Бивш национал по плуване излезе с отворено писмо във връзка с търг за басейн “Спортна Палата”

Бивш национал по плуване излезе с отворено писмо във връзка с търг за басейн “Спортна Палата”

Основателят и управител на плувен клуб “Спринт - София” и бивш национален състезател по плуване Красимир Захов излезе с отворено писмо във Фейсбук групата “Плуване и Водна топка” във връзка с търг за отдаване под наем на басейн “Спортна Палата”. Sportal.bg публикува цялото писмо без редакторска намеса. 

“Уважаеми плувци, треньори, ръководители, родители, деятели, симпатизанти и приятели на плувните спортове.

За да върви спорта ни напред, вярвам, че моралните и етични норми, както и правилата и законите трябва да се спазват от всички без изключение. Вярвам също, че ако и плувната ни общност един ден е достатъчно силна, сплотена и готова публично да се защитава, заявявайки позиция, то тогава властимащите биха внимавали, какви решения взимат с оглед на последствията, които ги очакват.

Пиша тези редове по повод решението на министър Красен Кралев да прекрати напълно законен търг според моя екип от юристи за отдаване под наем на митичния бих казал басейн „Спортна Палата“.

Клубът, който представлявам бе един от шестте участника. Смея да твърдя, че най-подготвеният участник и най-силно желаещият победата бях аз.

На 19.09. 2019 г. комисията към търга излезе със съобщение, че всичките шест участника са с изрядна документация.

На 25.09.2019 г. при отварянето на ценовите предложения плувен клуб ,,Спринт - София'' излезе победител. Цената, която предложихме по непотвърдена информация е около 7-8 пъти по-висока от тази, която е заплащана при предишния 10-годишен договор за наем. И когато всички очаквахме заповедта с класирането, което очевидно поне за повечето участници бе предвидимо, забележете на 16.10.2019 г. с 9-дневно закъснение бе публикувана заповед, че министерството прекратява търга заради съществено нарушение от тяхна страна в собствената им заповед от 1.08.2019.

Интересно, как два месеца и половина от началото на търга всичко бе наред и нямаше „съществено нарушение’“ и когато чакахме класирането, изведнъж някой „открива“ това „съществено нарушение’’.

Желая да Ви уведомя, че плувен клуб „Спринт – София“, който представлявам предложи не само най-високата цена с риск да работя „про боно'“ като управител и главен треньор. В плана, който депозирахме бе заложен и ремонт на басейна за 200 000 лв. Депозирахме и допълнително и банкова гаранция за 120 000 лв.

С тези средства възнамерявахме да развием програмата ни „Олимпийски надежди“, като сумата бъде инвестирана в талантливи плувци. За да не предизвикам полемика относно средствата, моля имайте предвид, че сумата за ремонт бе от осигурен заем. А сумата за талантливите плувци е от спонсор, при условие, че стопанисваме база, на която можем да реализираме програмата си.

Считам, че следващият наемател на басейна, който и да е той е повече от морално задължен да представи публично пред плувната общественост какво планира да направи, за да осъвремени и приведе поне в нормален вид този така обичан от плувната общност басейн. Басейн, на който се е писала и ще се пише история още дълги години. Басейн, който е скъп на много поколения.

Призовавам всички милеещи за спорта, особено плувните клубове:

Госпожи и господа, ако смятате, че има несправедливост и по този начин е ощетена държавата, спортът, плувната общност, участниците в търга, застанете открито с имената си и заявете публично позицията си.

Както се казва „Днес се случва на мен, утре може да се случи на Вас“!

Ако ще има промяна, тя трябва да дойде от нас.

Публикувам това писмо първо тук, на тази страхотна страница, която обединява над 7000 приятели на любимия ни спорт.

Казвам се Красимир Захов и съм от тези които живеят за спорта, а не от спорта.

PS. Ще помоля още веднъж желаещите да вземат отношение по казуса да не ми казват „на четири очи'' за каква несправедливост иде реч и колко съжаляват. Ако искат да ме подкрепят, моля публично от профила си, да се представят и да заявят позицията си, за да може всички да я видят.”

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти