Array
Година на създаване: 6 ноември 1887
Стадион: "Селтик Парк", 60 411 зрители
Мениджър: Брендън Роджърс


ФК Селтик е футболен клуб, базиран в района на Паркхед в Глазгоу, Шотландия. Отборът се състезава в шотландската Премиър лийг, като има 49 спечелени титли. Освен това от основаването си досега тимът е спечелил и 38 купи на своята страна, както е и първият британски отбор, спечелил купа в европейските клубни турнири – Купата на европейските шампиони през 1967 г. Селтик играе срещите си на "Селтик Парк", често наричан Паркхед, който е най-големият стадион в Шотландия. Отборът има фен база, която наброява около 9 милиона привърженици. Основните цветове на клуба са зелено-бели раирани фланелки, бели гащета, бели чорапи.

През 1967 г. когато печели Купата на европейските шампиони срещу Интер Милано, Селтик играе с отбор, съставен изцяло от местни футболисти. През този сезон ръководеният от Джок Стийн състав печели всички турнири, в които участва – Шотландската лига, Купата на Шотландия, Купата на лигата, Купата на европейските шампиони и Купата на Глазгоу, като става единственият отбор, постигал подобен успех. През 1970 Селтик достига до втори финал за Купата на европейските шампиони, който губи от Фейенорд.

През 2003 Селтик достига финал в Купата на УЕФА срещу Порто, но губи с 2:3. 80 000 привърженици на Селтик пътуват до Севиля, въпреки че мнозина нямат билети. Феновете на отбора получават награди от УЕФА и ФИФА за тяхното поведение по време на целия турнир.

Успехи:

49 пъти шампион на Шотландия
38 пъти носител на Купата на Шотландия
17 пъти носител на Купата на Лигата

Носител на Купата на европейските шампиони през сезон 1966/67 и финалист в турнира през 1969/70

Финалист в турнира за Купата на УЕФА през сезон 2002/03