.

Намесата на мрежата позволи на Гришо да отбележи печеливш минаващ бекхенд, но после Надал го пресира с форхенди и дочака грешка - 15-15. Великолепен бекхенд-уинър по обратния диагонал на Димитров му осигури леко предимство при 15-30, само че последва нова атака към мрежата на испанеца и той изравни. Опит за виртуозен минаващ бекхенд на Гришо не хвана линията с малко, а после пресилен ретур доведе до затвърждаване на пробива - 2:4.

Надал набързо поведе с 0-30, а Григор му подари троен брейк-бол с грешен форхенд по обратния диагонал. Първият сервис не влизаше и това видимо изнерви българина, който сбърка непредизвикано от бекхенд и (на пръв поглед) изостана фатално в резултата - 2:5.

Страхотни бекхенди на Григор бяха допълени от форхенд-уинър за позитивно начало на следващия гейм, а Надал направи (третата си) двойна грешка за 0-30. В стремежа си за агресия от ретура Димитров прати топката в мрежата при втори начален удар, а после подготви отлично точката за завършване с форхенд по оголената права, но сбърка и отново се ядоса. Късметът даде мачбол на Надал, след като с импровизация от форхенд край мрежата намери линията (после се извини), а с форхенд-уинър по късия диагонал Матадора приключи мача - 6:3, 6:2 за 1 час и 44 минути игра.

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 37199

Добави коментар ›› Коментари (142)

..
(Гост)
142
отговор
29 февруари 2020 | 21:34

представям си сега с тия две победи сигурно в топ 5 ще влезне той като пада се качва камо ли сега като победи два пъти поред Рейтинг: 2 1

OnlinePari
(Гост)
141
отговор
29 февруари 2020 | 20:55

НАУЧЕТЕ КАК ДА ПЕ ЧЕЛИТЕ 999$ НА МЕСЕЦ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ И ЗАПОЧНЕТЕ РАБОТА ОТ ВКЪЩИ. 100% РАБОТЕЩА СИСТЕМА. ВИЖТЕ ТУК. -----------------B G S E C U R E - P T C - S I T E - C O M Рейтинг: 0 1

Alisa
(Гост)
140
отговор
29 февруари 2020 | 19:09

Горещи момичета ви очакват на -- Xmiss.pw Рейтинг: 0 0

Какъв сет бе
(Гост)
139
отговор
29 февруари 2020 | 18:17

Матадора направо разби кафявата шпиона на гришко. Рейтинг: 6 1

Mюсюманин
(Гост)
138
отговор
29 февруари 2020 | 18:10

Мачкай КОврат полев!!! Коврааа ! Рейтинг: 1 2

kyrcho
(Гост)
137
отговор
29 февруари 2020 | 16:57

i taka i ne izleznaha mishkite ot dypkite si Drishlo zdravo vi nakarniqva a ako go zabravite shte ste monogo dobre s Nadal Jokovich Federer i drygite dobri tenesisti a s nai slabiqt v ATP Drishlo shte stradate Рейтинг: 1 2

fen
(Гост)
136
отговор
29 февруари 2020 | 16:57

абе какъв сет какви пет лева радвайте се че стигна до тук виждате че първи кръг максимум втори това му е тавана трябва да се радваме и на това Рейтинг: 6 3


(Гост)
29 февруари 2020 | 18:10

прав си - закономерно си падаше от франсето при мачболите. Рейтинг: 4 1

kyrcho
(Гост)
135
отговор
29 февруари 2020 | 16:04

Krastava jabo ti kollo si prost kolko pti s Drishlo se vrtite toi li te vrtka poveche ili ti nego gispot sabira otaikite Рейтинг: 2 6

kyrcho
(Гост)
134
отговор
29 февруари 2020 | 16:00

abe vish si samo profila Krastav niqma kakvo drygo da ti kaja to govori vsichko Krastav ti si otaikata mishok tam s Drishlo se obrazovaite i se menkaite i si traite na do Рейтинг: 2 5

Krastav
(Гост)
133
отговор
29 февруари 2020 | 15:50

На мен ли само ми се струва че kyrcho е най истряс.калия от всички миш.ки тук който пишат злобни коментари. Личи си че тази ута.ика е аутсаидер на обществото и че е много болен Рейтинг: 4 3

kyrcho
(Гост)
132
отговор
29 февруари 2020 | 15:50

vie cel den tova li izmislihte be s moiqt profil da se zanimavate mi kato ve zakopa Drishlo tak shte e Рейтинг: 1 3

kyrcho
(Гост)
131
отговор
29 февруари 2020 | 15:45

Nadziratiqliq mi ti mojesh samo davash hapcheta na Drishlo da moje da se opraviqte vzaimno to bez hapcheta moje da rodi ili ti da rodish znam li se koo kogo hahahahah Рейтинг: 2 3

делян шиши
(Гост)
29 февруари 2020 | 15:57

чикибоец за Гришо има 3 километра статия, а за теб коментарна 3 минутна слава. Рейтинг: 1 2

mircho
(Гост)
29 февруари 2020 | 18:03

деляно що не му извъртш един дудук на дришо и да мирясваш. Рейтинг: 1 1

Надзирателя на kyrchо
(Гост)
130
отговор
29 февруари 2020 | 15:32

Извиняваме се за безпокойството, но наскоро kуrcho успя да избяга от лудницата. Откакто това се случи, той нито веднъж не си е взимал хапчетата. Обещаваме скоро да го заловим и това да се промени. Рейтинг: 4 2

kyrcho
(Гост)
129
отговор
29 февруари 2020 | 15:28

idvat 2 Mastarsite v Amerika tam Drishlo 1 krg maximy 2 krg i pak y Askovo i kak goliqm seam i pak shte se kriete kata dnes vie Drishlo podrjnici taka mnogo sram mnogo mka i mnogo kriene po dypkite vi chaka hahahaha Рейтинг: 2 4

kyrcho
(Гост)
128
отговор
29 февруари 2020 | 15:24

eeeeee tiq mishki ne izleznaha cel den mnogo zdravo Drishlo s kafiqvata boiq razmaha hahahahahahaha Рейтинг: 2 3


							
						

›› Live Scores

Календар

calendar_icon
календар затвори

Всички мачове

Как моделът на Славия Прага го изведе на върха в ... 11 април 2019
Има едно изпипано видео в ЮТюб, което казва всичко. То започва с телевизионен клип с непогрешимия образ на костюмиран чиновник на УЕФА, който разгъва парченце хартия и оттам пред камерата се показва името на отбора. То ...
Едисон Йорданов: След Лига Европа целта ми е да ... 04 септември 2018
Бившият младежки национал на България Едисон Йорданов стана част от най-големия успех на Люксембург във футбола. “Дюделанж”, за който той играе, се превърна в първия отбор от тази смятана за ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.