Array

Хофенхайм започва съществуването си през 1945г., когато се обединяват Турнферайн Хофенхайм и Фусбалклуб Хофенхайм. До началото на 90те години на ХХв. младият тим играе в местните аматьорски първенства и турнири.

През 1990г. клубът получава първия си спонсор - Дийтмар Хоп. Хоп е съосновател на софтуерната компания САП и инвестира част от имуществото си в футболния тим. Финансовата инжекция на новия спонсор има почти мигновени резултати. През 1996г. Хофенахайм влиза във Фербандслига Баден и започва изкачването си към елитния и професионален футбол. Четири години по-късно "Хофе" са първи и влизат в Регионал Лига Сюд (IIIта дивизия на Германия). Първият им сезон там не е много успешен, но през втората година в регионалната лига Хофенхайм са пети.

Още едно пето и едно седмо място предшестват истинския възход на "сините". През сезон 2003-04 в турнира за Купата на Германия Хофенхайм остраняват именити тимове като Карлсруе и Байер Леверкузен.

През 2006г. в отбора са привлечени играчи с опит в Бундеслигата и на кормилото на клуба застава бившият мениджър на Щутгарт и Шалке 04 - Ралф Рангник. Промените и нововъведенията дават небивал резултат. Отборът печели промоция за 2. Бундеслига в края на сезон 2005-06, а прекрасния и изключително успешен сезон 2007-08 ги води до второто място в дивизията и автоматичната промоция в елита.

През сезон 2008/09 Хофенхайм правят своя дебют в Бундеслига.

Успехи:

Вицешампион на Втора Бундеслига: 2007 г