Най-големият турнир по тенис в България с награден фонд 100 000 долара

Най-големият турнир по тенис в България с награден фонд 100 000 долара

Традиционният турнир по тенис за жени "Алианц Къп" увеличава наградния си фонд от 25 000 на 100 000 долара от следващата година. Тоа съобщи изпълнителният директор на основния спонсор Алианц България Холдинг - Димитър Желев. Състезанието, което ще се проведе на ТК Левски от 15 до 21 септември, през 2008 г. ще е от най-високата категория от турнирите на Международната тенис федерация (ITF), като над този ранг са само турнирите от веригата на Женската тенис асоциация (WTA).

Вдигането на наградния фонд означава сериозно подвигане на нивото на турнира. Очаква се най-добрите български тенисистки да вземат участие в състезанието и за първи път от години да могат да играят в турнир пред родна публика. Шефът на ТК Левски Димитър Войнов сподели, че вече е постигнал принципна договорка с първата ни ракета Цветана Пирокова, Сесил Каратанчева и Диа Евтимова и те са изявили желание да участват. Освен тях със сигурност ще дойдат и тенисистки от Топ 100 на света.

"От доста време мислех за увеличаване на наградния фонд. През септември Пиронкова спечели в Бордо 100-хиляден турнир и тогава си казах защо да не й дадем възможност това да стане и в България. Надяваме се с този турнир да дадем възможност на най-добрите ни състезателки да се покажат в страната. Алианц е дългосрочно ангажиран със спорта и оттук-нататък наградния фонд може само да се увеличава. Женският тенис е дал много на страната. Дай Боже, ние да помогнем още българки да влязат в световния елит", каза Димитър Желев.

Провеждането на "Алианц Къп" на кортовете на ТК Левски ще бъде свързано с основен ремонт на базата. Шефът на клуба Димитър Войнов обяви, че тя и в момента покрива изискаванията на ITF, но ще бъдат направи редица обновления. Той допълни, че ще бъде изградена подвижна трибуна за 1500 зрители.

Организаторите от ТК Левски ще направят всичко възможно със съдействието на Българската федерация да ангажират за главен съдия на турнира Мирослав Братоев - единствения български рефер със златна значка на ITF.

Успоредно с надпреварата при жените организаторите предвиждат провеждането на турнири Про-Ам с участието на известни публични личности, както и надпревара за хора в неравностойно положение.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти