Всеки фен, а и “хейтър” на Меси, трябва да прочете това

26 юни 2018 | 16:24 - Обновена
Лионел Меси може да направи точно толкова, колкото прави, когато футболът ни е осакатен от грозната обсесия да спечелим всичко на всяка цена, а липсват пари и визия за изграждане на различен път”, започва анализът на аржентинската легенда Хорхе Валдано за състоянието на Бълхата и “албиселесте” за “Гардиън”.

“Толкова много неща са сбъркани в Аржентина, че не знаем какво точно е сбъркано. Толкова много неща се случват, че никой не знае какво се случва. Ако започнете да пишете политически анализ, уводът ви ще е годен и за футболен такъв. Живеем в турбулентни времена за футбола ни. А не винаги е било така - дълги години футболът компенсираше за продължителния ни спад в икономиката, социалната система и политическите кризи.

Не е ясно кога точно започна всичко, нито къде, няма и едно мнение по въпроса. Истината е, че малко по малко се отдалечихме от топката, която обичахме повече от самата игра. Отдалечихме се от стила на игра, който ни привличаше на стадиона, където мечтаехме да изкрещим “оле” винаги, щом някой дриблираше, финтираше… винаги когато виждахме двойно подаване на скорост… това бе огромна част от живота ни. Имахме таланти на най-високо ниво, като количество също бяхме на върха, а и си позволявахме да правим гениални отигравания на терена.

Футболът е от значение за нас и ни кара да се чувстваме сред най-добрите в света в нещо от изключителна важност. Чрез футбола си помислихме, че сме си върнали Малвините през 1986-а, благодарение на Диего Марадона, който оттогава е национален герой. Затова е трудно да обясним как се стигна до тази трагедия в националния отбор. Как тогава да обясним какво ще правим с футбола, ако не знаем даже какво да правим с Лионел Меси?

Да се върнем в началото. Улицата винаги е била нашето училище, тя придаде на футбола културна значимост и именно там ценностите и качествата ни се изградиха така, че да празнуваме всяко различно и атрактивно отиграване. Но улицата отдавна вече не е форма на развитие и нямаме модел на обучение за футбол, каквито имат в Испания и Германия. Все сме с малко пари, с малко организационни качества и малко идеи. А в арогантността си ставаме и твърде уверени, че сме всемогъщи във футбола.

Отгоре на всичко това се появи и почти безумната жажда за победа, която замени насладата от играта. Жаждата да победим на всяка цена, тази жажда измества всички останали ценности и приоритети. Разделяме света на победител и губещи - това е болест, която заразява футбола още на първото ниво.

Страстта към футбола е засенчена от страстта за отбор, все едно като общество сме станали все по-индивидуални и имаме желание чрез футбола да се свържем отново с чувството за принадлежност. Превръщаме отборите в мини нации и това им придава идентичност, която трябва да се защитава и за която да се грижим и борим безкористно и ожесточено - на терена и извън него. Казахме сбогом на “оле” и приветствахме свят, в който “топките” (преносен смисъл за здрави нерви) са по-важни от таланта.

Това видяхме срещу Хърватия. Хората крещяха на играчите да покажат повече “топки”, а седейки на трибуните, Диего (Марадона) изискваше същото, хващайки се за тестисите си. Да, Диего - човекът, който по-добре от всекиго олицетворяваше предишния ни стил. Желанието за битка превръща всеки мач в аржентинското първенство в нешифрируем рояк от насекоми, които кръжат около топката и всеки сякаш тича повече, отколкото мисли, а в крайна сметка е трудно да се прецени кои са добрите.

Има и друга страна на монетата - икономическа криза, институционален хаос, футбол по телевизията като политическо оръжие, корупция на всички нива сред тези, които управляват спорта. Светът не помага също - глобализацията ни кара да разсъжаваме, че всеки играч, независимо колко е класен, е само на три гола от трансфер в чужбина. Това ранно бягство ни принуди да загубим най-големия си учител - съревнованието. Марадона е изцяло аржентински продукт, а Меси е смес от аржентинските си корени и развитието и усъвършенстването в Барселона.

Не искам да подмина и нещо друго, също много важно - посредствеността на дебатите, невежеството на журналистите и на огромна част от хората, които принизяват играчите и унижават играта. Тази грозна идея, идваща от пъкъла, този гнусен шум, съпътстващ всичко - те накараха аржентинците да вярват, че ако Меси не спечели световно първенство, никога няма да задмине Марадона. И накараха и самият Меси да го повярва.

33 титли по-късно Меси прие посланието присърце и когато започне световно първенство, той става осъдена душа, носеща на раменете си изискванията на 45 милиона души. А всъщност Меси защитава аржентинската футболна гордост както никой друг вече 15 години и го прави с изумително, направо скандално постоянство. Но това започна да се взима за даденост и Меси е третиран все едно той е който и да е играч, от когото се очакват нереални неща.

В Русия всичко се събра на едно място - кризата откъм талант. Сега ли чак разбрахме, че нямаме футболисти като Лука Модрич и Иван Ракитич? Сега? Когато Хърватия ни победи с 3:0? Липса на лидер. Наистина ли няма никой, който да може да извади футболистите от кризата с някаква вдъхновяваща реч? Вулгарността на дебата - наистина ли забравихме какво ни правеше велики в миналото? Трябва да се развием след Мондиал 2018 и да започнем революция в образованието, която може да ни върне към изгубения престиж. Но образованието отнема време, а в Аржентина загубихме всякакво търпение и спокойствие. Как може бързо да вземем решение за такива огромни по мащаби проблеми?

Докато чакаме мача с Нигерия, отборът изглежда загубен, а и се разпространяват слухове за бунт, като никой не знае какво се случва в главата на Меси - един от най-познатите хора в света, но и човек, чието мълчание не може да се разтълкува. В Аржентина си мислят, че проблемите им ще се решат с демонстрация на смелост и борбеност, но така само ще си докарат футболния колапс (и емоционалния), а с това и дисциплината. Ще завършим последния мач в групата с изгонен футболист - с червен картон за завършек на катастрофата.

Падението започва с културата, а “топките”, които искат феновете, не са всичко и не са достатъчни. За да изморим Исландия, да преодолеем страхотната Хърватия и да се изправим срещу авантюристичната Нигерия, ще ни трябват всички качества и ценности, които аржентинският футбол отдавна загуби. Умение, класа, фантазия, хитрост, прецизност - трябва да ги съберем в един стил и да създадем колективно решение, да създадем идентичност на тази разединена група играчи. Дори един гений не може да компенсира всичките проблеми. Още по-малко деморализиран гений”, завършва анализът на Хорхе Валдано, който вкара при победата с 3:2 на Аржентина срещу Западна Германия на финала на Мондиал 1986.
Мондиал 2018
3 кръг, вторник 26 юни
Нигерия
1:2краен резулат
Аржентина
Стадион: Санкт Петербург Арена
Съдия: Джунейт Чакър
23
6
2
5
11
4
10
18
13
8
9
12
16
17
2
7
13
14
19
10
9
22
3-5-2
4-3-3
Титуляри
Франсис Узохо Франсис Узохо23 Франко Армани12 Франко Армани
Леон Балогун Леон Балогун6 Габриел Меркадо2 Габриел Меркадо
Уилям Троост-Еконг Уилям Троост-Еконг5 Николас Отаменди17 Николас Отаменди
К.Й. Омеруо К.Й. Омеруо22 Маркос Рохо16 Маркос Рохо
Виктор Моузес Виктор Моузес11 Николас Таляфико3 Николас Таляфико
Огенекаро Етебо Огенекаро Етебо8 Енцо Перес15 Енцо Перес
Джон Оби Микел Джон Оби Микел10 Хавиер Маскерано14 Хавиер Маскерано
Вилфред Ндиди Вилфред Ндиди4 Евер Банега7 Евер Банега
Брайън Идову Брайън Идову2 Лионел Меси10 Лионел Меси
Келечи Ихеаначо Келечи Ихеаначо14 Гонсало Игуаин9 Гонсало Игуаин
Ахмед Муса Ахмед Муса7 Анхел ди Мария11 Анхел ди Мария
Резерви
Алекс Иуоби Алекс Иуоби18 Максимилиано Меса13 Максимилиано Меса
Одион Игало Одион Игало9 Серхио Агуеро19 Серхио Агуеро
Сими Сими13 Кристиан Павон22 Кристиан Павон
К.Й. Омеруоизлиза К.Й. Омеруо  90' Лионел Меси  Лионел Месижълт картон
Алекс Иуобивлиза Алекс Иуоби 
Джон Оби Микелжълт картон Джон Оби Микел 
Ахмед Мусаизлиза Ахмед Муса 
Симивлиза Сими 
86' Маркос Рохо  Маркос Рохогол
80' Николас Таляфико  Николас Таляфикоизлиза
Серхио Агуеро  Серхио Агуеровлиза
72' Анхел ди Мария  Анхел ди Марияизлиза
Максимилиано Меса  Максимилиано Месавлиза
64' Евер Банега  Евер Банегажълт картон
61' Енцо Перес  Енцо Пересизлиза
Кристиан Павон  Кристиан Павонвлиза
Виктор Моузесдузпа Виктор Моузес  51'
49' Хавиер Маскерано  Хавиер Маскераножълт картон
Келечи Ихеаначоизлиза Келечи Ихеаначо  46'
Одион Игаловлиза Одион Игало 
Леон Балогунжълт картон Леон Балогун  32'
14' Лионел Меси  Лионел Месигол
1 Голове 2
3 Ъглови удари 5
13 Центрирания 20
0 Засади 2
3 Точни удари 4
27 Тъчове 30
5 Неточни удари 3
7 Удари от вратата 6
34 Притежание на топката % 66
2 Жълти картони 3
1 Блокирани удари 1
3 Смени 3
2 Контра атаки 1
20 Извършени фалове 15
Мондиал 2018 М П Р З Г точки
1 Хърватия Хърватия
3
3
0
0
7:1 (6)
9
2 Аржентина Аржентина
3
1
1
1
3:5 (-2)
4
3 Нигерия Нигерия
3
1
0
2
3:4 (-1)
3
4 Исландия Исландия
3
0
1
2
2:5 (-3)
1
8 халф
10 вратар
x
В игра - мин.
Голове
Жълти картони
Червени картони
Пост
Номер
Възраст
 
14'
0:1
Лионел Меси
1:1
Виктор Моузес
51'
 
 
86'
1:2
Маркос Рохо

Още по темата
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ
Редактор отдел "Спорт"
Прочетена 55174

Добави коментар ›› Коментари (3)

.
(Гост)
3
отговор
26 юни 2018 | 23:12

Голям е Хорхе. Цялата статия е много точна, но това е направо в десетката: "посредствеността на дебатите, невежеството на журналистите и на огромна част от хората, които принизяват играчите и унижават играта". Точно това убива футбола.. Рейтинг: 18 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

онзи
(Гост)
2
отговор
26 юни 2018 | 19:42

Винаги е удовошствие да четеш анализи на Валдано - човек с огромни познания във футбола и с голяма обща култура, шороко скроен. Майстор на словото, какъвто беше и във футбола. Рейтинг: 40 0

Jorge Valdano
(Гост)
1
отговор
26 юни 2018 | 17:56

удря право в десетката Рейтинг: 51 3

играч на мача

Двубоите на деня

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?