Array

УСПЕХИ

Шампион на Италия: (3) 1942, 1983, 2001

Носител на Купата на Италия: (9) 1964, 1969, 1980, 1981, 1984, 1986, 1991, 2007,2008

Носител на Суперкупата на Италия: (1) 2001

Носител на Купата на панаирните градове: (1) 1961

Носител на Англо-италианската купа: (1) 1972

ИСТОРИЯ

Футболен клуб Рома е основан през лятото на 1927 от Итало Фоши, който предлага обединяването на три отбора от шампионата на Италия- Роман, Алба Аудаче и Фортитудо. Целта на това обединение е да се образува силен клуб, който да бъде достиен противник на северноиталианските клубове. Новосъздаденият отбор играе на Campo Testaccio. Сезонът, през който Рома се доказва е 1930-31, когато се класират на второ място след Ювентус.

През 1941-42 Рома печелят първата си титла от Серия А. За този триумф допринасят единадесетте гола на на местния играч Амедео Амаде.. Скоро след започва Втората световна война. След края й Рома за първи път в историята си изпада до Серия Б, но отбора е поет от мениджъра Джузепе Виани, който им връща челните позиции. Играчи като Еджисто Пандолфини, Дино Да Коща и Дейн Броне с отличната си игра затвърждават мястото на тима в Серия А. Успехите на клуба продължават със спечелването на Копа Италия през 1963-64 и 1968-69. Десетилетие по-късно започва успешна ера за тима на Рома със спечелването на поредната Копа Италия през 1979-80. Два сезона по-късно печелят за пътрви път от последните 41 години титлата в Серия А.

За началото на новото хилядолетие Рома са отново в отлична форма. Спечелват за трети път купата на Серия А и Скудетото. Една от основните причини за този успех е капитана на тима Франческо Тоти, който се утвърждава като легенда за Рома и успява да счупи няколко клубни рекорда. Разразилият се скандал в Серия А през 2006 помага на Рома да се класират на второ място в Серия А.

През историята си Рома сменя голям брой президенти. Някои от тях са и собственици на клуба, а други са хонорувани. В монета президент на клуба е Франко Сенси. Безспорно най-известният играч на Рома е Франческо Тоти. За 15-те сезона, които прекарва в клуба той успява да запише 496 участия в различни шампионати. Негов е и рекорда за най-много изиграни мача в Серия А-388. Освен това Тоти е голмайстор на Рома за всички времена -188 гола.

Цветовете на клуба са тъмно червено и златисто, които са знак на Рим. Отборът обикновено играе с бели шорти, черни чорапи и червени фланелки. Заради екипите си Рома са наричани „giallorossi" (жълто-червените).

Най-известният прякор на отбора обаче е Вълците. Това се дължи на факта, че вълкът присъства на различните гербове на тима. На настоящата емблема на Рома е изобразена вълчица, заедно с двамата невръстни братя Ромулус и Ремус. Тя изобразява мита за създаването на Рим.

Рома е четвъртия клуб в Италия с най-много поддръжници- 6% от всички футболни фенове. Феновете на отбора са от работещата класа. Мотото и химна на тима „Рома не е дискутиран, той е обичан" е на местния изпълнител Антонело Вендити. Песента се изпълнява в началото на всеки мач.

Като един от най-успешните клубове, Рома има и мног противници. Най-сериозният от тях е Лацио(клубът, с който Рома дели Stadio Olimpico). Съперчничестово междду тези отбори в едно от най-ожесточените във футболния свят. През сезон 1979-80 фена на Лацио Винченцо Папарели е убит по време на среща между двата противникови отбора. Вторият сериозен инцидент по време на мач между Лацио и Рома е през 2003, който е обвинен защото е разпространен слух, според който дете е било убито от полицията по време на играта. Мачът е прекратен, но това предизвиква хаос по улиците. В сблъсаците между полицията и феновете са ранени 150 човека.