Array

Шампион на Франция: 4 пъти - 1951, 1952, 1956, 1959
Купа на Франция: 3 пъти - 1952, 1954, 1997

История:

Olympique Gymnaste Club Nice Côte d'Azur е основан на 9 юли 1904 година в квартала на Ница Les Baumettes под името Gymnaste Club de Nice. Създател на клуба е Маркиз дьо Масени д'Озак, който по това време е президент на Спортната федерация на Средиземномрските Алпи (Fédération Sportive des Alpes-Maritimes). В началото на съществуването си клубът се занимава предимно с гимнастика и лека атлетика.

През 1908 година клубът е разделен на две секции, като една от тях - Gymnastes Amateurs Club de Nice започва да развива футболен тим. След две години двете секции отново се обединяват и продължават съществуването на футболния отбор.

На 20 септември 1919 година Ница се обединява с местния клуб Галия и наследява неговия червено-черен цвят на екипа. От 1920 година Ница играе в Югоизточната Лига на Франция. На 22 декември 1924 година тимът сменя официалното си име на Olympique Gymnaste Club de Nice.

През 1930 година отборът е сред тимовете, които получават професионален статут и през 1932 година е сред основателите на френския професионелен шампионат. В първия си сезон в Първа дивизия Ница завършва седми, а на втория изпада и започва да играе във Втора дивизия.

По време на Втората световна война Ница играе с аматьорски статут първоначално в Югоизточната лига, а след това и в Южната лига. След войната отново си връща професионалния статут и продължава участието си във Втора дивизия.

Успява да се завърне в елита през сезон 1948/49 и след три сезона през - 1950/51 става шампион на Франция за първи път в историята си. На следващата година "орлетата" защитават титлата и освен това грабват и купата на страната. През 1954 година Ница печели за втори път Купата на Франция, побеждавайки с 2:1 Олимпик Марсилия. В състава личи името на младия тогава Жуст Фонтен. Две години по-късно Ница става шампион на Франция за трети път, но след края на шампионата Фонтен напуска в посока Реймс. На следващата година тимът се включва във втория сезон на новосформираната Купа на европейските шампиони и отпада на 1/4-финал от бъдещия шампион Реал Мадрид. Ница завършва декадата с нова титла на страната през 1959 година.

В следващите десетилетия клубът не успява да върне славата от 50' години, като на два пъти дори изпада в по-долната дивизия - през 1965 и 1970 година, но веднага се завръща в елита. Най-доброто представяне след това са двете втори места през 1973-та и 1976-та.

През сезон 1981/82 Ница отново изпда и прекарва три сезона във Втора дивизия преди да се завърне отново в по-горното ниво. След шест посредствени сезона клубът отново изпада във втория ешелон, но се завръща отново през сезон 1994/95. През тимът печели Купата на Франция, след успех с дузпи над Гингам, но в същото време изпада отново от елита.

Изкарва пет сезона в Лига 2 преди да успее да се завърне в Лига 1 през сезон 2002/03. Въпреки това, участието му в надпреварата е под въпрос, заради финансови проблеми, които са преодолени в последния момент и на клуба е позовлено да играе в елита. В следващите години отборът успява да се задържи в елита, въпреки по-скромния си бюджет и се издържа предимно с продажбата на играчи. Последователно тимът се разделя срещу сериозни суми със звездите си Уго Лорис, Едерсон, Флоран Балмон, Бакари Коне и Лоик Реми.

В момента с помощта на общината клубът строи нов стадион, който трябва да бъде готов до 2013 година.