Дакар, ден 9: Ал-Атия докосва победата

Дакар, ден 9: Ал-Атия докосва победата

Лидерът на рали Дакар Насър Ал-Атия зададе темпото и в предпоследния етап от тазгодишното състезание. Катарецът с Toyota увеличи още повече преднината си с третата си етапна победа за 2019 година. Деветата състезателна отсечка причини проблеми на трима пилоти от топ 5 в общата подредба - Себастиен Льоб (Peugeot), Стефан Петерханзел (Mini) и Сирил Депре (Mini).

Петерханзел се оттегли от състезанието за първи път от десетилетие заради катастрофа. Навигаторът на 13-кратния шампион бе транспортиран в болница с болки в гърба. Сирил Депре поддържаше добро темпо и можеше да се бори за първата си етапна победа с бъгито на Mini, но 20 километра преди финала на етапа се преобърна с автомобила си и в крайна сметка Депре финишира с 40 минути пасив от Ал-Атия.

Льоб от своя страна, който започна етапа с най-добра скорост, записа време с час и 16 минути по-слабо от това на Ал-Атия.

Катарецът има преднина от 51 минути спрямо Нани Рома (Mini) на старта на последния етап и ще се опита да го запази по време на последения 112-километров състезателен ден от Писко до Лима. Място на вероятния подиум в Лима има и за Себастиен Льоб, стига да успее да избягва грешки днес. На половин час зад него дебне кроскънтри рали шампионът Якуб Пржигонски с Mini.

При моторите победителят от 2016 година Тоби Прайс с КТМ притежава едноминутен аванс пред Пабло Кинтания с Husqvarna. Прайс обаче страда от фрактура на китката си и освен с Дакар, ще се бори и с болката от нея. Зад тях на почти седем минути изоставане се движи и вторият пилот на КТМ Матиас Валкнер.

Деветият етап бе спечелен от Михаел Метж с Sherco, а на второто място остана Даниел Носилия с частна Honda. Пилотът на Yamaha Адриен ван Беверен също започна етапа като претендент за победата, но 16 километра преди финала се повреди двигателя на мотора му.

Претендентите за победата станаха по-малко след вчерашните наказания за Сам Съндърланд (КТМ) и Кевин Бенавидес (Honda).

При камионите Едуард Николаев си припомни първите дни от рали Дакар 2019 и записа етапна победа, като така си върна водачеството в класирането. На по-малко от минута зад него е съотборникът му с КАМАЗ Дмитри Сотников, като двамата ще определят победителя тази година.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти