И четирите "В" групи ще започнат новия сезон на 8-и август, проблемите обаче са доста

09 юли 2020 | 17:45
И четирите "В" групи ще започнат новия сезон на 8-и август, проблемите обаче са доста
  • копирано
  • 1
Сериозни трудности се очакват при подновяването на първенствата в Трета лига от новия сезон, опасяват се в БФС. За момента плановете са и четирите дивизии в Трета лига да започнат първенствата на 8-и август, а между 20-и и 30-и юли ще се проведат съвещанията в съответните зони. Първото съвещание е планирано за 20-и този месец във Велико Търново.

Проблемите в отборите от Трета дивизия са много. От една страна ги притиска задължителното лицензиране към Министерството на спорта. БФС още веднъж напомни на клубовете, които не са вписани в Публичния регистър на Министерството на младежта и спорта по Закона за физическото възпитание и спорта, че трябва да се впишат в регистъра до започването на първенство 2020/2021 г., тъй като в противен случай няма да бъдат допуснати до участие.

Другият проблем е пандемията от коронавирус, която може да се завърне с нова сила на есен. Това означава, че отборите ще бъдат длъжни да провеждат т.нар бързи тестове, каквото изискване има от страна на държавата към БФС. За много отбори обаче сумата за тестове и последващи PCR ще бъдат непосилно перо в бюджета. Това означава, че шампионатите може да имат и отложен старт.

Има надежди, че Североизточната Трета лига ще се увеличи поне до 13 отбора, като трябва да се включат Спортист (Генерал Тошево), Доростол (Силистра) и Лудогорец-3. Два дублиращи отбора ще има и в Северозападната група, като това са вторите състави на Ботев (Враца) и Етър (Велико Търново). Особена изненада буди участието на дубъла на виолетовите, които доскоро нямаха пари да платят на играчите от първия отбор, но имат финанси за втори такъв.

За да стимулира участието на повече отбори в Трета лига БФС предприе промяна в Наредбата. Досега се допускаха до квалификации само клубове, които имат един тим измежду деца, младша или старша възраст. А за самото участие се изискваше две такива формации. Промяната е, че в групата на изискуемите деца и юноши попадат и отборите при най-малките: футбол 9, футбол 7 или футбол 5. Така клуб от малко селище може да влезе в Трета дивизия дори ако има една формация от футбол 5.

Както е известно, шампионатът във Втора лига ще стартира на 1-и август, а този в елита седмица по-рано.

Още по темата
  • копирано
  • 1
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 3065

Добави коментар ›› Коментари (1)

Батко Тодоров
(Гост)
1
отговор
09 юли 2020 | 21:18

боли ме У..я Рейтинг: 1 2