›› Анкета

Кой трябва да бъде старши треньор на ЦСКА-София?

›› Булевард

Николета се обясни в любов (снимка)

Бившата приятелка на вратаря Николай Михайлов и бивша съпруга на Валери Божинов Николета Лозанова се обясни в любов. A photo posted by

Виж още

БГ Футбол

Левскарите за 9 септември: Няма да забравим, няма да простим

09 септември 2014 | 11:24
Левскарите за 9 септември: Няма да забравим, няма да простим
Феновете на Левски излязоха с текст по случай преврата на 9 септември, който сваля законната власт в България и последвалата 45-годишна диктатура от страна на БКП, репресиите към българските граждани и отстояването на народните идеали.

Ето и текста на "сините" фенове:

В началото на 1878 г. завършва Руско-турската война. Десетата по ред. Румъния, Сърбия и Черна гора получават пълна независимост. България се създава като автономно княжество. Народите я наричат Освободителна. Войниците и офицерите се прибират по родните си места. Един от тях бил толкова впечатлен от видяното в България и непрекъснато разказвал на роднините си за прекрасната природа. Разказвал за народа, който въпреки петвековното турско робство бил запазил своите добродетели. Народ трудолюбив, гостоприемен, инициативен.

Офицерът имал по-малък брат на име Иван. Младежът си дал дума като порасне да отиде до България, да я види с очите си. Мечтата му се сбъднала. Дошъл в България, уверил се, че разказите на баткото са истина, дори си харесал мома от Самоков. Оженили се, родил му се син. Нарекъл го Владимир. Поживели малко в Лом, след това дошли в София. Детето учило във Втора мъжка гимназия, учители му били Андрей Протич, Цветан Радославов, проф. Арнаудов. Научили го освен на четмо и писмо и на българщина.

През 1914 г. Владимир заедно със съученици и приятели връстници основали футболен клуб Левски. Владиса, така го наричали приятелите му, станал първият председател на клуба. Като завършил гимназията Владимир бил приет във Военното на Негово величество заедно с друг от основателите на футболния клуб – Цветан Генев. Двамата кадети били изпратени да воюват на Южния фронт през Първата световна война.

След края на войната завършил обучението си във Военното училище и станал офицер от Българската войска. Служил честно и почтено на народа. Станал част от гвардейския полк. През 1925 година безбожници организираха атентат в църквата „Света Неделя”, тежко ранен, Владиса оцелява. През 1941 г. полковник Григориев бил изпратен в Ямболска околия да охранява границата с Турция. И така до девети септември 1944 г. Осъдили го на 20 години затвор, излежал 17 от тях.

Преди седемдесет години в окупираната ни от трети украински фронт държава, група хора с каскети получиха властта над България. Девети септември 1944 година се превърна в най-черния ден от българската история. След този ден българската войска стана армия, лъвчето на войнишките кепета беше заменено с петолъчка, народът беше разделен на партийци и безпартийни, на доносници и оперативно интересни лица, на активни борци и врагове на народа, на деца на активни борци и деца на засегнати от мероприятията на народната власт.

Мандраджиите, като добри ученици на бащицата с мустаците и чичкото с очилцата от Лубянка, още от първия ден започнаха с изтреблението на цвета на нацията. Без съд и присъда бяха избити лекари, учители, свещеници, офицери, политици, банкери, финансисти, имотни селяни, предприемачи. Цветът на нацията, чрез чийто труд за двайсет години след загубените войни, България става номер едно на Балканите.

Каскетите създадоха съд с 12 състава. Нарекоха го народен. Узакониха убийствата без съд и присъда, насрочваха нови и нови. Интересен за съвременните млади българи е четвърти върховен състав на този съд. Под прякото наблюдение на представителя на ЦК на БКП полк. Георги Дамянов, с членове полк. Добри Джуров и полк. Здравко Георгиев, този състав обезглави българската войска. Сред осъдените на смърт е генерал-лейтенант Константин Лукаш – почетен председател на футболен клуб АС-23. Последният председател на същия този клуб , генерал-майор Димитър Айранов, е осъден на 15 години затвор, но не изтърпява присъдата, защото е убит в затвора.

Докато ги убиваха се нанасяха в домовете им, лягаха в леглата им, седяха на фотьойлите им, подписваха присъдите на бюрата им, хранеха се с техните лъжици и вилици. Касапницата беше първата част, но не и последна от плана на другарите.

През септември 1947 г. в гр. Шклярска Поремба в Полша хората на бащицата с мустаците им дръпнаха ушите, скастриха ги, че много си играят на „народна демокрация” и нашите каскети започнаха да строят съветския комунизъм. Взеха имотите на селяните, секвестираха фабриките и банките. Икономиката стана партийна, изкуството стана партийно, медицината стана партийна, селското стопанство стана партийно, образованието стана партийно, църквата стана партийна. Дойде редът и на спорта да стане партиен.

Направиха си клуб. Начело му застана като почетен председател генерал Георги Дамянов, част от председателите бяха генерал Здравко Георгиев, генерал Добри Джуров. Онези същите от четвърти върховен състав на народния съд. Една партия, един народ, един отбор. Мечтата на мандраджиите. Да, ама не! Колкото и да избиваха, колкото и да мачкаха, не стана.

Докато каскетите строяха комунизма, превърнаха държавата в една голяма чакалня. Веднага след преврата децата и майките чакаха да се върнат бащите и съпрузите от милиционерския участък. Много от тях така и недочакаха. После родителите чакаха със свито сърце, децата им да се приберат от Бамбука край Народния театър, защото от там до Белене и Ловеч пътят беше много кратък.

Тези, които искаха да учат в университета, чакаха бележка от партийния на квартала, но така и не я получаваха. Тези, които искаха да пътуват на запад от Калотина, чакаха проучване. Българите от Пиринския край чакаха години наред, за да им разрешат, отново да се наричат българи. Колкото по-близо беше комунизмът, толкова повече се чакаше. Чакаше се за жилище, чакаше се за кола, чакаше се за керемиди, за тухли, за канапета, за всичко.

Започнахме да чакаме картофи от поляците, лук от унгарците. От тези, които българите учеха на градинарство и селско стопанство. Чакаше се за бананите, когато ни ги пускаха за Коледа. И японците чакаха. Чакаха да им продадем консерви, за да вземат дървения материал от щайгите. Чакаха да им продадем мотокари, за да им вземат оловото и метала. Чакахме поредния конгрес на партията, за да ремонтират „Витошка” или годишнина на „вожда и учителя”, за да ремонтират „Стамболийски”.

Но и другарите с каскетите чакаха. Чакаха левскарите да се пречупим. Да се откажем от първородния си белег. За нас белег, но за каскетите това беше първороден грях. Да си свободен. Убиха Коста Жеков – Боруна, убиха Ради Мазников – Мазнето, убиха Кирил Цветков. Пребиваха в сградата до Лъвов мост 40 дни Петър Стоянович. Убиха Георги Петров и Иван Карадочев – двама от петимата спомосъществуватели на Левски. Убиха Сашо Сладура. Захари Радев го пратиха в концлагер. Убиха и Георги Марков, защото им бъркаше в червата със „Задочните репортажи”. Назначаваха ни шефове, сменяха ни името, взеха ни стадиона, унищожиха паметника на патрона ни. Не става и не става.

После ни сложиха пагоните. Трябва да си признаем, това им беше най-сполучливото решение. Превзеха ни отвътре. Две години след „пагоните” другарите побесняха. Две десетилетия струваха, правеха да заобичаме мумията в центъра на София. Не успяха. Огънят на Витиня им показа, че левскарите ще обичаме и тачим този, който ние решим. Тогава каскетите се уплашиха. Уплашиха се от некролозите – късаха ги. Уплашиха се от помените – преследваха тези, които ги организират. Уплашиха се от хлапетата, които носеха цветя на гроба – милиционерите ги гонеха с шамари. Уплашиха се от купчината камъни, сътворена от преминаващите по стария път – постоянно я разчистваха.

После пак ни смениха името, сътвориха сценария с боя след мача. А истината е, че се уплашиха от едночасовото скандиране „Левски, Левски, Левски”. Три четвърти от зрителите на стадиона един час го правеха. Непрекъснато. Без чупене на седалки, без хвърляне на камъни.

Днес, една група хора с шумящи от залповете на Аврора глави, ще празнуват юбилей на онази дата. Дата, след която България и българския народ бяха насилствено променени. Дали е било за добро или лошо, всеки българин може сам да прецени. Но със сигурност онзи народ и онази природа, за които с възхищение е разказвал чичото на Владиса не са същите. Разказвайки историята на Владиса, символично прекланяме глава пред всички българи, преживели ужасите на комунизма. Който иска, може да забрави, който иска може да прости. Ние, левскарите отказваме да го направим! Заради предците ни, заради децата и внуците ни!

Още по темата
SPORTAL.BG
Спортни новини
Прочетена 9818

Добави коментар ›› Коментари (68)

AZ
(Гост)
68
отговор
11 септември 2014 | 20:49

МОЛЯ ЖСИ4КИ СЖИНСКИ ЗУРЛИ ДА СИ БЕГАТ Ж КО4ИНАТА '4Е 6ТЕ ЯДАТ ХУЯ Рейтинг: 2 1

IMETO
(Гост)
67
отговор
11 септември 2014 | 20:49

Сменете си името, скапаняци... Рейтинг: 2 3

Ха
(Гост)
66
отговор
11 септември 2014 | 20:50

Жалки говеда, големи монархисти и нацисте се писахте, но когато другаря Ангел Солаков ви уреждаше мачовете друга песен пеехте. Рейтинг: 5 3

...
(Гост)
65
отговор
11 септември 2014 | 20:50

Няма по-жалка пасмина от говеждата измет.Вечно репресирани,вечно "мачкани",винаги "сами срещу всички". Рейтинг: 6 3

hahaha
(Гост)
64
отговор
11 септември 2014 | 20:50

КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЩЕ КРАДЕЦА, ГОВЕЖДА МУ РАБОТА!!! Рейтинг: 9 5

borislav
(Гост)
63
отговор
11 септември 2014 | 20:50

Много добре казано от автора. БКП/БСП + ЦСКА = боклуци, отрепки. Не е изненада когато децата на боклуците (обирджий на мандри) говорят глупости и ронят сълзи! Всеки нормален знае - комуняги/цскари са добри само да целуват руски задници. Рейтинг: 4 6

681
(Гост)
62
отговор
12 септември 2014 | 09:51

не ви ли е срам, бе.. били ги превзели.. а от 1944 до 1989 година като ви построиха всичко и ви хранеха и ви осигуряваща безплатни играчи от цяла България и заедно с ЦСКА бяхте любимците на партията.. тогава не ревахте...кой ви хранене 45 години, не благодарни и.. създадоха ви школа, построиха ви стадион.. кой ви плащане заплатите.. смешните ви фенове ли Рейтинг: 9 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Торанага
(Гост)
61
отговор
11 септември 2014 | 20:11

Много силно... Рейтинг: 2 2

RED_ARMY
(Гост)
60
отговор
11 септември 2014 | 20:50

Точно ВИЕ ЛИ БЕ !? 1946 дубъл /При царя е нямало как да го постигнете/ , 1947 /дубъл втори по ред ПРИ ЦАРЯ НИКОГА Е НЯМАЛО ДА ГО ПОСТИГНЕТЕ/ 1948 /финал за първенството ТРЕТИ по ред/ 1949 -първи , 1950 пак първи. Дами и господа! Другари и другарки , паразити и хлебарки това са годините на 'народния съд ', това са години в които шумкарите взимат домовете на хората и спят по нечии легла. ТОВА СА ! от 1924-1944г ВИЕ сини педерасти имате САМО 3 титли , а от 1945 до 1950 имате 4 Рейтинг: 7 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Патриот
(Гост)
59
отговор
11 септември 2014 | 20:51

Не отричам, че е можело да се развият и по - добре нещата, но ако погледнеш Унгария която е била раздадена на Румъния и Сърбия в доста по голяма степен ще видиш какво е могло да последва. Ако войната преди това е била в полза на оста е друго, но ние сме били изправенип пред много много тежка война с победителите във войната и 9 септември доста неща ни е спестил. Виж само какво се е случило на японците от страна на щатите и си представи, че е можело да се случи и тук. Така че нека малко да мислим преди да говорим. Рейтинг: 6 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

КЗЛ
(Гост)
58
отговор
11 септември 2014 | 20:51

Милиционерите се оплакват, щото вече не са Спартак. Смехория. Кои са сега феновете на Подхуяне? Цигани, турци и наркомани - дефектите на обществото. КЗЛ Рейтинг: 8 5

db
(Гост)
57
отговор
11 септември 2014 | 20:51

Нямало да забравят, те 2/3 от феновете не са прочели една книга през живота си, какво остава за познания по история преди толкова години. С текст били излязли, на кой е този текст?...,или на всички лумпени под общ знаменател. Рейтинг: 8 1

Troti
(Гост)
56
отговор
11 септември 2014 | 20:51

браво на Левскарите, направили са си труда да напишат нещо, но също така никой няма да забрави служебната им титла, няма да забрави, че имат само 4 преди тази дата и то за 30 години, няма да забрави най-големите излагации в историята на българският фугбол. е, честита 100годишна идиотщина. Рейтинг: 8 8

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

88
(Гост)
55
отговор
11 септември 2014 | 20:13

Няма да забравим, няма да простим Рейтинг: 4 4

почетен председател на фу
(Гост)
54
отговор
11 септември 2014 | 20:52

Сред осъдените на смърт е генерал-лейтенант Константин Лукаш – почетен председател на футболен клуб АС-23. Последният председател на същия този клуб , генерал-майор Димитър Айранов, е осъден на 15 години затвор, но не изтърпява присъдата, защото е убит в затвора. Рейтинг: 8 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

›› новини

›› новини

Брюж показа защо е шампион
23 януари 2017 | 04:28
Аутсайдер ядоса Бенфика и си изпати
23 януари 2017 | 04:06
Голов спектакъл на "Сан Мамес", Атлетико взе точка
Луд обрат остави ПСВ в битката за титлата (видео)
23 януари 2017 | 03:53
Домакинска издънка за Страхил Попов и Касъмпаша (видео)
23 януари 2017 | 03:40
Ласана Диара осъди ФИФА за 6 млн. евро
23 януари 2017 | 02:05
Продават фланелка на треньор в националния отбор за 99 евро
23 януари 2017 | 01:23
Просто Монфис! (видео)
Хърватия е последният четвъртфиналист на Световното първенство по хандбал
23 януари 2017 | 00:48
Лаказет и Валбуена нокаутираха Марсилия в дебюта на Депай (видео)
23 януари 2017 | 00:17

›› Булевард

Николета се обясни в любов (снимка)
22 януари 2017
Бившата приятелка на вратаря Николай Михайлов и бивша съпруга на Валери Божинов Николета Лозанова се обясни в ...
Ивет е много, много секси (снимка) 22 януари 2017 | 08:34
Те дават всичко от себе си за Жалгирис (видео + снимки) 22 януари 2017 | 12:57
Аманда Нунеш демонстрира ММА техники върху актьора Крисчън Слейтър 22 януари 2017 | 10:54

›› Баскетбол

Лукойл взе реванш от Спартак
21 януари 2017
Лукойл Академик взе реванш от Спартак (Плевен) за драматичното поражение, което инкасира след продължение като гост в ...
Силно второ полувреме донесе успеха на Рилски спортист срещу Берое 21 януари 2017 | 20:02
Те дават всичко от себе си за Жалгирис (видео + снимки) 22 януари 2017 | 12:57
Балкан не се смили над Левски 2014 21 януари 2017 | 20:02
							
						

›› Live Scores

Всички мачове

Вчера нямаше "припознавачи" и "авиатори" - имаше ... 12 януари 2017
Волейболният герой Сашо Попов обедини феновете на "червените"Вчера се случи нещо велико. Волейболният отбор на ЦСКА се завърна по отличен начин в европейските клубни турнири, след като момчетата на треньора Александър ...
Топузаков: Ще има корекции в групата за втория ... 20 януари 2017
Наставникът на Левски Елин Топузаков обяви пред Sportal.bg, че е доволен от свършената работа по време на първия подготвителен лагер в Кипър. Днес българският тим загуби с 1:2 от Виторул, който е лидер в румънското ...

Левски | Литекс | "А" Група | "Б" Групи | Национални отбори по футбол | Купа на България | Англия | Испания | Италия | Германия | Франция | Русия | Шампионска лига | Лига Европа | Мачове на живо | Класиране

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция Спортал, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция Спортал, посочване на източника и добавяне на линк към www.sportal.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Този уебсайт е собственост на Sportal Media Group

Sportal.bg is part of the Sportal Media Group network
ЕВРО2016 | Мобилни телефони | Бизнес новини | Лайфстайл | Woman.bg | Men Only | Новини | Shopping.bg Мобилен Портал