Регистрирайте се, за да имате снимка и запазено име. Ако сте регистрирани, влезте тук.

Гост

Повече информация за новата функционалност на профилите можете да получите тук.

›› my sportal

Вече всеки може да отразява спортни събития и да ги публикува на sportal.bg

Достатъчно е само да сте регистриран потребител на сайта, за да можете да публикувате материали на спортна тема.

Регистрация | Вход

Добави новина Добави видео Добави галерия

Информация

Важно!
В My Sportal се публикуват само заснети лично от потребителя материали, чиято цел е да бъдат споделени с останалата част от аудиторията на сайта, която проявява интерес към конкретно спортно събитие. Агенция Спортал не носи отговорност за съдържанието на материалите, както и за свързаните с тях авторски права. Материалите трябва задължително да са написани на кирилица!
MySportal

Бербатов: Тъжно ми е за България

20 октомври 2010 | 11:20
Бербатов: Тъжно ми е за България
 • копирано
 • 9
Българският нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов даде интервю за клубната телевизия на отбора MUTV. В него той говори за кариерата си досега, как вижда нещата и как се чувства. Интервюто е публикувано и на standartnews.com.

- Димитър, спомняш ли си кога за първи път заигра футбол?

- Не. Може би като всяко малко дете първо съм се срещнал с топката вкъщи или на улицата. Но за сериозно отношение към футбола мога да говоря, когато бях на 13-15-годишна възраст. Баща ми беше футболист, пример за мен. Той ме съветваше, амбицираше, аз просто го копирах. Кандидатствах в местната футболна академия в Благоевград и ме класираха на второ място. Така започнах сериозно с футбола.

- Разкажи повече за влиянието на баща ти?

- Баща ми винаги е бил герой за мен. Аз го гледах как играе, когато бях малък, начина му на придвижване, на позициониране. Непрекъснато се допитвах до него, вслушвах се в съветите и в критиките му. Той е оказал огромно влияние върху моята кариера.

- Твърде млад напускаш България и попадаш в Леверкузен.

- Да, на 20 години човек все още се изгражда като личност. Бях още дете, не знаех къде отивам. Когато се преместваш в друга държава, ти отиваш на ново място, с нови обичаи, с нови хора, с нов език и с нов живот. Беше ми много тежко, но стисках зъби. Сам в друга държава, далеч от семейство и роднини! Но нямах друг път. Сега обаче съм сигурен, че жертвата си е заслужавала. Направил съм правилния избор и добре, че съм издържал. Изкарах супер години в Леверкузен и съм благодарен на хората там.

- Вече 11 години си извън България, не свикна ли да се приспособяваш в чужда страна?
- Точно това обяснявам. Затова и сега непрекъснато казвам на английските футболисти край мен, че са щастливи, тъй като играят в едно от най-силните първенства и то е в тяхната родина. Това е невероятно предимство. Всяка промяна е трудна. Това е своеобразен стрес. Да, за тези 11 години научих много и се промених много. Но понякога ми е страшно мъчно - за България, за родния град, за родители и приятели.

- Защо смени Германия с Англия?
- Вижте, в Германия всичко е подредено, изрядно, предвидимо. Не че в Англия не е така, но все пак първите ми години в Леверкузен повече се учех как да се приспособявам към новия за мен свят. Бях млад и затова ми се отдаваше лесно. Страхотна житейска школа.

- Феновете на Ман Юнайтед все още помнят и онзи полуфинал с твоя Леверкузен.

- И аз го помня, пред очите ми е още. Супер нощ. Ние бяхме един от най-силните тимове по това време в Европа, но все пак да елиминираш Юнайтед е нещо невероятно. Тогава Байер освен силна игра изграждаше млади перспективни футболисти. Няма как да забравя и финала срещу Реал - бях толкова млад, а вече на косъм от трофея!

- Очакваше ли офертата от Тотнъм и колеба ли се дълго?

- Винаги съм мислил, че мога и повече. Изправих се пред трудно решение, бях свикнал с Леверкузен, чувствах се отлично в Германия. Наложи се да направя огромна, генерална крачка, отново рискувах, без много да се колебая, но сега се уверявам, че съм бил прав.

- Защо дойде в английската Висша лига? За престиж, за повече пари, заради феновете, за да играеш с най-добрите?
- От всичко по-малко, но може би най-вече заради това да се изкача едно стъпало по-нагоре.

- Какво промени у теб престоят ти в Тотнъм?
- В Англия футболът е страст. Позитивна енергия, невероятна емоция, желание да се усъвършенстваш и да не спираш нито за миг. Това ме кефи. Тук всичко е различно. От тренировките през самите мачове, атмосферата. Тук наистина се чувствам щастлив с футбола.

- Как конкретно стана трансферът ти в Манчестър Юнайтед? Спомняш ли всеки детайл от този ден?

- Абсолютно. Иначе - нищо по-различно като процедура от всеки трансфер. Моят личен агент ми съобщи за интерес от Юнайтед, но първо си помислих, че се майтапи. После взех да осъзнавам лека-полека, бях страшно изненадан, но тайно очаквах това да се случи.

- Ти премина за рекордна сума на "Олд Трафорд". Дали това ти тежи?

- Опитвах се да не мисля за тези пари. Но е трудно, отвсякъде ги припомнят. Непрекъснато четеш в погледите на хората: "Те платиха за теб толкова много - това те задължава". Деликатно е. Но още тогава веднага си казах: "Успокой се, ти вече си част от един много велик отбор". И до днес непрекъснато си повтарям: "Да, напрежението е огромно, но ти имаш възможността да играеш в един от най-големите клубове на планетата".

- Подписа посред нощ най-големия си трансфер, който те направи таран на Юнайтед. Какво си помисли веднага след това?

- Вижте, аз съм малко странен. Може би ще ви прозвучи учудващо, но съм много срамежлив, затворен в себе си, преживявам всичко. Бях щастлив, невероятно щастлив, но и емоционално изтощен.

- Медиите на Острова не ти прощават и не пестят критика, свикна ли вече?
- Ако обръщаш внимание на всичко, просто свършваш. Знаете ли, никой не може да ми отнеме това, на което съм способен. Това ме крепи в някои много трудни моменти.

- Виждаш ли някаква голяма разлика в играта ти в Ман Юнайтед в сравнение с Тотнъм?
- Огромна - не. В някои мачове на Тотнъм бях по-добър, в други - не. Това са различни периоди в моето израстване.

- Как се подготвяш за голям мач. Има ли нещо специално, нестандартно?
- Просто се концентрирам. Вечерта преди мача много мисля върху това, което предстои. В деня на срещата се мъча с шегички да релаксирам, да остана спокоен и концентриран. Имам си и нещо лично, което правя всеки път, когато излизам на "Олд Трафорд". Там горе над огромните препълнени трибуни винаги има едно българско знаме, което се вее като част от флаговете, представляващи участниците. Винаги си казвам: "Това е моето знаме, на моята България, сега представлявам родината си пред целия свят." Това страшно много ме мотивира, зарежда ме с огромна енергия.

- Ако се обърнеш назад, къде поставяш периода в Ман Юнайтед?
- Сега вече по-често изпитвам удоволствие от играта. При мен има желание освен да бележа голове и да творя, да направя нещо креативно на терена. Това е странно чувство. Повярвайте ми - да отбележиш гол е супер, но понякога трудният пас, който никой не очаква, великолепното отиграване, перфектната асистенция или изненадващият финт - всичко това ми харесва повече.

- На кое отдаваш твоя пробив в Ман Юнайтед - на мениджър, на съотборници или на самия себе си?
- На всички, но и на самия себе си. Обичам да творя на терена. Не ми се нрави стоенето на гюме пред противниковата врата. Търся непрекъснато да създавам, да аранжирам, да направя нещо различно. Има разлика във функциите на голмайстора и в тези на плеймейкъра. Първите просто вкарват гола, но в играта има нещо по-важно и по-красиво.

- С кои футболисти предпочиташ да играеш?
- Важното е да сме "на една вълна", да се усещаме, да се разбираме на "футболен език". Обичам умните играчи, а не коне с капаци. Изпитвам удоволствие, когато заедно направим нещо нестандартно и красиво.

- Два финта изпъкват в кариерата ти, но този срещу Уест Хам е сред най-великите неща във футбола. Тренираш ли ги специално?
- Този срещу Уест Хам наистина съм го опитвал в тренировки. Но по време на мач не мислиш: "Ей сега ще го направя". Не, просто в даден миг ти идва и ти опитваш. Това няма как да се прогнозира.

- Ти счупи головия рекорд в националния тим на България. Беше ли много горд?
- Да! До един момент не мислех много за въпросното постижение, но когато наближих рекорда, той вече ме беше пленил.

- Защо напусна националния отбор на България? Това повлия ли?

- Дълго мислех, преди да взема въпросното решение. Бях си обещал, когато наближа 30-годишна възраст, да отстъпя встрани, да дам път на младите да блеснат. Много неща се преплитат в едно подобно кардинално решение. Добре е, че това стана, след като вече счупих рекорда.

- Кое най-много те впечатлява у сър Алекс?
- Невероятна личност. Може би най-успешният футболен мениджър. Може да е весел, успокояващ, приветлив и веднага след това - строг и критикуващ. Сър Алекс никога няма да те нарани да те смачка, да те обиди, а преди всичко се мъчи да те мотивира. Той залага на индивидуалния подход към всеки. Аз се уча от него всеки ден. Сега попивам тези негови уроци - човек не знае какво ще му е полезно в бъдеще.

- Извинявай за въпроса, но как си представяш бъдещето като мениджър?
- Никога не казвай никога. Много играчи се пробват като треньори след активната си състезателна кариера. Кой знае? Може би и аз ще го направя.

- А дали ще успееш? Имаш ли увереност в това?
- Не знам. За това си записвам много неща в момента и попивам от уроците на Фъргюсън. Ако един ден реша, това ще ми помогне. Сега съм като в едно елитно училище - с най-добрите ученици и с най-добрия учител.
 • копирано
 • 9

Добави коментар ›› Коментари (8)

Fen
(Гост)
8
отговор
03 април 2015 | 18:33

Емоционално интервю. Бербатов се е доказал с качествата си, а всички критици, които го хулят необосновано да си стискат езиците зад зъбите. Когато няма какво хубаво да кажеш - по-добре е да си мълчиш, инак изглеждаш жалко. Стискам палци за него, дано спечели и това, което му липсва - трофея от ШЛ! Рейтинг: 2 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Bravo Mitak!
(Гост)
7
отговор
15 декември 2014 | 17:25

Отличен футболист и страхотен човек! Рейтинг: 6 0

jivko
(Гост)
6
отговор
03 април 2015 | 18:26

спрете с тос олигофрен бе дори и за еидн пат не стааа мис Рейтинг: 1 7

We love you , Liverpool
(Гост)
5
отговор
03 април 2015 | 18:27

Waw.. Izkliuchitelna lichnost . Toi ne igrae za sebe si w Manchester , a igrae za Bylgariq.. Nqmam dumi... Рейтинг: 1 2

Baltazar
фен на: ---
4
отговор
15 декември 2014 | 17:24

... Рейтинг: 1 1

man utd
(Гост)
3
отговор
15 декември 2014 | 17:26

бербо не трябва да се връща в цска в ман утд си е добре без него няма да вземат титлата Рейтинг: 2 0

trevor12
фен на: ---
2
отговор
15 декември 2014 | 17:24

мисля че Бербо ще се върне в Б-я след 3 или 4 години и надявам се да играе в Левски Рейтинг: 2 2

Bace
(Гост)
24 август 2014 | 10:40

Ти да немаш температура? Рейтинг: 3 0

18 февруари 2016 | 20:28

да играе за лефски? ти нормален ли си бе, той си е от цска Рейтинг: 1 0

LameRink0
фен на: ---
1
отговор
15 декември 2014 | 17:24

emi vurnise v CSKA Рейтинг: 0 3


							
						
Ciao Пеп* 29 април 2012
Kогато се преместих в ново училище бях между четвърти и пети клас. За класен ръководител назначиха учителя по физическо възпитание. Зная, че повечето родители гледат с пренебрежение към този предмет, но за едно момче на ...
Бербатов: Тъжно ми е за България 20 октомври 2010
Българският нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов даде интервю за клубната телевизия на отбора MUTV. В него той говори за кариерата си досега, как вижда нещата и как се чувства. Интервюто е публикувано и на ...

Левски | ЦСКА | Лудогорец | Първа лига | Втора лига | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Волейбол | Тенис | Формула 1 | Баскетбол

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.