Array
Година на основаване: 1872
Стадион: "Айброкс", 50 817 зрители
Мениджър: Стивън Джерард
ФК Рейнджърс, познат още като Глазгоу Рейнджърс, е футболен клуб, базиран в Глазгоу, Шотландия.

Отборът играе в първото ниво на шотландския футбол - шотландската Премиър лийг. Рейджърс държи световен рекорд за най-много спечелени титли в своето елитно първенство (54), както и са най-много требъли в рамките на един сезон.

Четиримата основатели на Рейнджърс – братята Питър и Моузес Макнийл, Питър Кампбъл и Уилям Макбийт се срещат през 1872 година и решават да създадат свой собствен клуб. Името "Рейнджърс“ е заимствано от това на английски клуб по ръгби. За година на основаване на клуба се счита 1872 когато се провежда първото събрание и се избира ръководство.

През сезон 1890 – 91 стартира Шотланската Футболна лига, а Рейнджърс е един от десетте ѝ основатели. По това време тимът играе на "Айброкс“. Първият мач в лигата на Рейнджърс е проведен на 16 август 1890 г. и е завършил с победа над Хартс. След като завършват с равни точки на върха с Дъмбартън титлата е поделена – това е прецедент в цялата история на клуба.

Рейнджърс постига рекорд, като печели титлата девет последователни пъти между 1988 – 89 и 1996 – 97. През първите три сезона от този период клубът е ръководен от Греъм Сунес, а след това от Уолтър Смит.

На 1 юни клубът обявява фалит. Синдикът продава активите на  компанията Sevco Scotland Ltd, която по-късно е преименувана на  The Rangers Football Club Ltd. Клубът е пратен в Трета дивизия - четвъртото ниво шотландския футбол, като освен това му е наложено трансферно ембарго за един сезон. През сезон 2015/16 Рейджърс печели Чемпиъншип и по този начин се завръща в елита. От 2016/17 тимът отново играе в Премиър лийг.

Успехи:

54 пъти шампион на Шотландия
33 пъти носител на Купата на Шотландия
27 пъти носител на Купата на Лигата
Победител в турнира за КНК през 1972 година
Финалист в турнира за Купата на УЕФА през 2008 година
Носител на седем требъла