Ку-Ку - рецептата за успеха на Полша

Ку-Ку - рецептата за успеха на Полша

До началото на световното първенство по волейбол за мъже в Италия и България (9 - 30 септември) Полша не се считаше за фаворит. Мнението на повечето волейболни експерти и букмейкъри бе, че “Дружина полска” може да се класира на 6/7-мо място на Мондиал 2018.   

Даже когато поляците се класираха за турнира Final 6 в Торино, нищо не се промени. Даже когато Полша се оказа на полуфинал, никой не вярваше, че момчетата на Витал Хейнен ще победят мощния състав на САЩ.

Поляците обаче удивиха и показаха висока игрова дисциплина. Те губеха от американците с 1:2 гейма, но следващите два гейма играха почти идеално - общо 4 грешки срещу 13 на противника. Постоянният натиск с начален удар, агресивен блок и невероятната дяволско добра атака!

Точно такава игра ние видяхме и във финала - полският сервис не позволи на бразилците да вдигнат глави и да покажат своя любим бърз волейбол. Нападателите на Бразилия трябваше да атакуват след много лошо посрещане и на отлично организирана блокада. Самите поляци и на посрещане, и в атака, в последните два дни показаха отлично ниво.

32 Полша е новият-стар световен шампион!

Диагоналът Бартош Курек в полуфинала срещу САЩ заби 29 точки, а във финала срещу Бразилия се отличи с 24 точки. Срещу бразилците Курек показа изключителна 69% ефективност в атака, заби 20 точки от 29 атака. Това бе върхът!

Четири години по-рано Бартош Курек дори не попадна в националния отбор на Полша на домашното световно първенство, а в последните години не е показвал феноменална игра на клубно ниво, но новият треньор на поляците Витал Хейнен повярва в него и 30-годишният нападател, който през сезона дори игра като посрещач за турския Зиратбанк, не го подведе и стана MVP на Мондиал 2018.

Впрочем, тази награда напълно заслужаваше и посрещачът и капитан на Полша Михал Кубяк, който бе и обединителят на “Дружина полска”.

Стана така, че капитанът пропусна два двубоя на Полша от втората група във Варна и дойдоха двете загуби от Аржентина (2:3) и Франция (1:3). С връщането в състава на Кубяк Полша победи в решаващ мач във Варна немотивирания отбор на Сърбия с 3:0 и се класира за турнира Final 6.

32 Полша е новият-стар световен шампион!

“Може да звучи глупаво, но болеста на Кубяк ни помогна. Тя ни обедини. Това бе един от знаковите моменти в турнира. Той обедини нашия отбор”, заяви Витал Хейнен пред

Sportowe Fakty

.

Кубяк не е много ръстов състезател - висок е едва 191 см, но компенсира с други възможности. Той винаги може да надиграе блока благодарение на хитрост и техника. В тайбрека срещу САЩ той заби ефективно 6 от 6 атаки, а във финала с Бразилия измъчи съперника със своите технични отигравания по блокадата. В Полша се опасяваха, че след два сезона в шампионата на Япония Кубяк ще свали своята спортната форма, но това не се случи.

Освен това, Михал изигра голяма роля във формирането на позитивна атмосфера в съблекалнята.

“Нашата тайна? Единството. Ние не бяхме фаворити за този турнир, но ние го спечелихме. Нашият тим има перспективи. Винаги съм говорил това, но хората не ми повярваха”, заяви Михал Кубяк след победния финал над Бразилия.

Като допълнение към страхотните нападатели Ку-Ку, сред главните творци на полския успех бяха и блокиращият Пьотър Новаковски, който заради своето външно спокойствие получи прякора Айсберг, либерото Павел Заторски и разпределителят Фабиан Джизга, който през новия сезон ще играе за руския Локомотив (Новосибирск) под ръководството на Пламен Константинов.

ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ

Главният герой на Полша, разбира се, е Витал Хейнен. Четири години по-рано 49-годишният специалист  изведе до бронзовите медали на Мондиал 2014 тима на Германия. Сега спечели титла с Полша. Той признава, че играчите му се доверяват, а самият той е пределно честен с тях по време на работа.

“Понякога ни се налага да си кажем сурови думи и да обсъждаме сложни теми. Но винаги търсим решение на проблемите заедно”, казва Витал Хейнен.

32 Полша е новият-стар световен шампион!

Добрата атмосфера в отбора на Полша подпомага и фирмения стил на Хейнен - широка ротация на състава. В този отбор няма “туристи”, всеки участва не само в тренировките, но и в игровия процес. В лигата на нациите 2018 експериментите на Хейнен изглеждаха като безумия - той проведе 3 поредни мача от един уикенд с трима различни диагонала - Бартош Курек, Давид Конарски и Дамиан Шулц. Изпълнителете се променяха, но системата работеше. Даже със състав от 20 волейболисти, Хейнен все пак успя да изведе Полша до турнира от “Финална шестица” в Лигата на нациите.

Преди световното първенство в Полша вдигнаха шум, че от FIVB искаха да ограничат заявките за един мач до 12 играчи. На Хейнен са нужни всичките 14, защото той максимално използва смените си, и използва най-добрите качества на всеки свой волейболист в конкретната игрова ситуация. Безусловно на белгиецът му провървя с “материала” за работа. Сега Полша разполага, не само с опитни играчи (5 от тези волейболисти спечелиха и Мондиал 2014), но и поколение на талантливи младежи. 23-годишните Артур Шалпук и Александер Сливка, 21-годишните Бартош Кволек и Якуб Кохановский съвсем скоро играха за младежкия национален отбор на Полша, с който спечелиха европейски и световен шампионат, а сега правят същото и с мъжкия национален отбор.

32 Полша е новият-стар световен шампион!

“За мен нищо не се променя. Моята цел - медал от Олимпиадата в Токио 2020. Този успех на световното първенство само показва нашия потенциал. Имаме млади играчи, на които може да се разчита”, заяви Хейнен в интервю пред

Polsat Sport

Хейнен има още един волейболист, но който може да разчита от лятото на 2019 година – тогава изтича времето, в което един от най-добрите волейболисти в света няма право да играе за Полша, Вилфредо Леон.

“Прекрасна вечер за полския волейбол! Горд съм, че се явявам част от този отбор! Моето сърце беше с тези момчета през целия световен шампионат. Поздравявам всички играчи и треньорския щаб. Вие постигнахте нещо удивително и го заслужихте напълно”, написа кубинецът с полски паспорт Вилфредо Леон в своите социални мрежи след победата на Полша над Бразилия с 3:0 на финала в Торино.

Хейнен вече започна процес на интеграция на Леон в отбора, покани го лятото на тренировъчния лагар. Безусловно, появата на Леон ще добави още позитивна мощ в играта на поляците и на Олимпиадата в Токио 2020 те вече ще са сред главните фаворити за титлата.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти